2015. augusztus 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt Dr. Paskai László bíboros
Paskai László bíboros nyugalmazott esztergom-budapesti érsek, életének 89. évében, rendi fogadalmának 66., áldozópapságának 65., püspökségének 38. évében, 2015. augusztus 17-én az örökkévalóságba költözött. Szegeden született 1927. május 8-án. 1945-ben a szegedi piarista gimnáziumban érettségizett, és ezután augusztus 29-én Szécsényben belépett a ferences rend Kapisztrán Szent Jánosról nevezett rendtartományába.  A ferences rendben 1949. október 4-én tett örökfogadalmat. Teológiai tanulmányait Gyöngyösön kezdte. A rend szétszóratása után a nagyváradi egyházmegyéhez került, és tanulmányait Budapesten a Hittudományi Akadémia hallgatójaként fejezte be, ahol 1952-ben teológiai doktori címet szerzett. Budapesten szentelték pappá 1951. március 3-án. Püspökké szentelése 1978. április 5-én Veszprémben történt. 1979. március 31-én veszprémi megyéspüspökké nevezték ki. 1986. június 30-án, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé választották meg. Az esztergomi érseki székre való kinevezése 1987. március 3-án történt, így Magyarország prímása lett. 1988. június 28-án a pápa bíborossá kreálta. Rómában 1988-tól tagja volt a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának, a Justitia et Pax Pápai Tanácsnak és a Kánonjogi Kódex hiteles értelmezésével foglalkozó pápai bizottságnak. Több egyházmegyei és országos egyházi ünnepség szorgalmazója volt. Dr. Paskai László földi maradványait a főpásztorok temetkezési helyén, az esztergomi Bazilika altemplomában helyezik örök nyugalomra augusztus 22-én. Az örök világosság fényeskedjék neki!

Véget ért az idei CSIT
A legnagyobb erdélyi katolikus ifjúsági megmozdulás szombaton, Nagyboldogasszony napján ért véget. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye rendezvényén idén több mint ezer fiatal vett részt. A találkozónak idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiuma és a hozzá tartozó Mária-kert adott otthont. A CsIT záróprogramja Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődött. Az ünnepi szentmisét István szálvátoriánus szerzetes a rendezvényen részt vevő paptársaival mutatta be. Balla Barnabás pálos szerzetes útravalóként bízta a fiatalokra, hogy a rengeteg információ gondolkodás nélküli raktározása helyett, inkább kapcsolataikra figyeljenek. Legnagyobb siker az életben Isten befogadása, erre buzdították őket ezekben a napokban, és feladatuk lesz ezt továbbadni. „Erősítsétek meg szíveteket” – a szervezők mindent megtettek azért, hogy választott mottójuk megvalósulhasson az idei találkozón. Aki a rendezvényen szerzett élményeket még nagyobb közösségben is szeretné megtapasztalni, jelentkezhet a 2016-ban Lengyelországban, Krakkóban szervezett Ifjúsági Világtalálkozóra, és részt vehet a jövő évi CsIT-ten, amely Erdélyi Krakkó címmel, a világ-rendezvény erdélyi folytatásának tekinthető.

Búcsú Székelyudvarhelyen
Augusztus 22-én, szombaton, Szűz Mária Királynő ünnepén, az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsú ünnepére kerül sor, amely egyben a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton zarándoknap zárószentmiséje is lesz. Az ünnepre készülve pénteken este nyolc órától szentségimádást tartanak. Szombaton a búcsús szentmise délután öt órától kezdődik, főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója. Várják a híveket és a hallgatókat a közös ünneplésre és hálaadásra. Mindkét alkalmat, a szentségimádást és az ünnepi szentmisét, rádiónk élőben közvetíti.

Zarándoklat a Megszentelt Élet Évében
Augusztus 19.-22. között Böcskei László megyéspüspök és Dr. Kovács Zsolt irodaigazgató a nagyváradi egyházmegye szerzeteseinek egy csoportjával a bánáti Karánsebesre látogat. A Megszentelt Élet Éve kapcsán szervezett három napos program keretében a zarándokoknak lehetőségük lesz több olyan helyet meglátogatni, amelyekhez valamilyen szerzeteskzösség élete és működése kapcsolódik. Szerzeteseink találkozni fognak a Temesváron működő, betegeket ápoló ferences nővérekkel, felkeresik az iskolanővérek templomát, Lugoson tisztelegnek a minorita szerzetesek egykori tevékenységének helyén és még egy ortodox kolostorba is ellátogatnak Orsován. A Karánsebesen működő német alapítású ferences nővérek közössége látja majd vendégül a nagyváradi zarándokokat. Az ismerkedésen túl a szerzetesek találkozója alkalmat nyújt az imádságról, a szociális tevékenységekről az Egyházban, illetve a helyi közösségben betöltött szerepükről gyűjtött tapasztalatok megosztására is.

Bérmálás a Szilágycsehben és Zsibón
Augusztus 23-án, Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Szilágycsehben és Zsibón szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A szilágycsehi plébániatemplomban fél tizenegy órakor 10 fiatal, Zsibón pedig a délután három órakor kezdődő szentmisén 3 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Szentségimádás Szalacson és Madarászon
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap negyedik vasárnapján, augusztus 23-án Szalacson és Madarászon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Az időjárásról: Holnap is többfelé kell számítani eső, záporok, zivatarok kialakulására, egy-egy hevesebb zivatar még előfordulhat. Sokfelé feltámad az északnyugati szél. Délután 21-28°C körüli értékekre lehet számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2015. augusztus 17.


H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap az Erdélyi Mária Rádióban
Magyar népünk Mária-tisztelete áll figyelmünk központjában, erről szeretnénk minél többet megtudni egy tematikus nap keretében. Tartson velünk, kérjük közösen a Szent Szűz közbenjárását és oltalmát népünkre, életünkre!

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

IV. Márton Áron konferencia Csíkszentdomokoson
Immár negyedik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre augusztus 29-én, szombaton kerül sor. Az ünnepség délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik, melyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be. Ezt követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, valamint bemutatkozik a szentté avatási ügy májusban kinevezett viceposztulátora, Kasza László. Az előadások végén Kovács Gergely posztulátor által készített képes összeállítást tekinthetnek meg a Márton Áron zarándoklatokról, illetve a Márton Áron, a XX. század püspöke címmel meghirdetett Kárpát-medencei diákvetélkedő internetes fordulóinak kiértékelését és eredményhirdetését tartja Lázár Csilla programfelelős és Szarka-Dobi Gyöngyi konzul. A konferenciára Székelyudvarhelyről autóbusz indul, útközben felveszi a fenyédi, máréfalvi, kápolnási, szentegyházi, csíkszeredai és felcsíki falvakból a zarándokokat. Az egynapos zarándoklatra iratkozni a Mária Rádió székelyudvarhelyi, valamint a csíksomlyói stúdiójában lehetséges.

Egyetemi kollégiumi felvételi a brassói ferenceseknél
A brassói Ferences Egyetemi Kollégium felvételt hirdet a 2015–2016. tanévre. A ferencesek elsősorban olyan egyetemi hallgatókat, fiúkat és lányokat várnak, akik Brassóban eltöltendő éveiket a tanulmányok mellett keresztény közösségben szeretnék megélni, és a tudományban való növekedéssel együtt fontosnak tartják hitéletük ápolását is. A brassói ferences kollégiumi életet olyan egyetemistáknak ajánlják, akik mindezt olyan lelkiségi háttérrel akarják művelni, amihez Assisi Szent Ferenc adja a mintát, akinek évszázados öröksége bizonyítja az értelem és lélek harmóniájának lehetőségét. Jelentkezni 2015. augusztus 31-ig lehet a Keresztelő Szent János templomnál, Sf. Ioan utca 7. szám alatt. A jelentkezőknek el kell elküldeniük postán vagy e-mailben egy kézzel írt önéletrajzot (maximum egy oldalban) és plébánosi ajánlás. Részletekről érdeklődni Benkő Ferenc brassói ferences házfőnöknél lehet a benkoferi@yahoo.com e-mail címen vagy a 0746-224.740 telefonszámon.

Álláslehetőségek a Gyulafehérvári Caritas-nál
A Gyulafehérvári Caritas „United Networks” című új, innovatív projektje keretén belül nagyszerű lehetőség nyílik szakmai és személyes fejlődésre, értékes kapcsolatok kialakítására Maros, Hargita és Kovászna megyékben. A meghirdetett állások között szerepel két közösségfejlesztési-koordinátori, valamint hat közösségfejlesztő-munkatársi állás. A jelentkezéseket a jobs@caritas-ab.ro e-mail címre várják. További információk a 0737-844.567 telefonszámon, munkanapokon 9- 16 óra között.

Az időjárásról: Marad a kánikulai időjárás a hétfői nap folyamán, 14 ºC : 20 ºC körül alakulnak a reggeli hőmérsékleti értékek: 24 … 31 fok, néhol 34 fok is szerepel a mai napra az előrejelezésekben – elszigetelten. Az égbolt felhős, ma is számolhatunk az elmúlt napokban gyakran tapasztalt elektromos kisülésekre és futózáporokra. A szélmozgás gyenge, a légköri nyomás keveset változik a nap folyamán.

MRE – Hírszolgálat, 2015. augusztus 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment