2015. július 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Zengjen a dal
A budapesti Kölcsey díjas belvárosi vegyeskar jótékonysági koncertjére kerül sor  holnap este hét órától a kolozsvári Szent Mihály templomban. A belépő díjat mindenki lehetőségei szerint szabja meg. A begyült összeget az Árpád-házi Szent Erzsébet otthonnak ajánlják fel.

Tűz kurzus-Hargitafűrdön
Augusztus 6-9 között a székelyudvarhelyi Forrás közösség, kurzust szervez azok részére akik szeretnék jobban megismerni a harmadik isteni személyt és adományait. Meghívott előadó Margulescu Cotiso. A részvételhez szükséges a Fülöp kurzus vagy Szentlélek szeminárium előzetes elvégzése. Jelentkezési határidő július 28.-áig a 0724 0796 12-es telefonszámon, Péter Albertnél.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők.További részletekről érdeklődni és jelentkezni fr. Pantea Tibor ferences szerzetesnél a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746774701 telefonszámon lehet- tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Búcsú a Szent Anna-tónál
Az idén a Szent Anna és a Szent Kristóf kápolnák búcsúja egy napra esik, ezért a Szt. Anna kápolna búcsúját egy nappal korában július 25-én, szombaton tartják.  A Szent Anna-tónál lévő kápolnát már egy 1349-ben kelt oklevél említi. A szervezők szeretnék, ha a Szent Anna búcsú újra a környék jelentős vallási eseményévé válna, mint évszázadokkal ezelőtt, elődeink idejében, amikor ezrek zarándokoltak a Szent Anna-tóhoz.
Az idei búcsús ünnep rendje: délelőtt tizenegy órától  a keresztaljákat  fogadják a Szent Anna–tó alsó parkolójában, déli tizenkét órától a keresztút  imádkozása kezdődik, melyet népünk lelki megújulásáért végeznek a Szent Anna-tó sétányán kialakított Kálvárián. Délután egy órától  kezdődik az  ünnepi szentmise, melynek  szónoka P. Urbán János Erik ferences atya.

Búcsúk Szent Kristóf ünnepén
Július 22-én, szerdán délelőtt tizenegy órától tartják a kilyénfalvi templom búcsú önnepét, majd július 26-án, vasárnap délután egy órától a gyilkostói „Szent Kristóf" kápolna búcsújára kerül sor.

Családos tábor nyolcadszor
„Szemünk fénye - a gyermek" témával tartják idén, augusztus 20-23 között Erdődhegyen az immár nyolcadik alkalommal megvalósuló Szatmári Egyházmegyei Családos Tábort. A programban a második naptól szerepelnek azok az előadások, amelyek a tábor során a gyermekek minél jobb megismerését és megértését segítik a szülők számára. Az előadások mellett szintén a téma elmélyítését segíti a műhelymunka, de lesz alkalom a kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra.
A táborozni vágyó családokat kérik, hogy augusztus 10-éig jelentkezzenek a szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája vi@szatmariegyhazmegye.ro emailcímen, vagy Lepedus István családreferensnél, a 0740115464-es telefonszámon.

1Úton Nemzetközi Zarándoknap
Az egységért és a békéjéért  szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület 2015. aug. 22-én . Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt melyen keresztül életre kel a csoda: a különböző nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír.
Részletes információ a www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el a zarándoklat szakaszainak pontos leírásával.

Management by Jesus
Szatmári és régióbeli vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya szeptember 17-20 között a nagyszokondi lelkigyakorlatos házban. A kurzus, melynek mottója „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker!" csütörtökön délben kezdődik és vasárnap délben ér véget. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni, a részvételi díj 750 lej, a teljes ellátás pedig három napra 260 lej. Akik azonban augusztus elsejéig feliratkoznak, tíz százalékos engedményt kapnak. Érdeklődni és jelentkezni a 0723-615818-as vagy a 0735-191997-es telefonszámokon lehet.

Az időjárásról: Holnap is marad a hőség, de egy hidegfront hatására elszórtan kialakulhat zápor, zivatar megerősödő szél kíséretében. A hidegfront nem hoz lehűlést, a hét első napjaiban is folytatódik a kánikula. A legmelegebb órákban 32-38 fokot mérhetünk. Figyeljünk a megfelelő hidratációra, igyunk elegendő folyadékot, lehetőleg vizet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 18.


H Í R E K   D É L B E N

Szentmise Szent László király sírjánál
Holnap, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, Szent László király sírjánál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Lőrincz Ottó, kanonok, nagyszalontai esperes-plébános.

Szentségimádás a nagyvárad-kapucinus templomban
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően július hónap harmadik vasárnapján, azaz július 19-én a nagyvárad-kapucinus templomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Bérmálás Gyorokon
Holnap Dirschl Johann általános helynök Gyorokon bérmál. A fél tizenkét órakor kezdődő szentmise keretében a vikárius 23 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentséget. A fiatalok felkészítését Erős Miklós helyi plébános irányította.

Zengjen a dal
A budapesti Kölcsey díjas belvárosi vegyeskar jótékonysági koncertjére kerül sor  vasárnap este hét órától a kolozsvári Szent Mihály templomban. A belépő díjat mindenki lehetőségei szerint szabja meg. A begyült összeget az Árpád-házi Szent Erzsébet otthonnak ajánlják fel.

Ifjúsági tábor Székelyszálláson
„A felhők felett mindig süt a nap!"- ez az idei tábor mottója, amit július 27-30 között tartanak Székelyszálláson. A tábor célja, családias légkörben együtt lenni, megismerni egymást, közel kerülni egymáshoz és a jó Istenhez. Azokat a fiatalokat várják akik gondban vagy krízisben vannak, akik szeretnének kikapcsolódni, vagy valamilyen kegyelmet kérni, akár hisznek, akár nem. Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mail címen.

Tizenharmadszor is Feriza
Július 28 - augusztus 1-je között tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Ferences Ifjúsági zarándoklat, melyre 16-35 év közötti fiatalokat várnak. Jelentkezni legkésőbb július 20-áig lehet a honlapunkon található elérhetőségen.(http://ofm.ro/eferi/feriza2015-jel

Tűz kurzus-Hargitafűrdön
Augusztus 6-9 között a székelyudvarhelyi Forrás közösség, kurzust szervez azok részére akik szeretnék jobban megismerni a harmadik isteni személyt és adományait. Meghívott előadó Margulescu Cotiso. A részvételhez szükséges a Fülöp kurzus vagy Szentlélek szeminárium előzetes elvégzése. Jelentkezési határidő július 28.-áig a 0724-079612-es telefonszámon, Péter Albertnél.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők.További részletekről érdeklődni és jelentkezni fr. Pantea Tibor ferences szerzetesnél a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746774701 telefonszámon lehet- tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Csendmeditációs lelkigyakorlat Erdődhegyen
A lelkigyakorlat Istennel eltöltött intenzív idő, a csend pedig a környezet, amelyben könnyebben meghallhatjuk a hangot, az ő hangját. Erre ad lehetőséget az augusztus 23-a és 29-e között megrendezésre kerülő csendmeditációs lelkigyakorlat, melyet „Bevezetés a Jézus imába" témában Solomayer Sándor a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa tart, az erdődhegyi Helga Winter Házban. Az egyhetes program része a közös szentmise, napi egy közös megosztás és egyéni beszélgetés a lelkigyakorlat kísérőjével. A lelki programra olyan személyek jelentkezését várják, akik már betöltötték 23-ik életévüket; vágyat éreznek az imában történő találkozásra Istennel; a lelkigyakorlat teljes ideje alatt jelen tudnak lenni. Jelentkezni július 30-ig lehet a soli2@gmx.de-mail címen vagy a 0744 137568-as telefonszámon.

Az időjárásról: Tovább fokozódik a kánikula. Az enyhe hajnalt követően alapvetően napos időre készülhetünk 34-38 fokos forrósággal, maximum az esti órákban jelenhet meg egy-egy futó zápor.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment