2014. november 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elkezdődött a negyedik Márton Áron zarándoklat
Csíkszentdomokosról 22 helységből, 51 zarándok indult útnak, hogy Kovács Gergely posztulátor vezetésével végigjárják a püspök életének főbb állomásait.
Ma délelőtt megtekintették a Márton Áron Múzeumot, majd szentmisén vettek részt, amelyet Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános mutatott be. Ezt követően a zarándokok útnak indultak Máramarossziget felé, érintve Gyergyószentmiklóst, Gyergyóditrót és Szászrégent.
A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat. A szentmisékre szívesen látják a zarándokok a helyi közösségek híveit is: Máramarosszigeten holnap háromnegyed 12 órakor, a kolozsvári Szent Mihály templomban pedig csütörtökön reggel fél 8 órakor.

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. 
A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők.
Holnap délután 1 órától az oroszhegyi, délután 5 órától pedig a farkaslaki templomban kerül sor az előadásra. 
A körút csütörtökön 12 órától a csíkszentgyörgyi templomban, este 6 órától pedig a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium bentlakásának kápolnájában folytatódik. A soron következő helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Böjte Csaba előadása Csíkszeredában
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghívására Böjte Csaba ferences atya, Család, vállalkozás, gazdaság címmel tart elmélkedést Csíkszeredában, a Márton Áron Gimnázium dísztermében, holnap este 6 órától.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében folytatódik a Katolikus Akadémia. Nóda Mózes, a Katolikus Akadémia egyik szervezője nyilatkozott a kolozsvári rendezvénysorozatról, amelynek második előadása november 13-án, csütörtökön este 7 órától kezdődik. Egyház és pénz: Isten fizesse címmel Kiss Ulrich jezsuita tart előadást, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.

15 éves a marosfői templom
Jakubinyi György érsek 1999. november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján, 15 évvel ezelőtt szentelte fel Marosfőn az egyházközség templomát. 
November 13-án, csütörtökön, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünneplik meg a szentelési évfordulót. A szentbeszédet Kedves Tibor csernátoni plébános tartja. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A szentmisét követően bemutatják a Marosfőn 25 évvel ezelőtt, 1989 karácsonyán tragikus körülmények között elhunyt lazarista szerzetes Ébner Jenő emlékét ápoló kötetet – tudtuk meg Borka Ernő plébánostól.

Management by Jesus vezetői szeminárium Csíksomlyón
„Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker.” mottóval Kiss Ulrich jezsuita, vezetők részére szemináriumot tart Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban november 20-23 között. A szemináriumra várják azokat a vezetőket (vállalkozókat, menedzsereket, intézményvezetőket) akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. A keresztény alapokra épülő vezetőképző szeminárium nemcsak elméleti tudást kínál, hanem a gyakorlatban, a hétköznapok során is hasznosítható látásmód elsajátítást. A Kiss Ulrich által életre hívott képzés evangéliumi elveken és etikán alapszik. Jelentkezni lehet november 14-éig, a 0722-388.651-es telefonszámon.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
November 13-án, csütörtökön este 6 órakor az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány író-olvasó találkozóján meghívott vendég Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, író, aki a „Tüzet hoztam” című, biblikus gondolatokat tartalmazó kötetét mutatja be, a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár kép- és hangzóanyag termében. 

Fiatal családok találkozója Aradon
Az arad-ségai plébánián november 15-én, szombaton szervezik meg a temesvári egyházmegyei magyar Fiatal Családok Találkozóját, ahova szórakoztató, illetve lelki jellegű programokkal várják az érdeklődőket. A találkozó délelőtt fél 10-kor kezdődik és a délután fél 5 órakor bemutatott szentmisével ér véget – tájékoztatott Pál József Csaba főesperes.

Időjárás:
Holnap folytatódik a szokatlanul meleg időjárás, nagy változás nem várható. Nyugat felől felhősödés kezdődhet, de előtte az ország nagyobb részén sok napsütés várható. Helyenként erős lesz a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 2-7, délután pedig 13-18 fokra kell számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 11.


H Í R E K   D É L B E N

IV. Márton Áron-zarándoklat
Csíkszentdomokosról 50 személy indul el a negyedik alkalommal megszervezett zarándokúton, amelyen Márton Áron püspök személyével, tanításával és szellemiségével ismerkednek. A zarándoklat helyszínei: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghírhedtebb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelés helyszíne, Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár.
A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, Kovács Gergely posztulátor vezetésével. A szentmisékre szívesen látják a zarándokok a helyi közösségek híveit is: Máramarosszigeten holnap háromnegyed 12 órakor, a kolozsvári Szent Mihály templomban pedig csütörtökön reggel fél 8 órától.

Szent Márton-nap – búcsúk, lámpás felvonulások több közösségben
Küküllőkeményfalván ma délután 4 órától az óvódások és kisiskolások, szülőkkel és nagyobb testvérekkel együtt lámpásokat készítenek. Délután 5 órakor a helyi templomtól a kultúrotthonig Szent Márton napi lámpás körmenetet tartanak, ahol az óvódások verses előadását és Szent Márton legendáját tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadást rövid agapé követi – tudtuk meg Fórika János plébánostól.
Ma délután 5 órakor ünneplik a váradszöllősi Szent Márton Öregotthon kápolnájának búcsúját. Az intézmény lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyéspüspök mutatja be az ünnepi szentmisét.
Az arad-ségai egyházközséghez tartozó Tornyán hatodik alkalommal szervezik meg a Márton-napi lámpás felvonulást. A résztvevők ma délután fél 5 órakor a tornyai óvoda udvarán gyülekeznek. Első állomás a román ortodox templom, második a szerb ortodox templom, onnan a katolikus templomba vonulnak, ahol Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai és tornyai plébános fogadja a résztvevőket. A szertartás végén, a plébánia udvarán, tábortűz mellett meleg teával, süteménnyel kedveskednek a szervezők.
A lippai egyházközség szervezésében ma délután fél 6 órától kerül sor a Márton-napi lámpás felvonulásra, a templomtól a városházáig és vissza.
Resicabányán, a Szent Márton napi ünnepélyes szentmise ma este 6 órakor kezdődik, amelyet a gyerekek lámpás felvonulása követ.

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők.
Zetelakán két előadásra kerül sor a templomban: ma délután 1 és este 6 órakor. A körút előadásai szerdán délután 1 órától az oroszhegyi templomban, délután 5 órától pedig a farkaslaki templomban folytatódnak. A körút soron következő helyszíneiről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében folytatódik a Katolikus Akadémia. Nóda Mózest, a Katolikus Akadémia egyik szervezőjét hallották a kolozsvári rendezvénysorozatról, amelynek második előadása november 13-án, csütörtökön este 7 órától kezdődik. Egyház és pénz: Isten fizesse címmel Kiss Ulrich jezsuita tart előadást, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.

15 éves a marosfői templom
Jakubinyi György érsek 1999. november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján, 15 évvel ezelőtt szentelte fel Marosfőn az egyházközség templomát. November 13-án, csütörtökön, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünneplik meg a szentelési évfordulót. A szentbeszédet Kedves Tibor csernátoni plébános tartja. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. A szentmisét követően bemutatják a Marosfőn 25 évvel ezelőtt, 1989 karácsonyán tragikus körülmények között elhunyt lazarista szerzetes Ébner Jenő emlékét ápoló kötetet – tudtuk meg Borka Ernő plébánostól, aki a mai déli magazinunk vendége lesz.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen, november 13-án, csütörtökön este 6 órakor az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány író-olvasó találkozóján meghívott vendég Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, író, aki a „Tüzet hoztam” című, biblikus gondolatokat tartalmazó kötetét mutatja be, a Városi Könyvtár kép- és hangzóanyag termében. A szerzővel a mai déli magazinban beszélgetünk.

Időjárás:
Enyhe, száraz időre számíthatunk, de napközben sokfelé felhős lesz az ég. Helyenként lehetnek naposabb időszakok. A legmagasabb hőmérsékleti értékek az ország nyugati részén várhatóak. Itt 17 és 23°C közötti értékekre készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 11.


H Í R E K   R E G G E L

IV. Márton Áron-zarándoklat
Ma délelőtt Csíkszentdomokosról 50 személy indul el a negyedik alkalommal megszervezett zarándokúton, amelyen Márton Áron püspök személyével, tanításával és szellemiségével ismerkednek. A zarándoklat helyszínei: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghírhedtebb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelés helyszíne, Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár.
A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, Kovács Gergely posztulátor vezetésével. A szentmisékre szívesen látják a zarándokok a helyi közösségek híveit is: Csíkszentdomokoson ma délelőtt 11 órától, Máramarosszigeten holnap háromnegyed 12 órakor, a kolozsvári Szent Mihály templomban csütörtökön reggel fél 8 órától.

Szent Márton-nap – búcsúk, lámpás felvonulások több közösségben
Tours-i Szent Márton ünnepén üli búcsúját a homoródszentmártoni közösség. Homoródkarácsonyfalva leányegyházközségének kápolnájában a szentmise ma délelőtt 12 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Boga Norbert baróti segédlelkész – tájékoztatott Tamás Huba plébános.
Küküllőkeményfalván ma délután 4 órától az óvódások és kisiskolások, szülőkkel és nagyobb testvérekkel együtt lámpásokat készítenek. Délután 5 órakor a helyi templomtól a kultúrotthonig Szent Márton napi lámpás körmenetet tartanak, ahol az óvódások verses előadását és Szent Márton legendáját tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadást rövid agapé követi – tudtuk meg Fórika János plébánostól.
Ma délután 5 órakor ünneplik a váradszöllősi Szent Márton Öregotthon kápolnájának búcsúját. Az intézmény lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyéspüspök mutatja be az ünnepi szentmisét.
Az arad-ségai egyházközséghez tartozó Tornyán hatodik alkalommal szervezik meg a Márton-napi lámpás felvonulást. A résztvevők ma délután fél 5 órakor a tornyai óvoda udvarán gyülekeznek. Első állomás a román ortodox templom, második a szerb ortodox templom, onnan a katolikus templomba vonulnak, ahol Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai és tornyai plébános fogadja a résztvevőket. A szertartás végén, a plébánia udvarán, tábortűz mellett meleg teával, süteménnyel kedveskednek a szervezők.
A lippai egyházközség szervezésében ma délután fél 6 órától kerül sor a Márton-napi lámpás felvonulásra, a templomtól a városházáig és vissza.
Resicabányán, a Szent Márton napi ünnepélyes szentmise ma este 6 órakor kezdődik, amelyet a gyerekek lámpás felvonulása követ.

Előadások, tanúságtételek Medjugorjéról
Erdélyi körúton vesz részt és előadást tart az állítólagos jelenésekről Olga Merkovic Medjugorjéban dolgozó magyar tolmács és idegenvezető. A zarándokhely történetét ismertető előadást követően a medjugorjei Cenacolo-közösséghez tartozó fiatalok tanúságtételét hallgathatják meg az érdeklődők.
Zetelakán két előadásra kerül sor a templomban: ma délután 1 és este 6 órakor. A körút előadásai szerdán délután 1 órától az oroszhegyi templomban, délután 5 órától pedig a farkaslaki templomban folytatódnak. A körút soron következő helyszíneiről hírműsorainkban tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében folytatódik a Katolikus Akadémia. Nóda Mózes, a Katolikus Akadémia egyik szervezője nyilatkozott a kolozsvári rendezvénysorozatról, amelynek második előadása november 13-án, csütörtökön este 7 órától kezdődik. Egyház és pénz: Isten fizesse címmel Kiss Ulrich jezsuita tart előadást, a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.

15 éves a marosfői templom
Jakubinyi György érsek 1999. november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján, 15 évvel ezelőtt szentelte fel Marosfőn az egyházközség templomát. November 13-án, csütörtökön, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünneplik meg a szentelési évfordulót. A szentbeszédet Kedves Tibor csernátoni plébános tartja. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. A szentmisét követően bemutatják a Marosfőn 25 évvel ezelőtt, 1989 karácsonyán tragikus körülmények között elhunyt lazarista szerzetes Ébner Jenő emlékét ápoló kötetet – tudtuk meg Borka Ernő plébánostól, aki a mai déli magazinunk vendége lesz.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen, november 13-án, csütörtökön este 6 órakor az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány író-olvasó találkozóján meghívott vendég Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, író, aki a „Tüzet hoztam” című, biblikus gondolatokat tartalmazó kötetét mutatja be, a Városi Könyvtár kép- és hangzóanyag termében. A szerzővel a mai déli magazinban beszélgetünk.

Időjárás:
Enyhe, száraz időre számíthatunk, de napközben sokfelé felhős lesz az ég. A reggelre képződött pára, köd a délelőtti órákban feloszlik, és helyenként lehetnek naposabb időszakok. Az erdélyi medencében fagypont alá süllyed a hőmérséklet -4 és 7 C fokra kell számítani. A legmagasabb hőmérsékleti értékek az ország nyugati részén várhatóak. Itt 17 és 23°C közötti értékekre készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2014. november 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment