2015. április 22. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

Tegyünk tanúságot Isten képmásának szépségéről! - mondta Ferenc pápa
A Szentatya ma délelőtt a Szent Péter téren tartotta meg a szerdai általános kihallgatást. Katekézisében, amelyet rádiónk is közvetített, a férfi és a nő egyenrangúságáról, a köztük lévő stabil életszövetség szükségességéről elmélkedett. Elmondta, hogy ismét megbecsülést kell szereznünk a házasságnak és a családnak! Isten atyaként védelmezi az emberpárt. Maga Isten viseli gondját az embernek, őrzi kezének mesterművét – mondta Ferenc pápa.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Holnap délután öt órakor Csíksomlyón folytatódik a találkozó, a Mária Rádió helyi stúdiójában. Az önkénteseket a régi nyomda épületébe várjuk. Székelyudvarhelyi önkénteseinkkel április 24-én, pénteken délután három órakor a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban találkozunk. A körút utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol április 25-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Szent Miklós plébánia hittantermében várjuk szeretettel önkénteseinket.

Megszentelt életünkről – Szombatfalván
Háromnapos lelki programmal készül a székelyudvarhelyi Szent György egyházközség a vasárnap tartandó templombúcsúra. A Szerzetesség éve jegyében csütörtökön délután öt órától Megszentelt életünk címmel tart elmélkedést Kovács Csaba Antal ferences atya. Pénteken délután öt órától szentségimádásra kerül sor a templomban. Szombat az áldáskérés napja: a hagyományoknak megfelelően zászlók alatt, körmenetben vonulnak, hogy a búzaszentelés szertatásával áldást kérjenek a határbéli munkákra, a föld termésére. A Szent György védelmébe ajánlott templom búcsús szentmiséje vasárnap fél egykor kezdődik – tudtuk meg László Attila plébánostól.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását április 23-án, Jakab Gábor tartja, „Amikor az Emberfia eljön talál-e hitet a Földön?” (Lk 18,8) címmel. Az előadás holnap este hét órakor kezdődik a Római Katolikus Teológia Kar dísztermében

Házasélet útjának ünnepe Szovátán
A Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József otthonában május 1-3. között házastársaknak találkozót tartanak. Szombaton, az Élet útja szentelés ünnepnapján, délelőtt fél tíz órakor szentmisét mutat Böjte Csaba atya és Szénégető István marosvásárhelyi plébános. Utána erdélyi és magyarországi házaspárok tanúságtétele és a családpasztoráció bemutatása következik. Délután Kádár Annamária pszichológus a házasságról, Uzsalyné Pécsi Rita a gyermeknevelésről tart előadást. Jelentkezni április 23-ig lehet a rádiónk honlapján található elérhetőségen. (E-mail: ebojoievschi@gmail.com)

Hivatások Hétvégéje Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség április 24-26. között hatodik alkalommal szervezi meg a Hivatások Hétvégéje címet viselő programot. A találkozó az egyházmegye azon fiataljait célozza meg, akik a papi vagy a szerzetesi élet iránt érdeklődnek. A program keretében a résztvevők hivatással kapcsolatos kérdéseire igyekeznek válaszolni a meghívott szerzetesrendek és az egyházmegyés papság képviselői, illetve a gyulafehérvári szemináriumból érkező kispapok.

Gyermektalálkozó és családos szentmise
A temesvár-józsefvárosi plébánián április 25-én, szombaton, délelőtt tizenegy órai kezdettel gyermektalálkozót tartanak. Vasárnap fél tizenkét órakor családos szentmise lesz a józsefvárosi plébániatemplomban.

Aranymise Csíksomlyón és Nagyváradon
Boros Károly nyugdíjas főesperes plébános április 25-én, szombat délelőtt fél tizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplomban tartja aranymiséjét.
Bohács Sándor nyugalmazott plébános hálát adva 50 év papi szolgálatáért szintén április 25-én, szombaton délután hat órakor a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban mutatja be aranymiséjét. Mindkét jubilánst Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá 1965. április 25-én a gyulafehérvári székesegyházban. A csíksomlyói ünnepségbe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak.

Lehetőség önismereti fejlődésre
Szentignáci szellemiségű, önismereti programra kerül sor április 25-én, szombaton tíz órától a szatmárnémeti Szent Pál Központban. Az Irene Luster-Haggeney németországi nővér vezetésével megvalósuló rendezvény keretében olyan szempontok nyújtanak segítséget az önismeretben való fejlődésben, amelyek a lelki kísérésben is alapvetők. Jelentkezni a 0261-715.011-es telefonszámon lehet.

Az időjárásról: Csütörtökön több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő felhőzetből csak a nyugati határ mentén alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északi szél, erős, helyenként viharos lesz. Bár a hajnalok hűvösek a nappali felmelegedés egyre erőteljesebb, délután 13-19°C-ot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. április 22.

 H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Szemináriumot fenntartó püspökök találkozója Gyulafehérváron
Április 21-22. között az erdélyi főpásztorok találkoznak Gyulafehérváron a tanári karral és a szeminaristákkal. Tegnap este Böcskei László nagyváradi püspök ünnepélyes vesperást celebrált a székesegyházban. A nagyváradi püspök vezetésével, a temesvári és szatmári püspökök, valamint a gyulafehérvári érsek és a szeminárium elöljárói, tanárai és a kispapok együtt imádkoztak a közösségi élet kegyelmeiért és a szeminárium megmaradásáért.
Ma reggel Jakubinyi György érsek mutatott be szentmisét a szeminárium kápolnájában, igét hirdetett Roos Márton temesvári püspök. A találkozó célja elsősorban a papnevelés lényeges kérdéseinek megbeszélése volt.

Kolozsváron találkoznak a nőszövetségek tagjai
A tavaszi lelkigyakorlatos napok keretében ma délelőtt fél tíz órától Ilyés Csaba nagykárolyi esperes tart előadást „Nagyobb boldogság adni, mint kapni” címmel. Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének találkozója a ma déli tizenkét órakor tartott szentmisével ér véget a Szent Mihály templomban. Szentbeszédet mond: Babota Tibor medgyesi plébános.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Ma délután fél négy órakor Sepsiszentgyörgyön folytatódik a találkozó, a Mária Rádió helyi stúdiójában.
Csíksomlyón holnap délután öt órára várjuk az önkénteseket a régi nyomda épületében. Székelyudvarhelyi önkénteseinkkel április 24-én, pénteken délután három órakor a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban találkozunk. A körút utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol április 25-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Szent Miklós plébánia hittantermében várjuk szeretettel önkénteseinket.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását április 23-án, Jakab Gábor tartja, „Amikor az Emberfia eljön talál-e hitet a Földön?” (Lk 18,8) címmel. Az előadás holnap este hét órakor kezdődik a Római Katolikus Teológia Kar dísztermében

Medjugorjei imanap
Április 26-án Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium Bentlakásának dísztermében medjugorjei imanapot tartanak. Az imaalkalom vasárnap délután hat órakor rózsafüzér ájtatossággal kezdődik, utána szentmisét mutatnak be, melyet szentségimádás követ.

Bibliás lelki délután Kolozsváron
A szomorúságtól az örömig címmel a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében április 26-án, vasárnap délután két órától az Egyetemi Lelkészség felső termében bibliás lelki délutánra kerül sor. Kísérők Magos Gyöngyvér és Bereczki Silvia.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 24-26. között Böjte Csaba ferences atya Az irgalmasság szép vonásai címmel lelkigyakorlatot tart. Bejelentkezni április 23-áig a 0755-489.743-as telefonszámon lehet.

Az Örmény Genocídium centenáriuma Erdélyben
- Szamosújváron, április 24-én, pénteken az örmény katolikus székesegyházban Szakács Endre örmény katolikus vikárius-plébános szentmisét celebrál a mártírok emlékére, ezt követően orgonakoncert kezdődik.
- Csíkszeredában, április 24-én, pénteken, este hét órai kezdettel a Szent Ágoston templomban tartanak megemlékező szentmisét az áldozatok emlékére. Ezt követően Orbán Zsolt helyi történész tart történelmi visszatekintést a plébánia konferenciatermében.
- Marosvásárhelyen, április 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor, a Bernády Házban történelmi és kulturális megemlékezés keretében előadásokat tartanak a városban élő örményországi örmények közreműködésével. Délután hat órakor a Keresztelő Szent János templomban Oláh Dénes főesperes celebrál szentmisét az áldozatok emlékére.
- Gyergyószentmiklóson április 26-án, vasárnap délelőtt tíz órakor megemlékező szentmise lesz az örmény katolikus templomban. Ezt követően Barabás Gyöngyvér tart előadást az örmény népirtásról, majd a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége által felállított emlékhely leleplezésére kerül sor a templomkertben.

Lehetőség önismereti fejlődésre
Szentignáci szellemiségű, önismereti programra kerül sor április 25-én, szombaton tíz órától a szatmárnémeti Szent Pál Központban. Az Irene Luster-Haggeney németországi nővér vezetésével megvalósuló rendezvény keretében olyan szempontok nyújtanak segítséget az önismeretben való fejlődésben, amelyek a lelki kísérésben is alapvetők. Jelentkezni a 0261-715.011-es telefonszámon lehet.

Az időjárásról: Még tart a hideg, esős idő. Záporok, zivatarok kialakulására inkább az erdélyi medencében kell számítani. Nyugaton fátyolfelhős, idő várható, többórás napsütéssel. Az északi-északnyugati szél, élénk, helyenként erős lesz. A hajnal ismét hűvös, fagypont alatti értékekre lehet számítani, napközben 8-13°C-ra melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2015. április 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment