2014. március 7. – Hírek és programajánló

HÍREK


Chesterton boldoggá avatásának lehetőségét vizsgálják
John Udris kanonokot bízták meg azzal, hogy tanulmányozza a népszerű író, G. K. Chesterton boldoggá avatásának esetleges lehetőségét. Udris kihangsúlyozta, hogy Chesterton sokak számára példaképül szolgál, bár valóban eltér az életszentség megszokott fogalmától.
Chesterton, aki civil és házasember volt, szerette a sört és a burgundi bort. Nem a hagyományos értelemben volt áhítatos jellem: arra tanítja a katolikus híveket, hogy „nem kell minden öt percben elmorzsolnod a rózsafüzért ahhoz, hogy szent lehess”. Chesterton szentsége ehelyett inkább a humorában, a szeretetében és az alázatában rejlik – hansúlyozta John Udris, – ezen túlmenően pedig, ahogyan a hit védelmére kelt, az minden katolikus számára példaértékű. „Azok is, akikkel heves nyilvános vitákat folytatott, érezték, hogy tiszteli őket, szereti őket, még ha nem értenek is egyet vele”. A Chesterton ügyében beérkező e-mailek többsége arról tesz tanúságot, hogy sokan az ő hatására katolizáltak. Spanyolországból egy asszony azért írt, hogy elmesélje: Chesterton közbenjárását kérte imáiban, hogy gyereke lehessen. Azért épp Chestertonét, mert bízott az író együttérzésében, hiszen az ő házassága gyermektelen maradt. Udris atya kiemelte, hogy Chesterton milyen hálás tudott lenni mindenért, „az egész életnek folyamatosan köszönetet mondott”. Nem csak evés előtt mondott áldást, hanem mielőtt kinyitott volna egy könyvet, vagy megnézett volna egy színdarabot. „Én azért kérném a közbenjárását, hogy meg legyen bennem ez a fajta tisztelet.”


Újabb bibliai szövegű Holt-tengeri tekercseket azonosítottak

A qumráni barlangokban talált Holt-tengeri tekercsek rendszerezésekor kilenc újabb, eddig ismeretlen tekercset találtak bibliai szövegekkel izraeli régészek. A hírt egy luganói nemzetközi konferencián jelentették be. A tekercsek szövegeit még nem elemezték teljes mértékben, és egyelőre nem tudni, hogy miről szólnak.


PROGRAMAJÁNLÓ
Nők ökumenikus világimanapja
Ma, március 7-én, pénteken tartják világszerte a Nők ökumenikus imanapját, amelybe Erdélyben is egyre több nőszövetség kapcsolódik be. Az 1870-es évekre visszanyúló kezdeményezés mára mozgalommá nőtte ki magát: általa évről évre megismerkedhetnek egy-egy célország történelmi, földrajzi, egyháztörténeti, felekezeti, társadalmi, gasztronómiai kincseivel, az ottani asszonyok életével. Az „Éltető forrás a pusztában” hívó gondolatú ökumenikus világimanapi liturgiát idén az egyiptomi nők állították össze.
A székelyudvarhelyi különböző felekezetű nőszövetségek a Bethlen-negyedi református templomban ma, 18.00 órától imádkoznak együtt. A korondi katolikus, unitárius és református női közösségek az imanapi liturgiát a helyi római katolikus templomban tartják, Sepsiszentgyörgyön az imanapi találkozó helyszíne a Vártemplom, mindkét esemény 18 órától kezdődik. Az arad-belvárosi református gyülekezetben pedig 17.00 órától tartják a Nők világimanapi ökumenikus istentiszteletet. Mindenkit szeretettel várnak.


Nők lelkinapja Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián március 9-én, nagyböjt első vasárnapján 15.00 órától, „Feleségek és anyák nagyböjti lelkinapja” lesz az altemplomban. Szeretettel hívják és várják a feleségeket, édesanyákat, nagymamákat és minden nőt.


Női Zeneszerzők Fesztiválja
A Partiumi Magyar Művelődési Céh 2014. március 8-án, délután 5 órai kezdettel zenei fesztiválra invitálja a nagyváradi közönséget.  A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Női Zeneszerzők  Fesztiváljának idén a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók terme ad otthont. A délután során Maria Theresia von Paradis, Charlotte Hampe, Anna Amalia von Preussen, Liana Alexandra, Szőnyi Erzsébet, Eszlári Erzsébet, Imrik Kornélia és Elisabeth Maconchy műveiből hallgathatnak válogatást az odalátogatók. Művészeti vezető: Thurzó Sándor József. Közreműködnek: Beata Ichim, Lucian Malița, Thurzó Zoltán, Thurzó Sándor József. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!


Nagyböjti papi lelkigyakorlat
Nagyböjti papi lelkigyakorlat a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia adminisztrálásában levő Súgásfürdői Villában: A lelkigyakorlat  március 10-én, hétfőn 1000 órakor kezdődik szentmisével – és március 13-án, csütörtökön fejeződik be ebéddel. A lelkigyakorlatot Excellenciás és Főtisztelendő Msgr. Tamás József segédpüspök, általános helynök úr vezeti. Jelentkezni lehet a Sepsi-Barcasági Főesperesi Hivatalnál, vagy a Krisztus Király Plébánián.


A gyónás nem bűnhődés. Ünnep!
Ezzel a címmel tart lelkigyakorlatot a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban március 14-16. között Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes. Érdeklődni a 0755-4897430755-489743-as telefonszámon lehet március 10-ig.


Nők lelki hétvégéje
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye család munkacsoportja a nőket szólítja meg, amikor egyedülállókat, feleségeket, családanyákat hív egy teljes hétvégére elmélkedni arról, miért jó nőnek lenni, hogyan élhetik hivatásukat feleségként, anyaként a hétköznapok forgatagában. A március 14. és 16-a között Nagyszokondon megrendezésre kerülő program során Ilyés Erika csíkszentdomokosi segítőnővér és György Ida szentkeresztbányai négy gyermekes édesanya tartanak előadássorozatot a nőket érintő kérdésekről, de alkalom nyílik az Úrral való találkozásra szentségimádásban, lesz idő szabad beszélgetésekre, tapasztalatcserére, kikapcsolódhatnak a kézműves műhely során, a közös filmezés alkalmával.


Segítők VIII. Konferenciája
Március 21–22-én, a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban, a Segítők Baráti Köre és a Gyulafehérvári Caritas együttműködésével kerül megrendezésre a Segítők VIII. Konferenciája. A konferencia előadásai, műhelymunkái támpontot nyújthatnak abban, hogy segítő szakemberként megtaláljuk a helyünket abban a világban, melyet egyaránt jellemez a „mítosztalanítás”, a korszerűsítés és az eredeti értékekhez való visszatérés igénye. Jelentkezni március 7-ig lehet, a 0747-6882070747-688207-es telefonszámon.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment