2015. június 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

„Sírjunk csak a fájdalmunkban”
Ferenc pápa a ma délelőtti általános kihallgatás során tartott családkatekézisében, melyet rádiónk is közvetített, a sorozat 19. témájaként a családi gyászról tanított. Hangsúlyozta: a halál olyan tapasztalat, mely megkülönböztetés nélkül minden családot érint. Nagyon fontos feladat napjainkban, hogy a lelkipásztorok a legkonkrétabban juttassák kifejezésre a hit értelmét a gyász családi tapasztalatával szemben. Nem szabad megtagadni a jogot a sírásra, igen, sírni kell a gyászunkban. Jézus is „sírásban tört ki”. Merítsünk inkább erőt sok egyszerű és erős család tanúságtételéből, mely meg tudta ragadni a halál nagyon kemény átmenetében Jézus átmenetét a halálból a feltámadásra. Isten szeretetének a munkája erősebb a halál munkálkodásánál. És ez a szeretet, melynek részesévé kell válnunk éppen a hitünk által – mondta Ferenc pápa.

Young Caritas – Teremts jövőt!
A Gyulafehérvári Caritas „Young Caritas – Teremts jövőt!” elnevezésű új projekt keretében létrehozott ifjúsági központ megnyitó ünnepségére kerül sor holnap délután három órától a csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági központban. A program fő célkitűzése, hogy aktív részvételre ösztönözze a fiatalokat a közösségi életben és a társadalmi problémák megoldásában az önkéntesség által. A tevékenységeknek megfelelő és folyamatosan fejlődő, megújuló intézményi keretet biztosítva, valamint hatékony és eredményes módszereket alkalmazva szeretnénk bevonni a fiatalokat ebbe a kezdeményezésbe és tevékenységbe.

Újra nyit az Egalitas vendéglő a Posticumban
A nagyváradi ifjúsági központban holnap délután hat és fél kilenc között újra várja vendégeit az Egalitas vendéglő, ahol fogyatékkal élő személyek főznek és szolgálnak fel. A Posticum projektje egy időszakos étterem, bárki betérhet, aki találkozni szeretne a „vendéglátókkal” és elfogyaszthatja az általuk készített ételeket. Ez alkalommal a Down Egyesület fiataljai fognak főzni és felszolgálni. A menü kifizetésével a sérült fiatalok további tevékenységeit is támogathatják. A helyek száma korlátozott, a helyfoglaláshoz ezért előzetes bejelentkezés szükséges ma este nyolc óráig, a 0259-431.398-as vagy a 0744-504.051-es telefonszámokon.

Média Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben is megszervezi a már több éves hagyománnyal rendelkező Média Napot, melynek témája Kommunikáció és média az ókeresztény és a mai egyházban. Az esemény  június 20-án, szombaton délelőtt tíz órakor kezdődik a nagyváradi Posticumban. A találkozó előadója Dr. Heidl György, a pécsi egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója.

Magyar fiatalok bérmálása Bukarestben
Böcskei László megyéspüspök június 20-án, szombaton délelőtt tíz órakor a bukaresti Bărăția plébánia magyar nyelvű közösségében mutat be szentmisét, melynek keretében 14 fiatal és 2 felnőtt számára kiszolgáltatja a bérmálás szentségét.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia szervezésében szombat délelőtt tizenegy órától Holló László a Babes Bolyai Tudományegyetem Romai KatolikusTeológia Kar docense, a gyulafehérvári papi szeminárium rektora tart előadást Az Európai Unió – az értékek Európája(?) címmel. Az előadás színhelye a Scheffler János Lelkipásztori Központ díszterme. A belépés ingyenes.

Teológiát tanulni jó
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara felvételit hirdet teológia, illetve vallástudomány szakra. A végzettek hittantanárként, illetve vallástörténet tanárként helyezkedhetnek el, illetve kulturális, szociális vagy közigazgatási intéményekben dolgozhatnak, különösen ha még egy szakot elvégeznek.
A Kar magánösztöndíjjal támogatja azokat a hallgatókat, aki a teológia vagy vallástudomány mellett az egyetemen egy másik szakot is tanulnak. A felvételire július 15-24. között kerül sor. A felvételi feltétele a sikeres érettségi vizsga és egy bibliai ismereteket felmérő teszt. További információt a rádiónk honlapján található linken kaphatnak. (www.rocateo.ubbcluj.ro, valamint a kar Facebook oldalán: facebook.com/rocateo)

Sekrestyések kirándulása
A Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája sekrestyéseknek szervez kirándulást július 7-9 között. A kirándulásnak legfontosabb állomásai, a borsafüredi Lóhavasi vízesés, Felsővisó és a Vasér völgye. Már sok éve nyaranta együtt zarándokolnak, kirándulnak a sekrestyések tapasztalatcsere, feltöltődés és felüdülés céljából. A sekrestyések jelentkezését június 25-ig várják a 0261-715011-es vagy a 0261-714955-ös telefonszámon.

Az időjárásról: Az ország északkeleti, keleti és középső részére sárga figyelmeztető jelzést bocsájtott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az esőzések és a viharos erejű szél miatt ma éjjel 11 óráig. Holnap kezdetben sok lesz fölöttünk a felhő, majd délutántól északnyugat felől fokozatosan csökken, felszakadozik a felhőzet. Elszórtan egy-egy zápor is előfordulhat. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Folytatódnak az önkéntes találkozók
A székelyföldi, kolozsvári és nagykárolyi találkozók után ma délután a nagyváradi önkénteseket várjuk, öt órától szentmisére, majd hat órától találkozóra a Mária rádió székházába.

Kettős jubileumi engesztelő imanap Szőkefalván
Ma engesztelő imanapra várják a híveket és a zarándokokat a szőkefalvi plébániatemplomba. Délelőtt tizenegy órakor kezdődik a román nyelvű szentmise, melyet tizenkét órától engesztelő imádság követ a különböző településekről érkező csoportok vezetésével. Délután  negyed hatkor kezdődik a magyar nyelvű szentmise, melynek főcelebránsa, Timár Sándor Asztrik ferences atya. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. Szeretettel várják a kedves híveket az engesztelő imanapra!

Média Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben is megszervezi a már több éves hagyománnyal rendelkező Média Napot, melynek témája Kommunikáció és média az ókeresztény és a mai egyházban. Az esemény  június 20-án, szombaton délelőtt tíz órakor kezdődik a nagyváradi Posticumban. A találkozó előadója Dr. Heidl György, a pécsi egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója.

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Dévától Budapestig futnak Böjte Csaba „gyermekeiért”
Több mint 500 kilométeres távú váltófutással gyűjtenek adományt a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban gondozott gyermekeknek a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezésében június 23. és 27. között. Az ötnapos futás előtt és alatt végig adományt gyűjtenek a gyermekotthonok lakóinak.
Az adománygyűjtő váltófutás június 23-án rajtol Déván, és a résztvevők június 27-én, „a mozgás éjszakája” rendezvény nyitópillanataiban érnek célba a budapesti Hősök terén. A rajt és a célba érkezés részese lesz az a tizenhat dévai gyermek, akiket a szervezők egy hétig Budapesten táboroztatnak.
A futáshoz előzetes regisztráció után csatlakozhat bárki, az is, aki csak egy kilométert tud lefutni. Regisztrálni az esemény honlapján lehet. www.mozgasejszakaja.hu/devabudapestfutas/futas

Sekrestyések kirándulása
A Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája sekrestyéseknek szervez kirándulást július 7-9 között.  A  kirándulásnak legfontosabb állomásai, a borsafüredi Lóhavasi vízesés, Felsővisó és a Vasér völgye. Már sok éve  nyaranta együtt zarándokolnak, kirándulnak a sekrestyések tapasztalatcsere, feltöltődés és felüdülés céljából. A sekrestyések jelentkezését június 25-ig várják a 0261-715011-es vagy a 0261-714955-ös telefonszámon.

Zarándoklat Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulóján

„Boldog az ember, akinek ereje benned gyökerezik, s akinek szíve zarándokútra készül.” Ezzel a mottóval szerveznek zarándoklatot Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulója alkalmából dr. Oláh Zoltán gyulafehérvári szentírástanár vezetésével. A zarándoklat útvonala Montserrat, Avila, Fatima, Lourdes. Érdeklödni lehet a katamarta@yahoo.com email címen, vagy a 0787-860.156 telefonszámon.

Mária-képek vándorúton – Székelyföldön is lesz tárlat
Augusztustól egy-egy hónapig Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, majd Gyergyószentmiklóson lesz megtekinthető a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony-vándorkiállítás, ami kedden indult Kárpát-medencei útjára a budapesti Várkert Bazárból. A kiállításon 55 kortárs művész Boldogasszony-ábrázolása látható – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke  hozzátéve, hogy ez olyan összefogás, ami túlmutat a művészeti értékén. Ilyen nagyszámú alkotó ritkán állít ki közösen egyetlen témában – hangsúlyozta. A kiállítás a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és a csíksomlyói ferences kolostor hirdetett meg a 2014. szeptember 14. és 2015. szeptember 15. közötti időszakra abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Szűz Mária-szobor.

Az időjárásról: A hidegfront mely hazánk fölé érkezett, sok záport, zivatart hozott. Többfelé szeles marad az idő. A hőmérséklet visszaesik pár fokot, reggel 7-13 míg napközben  17-25 C fok várható. Az ország északkeleti, keleti és középső részére sárga figyelmeztető jelzést bocsájtott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az esőzések és a viharos erejű szél miatt ma éjjel 11 óráig.
MRE – Hírszolgálat, 2015. június 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment