2015. április 30. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E

Elhunyt Bíró László nyugalmazott plébános
Bíró László plébános életének 75., papságának 52. évében halt meg. Temetésére Hegyközpályin kerül sor május 2-án, szombaton délután három órakor.
Bíró László plébános Csíksomlyón született 1940. március 8-án. Teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte. 1963. április 21-én Márton Áron szentelte pappá. Káplánként Csíkmadarason, Ditróban, Gödemesterházán, Madéfalván és Abosfalván, plébánosként Tusnádon, Déva-telepen, Kolozsmonsotoron és Madéfalván szolgált. 
Isten adjon örök boldogságot neki!

Folytatódik a bérmaút a Küküllői főesperesi kerületben
Jakubinyi György érsek holnap délelőtt tíz órakor Dicsőszentmártonban 16 fiatalt bérmál, délután látogatást tesz a radnóti egyházközségbe, ahol öt órakor szentmisét mutat be.

Szent József búcsúk országszerte
– A Szatmári Egyházmegyében a pusztadaróci és a halmi templomok titulusa Szent József a munkás. Pusztadarócon holnap délelőtt tizenegy órától lesz a búcsúmise Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkészének szentbeszédével.
Halmiban szintén holnap tizenegy órától lesz a búcsúmise Tatár Zoltán kisdengelegi lelkész szentbeszédével.
– Zeteváralján szintén május 1-jén ünnepelnek, a tizenegy órakor kezdődő búcsús szentmise homíliáját Bodó György gyimesközéploki plébános mondja. 
– Aradon a Mosóczy-telepi templomban ugyancsak május 1-jén, fél tizenegy órakor kezdődik a templombúcsú. A szentmise, főcelebránsa és ünnepi szónoka Miklós Csaba majláthfalvi plébános.

Elsőpénteki keresztút az Ugron-kápolnánál
Május 1-jén, elsőpénteken, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Szeretettel várják mindazokat, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. 

Házasélet útjának ünnepe Szovátán
A Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József otthonában május 1-3. között házastársaknak találkozót tartanak. Szombaton, az Élet útja szentelés ünnepnapján, délelőtt fél tíz órakor szentmisét mutat Böjte Csaba atya és Szénégető István marosvásárhelyi plébános. Utána erdélyi és magyarországi házaspárok tanúságtétele és a családpasztoráció bemutatása következik. Délután Kádár Annamária pszichológus a házasságról, Uzsalyné Pécsi Rita a gyermeknevelésről tart előadást. Szombaton délután öt órakor kerül sor a Házasélet útjának megáldására. Az eseményt rádiónk élőben közvetíti.

Elsőszombat, Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
Május 2-án, az ünnepélyes Mária-köszöntő este hét órakor kezdődik. A szentmisét megelőzően, a délután hat órától kezdődő engesztelő imaórát a gyimesiek végzik. A szentmise után a szentegyháziak vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. A szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk élőben közvetíti.

Lelkigyakorlat házastársaknak
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, május 8-9. között, Család, légy, ami vagy! címmel lelkigyakorlatot tart házastársaknak László Attila plébános. Jelentkezni május 7-éig lehet a 0755-489.743-as telefonszámon.

Gyalogos zarándoklat a szórványból
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében 2015 a Szórvány Éve és a csíksomlyói kegyszobor 500. jubileumi éve. Ezért született a gondolat, hogy a szórványon át, a szórványbeliekkel és mindenkivel, aki arra indíttatást érez, gyalogos zarándoklat induljon Gyulafehérvárról a Somlyói Máriához. 
A zarándoklat az ezeréves püspöki székhelyről, a székesegyházból május 16-án reggel indul. A mintegy 240 km távolságot egy hét alatt a következő helységeken keresztül teszik meg: Gyulafehérvár, Tür, Kiskapus, Erzsébetváros, Újszékely, Nyikómalomfalva, Szentegyháza, Csíkszereda és Csíksomlyó. 
A zarándoklatra május 5-éig lehet jelentkezni a 0740-831.484-es telefonszámon.

Utak egymáshoz – A kommunikáció szerepe a kapcsolatokban
A Gyulafehérvári Caritas tematikus hétvégét szervez május 8-10. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Olyan házaspárokat várnak, akik családjában nem ismeretlen a szenvedélybetegség és annak hatásai a családra, és akik a függőség által sérült kapcsolatban szeretnének fejlődni. Jelentkezni május 4-éig lehet a 0737- 300.980-as telefonszámon.

Az időjárásról: Pénteken szórványosan alakulhat ki zápor, esetleg zivatar, de rövid napos időszakokra is számíthatunk. Enyhébb lesz a hajnal, délután pedig 18-22
fok körüli értékekre kell számítani. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. április 30.


H Í R E K   R E G G E L /D É L B E N
 

Jakubinyi György 25 éve püspök
1990. április 29-én, 25 évvel ezelőtt, Csíksomlyón szentelték püspökké a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztorát. Ebből a 25 évből, négy évig mint segédpüspök szolgálta főegyházmegyét, huszonegy éve pedig főpásztorként vezeti.
Tegnap a gyulafehérvári székesegyházban számos paptestvérrel együtt szentmisét mutatott be, melyet rádiónk élőben közvetített. 
A liturgiát követően, köszöntő ünnepséget tartottak, a főegyházmegye papjainak és híveinek részvételével, amelynek keretében bemutatták a Márton Áron életmű-sorozat legújabb, a jubiláló főpásztornak dedikált kötetét, valamint a Keresztény Szó folyóirat ma megjelent különszámát. Az ünnepség után a főpásztor találkozott a zarándokok csoportjaival.

Folytatódik a bérmaút a küküllői főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor Szőkefalván 14, délután öt órakor Abosfalván pedig 2 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Májusi bál a Reménység központban
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet ma tartja a Reménység Központban a hagyományos májusi bált. Az idősklubba járó férfiak ez alkalomból szerenádot adnak az intézmény ablakai alatt a hölgyeknek. Az eseményre a Rosetti 2/A szám alatt levő központban kezdődik délelőtt tíz órai kezdettel.

Szent László legendája
Ma délután öt órától a Katalin-telepi római katolikus plébánia hittanosai mutatnak be rövid előadást Szent László legendái alapján a Szent Erzsébet Idősotthonban, a nagyváradi Caritas Catolica szervezésében.

Előadás Brassóban
A belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében Oláh Zoltán, gyulafehérvári teológiai tanár ma délután hat órától az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében előadást tart Miért halt meg Jézus? Jézus passiójának történelmi háttere címmel – tájékoztatta rádiónkat, Józsa Zsuzsa.

Elsőpénteki keresztút az Ugron-kápolnánál
Május 1-jén, elsőpénteken, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Szeretettel várják mindazokat, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. 

Ünnepi hangverseny
A kolozsvári Szent Mihály templomban, május 1-jén, pénteken este hét órakor a 110 éves nagymarosi férfikórus hangversenyt tart. Szeretettel várják a zenekedvelőket.

Szabadtéri hálaadás Sepsiszentgyörgyön
A Szent György napok alkalmával sorra kerülő rendezvények között imára is adódik alkalom. Május 2-án, szombaton, tíz órai kezdettel szabadtéri hálaadásra, dicsőítésre kerül sor a központi parkban, a Gróf Mikó Imre szobornál. A résztvevők szándéka áldást kérni a városra, annak minden lakójára, kicsikre és nagyokra, polgári és egyházi vezetőkre egyaránt. Várnak minden érdeklődőt, aki szereti és magáénak érzi a várost.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait május 3-án, vasárnap hisz ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmisén, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek: jelen lesz Roos Márton temesvári római katolikus- és Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök is. A székesegyházban délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi főpapi szentmise és hermás körmenet Szent László király tiszteletére, amelyet rádiónk élőben közvetít.

Örökös szentségimádás Élesden és a Posticumban
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően május hónap első vasárnapján, május 3-án Élesden és a Posticum Szent Erzsébet kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Híreink végén felhívjuk nagyváradi hallgatóink figyelmét arra, hogy 2015. május 3-tól november 1-jéig, vasárnaponként a 102,2-es frekvencián, nulla órától délután három óráig lesz hallható rádiónk műsora.

Az időjárásról: Ma kezdetben még előfordulhat eső, zápor, de nyugat, északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken, felszakadozik a felhőzet és késő délutánra kisüt a nap is. Többfelé erős, marad az északi-északnyugati szél. Hajnalban 4-8 fok köré csökkenhet a hőmérséklet, nappal 15-19°C várható. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. április 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment