2015. június 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Kegyelmet osztó, áhítatot keltő ünnep Székelyudvarhelyen
Sokan érkeztek ma délelőtt az úrnapi búcsúra, úgy helybeliek, mint a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület egyházközségeiből. A búcsú meghívott szónoka, Varga Rezső kanonok, főegyházmegyei vagyonkezelő emlékeztetett, az ünnep és a szentmise központja Jézus, a két legfontosabb élelem, a kenyér és a bor valóságos jelenlétében. Az eucharisztia mindennapi táplálék, erőforrás, a betegnek gyógyszer, vigasz, de Rá-nézés is: itt van valóságosan. Legyünk közel Hozzá, alakítsunk ki közelséget Vele, maradjunk beszélő viszonyban Jézussal. Nem elég csak a templomban ájtatoskodnunk, a világban is tanúságot kell tennünk Róla. Aki nem kerekedik fel, soha nem találhat Rá – az istenképűséget kell keresnünk. A körmenet a templom falainak meghosszabbítása minden ember élete felé – hallottuk a homíliában. Hálaadás és szentségi áldás után a főesperes köszönetet mondott Istennek a szent napért, hogy átélhettük Isten Jézus Krisztusban köztünk maradt szeretetét, és mindenkinek, aki áldozatot hozott az ünneplésért - adta hírul a szekelyhon.ro.

Könyvhét Kolozsváron
Az V. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében holnap délután öt órától a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében dedikálással egybekötött kettős könyvbemutatót szervez a Verbum Keresztény
Kulturális Egyesület és a Kolozs-Dobokai Római Katolikus Főesperesség. A Megmenekültem az oroszlán torkából. Az erdélyi katolikus egyház a megpróbáltatások idején. 1848,1948. című tanulmánykötetet a szerkesztő,
Dr. Marton József egyetemi tanár, dékán és Dr. Bodó Márta főszerkesztő mutatja be. Dr. Ferenczi Sándor gyulafehérvári tanár Moloch-Isten kihívója. Szabó György plébános rendkívüli életútja című könyvét, a szerző jelenlétében Dr. Gábor Csilla egyetemi tanár ismerteti. A könyvek a helyszínen, Szentegyház utca 2. szám alatt, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület egyéb kiadványaival együtt kedvezményes áron vásárolhatók meg.

Jézus Szíve kilenced a búcsú előtt
Idén is kilenceddel készülnek a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsújára. A holnapi nappal kezdődően imával, elmélkedésekkel, a legszentebb áldozat bemutatásával készülnek fel az ünnep fogadására. A kilenced szentmisealkalmaira a Kálvária templomban kerül sor, este hat órai kezdési időpontokkal - kivételt képez június 12-e, amikor reggel kilenc órától is lesz szentmise. Az elmélkedések idén is különböző témákra épülnek. Várják a híveket, hogy a június 14-i Jézus Szíve Búcsúra mindenki hitében megerősödve érkezhessen meg.

Egyházközösségi nap Sepsiszentgyörgyön
Június 7 -én, vasárnap gyereknappal egybekötött egyházközségi napra hívják az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templom udvarára. A találkozó a fél tizenegy órás szentmise után kezdődik egészen délután öt óráig. A programban lesznek különböző kis koncertek és játékok valamint közös bográcsozás. A részvételi díj felnőttek számára 10, gyerekeknek  pedig 5 lej. Jelentkezni lehet a plébánián reggel nyolc és délután hat óra között.

Gyermeknap a szentkatolnai egyházközségben
Martonfalván, Hatolykán és Szentkatolnán - a harmadik alkalommal tartják meg a gyermeknapot június első vasárnapján. A szentmise végén minden jelenlevő kisgyermek külön áldásban is részesül. Az idén Szentkatolnán a templomban egy külön helységet alakítottak ki a kisgyermekek és édesanyjuk számára, ahol játékosan, a nagy közösséget nem zavarva vehetnek részt a szentmisén. A termet tehetséges helybéli gyermekek festették ki. A falakon Noé bárkáját látni sok állattal, valamint Jézust a gyermekek között.

Gyűjtés a nepáli földrengés áldozatainak
Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés pusztított Nepálban. Több mint 7.000-en haltak meg, 16.000 körüli a sérültek száma, közel 200.000 ház semmisült meg, és több mint 8 millió embert érint ez az esemény. A legsürgősebben az otthon nélkül maradt emberek helyzetét kell megoldani, de gond az ivóvíz, az élelmiszerek és a háztartási eszközök hiánya is.  A Karitász Konföderáció kezdeményezésére a Romániai Püspöki Konferencia legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy június 7-én, vasárnap az ország minden katolikus templomában a nepáli rászorulók megsegítésére tartsanak gyűjtést.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
Június 8-tól kezdődően több helyszínen is találkozásra hívjuk és várjuk rádiónk önkéntes munkatársait és hallgatóit. Hétfőn a kolozsvári önkénteseket, hallgatókat délután öt órára várjuk a Szentegyház utca 2. szám alatt található Nőszövetség dísztermébe. Kedden déli tizenkét órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban tartjuk az önkéntes találkozót. A következő helyszínekről hírműsorainkból értesűlhetnek.

Az időjárásról: Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a borongós, esős idő péntek délig tart. Az előrejelzés szerint az intenzív záporokat heves szél és jégeső kísérheti. A friss hajnalt követően délután 23-28 fokra számíthatunk. Napsütésre csak elvétve számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. június 4.


H Í R E K   R E G G E L

Úrnapi szentmisék és körmenetek
A katolikus egyház ma az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
A mai ünnep a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület búcsúja. A tizenegy órakor kezdődő, rádiónk által is közvetített szentmisét a Márton Áron téren a kerület papjaival Jakubinyi György érsek mutatja be, az ünnepi szónok Varga Rezső kanonok, esperes.
Kézdisárfalván ma délután négy órától tartják a templom búcsú ünnepét, melyen Bartos Károly helyi plébános ezüstmiséjét mutatja be. Ebbe a szentmisébe rádiónk hallgatói szintén bekacsolódhatnak.
Nagyváradon ma délután hat órakor Böcskei László megyéspüspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen ünnepi szentmisét mutat be a székesegyházban. A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre a püspöki palota kertjében, melyre a főpásztor külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.
A temesvári Szent György székesegyházban Roos Márton megyéspüspök délután hat órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a dómban felállított oltárokhoz.
Szatmárnémetiben Úrnapján este hét órától Schönberger Jenő püspök ünnepi szentmisét celebrál a székesegyházban, a mise után pedig jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.
Kolozsváron a Szent Mihály templomban ma este hat órától kezdődik az Úrnapi szentmise, amelyet körmenet követ a város papjainak és híveinek részvételével, Kovács Sándor főesperes vezetésével.
Gyergyószentmiklóson este hét órától lesz az ünnepi szentmise a Szent Miklós templomban, utána pedig az Úrnapi körmenet a főtéren mindkét plébánia híveinek részére.
Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián az esti hat órás szentmise előtt öt órától szentségimádást tartanak. A szentmise után tartják a hagyományos úrnapi körmenetet.
Marosvásárhelyen a főtéri templomban ma három szentmisét végeznek reggel fél nyolc, délelőtt tíz és este hat órától. Az úrnapi körmenetet városi szinten vasárnap, június 7-én délután öt órakor kezdődő szentmise után tartják a főtéren.

VI. Egyházmegyei Ifjúsági találkozó
„Jól csak a szívével lát az ember”(Antoine de Saint-Exupéry) és „Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent!”  (Mt 5,8)  E kettős mottó jegyében hatodik alkalommal kerül megszervezésre Nagyváradon az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó. A június 5-7. között tartandó rendezvényre az eddigiektől eltérően 14-18 év közötti fiatalok érkeznek az egyházmegye minden sarkából. Az esemény pénteken délután öt órakor kezdődik és a program teljes egészében a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületében zajlik.

Magdeburgi Szent Norbert megtérésnek 900. jubileuma
„És hirtelen minden megváltozott” mottóval jubileumi évet tart a németországi Vreden közössége, megemlékezve arról, hogy 900 évvel ezelőtt, 1115-ben a település felé vezető úton részesült égi látomásban és tért meg Szent Norbert, a premontrei rend alapítója. A helyi plébános meghívására Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is részt vesz június 6-án, szombaton Szent Norbert ünnepén délután négy órakor tartandó körmeneten és az azt követő szentmisén. A főpásztorral együtt jelen lesz az eseményen a nagyvárad-újvárosi Szent László plébánia híveinek egy kisebb csoportja, akik két éve gyümölcsöző testvér-plébániai kapcsolatot ápolnak a Vreden-i egyházközséggel.

Gyűjtés a nepáli földrengés áldozatainak
Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés pusztított Nepálban. Több mint 7.000-en haltak meg, 16.000 körüli a sérültek száma, közel 200.000 ház semmisült meg, és több mint 8 millió embert érint ez az esemény. A legsürgősebben az otthon nélkül maradt emberek helyzetét kell megoldani, de gond az ivóvíz, az élelmiszerek és a háztartási eszközök hiánya is.  A Karitász Konföderáció kezdeményezésére a Romániai Püspöki Konferencia legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy június 7-én, vasárnap az ország minden katolikus templomában a nepáli rászorulók megsegítésére tartsanak gyűjtést.

Az időjárásról: Ma egy gyenge hidegfront hatására a napsütés mellett az ország egész területén záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A levegő hőmérséklete a délután folyamán 26-31 C fokra melegszik.

MRE - Hírszolgálat, 2015. június 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment