2015. április 18. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

XVII. Egyházzenei kórustalálkozó
A székelyudvarhelyi főesperesi kerület tizenhetedik kórustalálkozóját a mai napon tartották a szovátai Szentháromság plébániatemplomban. A nyitó szentmisén Ferencz István nyugdíjas plébános szentbeszédében kiemelte, hogy aki a szent liturgiában együtt énekel, krisztusi közösségben áll Isten előtt. A gregorián kialakulását taglalta, kérve a jelenlevőket ne sajnálják az időt a tanulásra, szeressenek énekelni. A papnak is élmény a szép ének a liturgiában, amivel Istent dicsőítik, hozzanak meg minden áldozatot.
Az „Áldott légy Uram, minden tiszta ének zengje dicséretedet örökkön-örökké!” mottójú rendezvényen huszonegy egyházi kórus mutatkozott be. A kórustalálkozó közös énekléssel, szeretetvendégséggel ért véget – tájékoztatta rádiónkat önkéntes munkatársunk, Dávid Gyöngyi.

Gyűjtés a kárpátaljaiak megsegítésére
A háború sújtotta Ukrajnában a mindennapi megélhetés egyre nagyobb gondot jelent, az utóbbi 70 év eddig legnagyobb válságával kell szembesülniük az ott élőknek. Holnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban, az együttérzés kifejezéseként, a kárpátaljai embertársaink megsegítésére gyűjtés lesz. A felajánlott adományokat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyének juttatják el, amelynek munkatársai ott helyben tudják segíteni a rászorulókat.

Városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután négy órától missziót tartanak a városi nagy parkban. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.

Tavaszi körúton a Márton Áron zenemű
A Mustármag megújulás-szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Az idén közösségi összefogással a Márton Áron játékfilmet szeretnék elkészíteni, melyhez adományt gyűjtenek a körút során. Holnap este hét órától a kézdivásárhelyi Vígadó Művelődési Házban mutatják be a zeneművet. Zeneszerző: Csiszér László és Gyárfás Levente, szöveg: Papp László.

Koncertezik a Nem adom fel együttes
A csíkszentdomokosi kultúrotthonban holnap este hét órai kezdettel fellép a NEM ADOM FEL együttes Magyarországról. Az együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült, elsősorban értelmileg és látásban akadályozott előadók. Április 20-án, hétfőn az együttes tagjai a Márton Áron Iskola tanulóinak tartanak foglalkoztatásokat, ezáltal a gyerekek betekintést nyerhetnek a fogyatékkal élők mindennapjaiba.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
A nagykárolyi és nagyváradi találkozók után, a körút április 20-án, hétfőn délután öt órakor Kolozsváron folytatódik, az Egyetemi Lelkészség emeleti termében. Marosvásárhelyen április 21-én, kedden déli tizenkét órától a Deus Providebit Házban várjuk önkénteseinket. Sepsiszentgyörgyön április 22-én, szerdán délután fél négy órakor kezdődik a találkozó, a Mária Rádió helyi stúdiójában. 
Csíksomlyón április 23-án, csütörtökön délután öt órára várjuk az önkénteseket a régi nyomda épületében. Székelyudvarhelyi önkénteseinkkel április 24-én, pénteken délután három órakor a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban találkozunk. A körút utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol április 25-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Szent Miklós plébánia hittantermében várjuk szeretettel önkénteseinket.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 24-26. között Böjte Csaba ferences atya Az irgalmasság szép vonásai címmel lelkigyakorlatot tart. Bejelentkezni április 23-áig a 0755-489.743-as telefonszámon lehet.

Apa-lánya lelkinap
Fontos vagy nekem! mottóval a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja április 25-én, szombaton a csíkszeredai Segítő Mária kollégiumban lelkinapot tart. Várják az apákat lányukkal, korhatár lányoknak 12-18 év között. A lelkinap egy meghívás arra, hogy az apa-lánya kapcsolat erősödjön vagy ha szükséges, akkor gyógyuljon. Jelentkezni a csalad.ro oldalon a bejelentkezés menüpontban lehetséges.

Húsvéti meditáció a természetben
„A természet a meditálás nagy tanítómestere. A természetben megtalálod meditációnk minden elemét. Csak nyisd ki szemed, füled.” Mustó Péter jezsuita gondolataival a segítőnővérek csendes hétvégére hívnak a húsvéti időben. A lelkigyakorlat a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban április 24-26. között lesz. Elemei: csendmeditációs gyakorlatok, szombaton gyalogtúra az Egyeskőhöz, szentmise és csoportos megosztások. Célja, hogy megtapasztald, Isten szeretetével átölel téged. Előzetes bejelentkezés szükséges Darvas Piroska segítőnővérnél a 0743-753.494-es telefonszámon.

Az időjárásról: Vasárnap esőre hajló időjárás a jellemző, kicsit hűvösebb a szombatinál. Helyenként zivatarra is számíthatunk, a szélmozgás továbbra is élénk marad.
Hajnalban -4 és 4 C fok körül várható az átlag, délután 8-15°C körül alakulnak a hőmérsékleti átlagok.
 

MRE – Hírszolgálat, 2015 április 18.

 


H Í R E K   D É L B E N

Első FIF Fórum
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársai megszervezik az első FIF Fórumot. Azokat a fiatalokat és papokat hívják találkozásra, akik plébániai ifjúsági vagy ének-zene csoportok vezetői, alapemberei. Bemutatják a FIF-et, meghatározzák céljaikat, terveiket és programjaikat. A FIF fórum helyszínei és időpontjai: április 21-én, kedden délután két órakor a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, délután fél héttől Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián. Április 22-én, szerdán ugyancsak délután két órától a csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági Házban, délután fél héttől pedig Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánián. Április 23-án, csütörtökön délután két órakor Marosvásárhelyen a Deus Providebit Házba várják az érdekelteket. Jelentkezni április 18-áig a 0747-215.522-es telefonszámon lehet-tájékoztatott Tamás Barna ifjúsági lelkész.

Nőszövetségek tavaszi találkozója
„Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket” mottóval hétfőn kezdődik az erdélyi Nőszövetségek három napos tavaszi lelkigyakorlata. Meghívott előadók: Ilyés Csaba, Nagy József és Homa Ildikó. Homíliát Szilveszter Imre-Gábor, Veres Attila és Babota Tibor lelkivezetők mondanak. A programban szerepel a húsvéti hangverseny a Szent Cecília kórus és meghívott művészek előadásában. A mai Déli magazin vendége Potyó István karnagy, akivel a húsvéti koncertről beszélgetünk.

Templom megáldása Újpalotán
Ma délután négy órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a külsőleg felújított templomot Újpalotán. A templom felújítását a helyi önkormányzat támogatásával sikerült elvégezni.

Orgonakoncert Kolozsváron
Ma délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadói: Müller Márta, Kertész Tivadar és Vincze Melinda. A belépés ingyenes, szeretettel várják a zenekedvelőket!

Gyűjtés a kárpátaljaiak megsegítésére
A háború sújtotta Ukrajnában a mindennapi megélhetés egyre nagyobb gondot jelent, az utóbbi 70 év eddig legnagyobb válságával kell szembesülniük az ott élőknek. Holnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban, az együttérzés kifejezéseként, a kárpátaljai embertársaink megsegítésére gyűjtés lesz. A felajánlott adományokat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyének juttatják el, amelynek munkatársai ott helyben tudják segíteni a rászorulókat.

Örökös szentségimádás Berettyószéplakon és Vaskóhn
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően április hónap harmadik vasárnapján, április 19-én Berettyószéplakon és Vaskóhn lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni. 

Szentmise Szent László sírjánál
Április 19-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, Szent László király sírjánál. Mivel a nagyváradi Vártemplom felújítás alatt áll, a szentmisét a templom melletti helyiségben tartják, amit a Vár főbejárata felől lehet megközelíteni.

Tavaszi körúton a Márton Áron zenemű
A Mustármag megújulás-szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Az idén közösségi összefogással a Márton Áron játékfilmet szeretnék elkészíteni, melyhez adományt gyűjtenek a körút során. Április 19-én, vasárnap este hét órától a kézdivásárhelyi Vígadó Művelődési Házban mutatják be a zeneművet. Zeneszerző: Csiszér László és Gyárfás Levente, szöveg: Papp László.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
A nagykárolyi és nagyváradi találkozók után, a körút április 20-án, hétfőn délután öt órakor Kolozsváron folytatódik, az Egyetemi Lelkészség emeleti termében. Marosvásárhelyen április 21-én, kedden déli tizenkét órától a Deus Providebit Házban várjuk önkénteseinket. Sepsiszentgyörgyön április 22-én, szerdán délután fél négy órakor kezdődik a találkozó, a Mária Rádió helyi stúdiójában. Csíksomlyón április 23-án, csütörtökön délután öt órára várjuk az önkénteseket a régi nyomda épületében. Székelyudvarhelyi önkénteseinkkel április 24-én, pénteken délután három órakor a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban találkozunk. A körút utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol április 25-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Szent Miklós plébánia hittantermében várjuk szeretettel önkénteseinket.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 24-26. között Böjte Csaba ferences atya Az irgalmasság szép vonásai címmel lelkigyakorlatot tart. Bejelentkezni április 23-áig a 0755-489.743-as telefonszámon lehet.

Az időjárásról: A mai napon sokfelé várható zápor, helyenként zivatar. A szél továbbra is élénk marad, a déli részeken erősebb lökésekkel is kell számolni. Hajnalban -3 és 4 C fok az átlag hőmérsékleti intervallum, míg délutánra 9-16°C átlag körül alakul majd. 

 

MRE – Hírszolgálat, 2015 április 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment