2015. január 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Pápai üzenet a Tömegtájékoztatás Világnapjára
A családban tanítják és tanuljuk meg a kommunikációt. Ez Ferenc pápa üzenetének magva, amelyet ma délelőtt tettek közzé. A Tömegtájékoztatás 49. világnapjának idei témája: „Kommunikálni a családot: a találkozás kiemelt helye a szeretet ingyenességében”. Az emléknapot május 17-én tartják. A családról szóló két szinódusból kiindulva – a rendkívüliből, amelyet múlt év októberében tartottak és a rendes szinódusból, amelyre idén októberben kerül sor – a pápa üzenetét a családra alapozza. Ez ugyanis az első hely, ahol megtanulunk kommunikálni az anyaméhtől kezdve, amely a kommunikáció első iskolája. A legszebb család az, amely a tanúságtételből kiindulva tudja kommunikálni a férfi és a nő, a szülők és a gyermekek közötti kapcsolat szépségét és gazdagságát – kéri Ferenc pápa a Tömegtájékoztatás 49. világnapjára írt üzenetében.

Az ökumenikus imahét szombati programját ajánljuk hallgatóink figyelmébe:
Nagyváradon délután négy órakor, a Messiási Zsidó Hitközség zsinagógában folytatódik az ökumenikus imahét. 
A székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek szervezésében az imahét keretében a Szent Miklós plébániatemplomban este hat órakor Gedei Ildikó hirdeti Isten igéjét.
Sepsiszentgyörgyön este hat órakor a belvárosi református templomban folyatódik az ökumenikus imatized.
Csíkszeredában az unitárius templom Darvas-Kozma József plébános prédikál, este hat órai kezdettel.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét a Szent Miklós templomban folytatódik ugyancsak este hat órakor.
Marosvásárhelyen az Ady negyedi Szent Imre plébániatemplomban szintén este hat órától Bukovinszky Csáki Tünde református lelkész hirdeti az igét.
Nagybányán délután öt órakor az Újvárosi Református templomban Köncze Árpád evangélikus esperes szolgál.
A petrozsényi református templomban délután öt órakor Kardos József unitárius lelkész igehirdetése zárja az imahetet.

Idei első találkozójukat tartják a szatmári egyházmegye önkéntes beteglátogatói
Holnap délelőtt tíz órától a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben találkoznak az önkéntes beteglátogatók. A rendezvény témája az Istenkeresés és a hozzá kapcsolódás. Az előadás mellett közös imára, elmélkedésre és helyzetgyakorlatra is fordítanak időt. A délután egy óráig tartó rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Csak tiszta forrásból
A marosszentgyörgyi római katolikus plébánia szervezésében holnap este hat órától XIX. alkalommal tartják meg a Csak tiszta forrásból népdalestet a plébánia tanácstermében. Hegedűn kísér Székely Szilárd, a Kolping Család énekkarának zenésze, Orbán Balázs és Vass Lajos citerázik. 

Országos találkozó szenvedélybetegnek és hozzátartozóiknak
A Bonus Pastor Alapítvány országos találkozót szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Mezőpanit helységben, január 30 és február 1-je között. Az utógondozói programon bibliai áhítatok, csoportbeszélgetések mellett informáló, támogató, motiváló és hiterősítő előadások is lesznek. Jelentkezni a 0740-056.691-es telefonszámon lehet.

Együtt az imában - Szatmárnémetiben
A Szent Egyed Közösség, a Szatmári Püspökséggel együtt közös imára hívja a város lakóit a keresztények egységéért és a békéért holnap délután fél ötre a székesegyházban. Az ökumenikus imanapon Pallai Béla és Dumitru Roman görögkatolikus esperesek, Kovács Sándor református esperes, Szűcs Sándor baptista lelkipásztor, valamint Schönberger Jenő katolikus megyéspüspök hirdeti az igét. Az eseményen jelen lesz Alberto Quattrucci, a római Szent Egyed Közösség titkára is, közreműködik a Kálvária templom Adoremus kórusa.

Szentmise a deportált németek emlékére Nagyváradon
1945 januárjában, 70 évvel ezelőtt több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából „málenkij robotra” / kis munkára a Szovjetúnióba. Január 25-án, vasárnap fél tizenegy órakor a Német Demokrata Fórum rendezvénysorozatának keretében, az eseményre emlékezve, a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyéspüspök a nagyvárad-kapucinus templomban.

Az időjárásról:
Az ország egész területén marad a szeles, csapadékos idő. Napközben esőre kell számítani, estefelé pedig a hegyvidéki tájakon havas eső, majd hó váltja fel. Egy újabb lehűlés veszi kezdetét. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elkezdődik Chiara Lubich boldoggá avatásának folyamata
A boldoggá avatást 2013. december 7-én, a Fokoláre mozgalom alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából kérvényezték Raffaello Martinelli, frascati püspökénél, aki az azóta eltelt időszakban megtette az eljárás megindításához szükséges kánonjogi lépéseket. A boldoggá avatási eljárásának első szakaszát március 27-én nyitják meg. A Fokoláre mozgalom jelenlegi elnöke nagy örömmel közölte a hírt a mozgalom tagjainak, azt kívánva nekik, éljék meg az egység lelkiségét, és legyenek élő tanúságtevői annak a közös szentségi életnek, amelyre Chiara Lubich egész életében törekedett, és amelyet személyesen meg is élt – tudtuk meg a Magyar Kurír honlapjáról.

Idén is indul zarándokvonat Erdélybe és Lengyelországba
Tegnap Budapesten, a pünkösdi csíksomlyói búcsúra, illetve a június 22-én Częstochowába induló zarándokvonat útjáról tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök elmondta, hogy a zarándoklat lényege az imádság, mely a lelki megújulást szolgálja. A zarándokút szimbolizálja a közös múltat, a közös hitet. A lengyel nép számára 2015 különösen fontos év, hiszen Szent II. János Pál pápa tíz éve hunyt el. A lengyelországi út záróeseményeként, a zarándokok részt vesznek Krakkóban, az újonnan megépült Szent II. János Pál-bazilikában a főpapi szentmisén – adta hírül a Magyar Kurír portál.

Az ökumenikus imahét mai programját ajánljuk hallgatóink figyelmébe:
Nagyváradon a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközség templomába várják mindazokat, akik szívügyüknek tartják a keresztények közötti egység előmozdítását.
A székelyudvarhelyi belvárosi egyházközségek szervezésében az imahét keretében a református templomban Kedei Mózes unitárius lelkész hirdeti az igét.
Sepsiszentgyörgyön az evangélikus templomban folyatódik az ökumenikus imatized.
Csíkszeredában az evangélikus templomban Solymosi Alpár unitárius lelkész prédikál.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét az baptista kápolnában folytatódik.
Marosvásárhelyen a Gecse utcai református templomban igét hirdet Sebestyén Péter római katolikus plébános.
Székelykeresztúron különböző felekezetű egyházközségei huszonöt éve tartják együtt az imanyolcadot. A fiatfalvi felekezetközi templomban Antal Zoltán székelykeresztúri református lelkipásztor végzi a szószéki szolgálatot.
Nagybányán a baptista imaházban Tasnádi András, református lelkész hirdet igét.
Petrozsényben a református templomban Szász János plébános prédikál.
Az ökumenikus imanap Nagybányán és Petrozsényben délután öt órakor, más helységekben este hat órakor kezdődik.

Csíksomlyó az új régészeti adatok tükrében - előadás Csíkban
Ma este hat órától Botár István régész: Csíksomlyó az új régészeti adatok tükrében címmel tart előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal gyűléstermében. A rendezvényen az előadó korábban megjelent Kövek, falak, templomok című, a középkori csíki templomok régészeti kutatásait bemutató könyv új kiadása kapcsán egy rövid könyvismertetőre is sor kerül.

Idei első találkozójukat tartják a szatmári egyházmegye önkéntes beteglátogatói
Január 24-én, szombaton délelőtt tíz órától a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben találkoznak az önkéntes beteglátogatók. A rendezvény témája az Istenkeresés és a hozzá kapcsolódás. Az előadás mellett közös imára, elmélkedésre és helyzetgyakorlatra is fordítanak időt. A délután egy óráig tartó rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Országos találkozó szenvedélybetegnek és hozzátartozóiknak
A Bonus Pastor Alapítvány országos találkozót szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Mezőpanit helységben, január 30 és február 1-je között. Az utógondozói programon bibliai áhítatok, csoportbeszélgetések mellett informáló, támogató, motiváló és hiterősítő előadások is lesznek. Jelentkezni a 0740-056.691-es telefonszámon lehet.

Az időjárásról:
Ma is borongós, több helyen esős idő várható. Szombatig a magasabb légrétegekben is marad az enyhe idő, addig hóra sehol sem kell számítanunk. Az ország nagy részén 5 és 12°C közé melegszik a levegő. Egyre többfelé megerősödik az északi-északkeleti szél.

MRE - Hírszolgálat, 2015. január 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment