2015. augusztus 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Nemzetközi ministráns zarándoklat Rómába
„Itt vagyok, engem küldj!” mottóval a tegnap kezdődőtt az Örök Városban a nemzetközi ministráns zarándoklat. A találkozóra Európa számos országából érkeztek ministráns fiúk és lányok.  A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 35 fiatalja Böcskei László megyéspüspök vezetésével vesz részt az  ötévente esedékes zarándoklaton. A nagyváradi egyházmegyéből azok a ministránsok kaptak meghívást a zarándoklatra, akik rendszeres képzésen vesznek részt, illetve rendszeresen szolgálnak a szentmiséken. Ennek megfelelően a nagyváradi plébániákról, Tasnádról, Érmihályfalváról, Monospetriből, Hegyköztóttelekről, Kárásztelekről, Zilahról és Szilágyszentkirályról indultak zarándokok Rómába. A ministránsok majd felkeresik az Örök Város bazilikáit, nevezetességeit, a katakombákat, a Vatikáni Múzeumot és lehetőségük lesz találkozni Ferenc pápával is.

Megnyílt a Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
Szeptember 20-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából megnyílt emlékkiállítás. Ez a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. Várnak minden érdeklődőt és a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveket.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
Több helyszínen is találkozásra hívjuk és várjuk rádiónk önkéntes munkatársait és hallgatóit. Holnap délután hat órától a nagyváradi önkéntesekkel és hallgatókkal találkozunk a studióban, majd augusztus 8-án szombaton, Nagykárolyban tíz órától a  Kalazanci Szent József Plébánia hittantermében. Híradóinkban értesítjük a következő helyszínekről a kedves hallgatókat.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Az engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában ugyanakkor minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Szent Lőrincz búcsú
Augusztus 8-án délelőtt tizenegy órai kezdettel Szent Lőrincz búcsút tartanak a Csiktaploczához tartozó  csibai Szent Lőrincz kápolnában. Az ünnepi szentmise szónoka Csont Ede tüsnádfürdői plébános. Szeretettel várnak minden kedves zarandokot.

Szentségimádás a Érkeserűben és Papfalván
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap második vasárnapján, augusztus 9-én Érkeserűben és Papfalván lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Márton Áron-imalánc Kolozsváron
Augusztus 9-én, vasárnap reggel nyolc órától kerül sor a Márton Áron imalánc nyolcadik állomására a kolozsvári Szent István templomban, a helyi Szent Mihály Nőszövetség szervezésében. A boldogemlékű püspök halálának 35. évében mihamarabbi boldoggá avatásáért imádkoznak a kolozsvári hívek. Szeretettel várnak minden Márton Áron-tisztelőt erre az imaalkalomra is.

Csaba királyfi a csíksomlyói nyeregben
Csíksomlyón mutatják be a Csaba királyfi székely rockoperát augusztus 15-én. A rockopera szerzője G. Nagy Ilián. A nagyméretű előadás több csíkszeredai és székelyföldi zenész és énekes, hazai és magyarországi néptáncegyüttes, valamint a szentegyházai gyermekkórus közreműködésével valósul meg.  A rockopera díszbemutatóját a csíksomlyói nyeregben tartják, ahova százezres közönséget várnak.

Egyetemi kollégiumi felvételi a brassói ferenceseknél
A brassói Ferences Egyetemi Kollégium felvételt hirdet a 2015–2016. tanévre. A ferencesek elsősorban olyan egyetemi hallgatókat, fiúkat és lányokat várnak, akik Brassóban eltöltendő éveiket a tanulmányok mellett keresztény közösségben szeretnék megélni, és a tudományban való növekedéssel együtt fontosnak tartják hitéletük ápolását is. A brassói ferences kollégiumi életet olyan egyetemistáknak ajánlják, akik mindezt olyan lelkiségi háttérrel akarják művelni, amihez Assisi Szent Ferenc adja a mintát, akinek évszázados öröksége bizonyítja az értelem és lélek harmóniájának lehetőségét. Jelentkezni 2015. augusztus 31-ig lehet az alábbi címen: 500030 Brassó, Keresztelő Szent János templom, Sf. Ioan utca 7. szám. A jelentkezőknek az alábbi iratokat kell elküldeniük postán vagy e-mail-ben: kézzel írt önéletrajz (maximum egy oldal) és plébánosi ajánlás. Részletekről érdeklődni Benkő Ferenc brassói ferences házfőnöknél lehet a benkoferi@yahoo.com e-mail címen vagy a 0746-224.740 telefonszámon.

Álláslehetőségek a Gyulafehérvári Caritas-nál
A Gyulafehérvári Caritas „United Networks”  című új, innovatív projektje keretén belül nagyszerű lehetőség nyílik szakmai és személyes fejlődésre, értékes kapcsolatok kialakítására Maros, Hargita és Kovászna megyékben. A meghirdetett állások között szerepel két közösségfejlesztési-koordinátori, valamint hat közösségfejlesztő-munkatársi állás. A jelentkezéseket a jobs@caritas-ab.ro e-mail címre várják. További információk a 0737-844.567 telefonszámon, munkanapokon 9- 16 óra között.

Az időjárásról: Ma kezdetben még a nyugati országrészben lehet több helyen zápor, zivatar, majd délután az ország középső területein fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A szél csak ezek környékén támadhat fel. Délután 29-34 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment