2014. november 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szatmáron az Ifjúsági Világtalálkozó keresztje és ikonja 
A romániai zarándoklat során a szatmárnémeti székesegyházban holnap reggel 9 órától ünneplik a kereszt és a Szűz Mária ikon érkezését. A közös imádság lezárásaként lehetőség lesz a kereszt előtti hódolatra. A szatmári ifjúság a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiataljainak adja tovább a tárgyakat.

Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
Ma Mindenszentek ünnepe és elsőszombat. A csíksomlyói kegytemplomban az esti 6 órás szentmisében lesz az elsőszombati Mária-köszöntő, amelyet a rózsafüzér elimádkozása és gyertyás körmenet követ.
Az engesztelő imaórát délután 5 órától a csíkszenttamási hívek tartják. Ők a rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. A szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk közvetíti.

Kápolna-megáldások Mindenszentek ünnepén
Székelylengyelfalván, ma délelőtt fél 11 órakor Tamás József püspök megáldotta a most épült ravatalozókápolnát.
Böcskei László megyéspüspök ma délután 4 órakor Tenkén mutat be ünnepi szentmisét, ezt követően megáldja a település elkészült ravatalozó kápolnáját.
Nagyváradon délután 3 órakor a Rulikowski temetőben a Steinberger kápolnánál, 4 órakor pedig az egykori Olaszi temetőben található Gerliczy-, illetve a Markovits kápolnánál imádkoznak elhunytjaikért Nagyvárad katolikusai, papok és hívek közösen.

Templombúcsú Csíkmindszenten
Mindenszentek ünnepének másnapján, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise a csíkmindszenti plébániatemplomban. A szentbeszédet Potyó Ferenc általános helynök, irodaigazgató tartja Gyulafehérvárról – tudtuk meg Demeter Gergely helyi plébánostól.

November 2-án a halottakra emlékezünk
Szatmárnémetiben Halottak napján délután 4 órától szentmisét mutatnak be a híd melletti temető kápolnájában, ahol Hársfalvi Ottó általános helynök mond majd szentbeszédet.
Nagyváradon, november 2-án vasárnapi program szerint lesznek a szentmisék a székesegyházban és minden szentmisén az egyházközség elhunyt híveiért imádkoznak. A 10 órakor kezdődő szentmisét Böcskei László megyéspüspök mutatja be, közreműködik a székesegyház Szent László Ének- és Zenekara. November 3-án, hétfőn este 6 órakor az egyházmegye elhunyt püspökeiért, kanonokjaiért mutat be szentmisét a főpásztor a nagyváradi székesegyház kriptájában.
A temesvári Szent György székesegyházban november 3-án, hétfőn 8 órai kezdettel Roos Márton megyéspüspök rekviemet celebrál az elhunyt hívek lelki üdvéért. 

Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozó
Az Áradat egyesület és az Egymásért program keretében november 15-én, a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, melynek témája: „A bennünk élő Örök Nő ”. Simó Irma pszichológus köszöntője után előadást tart: Jitianu Liviu, a Babeş Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kar docense; Hegedűs Enikő, művészettörténész és Pázmán Enikő, családorvos. Jelentkezni a 0740-033.717 illetve a 0744- 580.375-ös telefonszámokon lehet. A találkozóról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Háló találkozó Brassóban
November 8-án a Brassó – bolonyai Szent Imre házban tartják az idei brassói Háló találkozót, melynek témája „Egységben az Istennel semmi sem lehetetlen.” Az ifjúságnak György Tibor, marosvásárhelyi plébános, a felnőtteknek pedig Thuróczy György és Kálmán Eszter tart előadást. Részvétel csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. Jelentkezni a 0744-932532-es telefonszámon lehet. 

Management by Jesus vezetői szeminárium Csíksomlyón
„Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker” mottóval Kiss Ulrich jezsuita, vezetők részére szemináriumot tart Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban november 20-23. között. A szemináriumra várják azokat a vezetőket (vállalkozókat, menedzsereket, intézményvezetőket) akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. A keresztény alapokra épülő vezetőképző szeminárium nemcsak elméleti tudást kínál, hanem a gyakorlatban, a hétköznapok során is hasznosítható látásmód elsajátítást. A Kiss Ulrich által életre hívott képzés evangéliumi elveken és etikán alapszik. Jelentkezni lehet november 14-éig, a 0722-388.651-es telefonszámon.

Időjárás: 
Borongós, párás az idő. Északnyugaton és nyugaton rövid napos időszakokra is lehet számítani. Napközben 8-12°C fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2014. november 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment