2015. augusztus 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Véget ért a medjugorjei fesztivál
Ma reggel a Krizsevac hegyén ünnepi szentmisével záródott a 26. nemzetközi ifjúsági fesztivál Medjugorjéban. Több mint 65 ország résztvevői voltak jelen az idei találkozón, mely az elmúlt évek alatt Medjugorje legkiemelkedőbb eseményévé nőtte ki magát. Az eslő találkozót egyébként 1990 ben Slavko Barbaric ferences atya, az akkori plébános szervezte. Kb. 100 fiatal, két gitáros és néhány énekes gyűlt akkor össze, a találkozót pedig a templom mögött felállított sátorban tartották.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
A tegnap délutáni nagyváradi találkozó nyitotta a kéthavonta megrendezésre kerülő önkéntes-találkozók sorát. A következő helyszín Nagykároly, ahol augusztus 8-án, szombaton, tíz órától a Kalazanci Szent József Plébánia hittantermébe várjuk az önkénteseket. Augusztus 10-én hétfőn, Kolozsváron találkozunk rádiónk önkénteseivel délután öt órától a Nőszövetség termében. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Székelyföldi turnén a Virtuózok
A Virtuózok, a világ első, Magyarországon lezajlott komolyzenei tehetségkutató műsorának fiataljai székelyföldi turnéra érkeztek. Holnap Sepsiszentgyörgyön a  „Tamási Áron” Színház Nagytermében lépnek fel, augusztus 8-án, szombaton pedig Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont a Csíki Kamarazenekarral közösen fellépő tehetségeknek. A kezdési időpont mindkét helyszínen este hét óra. A nyár végi koncertkörút jótékonysági célt is szolgál: a hangversenyek bevételét ugyanis a Szent Ferenc Alapítvány, Bőjte Csaba atya  gondozottjainak ajánlották fel a szervezők. Molnár Levente operaénekes, aki a székelyföldi koncerkörút megálmodója,  ötlete alapján a műsor címe is ezt a szándékot kívánja erősíteni: Gyerekek a gyerekekért.

Ferences ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel. Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők.További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746-774.701 telefonszámon lehet.

Búcsúk a szatmári egyházmegyében
Holnap Szent Dónátot ünnepli az egyház. Az erdődhegyi és a Túrterebes-kishegyi kápolnák titulusa Szent Dónát. Ennek megfelelően, Erdődhegyen augusztus 9-én, vasárnap délelőtt tizenegy órától lesz az ünnepi szentmise Istvánfi Szilárd, a Szent Család egyházközösség segédlelkésze ünnepi szónoklatával, Túrterebes kishegyen pedig ugyanazon a napon, tizenkét órától, Vojtku László, a szatmárnémeti Szentlélek egyházközösség plébánosának prédikációjával.
Augusztus 10-én, hétfőn, Szent Lőrinc napján Misztótfalun tartanak búcsúmisét délután öt órától, Egeli Ferenc püspöki titkár szentbeszédével.

Evangelicáziós hét gyermekeknek
Augusztus 10-16 között Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban nyolcadik alkalommal kerül megszervezésre az evangelizaciós hét mindazon gyermekek számára, akik befejezték a kicsi csoportot, illetve az ötödik osztályt. Hétfőtől péntekig 10 – 16 óráig tartanak a foglalkozások, szombaton autóbuszos zarándoklat lesz Esztelnekre, a hálaadó szentmisére pedig vasárnap fél tizenegykor kerül sor. A pedagógusoknak és a kicsiknek nagyobb hittanos gyerekek és fiatalok segítenek.
A részvételért nem kell fizetni , akik támogatni szeretnének a rendezvényt, megtehetik a plebánián.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

Az időjárásról: Holnap is folytatódik a kánikula, sok napsütésre, nagyon erős UV-sugárzásra kell számítani. Egy-egy futó zápor, zivatar nyugaton és az erdélyi medencében még előfordulhat. Egyre többfelé mérhetünk 35, helyenként 36-37 fokos maximumokat.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 6.


H Í R E K   D É L B E N

Véget ért a medjugorjei fesztivál
Ma reggel a Krizsevac hegyén ünnepi szentmisével záródott a 26. nemzetközi ifjúsági fesztivál Medjugorjéban. Több mint 65 ország résztvevői voltak jelen az idei találkozón, mely az elmúlt évek alatt Medjugorje legkiemelkedőbb eseményévé nőtte ki magát. Az eslő találkozót egyébként 1990 ben Slavko Barbaric ferences atya, az akkori plébános szervezte. Kb. 100 fiatal, két gitáros és néhány énekes gyűlt akkor össze, a találkozót pedig a templom mögött felállított sátorban tartották.

Új kápolna épül Csíkban
A magyar szentek és vértanúk tiszteletére szentelik majd fel a Csíkszentkirályon épülő kápolnát. Az egyházközség által Poklondfalván építendő kápolnát a helyiek reményei szerint jövőre sikerül befejezni. A kápolna többek között a hívek adományaiból készül, a csíkszentkirályi közbirtokosság pedig a tetőszerkezethez szükséges faanyagot biztosítja – tájékoztat a székelyhon.ro.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
A tegnap délutáni nagyváradi találkozó nyitotta a kéthavonta megrendezésre kerülő önkéntes-találkozók sorát. A következő helyszín Nagykároly, ahol augusztus 8-án, szombaton, tíz órától a  Kalazanci Szent József Plébánia hittantermébe várjuk az önkénteseket. Augusztus 10-én hétfőn, Kolozsváron találkozunk rádiónk önkénteseivel délután öt órától a Nőszövetség termében. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Alsódobóban, az Isteni Irgalmasság kápolnájában minden hónap elsőcsütörtökén, szentségimádást tartanak délután négy órától. Este hét órakor szentmisével zárják az imaalkalmat.
Nagyváradon, a Mária Rádió stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk minden hónap első csütörtökén, reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat akik szivesen áldoznak időt az imára és engesztelésre.

Kulturális délután Székelyudvarhelyen
„Aki engem követ nem jár sötétben'' mottóval, ma délután a Jézus szíve kápolna udvarára hívnak mindenkit, ahol Urunk Színeváltozásának ünnepén kulturális délutánra kerül sor. A jeles nap alkalmával újra élettel kívánják megtölteni a szervezők a kápolnát és környezetét, valamint szándékuk újabb lehetőséget teremteni arra, hogy a hívek figyelmét a szakrális műemlékeink felé tereljék. Az ünnep „felvirágozásának” érdekében a szervezők kérnek mindenkit, hogy lehetősége szerint hozzon gyertyát és virágot a helyszínre. A program ünnepi szentmisével kezdődik délután öt órakor a Jézus-kápolnánál.

Székelyföldi turnén a Virtuózok
A Virtuózok, a világ első, Magyarországon lezajlott komolyzenei tehetségkutató műsorának fiataljai székelyföldi turnéra érkeztek. Ma Székelyudvarhelyen hallhatják a kis művészeket a Digitál 3 Stúdió Teremében, holnap Sepsiszentgyörgyön a  „Tamási Áron” Színház Nagytermében lépnek fel,  augusztus 8-án, szombaton pedig Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont a Csíki Kamarazenekarral közösen fellépő  tehetségeknek. A kezdési időpont minden helyszínen este hét óra. A nyár végi koncertkörút jótékonysági célt is szolgál: a hangversenyek bevételét ugyanis a Szent Ferenc Alapítvány, Bőjte Csaba atya  gondozottjainak ajánlották fel a szervezők. Molnár Levente operaénekes, aki a székelyföldi koncerkörút megálmodója,  ötlete alapján a műsor címe is ezt a szándékot kívánja erősíteni: Gyerekek a gyerekekért.

Családos tábor nyolcadszor
A gyermekek állnak majd a beszélgetések középpontjában a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Egyházmegyei Családos Táborban. "Szemünk fénye - a gyermek" témával tartják idén, augusztus 20. és 23-a között Erdődhegyen az immár nyolcadik alkalommal megvalósuló Szatmári Egyházmegyei Családos Tábort. A programban a második naptól szerepelnek azok az előadások, amelyek a tábor során a gyermekek minél jobb megismerését és megértését segítik a szülők számára: Czier István mezőfényi plébános, Gyermekeink lelki élete; Bálint Katalin pszichológus, A mesék ereje gyermekeinkben; Fülöp Orsolya pszichológus, Mi történik a gyermekemmel és hogyan segíthetek neki?; Gnándt Gábor szociálpedagógus, Kisgyermekek készségeinek fejlesztése a játék által. Az előadások mellett szintén a téma elmélyítését segíti a műhelymunka, de lesz alkalom a kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra.
A táborozni vágyó családokat kérik, hogy augusztus 10-éig jelentkezzenek a szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája   vi@szatmariegyhazmegye.ro emailcímen, vagy Lepedus István családreferensnél, a 0740115464-es telefonszámon.

Az időjárásról: Igazi kánikulára van kilátás sok napsütéssel, nagyon erős UV-sugárzással. Ma egy-egy futó zápor még kialakulhat. Egyre többfelé mérhetünk 32-35 fok körüli maximumokat, helyenként akár már 37 fok is lehet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 6.


H Í R E K   R E G G E L

Új kápolna épül Csíkban
A magyar szentek és vértanúk tiszteletére szentelik majd fel a Csíkszentkirályon épülő kápolnát. Az egyházközség által Poklondfalván építendő kápolnát a helyiek reményei szerint jövőre sikerül befejezni. A kápolna többek között a hívek adományaiból készül, a csíkszentkirályi közbirtokosság pedig a tetőszerkezethez szükséges faanyagot biztosítja – tájékoztat a székelyhon.ro.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
A tegnap délutáni nagyváradi találkozó nyitotta a kéthavonta megrendezésre kerülő önkéntes-találkozók sorát. A következő helyszín Nagykároly, ahol augusztus 8-án, szombaton, tíz órától a  Kalazanci Szent József Plébánia hittantermébe várjuk az önkénteseket. Augusztus 10-én hétfőn, Kolozsváron találkozunk rádiónk önkénteseivel délután öt órától a Nőszövetség termében. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

A tábor hegyi megdicsőülés
Ma van Urunk színeváltozásának ünnepe, amely a Tábor-hegyi megdicsőülésre irányítja tekintetünket. A színében elváltozott Üdvözítő ünnepe, a csíksomlyói plébániához tartozó és a Kis Somlyó hegyén található Salvátor kápolna búcsúünnepe is egyben. Az ünnepi szentmise ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik a kápolnánál.

Fogadalmi ünnep Atyhában
A dologtiltó napot elődeink engesztelésnek szánták: a múlt század elején számos veszteség érte Atyhát. Harangjai „háborúba mentek”, egy szélvihar alkalmával pedig ledőlt a templomtorony. Újjáépítésére 1927-től kerülhetett sor. 1928. augusztus első vasárnapján ültek először fogadalmi ünnepet, amelyet az elmúlt évekig kivonulással, szabadtéri misével tartottak a Fenyves fölötti, korábban emlék-, majd fogadalmi kápolnánál. Atyhában ma délelőtt tizenegy órakor, a fogadalmi kápolnánál tartanak ünnepi szentmisét, amelyen Böjte Csaba ferences atya mond szentbeszédet.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Alsódobóban, az Isteni Irgalmasság kápolnájában minden hónap elsőcsütörtökén, szentségimádást tartanak délután négy órától. Este hét órakor szentmisével zárják az imaalkalmat.
Nagyváradon, a Mária Rádió stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk minden hónap első csütörtökén, reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat akik szivesen áldoznak időt az imára és engesztelésre.

Kulturális délutan Székelyudvarhelyen
„Aki engem követ nem jár sötétben'' mottóval, ma délután a Jézus szíve kápolna udvarára hívnak mindenkit, ahol Urunk Színeváltozásának ünnepén kulturális délutánra kerül sor. A jeles nap alkalmával újra élettel kívánják megtölteni a szervezők a kápolnát és környezetét, valamint szándékuk újabb lehetőséget teremteni arra, hogy a hívek figyelmét a szakrális műemlékeink felé tereljék. Az ünnep „felvirágozásának” érdekében a szervezők kérnek mindenkit, hogy lehetősége szerint hozzon gyertyát és virágot a helyszínre. A program ünnepi szentmisével kezdődik délután öt órakor a Jézus-kápolnánál.

Székelyföldi turnén a Virtuózok
A Virtuózok, a világ első, Magyarországon lezajlott komolyzenei tehetségkutató műsorának fiataljai székelyföldi turnéra érkeztek. Ma Székelyudvarhelyen hallhatják a kis művészeket a Digitál 3 Stúdió Teremében, holnap Sepsiszentgyörgyön a  „Tamási Áron” Színház Nagytermében lépnek fel,  augusztus 8-án, szombaton pedig Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont a Csíki Kamarazenekarral közösen fellépő  tehetségeknek. A kezdési időpont minden helyszínen este hét óra. A nyár végi koncertkörút jótékonysági célt is szolgál: a hangversenyek bevételét ugyanis a Szent Ferenc Alapítvány, Bőjte Csaba atya  gondozottjainak ajánlották fel a szervezők. Molnár Levente operaénekes, aki a székelyföldi koncerkörút megálmodója,  ötlete alapján a műsor címe is ezt a szándékot kívánja erősíteni: Gyerekek a gyerekekért.

Családos tábor nyolcadszor
A gyermekek állnak majd a beszélgetések középpontjában a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Egyházmegyei Családos Táborban. "Szemünk fénye - a gyermek" témával tartják idén, augusztus 20. és 23-a között Erdődhegyen az immár nyolcadik alkalommal megvalósuló Szatmári Egyházmegyei Családos Tábort. A programban a második naptól szerepelnek azok az előadások, amelyek a tábor során a gyermekek minél jobb megismerését és megértését segítik a szülők számára: Czier István mezőfényi plébános, Gyermekeink lelki élete; Bálint Katalin pszichológus, A mesék ereje gyermekeinkben; Fülöp Orsolya pszichológus, Mi történik a gyermekemmel és hogyan segíthetek neki?; Gnándt Gábor szociálpedagógus, Kisgyermekek készségeinek fejlesztése a játék által. Az előadások mellett szintén a téma elmélyítését segíti a műhelymunka, de lesz alkalom a kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra.
A táborozni vágyó családokat kérik, hogy augusztus 10-éig jelentkezzenek a szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája   vi@szatmariegyhazmegye.ro emailcímen, vagy Lepedus István családreferensnél, a 0740115464-es telefonszámon.

Az időjárásról: Igazi kánikulára van kilátás sok napsütéssel, nagyon erős UV-sugárzással. Ma egy-egy futó zápor még kialakulhat. Egyre többfelé mérhetünk 32-35 fok körüli maximumokat, helyenként akár már 37 fok is lehet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. augusztus 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment