2015. június 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

„A betegség az élet iskolája”
Ferenc pápa ma délelőtt a Szent Péter téren megtartotta a szerdai általános kihallgatást. Katekézisében, amelyet rádiónk is közvetített, folytatva a családkatekézisét, ezúttal a család egy nagyon közös nehézségéről, a betegségről beszélt. Hangsúlyozta: A betegség az emberi törékenységünk megtapasztalása, amit leginkább a családban élünk meg, kezdve már kisgyerekként, egészen az idősekig, amikor előjönnek az öregséggel járó bajok. Különösen akkor válik az élet iskolájává a család, ha a betegséget imádság és szeretettel teli közelség, valamint törődés kíséri. - mondta Ferenc pápa.

Folytatódnak az önkéntes találkozók
Holnap délután három órától Székelyudvarhelyen, a Szent Pio lelkigyakorlatos házban várjuk a helybéli és a környékről érkező önkénteseket, majd délután hat órától Székelykeresztúron közönségtalálkozóra kerül sor. Az önkéntes találkozók szombaton folytatódnak délelőtt tíz órától Gyergyószentmiklósón, a Szent Miklós plébánia hittantermében, délután egy órától pedig Csíksomlyón, a régi nyomda épületében.

Előadás és könyvbemutató Székelyföldön
A Megszentelt Élet Évében Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, rádiónk önkéntes munkatársa Csak ami megérint az válik az enyémé-Hivatás és identitás címmel előadást tart több székelyföldi helyszínen, amelyet dedikálással egybekötött könyvbemutató követ. A Mária Rádióban tartott Evangéliumi lélektan című műsor sorozat alapján készült könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A következő állomás Csíkszereda, ahol holnap délután hat órától várják az érdeklődőket a Corvina Könyvesházban.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap este hét órakor szentségimádást, majd kilenc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban, tíz órától pedig gyertyás körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár.

Katolikus Akadémia
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását Farmati Anna szociális testvér tartja Ég és föld között: e-képek a kortárs középkorból címmel holnap este hét órától. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt várnak a Szentegyház utca 5. szám alatti, második emeleti díszterembe.

Találkozás az Anonim Alkoholistákkal
Június 12-én, pénteken találkozásra hívja az Anonim Alkoholisták csoportja mindazokat, akik érintettek az alkohol betegség problémájában. A találkozóra a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban kerül sor. Este hat  órakor szentmisével kezdődik az együttlét, majd hét órától felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül várják az alkohollal küzdőket és hozzátartozóikat.

Szent Antal búcsúk a Szatmári Egyházmegyében
A szatmárnémeti batizi úti, és a kaplonyi templomok titulusa Páduai Szent Antal. Mindkettő búcsújára június 13-án, szombaton kerül sor. Szatmárnémetiben délelőtt tíz órától kezdődik az ünnepi szentmise melyen Istvánfi Szilárd, a Szent Család egyházközösség segédlelkésze mond szentbeszédet, Kaplonyban pedig tizenegy órától kezdődik a búcsúmise, melyen Koncsag László, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet lelki vezetője mond homíliát. A szentmisék végén megáldják a hívek által hozott liliomokat.

Bérmálás Nagyvárad-Újvárosban és Szalacson
Június 14-én, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Nagyvárad-Újvárosban és Szalacson szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A nagyvárad-újvárosi Szent László templomban déleőtt fél tizenkét órakor 20 fiatal, Szalacson pedig a délután négy órakor kezdődő szentmisén 44 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Az időjárásról: Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma délben tizenkét órától holnap hajnalig kiadós esőzésekre kell számítani. Az előrejelzések szerint, helyenként felhőszakadás, jégeső, heves villámlások és viharos szél is előfordulhat. Mintegy 15-20 liternyi eső eshet négyzetméterenként, míg a Kárpát-kanyarban és a Bánságban akár 40 liter is. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. június 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Folytatódnak az önkéntes találkozók
A kolozsvári és a marosvásárhelyi találkozó után a következő helyszín, Sepsiszentgyörgy. Az önkéntes találkozót ma délután fél négytől a sepsiszentgyörgyi Krisztus király altemplomban tartjuk. Csütörtökön, délután három órától Székelyudvarhelyen, a Szent Pió házban találkozunk. Szintén csütörtökön délután hat órától Székelykeresztúron közönségtalálkozóra várjuk a hallgatókat.

Előadás és könyvbemutató Székelyföldön
A Megszentelt Élet Évében Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, rádiónk önkéntes munkatársa Csak ami megérint az válik az enyémé-Hivatás és identitás címmel előadást tart  több székelyföldi helyszínen, amelyet dedikálással egybekötött könyvbemutató követ. A Mária Rádióban tartott Evangéliumi lélektan című műsor sorozat alapján készült könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A könyvbemutatók helyszínei és kezdési időpontjai:- ma délután Kézdivásárhelyen, a Vigadóban délután öt órától A Salus Magis Mind kegytárgyüzlet szervezésében - holnap, Csíkszeredában, délután hat órától a Corvina Könyvesházban.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére  csütörtökön este hét órakor szentségimádást, majd kilenc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, tíz órától pedig gyertyás körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár lesz.

Katolikus Akadémia
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását Farmati Anna szociális testvér tartja Ég és föld között: e-képek a kortárs középkorból címmel június 11-én, csütörtökön este hét órától. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szentegyház utca 5. szám alatti, második emeleti díszterermbe.

Búcsúk Jézus Szent Szíve ünnepén
Pénteken, június 12-én Jézus Szent Szíve ünnepén tartják a székelyudvarhelyi Jézuskápolna búcsúját. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik, szentbeszédet mond Madarász Attila bögözi plébános.
Korondon délelőtt tizenegy órától kezdődik a plébániatemplom búcsúja, melybe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak. A szentmise ünnepi szónoka, Takács Dezső sepsiszentgyörgyi plébános lesz.
Jézus Szíve napján, a nagyváradi Barátok templomában minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.  Este hat órakor Böcskei László megyéspüspök a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen ünnepi szentmisét tart, melyet rádiónk szintén élőben közvetít. A szentmise szónoka Pék Sándor, nagyvárad-újvárosi plébános.
Madéfalván délelőtt tizenegy órától Tamás József segédpüspök celebrálja a búcsús szentmisét, az ünnepi szónok Márkus András szentszéki tanácsos, sepsiszentgyörgyi plébános.
Június 13-án délelőtt tizenegy órától a Gordon tetőről, a Jézus Szíve kilátónál ünnepi szentmisét mutatnak be. Az ünnep szónoka Laczkó Vilmos, farkaslaki plébános. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
 A Szatmári egyházmegye búcsúját június 14-én tartják, román, magyar és német nyelven. A magyar szentmise Szatmárnémeti régi főterén, tizenegy órától lesz. A búcsús szentmise celebránsa és ünnepi szónoka Ft. Forrai Tamás Gergely SJ a magyarországi jezsuita rendtartomány provinciálisa.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián június 12-én, pénteken este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Medjugorje, ahol a csodára nem kell várni –beszélgetésre kerül sor olyan személyekkel, akik más emberként tértek haza a zarándoklatról .

Találkozás az Anonim Alkoholistákkal
2015. június 12-én, pénteken találkozásra hívja az Anonim Alkoholisták csoportja mindazokat, akik érintettek az alkohol betegség problémájában. A találkozóra a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban kerül sor. Este hat  órakor szentmisével kezdődik az együttlét, majd hét órától felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül várják az alkohollal küzdőket és hozzátartozóikat.

Harangszentelés a  Székelyudvarhely-szombatfalvi ravatalozónál
Június 13-án, szombaton délelőtt tizenegy órától Tamás József segédpüspök szentmisét celebrál a szombatfalvi új ravatalozónál, melynek keretében felszenteli a Lázár Imre öntőmester és családja ajándékaként kapott új harangot.

Bérmálás Nagyvárad-Újvárosban és Szalacson
Június 14-én, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Nagyvárad-Újvárosban és Szalacson szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A nagyvárad-újvárosi Szent László templomban 11.30 órakor 20 fiatal, Szalacson pedig a 16.00 órakor kezdődő szentmisén 44 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Az időjárásról:  Ma is marad a meleg, nyári idő 26-31 fok közötti maximumokkal, ugyanakkor a napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és szórványosan  hűsítő záporok, zivatarok is kialakulhatnak.
MRE - Hírszolgálat, 2015. június 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment