2015. június 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B EN
5. kolozsvári ünnepi könyvhét
Június 4.-ke és 7.-ke között az idén is megrendezésre kerül a kolozsvári ünnepi könyvhét immár 5. alkalommal. A hajdani kezdeményező Supka Géza elképzeléseinek megfelelően történelmi levegőjű épületek között, kellemes környezetben találhat egymásra az irodalom és közönsége, író és olvasó, könyvkiadó és kereskedő. Az idei évben új helyszín add otthont a rendezvénynek, a kolozsvári déli városfalaknál, a Fogoly utcában méltóan ünnepeljük a magyar könyv szerzőit és közönségét. Változatos programmal és sok érdekességgel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A részletes program megtalálható a www.unnepikonyvhet.ro oldalon.

Könyvbemutatok Kolozsváron
Az V. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében ma délután öt órától a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében dedikálással egybekötött kettős könyvbemutatót szervez a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület és a Kolozs-Dobokai Római Katolikus Főesperesség. A Megmenekültem az oroszlán torkából. Az erdélyi katolikus egyház a megpróbáltatások idején. 1848,1948. című tanulmánykötetet a szerkesztő, Dr. Marton József egyetemi tanár, dékán és Dr. Bodó Márta főszerkesztő mutatja be. Dr. Ferenczi Sándor gyulafehérvári tanár Moloch-Isten kihívója. Szabó György plébános rendkívüli életútja című könyvét, a szerző jelenlétében Dr. Gábor Csilla egyetemi tanár ismerteti. A könyvek a helyszínen, Szentegyház utca 2. szám alatt, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület egyéb kiadványaival együtt kedvezményes áron vásárolhatók meg.

Jézus Szíve kilenced a búcsú előtt
Idén is kilenceddel készülnek a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsújára. A mai nappal kezdődően imával, elmélkedésekkel, a legszentebb áldozat bemutatásával készülnek fel az ünnep fogadására. A kilenced szentmisealkalmaira a Kálvária templomban kerül sor, este hat órai kezdési időpontokkal - kivételt képez június 12-e, amikor reggel kilenc órától is lesz szentmise. Az elmélkedések idén is különböző témákra épülnek. Várják a híveket, hogy a június 14-i Jézus Szíve búcsúra mindenki hitében megerősödve érkezhessen meg.

Egyházközösségi nap Sepsiszentgyörgyön
Június 7-én, vasárnap gyereknappal egybekötött egyházközségi napra hívják az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templom udvarára. A találkozó a fél tizenegy órás szentmise után kezdődik egészen délután öt óráig. A programban lesznek különböző kis koncertek és játékok valamint közös bográcsozás. A részvételi díj felnőttek számára 10, gyerekeknek  pedig 5 lej. Jelentkezni lehet a plébánián reggel nyolc és délután hat óra között.

Gyermeknap a szentkatolnai egyházközségben
Martonfalván, Hatolykán és Szentkatolnán - a harmadik alkalommal tartják meg a gyermeknapot június első vasárnapján. A szentmise végén minden jelenlevő kisgyermek külön áldásban is részesül. Az idén Szentkatolnán a templomban egy külön helységet alakítottak ki a kisgyermekek és édesanyjuk számára, ahol játékosan, a nagy közösséget nem zavarva vehetnek részt a szentmisén. A termet tehetséges helybéli gyermekek festették ki. A falakon Noé bárkáját látni sok állattal, valamint Jézust a gyermekek között.

Gyűjtés a nepáli földrengés áldozatainak
Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés pusztított Nepálban. Több mint 7.000-en haltak meg, 16.000 körüli a sérültek száma, közel 200.000 ház semmisült meg, és több mint 8 millió embert érint ez az esemény. A legsürgősebben az otthon nélkül maradt emberek helyzetét kell megoldani, de gond az ivóvíz, az élelmiszerek és a háztartási eszközök hiánya is.  A Karitász Konföderáció kezdeményezésére a Romániai Püspöki Konferencia legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy június 7-én, vasárnap az ország minden katolikus templomában a nepáli rászorulók megsegítésére tartsanak gyűjtést.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
Június 8-tól kezdődően több helyszínen is találkozásra hívjuk és várjuk rádiónk önkéntes munkatársait és hallgatóit. Hétfőn a kolozsvári önkénteseket, hallgatókat délután öt órára várjuk a Szentegyház utca 2. szám alatt található Nőszövetség dísztermébe. Kedden déli tizenkét órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban tartjuk az önkéntes találkozót. A következő helyszínekről hírműsorainkból értesűlhetnek.

Ha olvasol, ingyen utazol!
Európa Ifjúsági Fővárosában ingyenesen használhatja a közszállítási eszközöket az, aki olvas. A 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét teljes időtartama alatt azok, akik könyvvel utaznak, vagy olvasnak a buszokon, trolikon, villamosokon bérmentve vehetik igénybe a szolgáltatást. Nincs is más dolgunk, mint kihasználva a hétvégét, kipróbáljunk olyan vonalakat, amelyekhez még nem volt szerencsénk. Gyerünk Kolozsvár, olvasásra fel!

Koncert Kolozsváron
A Kolozsvár 2015 Europa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretében rendkívüli hangversenyre kerül sor holnap este hét órától a Piarista templomban. A hangversenyen fellép a kolozsvári Visszhang kórus és kamarazenekar, vezényel Molnár Botond. Cesar Franck „Dextera Domini” offertoriuma és a „Jézus utolsó hét szava a keresztfán” című oratórium hangzik el. A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak!

Az időjárásról: Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a borongós, esős idő ma délig tart. Az előrejelzés szerint az intenzív záporokat heves szél és jégeső kísérheti. A friss hajnalt követően délután 23-28 fokra emelkedik a hőmérséklet. Napsütésre csak elvétve számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. június 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment