2015. június 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Dévától Budapestig futnak Böjte Csaba „gyermekeiért”
Több mint 500 kilométeres távú váltófutással gyűjtenek adományt a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban gondozott gyermekeknek a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezésében június 23. és 27. között. Az ötnapos futás előtt és alatt végig adományt gyűjtenek a gyermekotthonok lakóinak.
Az adománygyűjtő váltófutás június 23-án rajtol Déván, és a résztvevők június 27-én, „a mozgás éjszakája” rendezvény nyitópillanataiban érnek célba a budapesti Hősök terén. A rajt és a célba érkezés részese lesz az a tizenhat dévai gyermek, akiket a szervezők egy hétig Budapesten táboroztatnak. A futáshoz előzetes regisztráció után csatlakozhat bárki, az is, aki csak egy kilométert tud lefutni. Regisztrálni a rádiónk honlapján található linken lehetséges.

Jubileum és búcsú Szentkeresztbányán
A templom szentelésének 80. évfordulóját, valamint búcsú ünnepét tartják szombaton június 20-án délelőtt tizenegy órakor Szentkeresztbányán. Az ünnepi szónok Potyó Ferenc általános helynök. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Öt éve hunyt el Bálint Lajos
2010. április 4-én hunyt el a Gyulafehérvári Főegyházmegye első érseke, a csíkdelnei születésű Bálint Lajos. Szülőfalujában a hétvégén, a Keresztelő Szent János búcsúünnep alkalmával szoborállítással tisztelegnek emléke előtt. Az ünnepi szentmise vasárnap déli fél egy órakor kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek. A bronzból készült mellszobrot, Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotását, a szentmisét követően áldják meg.

Folytatódik  a Máron Áron imalánc
Június 21-én, vasárnap a Márton Áron imalánc 6. alkalmára kerül sor a kolozsvári Szent Péter és Pál templomban. Az tíz órakor kezdődő ima után, a hívek közösen vesznek részt a fél tizenegy órakor kezdödő szentmisén.

Keresztelő Szent János búcsúk a hétvégén
– Június 21-én, vasárnap déli tizenkét órakor tartják a kirulyfűrdői búcsút. A meghívott szónok Csíki Szabolcs, csíkszeredai segédlelkész.
– Szőkefalván a Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt plébániatemplomban délután egy órától tartják a búcsúsmisét. Ünnepi beszédet mond Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Média Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben is megszervezi a már több éves hagyománnyal rendelkező Média Napot, melynek témája Kommunikáció és média az ókeresztény és a mai egyházban. Az esemény  holnap délelőtt tíz órakor kezdődik a nagyváradi Posticumban. A találkozó előadója Dr. Heidl György, a pécsi egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója.

Múzeumok éjszakája
Holnap az ország több városában is nyitva tartanak a múzeumok, és ingyenesen látógatható a legtöbb kiállítás, mindemellett sok érdekes programmal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nyitott kapukra találnak az érdeklődők: Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csernátonban, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson,  Csíkszeredában és Kolozsváron.

Hőlégballonos városnézés
Hőlégballonos városnézésre invitálja a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum szombaton a kolozsváriakat. Az érdeklődőknek három egyszerű kérdésre kell válaszolniuk ahhoz, hogy hőlégballonnal Európa Ifjúsági Fővárosa fölé emelkedhessenek. A hőlégballonozás mellett a helyesen válaszolók egyedi arculattal ellátott bögréket, pólókat, szemüvegeket nyerhetnek, ezek mellé jár bónuszként a kolozsvári panoráma. Az érdeklődőket holnap délután hat órától várják Kolozsvár főterén.

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Zarándoklat Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulóján

„Boldog az ember, akinek ereje benned gyökerezik, s akinek szíve zarándokútra készül.” Ezzel a mottóval szerveznek zarándoklatot Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulója alkalmából dr. Oláh Zoltán gyulafehérvári szentírástanár vezetésével. A zarándoklat útvonala Montserrat, Avila, Fatima, Lourdes. Érdeklödni lehet a katamarta@yahoo.com email címen, vagy a 0787-860.156 telefonszámon.

Vigyél le életem forrásához
Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatra hívnak a Segítő nővérek július 11-18. között. Egy hét teljes csendben, személyes kísérettel, impulzusokkal, elmélkedésekkel, test és lélek imájával. Kísérők: Bereczki Silvia és Darvas Piroska. Helyszín: a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház.  Jelentkezni július 3-áig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info vagy darvas.piroska@yahoo.com –email címeken.

Az időjárásról: Napos időre van kilátás, de elszórtan záporok, helyenként zivatarok kialakulására is számítani kell. A meleg front mely délről közeledik felénk, lassan felmelegíti a levegő hőmérsékletét. Hajnalban 8-12°C, napközben 22-27°C várható.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment