2015. január 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Lezárult Ferenc pápa egyhetes ázsiai apostoli látogatása
Adásunkkal egy időben pápa mintegy 15 órás repülőút végén érkezik meg ma este Róma Ciampino repülőterére. A pápai légijárat 11 ország felett repült át és amint ez már kötelező hagyomány, Ferenc pápa rövid táviratok formájában köszönti az egyes országok államfőit. Kína esetében – a pápa tavalyi dél-koreai útja után – ez most a második alkalom, amikor a világ legnépesebb országát köszönti. A repülőgép fedélzetén ugyanazok az újságírók utaztak, akik odafelé menet is elkísérték a pápát.

Fiatalok imádkoztak a keresztények egységéért
Szombaton a nagyváradi székesegyházban fiatalok imádkoztak a keresztény egységért. Az eseményen több nagyváradi keresztény felekezet képviseltette magát. Az imaest bevezetőjében Böcskei László megyéspüspök utalást tett az Európában az elmúlt napokban zajlott vallásos alapú erőszak megnyilvánulásokra. Román és magyar nyelvű beszédében, a főpásztor a keresztény egység lényegét, és ehhez az egységhez vezető út fontosságát emelte ki.

Film Márton Áron püspök életéről – közösségi találkozó
Január 21-én, szerdán este hét órától a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban, az Élő Szövet Alapítvány meghívja Udvarhelyszék közösségeinek képviselőit a marosvásárhelyi Mustármag közösség vezetőjével, Papp László lelkésszel való találkozásra. A Mustármag közösség ősszel szeretné megkezdeni Csíkszentdomokoson, a Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilm forgatását. A szervezők továbbra is kérik az egyéni vagy közösségi szerepvállalást, a lehetőség szerint anyagi hozzájárulást a film elkészítéséhez. 

Folytatódik az ökumenikus imahét
Nagyváradon holnap este fél hét órakor a Tábor Pünkösdista egyházközség imatermében várják mindazokat, akik szívügyüknek tartják a keresztények közötti egység előmozdítását, hogy a kereszténység az egység jelévé és kovászává váljon a világ számára.
Tegnap a székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek saját templomukban kezdték meg a Krisztus-hívők egységéért tartandó imahetet. Holnap este hat órakor a ferences templomban Kedei Mózes unitárius lelkész szolgál.
Sepsiszentgyörgyön holnap este hat órakor az unitárius templomban folyatódik az ökumenikus imatized.
Csíkszeredában az imahét keretében holnap este hat órakor a Segítő Mária Gimnázium kápolnájában Biró István református segédlelkész szolgál.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét holnap este hat órakor az Örmény katolikus templomban folytatódik.
Marosvásárhelyen holnap este hat órakor a cserealji Szent Kozma és Damján plébániatemplomban Fekete Márton református lelkész hirdeti az igét.
Szintén holnap este hat órától, a székelykeresztúri katolikus templomban a beszédet id. Szombatfalvi József helyi unitárius lelkész, az imádságot Marosi Árpád betfalvi református lelkipásztor végzi.
Petrozsényban holnap délután öt órakor az unitárius templomban Márton Árpád Zoltán református lelkipásztor hirdeti az igét.

Élet a lélekben szemináriumok kezdődnek
Nagyváradon, január 27-től 9 egymást követő héten át, keddenként este hat órától a Szent Pál karizmatikus, Közösség szervezésében tartják az Élet a lélekben szemináriumot. Érdeklődni és jelentkezni január 23-ig, a 0742-019.256 vagy a 0771-022.772-es telefonszámokon lehet.
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián január 28-án indul a szeminárium. Az előadások szintén 9 egymást követő szerdán este hét órától kezdődnek a Szent István plébánián egészen március 25-ig.
A csíkkarcfalvi Nagyboldogasszony templomban január 26-án indul a szeminárium. Az előadások kilenc egymást követő hétfőn este hat órától kezdődnek.

Téli ifjúsági tábor Gyimesfelsőlokon
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség február 3-tól 7-éig téli tábort szervez Gyimesfelsőlokon, 15 és 24 év közötti fiataloknak. A tábor egy jó lehetőség a vakációban, hogy kimozdulj a jól megszokott otthoni légkörből és feljöjj velünk a hegyre. Lehetőség lesz sízni és a téli táj adta egyéb szórakozásra. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni január 30-áig lehet az ujnemzedek@yahoo.com e-mailcímen. 

Híreink végén egy felhívással fordulunk székelyföldi hallgatóinkhoz!
Holnap délelőtt tíz és délután négy óra között dolgoznak a hargitai antennánál, ezért adáskiesésre lehet számítani. Az adó munkatársai dolgoznak a jégtelenítésen. Kérjük megértésüket! Addig is a műholdas, internetes és ahol van, kábeltévés vételi lehetőségetek ajánljuk figyelmükbe. A probléma nem érinti kolozsvári, tasnádi és nagyváradi vételkörzeteink hallgatóit.

Az időjárásról:
Holnap is többnyire felhős, párás idő lesz jellemző. Kezdetben északnyugaton, majd estétől délnyugat felől ismét egyre több helyen számíthatunk esőre, havas esőre. Nyugaton, északnyugaton megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet az erdélyi medencében várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 19.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ferenc pápa ázsiai látogatásának utolsó napja
A Fülöp-szigetek fővárosának központi parkjában Ferenc pápa, január 18-án az isteni Kisded, a Santo Niño vasárnapján mutatott be szentmisét. Federico Lombardi szentszéki szóvívő a szentmise után, kijelentette: „Biztos, hogy ilyen nagy létszámban soha nem vettek részt pápai eseményen.” Ferenc pápa rekordot döntött: több mint hétmillióan jöttek el a manilai szentmisére, ezzel megdőlt minden eddigi pápai esemény rekordja, amelyet II. János Pál 1995-ös manilai Ifjúsági Találkozója tartott 4-5 millió résztvevővel. A vasárnap délutáni pápai szertartásra hatalmas hívősereg gyűlt össze, dacolva az esős idővel, a tájfunveszéllyel, mert látni akarták Ferenc pápát és hallani vigasztaló, erősítő szavait.
Ferenc pápa szentbeszédében a nagy tiszteletben tartott Szent Gyermeket kérte, áldja meg a Fülöp-szigetekieket és támogassa e nagy nemzet keresztényeit abban a hivatásukban, hogy tanúi és misszionáriusai legyenek az Evangélium örömhírének Ázsiában és mindenütt a világon.”

Fiatalok imádkoztak a keresztények egységéért
Szombaton a nagyváradi székesegyházban fiatalok imádkoztak a keresztény egységért. Az eseményen több nagyváradi keresztény felekezet képviseltette magát. Az imaest bevezetőjében Böcskei László megyéspüspök utalást tett az Európában az elmúlt napokban zajlott vallásos alapú erőszakos megnyilvánulásokra. Román és magyar nyelvű beszédében, a főpásztor a keresztény egység lényegét, és ehhez az egységhez vezető út fontosságát emelte ki.

Búcsú a Segítő Nővéreknél
Csíkszentdomokoson ma este hat órakor tartják a Segítő Nővérek Lelkigyakorlatos Házában található Szent Margit kápolna búcsúünnepét. A szentmisét és szentbeszédet Tamás József püspök mutatja be.

Ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért
„Jézus így szólt hozzá: Adj innom!“– mottóval hirdették meg ebben az évben a keresztény egység imahetét.
Nagyváradon ma este hat órakor a Pünkösdista imateremben várják mindazokat, akik szívügyüknek tartják a keresztények közötti egység előmozdítását, hogy a kereszténység az egység jelévé és kovászává váljon a világ számára.
Tegnap a székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek saját templomukban kezdték meg a Krisztus-hívők egységéért tartandó imahetet. Ma este hat órakor Mátyás Károly főesperes-plébános tartja a szentbeszédet az unitárius templomban.
Sepsiszentgyörgyön ma este hat órakor a Krisztus Király templomban folyatódik az ökumenikus imatized.
Csíkszeredában a keresztények egységégéért imahét ma este hat órakor kezdődik. A zsögödi templomban Biró István református segédlelkész szolgál.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét ma este hat órakor a Szent István templomban kezdődik.
Marosvásárhelyen ma este hat órakor a Szabadi úti református templomban Nagy László unitárius főjegyző hirdeti az igét.
Székelykeresztúr különböző felekezetű egyházközségei huszonöt éve tartják együtt az imanyolcadot. Ma este hat órakor a betfalvi református templomban a beszédet Szombatfalvi József fiatfalvi unitárius lelkész, az imádságot Kovács Péter székelykeresztúri plébános mondja.
Petrozsényban ma délután öt órakor az unitárius templomban Ruşti Alexandru római katolikus segédlelkész prédikál.

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
Január 23-25. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot Ilyés Erika segítőnővér vezetésével. A feleségek, édesanyák lelkigyakorlatára január 20-ig lehet jelentkezni a hazpio@gmail.com e-mailcímen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon.

Téli ifjúsági tábor Gyimesfelsőlokon
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség február 3-tól 7-éig téli tábort szervez Gyimesfelsőlokon, 15 és 24 év közötti fiataloknak. A tábor egy jó lehetőség a vakációban, hogy kimozdulj a jól megszokott otthoni légkörből és feljöjj velünk a hegyre. Lehetőség lesz sízni és a téli táj adta egyéb szórakozásra. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni január 30-áig lehet az ujnemzedek@yahoo.com e-mailcímen.

Híreink végén egy felhívással fordulunk Önökhöz:
Február elsejétől életbe lép a kutyák ivartalanításáról szóló törvény. Németországi állatorvosok felajánlották segítségüket, így január 16-22. között ingyenesen elvégzik a kutyák és macskák ivartalanítását a taplocai menhely orvosi rendelőjében. Szeretettel kérünk minden állatszerető rádióhallgatót, hogy erről a lehetőségről értesítse állattartó ismerőseit. Ezzel is hozzájárulhatnánk a kóbor, gazdátlan ebek elszaporodásának megakadályozásához. Érdeklődni a 0745-268.206-os vagy a 0737-577.280-as telefonszámokon lehet.

Az időjárásról: Többnyire felhős az égbolt, elszórtan esőzések vannak ma reggel Erdély-szerte, a szélmozgás a gyengétől a mérsékelt közötti skálán mozog. Helyenként csúszhatnak az utak, elővigyázatosságra lesz szükség úgy az autóvezetők, mint a gyalogosok részéről. A légköri nyomás enyhén változó. A reggeli minimumok -6 ºC : 4 ºC átlag körül alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment