2015. április 23. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

A családpasztoráció kihívásairól tanácskoztak a délkelet-európai püspökök
Április 17-21. között Bukarestben gyűltek össze a délkelet-európai püspöki konferenciák elnökei. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa keretében rendezett találkozó célja az egység erősítése az egyházban a közös pasztorális kihívások megosztása, megbeszélése révén; illetve hogy megvitassanak néhány, a családdal kapcsolatos kérdést az októberi rendes szinódus előtt, a 2014-es rendkívüli szinódus fényében-tudtuk meg az érsekség honlapjáról. 

Egyház- és népzenei értékek, misztériumjáték Csíksomlyó kincsestárából
Április 25-én, szombaton délután két órakor Csíksomlyó szerepe a liturgia-, a zene-, a népének- és a színháztörténetben címmel konferencia kezdődik a csíktaplocai Szent Lőrinc plébániatemplomban. 
A konferencia folytatásaként este fél nyolctól a csíksomlyói kegytemplomban az Énekek Szent István király tiszteletére című könyv és CD közös énekléssel egybekötött bemutatójára kerül sor. Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Gödöllői Kántorátus tanárai és növendékei, akik húsvéti polifon vesperás éneklésével zárják a napot.
Április 26-án, vasárnap, a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise után, 250 esztendő után először Szűz Mária életéről szóló, eredeti csíksomlyói ferences misztériumjátékot láthatnak az érdeklődők a csíksomlyói kegytemplomban. Az ünnepi alkalom második részében eredeti 18. századi magyar nyelvű csíksomlyói misztériumjáték hangzik el Szűz Mária mennybevételéről – tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Holnap délután három órakor Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban folytatódik a találkozó. A körút utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol április 25-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Szent Miklós plébánia hittantermében várjuk szeretettel önkénteseinket.

Az Örmény Genocídium centenáriuma Erdélyben
- Szamosújváron, holnap délután öt órakor az örmény katolikus székesegyházban Szakács Endre örmény katolikus vikárius-plébános szentmisét celebrál a mártírok emlékére, utána Fuchs Ferenc orgonakoncertjére kerül sor.
- Csíkszeredában, április 24-én, pénteken, este hét órai kezdettel a Szent Ágoston templomban tartanak megemlékező szentmisét az áldozatok emlékére. Ezt követően Orbán Zsolt helyi történész tart történelmi visszatekintést a plébánia konferenciatermében.

Előadás Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében holnap délután hat órától Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános, Ki az ember? címmel tart előadást a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. 

Ismét Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián holnap este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Gál Beáta-Bertyó textilművész tart előadást Te milyen színekben látod a világot címmel. 

Kórustalálkozó Gyergyóban
Április 25-én Gyergyócsomafalván rendezik meg a gyergyói kerület egyházi énekkarainak találkozóját. A „Magasból kell jönni, hogy az Isten dicsőségét énekeljük. Magasban kell otthon lenni, hogy szívünk, lelkünk, egyéniségünk Isten dicsőítő éneke legyen” mottójú rendezvény szombaton délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik. A találkozón 14 kórus vesz részt-tudtuk meg Ambrus Tibor kántortól.

Lehetőség önismereti fejlődésre
Szentignáci szellemiségű, önismereti programra kerül sor április 25-én, szombaton tíz órától a szatmárnémeti Szent Pál Központban. Az Irene Luster-Haggeney németországi nővér vezetésével megvalósuló rendezvény keretében olyan szempontok nyújtanak segítséget az önismeretben való fejlődésben, amelyek a lelki kísérésben is alapvetők. Jelentkezni a 0261-715.011-es telefonszámon lehet.

Aranymise Csíksomlyón és Nagyváradon
Boros Károly nyugdíjas főesperes plébános április 25-én, szombat délelőtt fél tizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplomban tartja aranymiséjét.
Bohács Sándor nyugalmazott plébános hálát adva 50 év papi szolgálatáért szintén április 25-én, szombaton délután hat órakor a nagyvárad-olaszi templomban mutatja be aranymiséjét.
Mindkét jubilánst Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá 1965. április 25-én a gyulafehérvári székesegyházban. A csíksomlyói ünnepségbe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak.

Medjugorjei imanap
Április 26-án Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium Bentlakásának dísztermében medjugorjei imanapot tartanak. Az imaalkalom vasárnap délután hat órakor rózsafüzér ájtatossággal kezdődik, utána szentmisét mutatnak be, melyet szentségimádás követ.

Az időjárásról: Pénteken változékony lesz az időjárás, nyugat, délnyugat felől többfelé számíthatunk záporok, helyenként zivatarok kialakulására. Élénk, néhol erős lesz a délnyugati szél. Az enyhébb hajnalt követően napközben 19-24°C közé melegszik a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. április 23.

 H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Véget ért a Nőszövetségek találkozója
Április 20–22. között zajlott az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének lelkigyakorlatos napjai Kolozsváron. A fórum szervezője a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség, fővédnöke és irányítója Kovács Sándor főesperes. A találkozón 32 nőszövetség vett részt, száznál több tag és 21 lelkivezető.
A fórumot záró szentmise után az őszi, nagyváradi találkozás reményében búcsúztak el a résztvevők egymástól, az együtt töltött napok megerősítették azt az érzést mindenkiben, hogy a nőszövetségek egy nagy családot alkotnak.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Ma délután öt órakor Csíksomlyón folytatódik a találkozó. Az önkénteseket a régi nyomda épületébe várjuk. Székelyudvarhelyi önkénteseinkkel holnap délután három órakor a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban találkozunk. A körút utolsó állomása Gyergyószentmiklós, ahol április 25-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Szent Miklós plébánia hittantermében várjuk szeretettel önkénteseinket.

Megszentelt életünkről – Szombatfalván
Háromnapos lelki programmal készül a székelyudvarhelyi Szent György egyházközség a vasárnap tartandó templombúcsúra. A Szerzetesség éve jegyében ma délután öt órától Megszentelt életünk címmel tart elmélkedést Kovács Csaba Antal ferences atya. Pénteken délután öt órától szentségimádásra kerül sor a templomban. Szombat az áldáskérés napja: a hagyományoknak megfelelően zászlók alatt, körmenetben vonulnak, hogy a búzaszentelés szertatásával áldást kérjenek a határbéli munkákra, a föld termésére. A Szent György védelmébe ajánlott templom búcsús szentmiséje vasárnap fél egykor kezdődik – tudtuk meg László Attila plébánostól.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémián ma este hét órától Jakab Gábor „Amikor az Emberfia eljön talál-e hitet a Földön?” (Lk 18,8) címmel tart előadást. Az előadást a  Római Katolikus Teológia Kar dísztermében tartják.

Előadás Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében holnap délután hat órától Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános, Ki az ember? címmel tart előadást a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében.

Ismét Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián április 24-én, pénteken este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Gál Beáta-Bertyó textilművész tart előadást Te milyen színekben látod a világot címmel.

Tavaszi körúton a Márton Áron zenemű
A Mustármag megújulás-szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Az idén közösségi összefogással a Márton Áron játékfilmet szeretnék elkészíteni, melyhez adományt gyűjtenek a körút során. Április 24-én, pénteken este nyolc órától Marosvásárhelyen, a Keresztelő Szent János templomban adják elő.

Hivatások Hétvégéje Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség április 24-26. között hatodik alkalommal szervezi meg a Hivatások Hétvégéje címet viselő programot. Az eseményről a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

Aranymise Csíksomlyón és Nagyváradon
Boros Károly nyugdíjas főesperes plébános április 25-én, szombat délelőtt fél tizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplomban tartja aranymiséjét.
Bohács Sándor nyugalmazott plébános hálát adva 50 év papi szolgálatáért szintén április 25-én, szombaton délután hat órakor a nagyvárad-olaszi templomban mutatja be aranymiséjét. Mindkét jubilánst Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá 1965. április 25-én a gyulafehérvári székesegyházban.
A csíksomlyói ünnepségbe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak.

Templom megáldása Tasnádon
Április 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a külsőleg felújított templomot Tasnádon.

Utak egymáshoz – A kommunikáció szerepe a kapcsolatokban
A Gyulafehérvári Caritas tematikus hétvégét szervez május 8-10. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Olyan házaspárokat várnak, akik családjában nem ismeretlen a szenvedélybetegség és annak hatásai a családra, és akik a függőség által sérült kapcsolatban szeretnének fejlődni. Jelentkezni május 4-éig lehet a 0737- 300.980-as telefonszámon.

Az időjárásról: Ma több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő felhőzetből csak a nyugati határ mentén alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északi szél, erős, helyenként viharos lesz. Bár a hajnalok hűvösek a nappali felmelegedés egyre erőteljesebb, délután 13-19°C-ot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. április 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment