2015. december 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kisbácsban tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, az engesztelésre.

Ünnepi készülődés
A karácsonyi ünnepre való közös ráhangolódás, valamint a közösségben megtapasztalt értékek felmutatása jegyében tartották szombaton Csíkszeredában a Családok adventje elnevezésű családi napot.
A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért és a Csíki Anyák Egyesülete közös összefogásaként harmadik alkalommal megtartott eseményt a Kárpát-medencei Családszervezetek, valamint Csíkszereda Polgármesteri Hivatala karolta fel. Az Erőss Zsolt Arénában a szülők és gyerekek kézműves foglalkozásokon – gyertya- és képeslapkészítés, gyöngyfűzés, karácsonyfadísz készítés – bütykölhettek közösen, a kicsiket játszósarok, csúszda, ugráló és arcfestés is várta. A nap folyamán egy-egy fellépő karácsonyi dalokkal örvendeztette meg a résztvevőket, az esemény végén pedig angyaljárásra is sor került.
Karácsony előtt szeretnék, ha minden ember szívébe fény gyulladna azáltal, hogy egy nagy közösségben készül az ünnepre – foglalta össze az esemény lényegét Dánél Sándor, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért elnöke. „Azt tapasztalom, hogy akikről korábban azt gondoltuk, hogy inkább rászorulnak az odafigyelésre, ők képviselik hangsúlyosabban és erőteljesebben azokat az értékeket, amelyek a mi civilizációnkat megtartották mindmáig”– mutatott rá Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere a rendezvény megnyitóján. Hozzátette, ezen szervezetek tagjai nemcsak az adventi időszakban, hanem egész évben teszik a dolgukat, és ez az igazi önrendelkezés. „Ez az, amire szüksége van egy közösségnek ahhoz, hogy élő közösség lehessen. Így látják beteljesülve a szüleink, nagyszüleink az álmaikat, így tudunk bizakodni abban, hogy a felnövekvő kicsinyeknek olyan életminőségük lesz itt Székelyföldön, mint amilyet számukra szeretnénk.” -tudósít a székelyhon.ro

Új hírportál a katolikusoknak
Sajtótájékoztató keretében mutatták be és helyezték működésbe a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye új hírportálját december 18-án, az Egyházmegyei Pasztorális Közponban. A helyi magyar és román sajtó képviselőinek a jelenlétében Böcskei László megyéspüspök indította útjára az új médiaeszközt, amelynek célja az egyházmegyében történő eseményekről való tágasabb média lefedettségnek a biztosítása, valamint a világi sajtóval való kétoldalú kommunikációnak a szorgalmazása.
A magyar és román nyelven információt megjelenítő webfelületen teret kapnak a központi, a plébániai események, valamint az egyházi oktatási és szeretetszolgálati tevékenységet folytató intézmények. Az elmúlt év folyamán több alkalommal is képzésen vettek részt Nagyváradon azok a plébániai önkéntesek, akik médiaapostolokként készséget és nyitottságot mutatnak arra, hogy helyi hit megnyilvánulási formákról beszámolót és képanyagot küldjenek a portál szerkesztőihez. Az új hírportál a http://hirek.varad.org címen érhető el, nem helyettesíti az eddigi www.varad.org egyházmegyei honlapot, amely továbbra is a szokásos formában működni fog, de kiegészíti azt, egy többletet kíván nyújtani. Egy olyan eszköz ez, amely egységes grafikát, egységes formátumot biztosít az egész egyházmegyét lefedő híradásnak.

Karácsonyi előadás
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „Reménység" Központjának idősei karácsonyi előadást tartanak ma délelőtt tíz órától a központ épületében. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Család búcsú Marosvásárhelyen
December 27-én, vasárnap, a Marosvásárhely - remeteszegi Szent Család templom búcsúja déli egy órakor kezdődik. A szentmisét Sárközy Sándor piarista atya mutatja be, melynek keretében megáldják a 10., 20., 25., 30., 40., 50. és 60. házassági évfordulót ünneplő házaspárokat, illetve minden házaspárt és családot.

Szent Család vasárnapi gyűjtés a családpasztoráció támogatására
A hit kegyelem. A család áldás. A gyermek jövő. A családok, a családokból álló közösségek nagyon fontosak a hit átadásában, az egyházi közösségek, a plébániák életében és az emberi problémákban való segítés terén. Ebben erősíti, képezi, támogatja programjaival a Családpasztorációs Központ a családokat és a házasságra készülő fiatalokat. Szent Család vasárnapján, december 27-én a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban ezen tevékenységek támogatására szerveznek gyűjtés. Várják a hívek jószándékú hozzájárulását.

Aprószentek – az élet védelmében
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban  december 27-én, délután öt órától a Pro Vita Hominis Társaság engesztelést tart. Este hat órától ünnepi szentmise lesz, utána az aprószentek emlékére gyertyás körmenetet tartanak a kórházig.

Az időjárásról:  A mai nap többfelé ködösen indul, napközben azonban fokozatosan kitisztul a levegő, nyugat felől felszakadozik a zárt felhőtakaró, több-kevesebb időre kisüt a nap. Nyugaton, délnyugaton azonban tartósan borult, helyenként napközben is párás, ködös marad az idő. Helyenként megélénkül a szél. Hajnalban -3, +3, délután 3-10 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. december 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment