2015. május 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E
 

Római látogatásra indult az államelnök
Olaszországi és vatikáni útja előtt Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta: meghívni készül Romániába Ferenc pápát. A bukaresti repülőtéren ma tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a pápa látogatását az ortodox pátriárka is támogatja. Az államfő kiválónak minősítette Vatikán és Bukarest kapcsolatait. Klaus Johannis és felesége pénteken és szombaton tartózkodik majd a Vatikánban. Az elnöki házaspárt fogadja Ferenc pápa is. Johannis reményei szerint a Szentatya 2018-ban Romániába látogat – adta hírül a maszol.ro honlap.

Bérmálás a gyulafehérvári egyházmegyében
Holnap délelőtt tíz órakor a maroshévízi templomban 70 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében.
Délután öt órakor a marosvásárhelyi Szent Erzsébet templomban Jakubinyi György érsek fog bérmálni.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián holnap este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Lépésről lépésre közelebb önmagunkhoz és Istenhez… A Találkozás misztériuma Lelkivezetés életünk határhelyzeteiben – egy kórházlelkész tapasztalatai címmel György Alfréd kamilliánus atya tart előadást.

Könyvbemutató Jáki Sándor Teodóz bencés atyáról
Csíkszeredában holnap délután öt órától a Corvina könyvesházban bemutatják A vándorapostol – Jáki Sándor Teodóz bencés atya emlékezete című könyvet. 
Pusztinában szombaton délután négy órakor várják a könyv iránt érdeklődőket. Mindkét helyszínen Polgár Tibor András, a kiadás gondozója ismerteti a bencés szerzetesről szóló könyvet.

Emlékműmegáldás szombaton
Május 16-án, Krasznaterebesen, délután két órakor Schönberger Jenő püspök szentmisét mutat be. Utána megáldja a deportáltak és hadifoglyok tiszteletére a templomkertben felállított emlékművet. A szentbeszédet Harsányi László erdődi esperes mondja.

Nepomuki Szent János búcsúk
– A farkaslaki egyházközségben május 16-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. A homíliát Koncsag László, a gyulafehérvári szeminárium lelkiigazgatója tartja.
Görgényüvegcsűrön szintén szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsú, Páll Antal segesvári plébános szentbeszédével.
Balánbányán ugyancsak szombaton délelőtt tizenegy órakor ünneplik a templomvédőszentjét. A szentmise szónoka Jánosi Gellért székelyvarsági plébános lesz.
– A gelencei egyházközség filiájában, a haraji templom búcsúünnepén, szombaton délelőtt tizenegy órakor Incze Dénes nyugdíjas plébános prédikál.
– A lajosvölgyi templom búcsúmiséjére május 16-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor kerül sor, Gabriel Enăscuţ minorita atya szentbeszédével. A búcsút megelőző három napon triduumot is tart a templomban este hét órától.
Szigetkamarán ugyanazon a napon, délután öt órától lesz a búcsú, ott Buna János halmi lelkész mondja a prédikációt. Gilvácson szintén az ünnep napján, délelőtt tizenegy órakor tartják a templom búcsúját, szónoka Kühn Pál kanonok. 
– A mezőpetri kápolnában május 16-án reggel hét órakor mondanak búcsús szentmisét.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Az Erdélyi Mária Rádió meghívja az érdeklődőket az Arad belvárosi minorita templomba május 18-án, hétfő délután a szentmise előtt, három negyed hétkor egy rövid találkozóra, ahol hallani fognak a rádió életéről, programjairól, valamint arról, hogy hogyan lehet hallgatni illetve bekapcsolódni annak munkájába.
Hasonló találkozók lesznek Csernakeresztúron május 20-án, szerdán délután négy órakor a templomban, illetve Deván a délután hat órakor kezdődő mise után a kolostor melletti templomban. Május 21-én, csütörtökön délután három órakor a gyulafehérvári kispapokhoz látogatunk el. Bögözben május 22-én, péntek reggel a kilenc órás szentmisét követően várjuk hallgatóinkat.

Orgonaszentelés és orgonakoncert Csíksomlyón
Május 17-én, vasárnap az este hét órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a kegytemplom felújított és korszerűsített orgonáját. A szentmise után, este nyolc órától orgonakoncerttel ünnepelik meg a felújított orgonát. Fellép Kristófi János orgonaművész, a nagyváradi székesegyház orgonistája, a Partiumi Keresztény Egyetem docense.

Az időjárásról: Pénteken délnyugat felől eső, záporok, zivatarok érkeznek, legfeljebb csak az északi, északkeleti terület maradhat szárazon. Az erdélyi medencében reggel 4 C fok körüli értékekre kell számítani. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. május 14.

 


H Í R E K   R E G G E L

Megkezdődött a ferencesek nagykáptalanja
A Kisebb Testvérek Rendjének nagykáptalanja május 11 és június 7. között ülésezik Assisiben. A négy hétig tartó káptalan azért is hasznos, mert így a világ minden részéből érkező ferencesek megismerhetik egymást és a különböző országok, földrészek sajátos helyzetét. Az erdélyi ferenceseket Orbán Szabolcs provinciális képviseli.

Áldozócsütörtök napi búcsúk
– A szatmárnémeti székesegyházban ma este hét órakor, a búcsús szentmise főcelebrása Schönberger Jenő püspök, a szentbeszédet Ulmer Mihály szakaszi plébános mondja.
– Krasznaterebesen ma délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúmisét Istvánfi Szilárd, a Szent Család templom segédlelkésze szentbeszédével.
– A mócsi templom búcsúját ma délután három órakor ünneplik. A szentmise szónoka Kádár István kolozsmonostori plébános lesz.
– A kecsetkisfaludi templom búcsúja ma déli tizenkét órakor kezdődik. A szentmisén Kovács Csaba Antal ferences atya prédikál.
– Kézdialmáson a búcsús szentmise, melyet rádiónk élőben közvetít, ma déli tizenkét órakor kezdődik. Az ünnepi szentmisén a szentbeszédet Péter Arthur kézdikővári plébános mondja.
– Uzonban este hét órától tartják a búcsús szentmisét.

Folytatódik a bérmálás a gyergyói főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor a borszéki templomban 56 fiatal, délután öt órakor Gyergyótölgyesen pedig 39 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Könyvbemutató Jáki Sándor Teodóz bencés atyáról
A marosvásárhelyi Szent Imre templomban, ma este a szentmise után bemutatják A vándorapostol – Jáki Sándor Teodóz bencés atya emlékezete című könyvet.
Csíkszeredában holnap délután öt órától a Corvina könyvesházban várják a könyv iránt érdeklődőket. Pusztinában szombaton délután négy órakor kerül sor a könyvbemutatóra.
Mindhárom helyszínen Polgár Tibor András, a kiadás gondozója ismerteti a bencés szerzetesről szóló könyvet.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémián ma este Forrai Tamás jezsuita atya Ima és személyes hívás az ignáci hagyományban címmel tart előadást. Az előadás este hét órakor kezdődik a Római Katolikus Teológia Kar dísztermében

Szentlélek kilenced Temesváron
Május 15-23. között minden este nyolc órai kezdettel kilencedet tartanak a Szentlélek tiszteletére a józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban. A szentbeszéddel egybekötött imaalkalmat Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános vezeti.

Evangéliumi lélektan – Homa Ildikó Budapesten dedikál
Az idei Szent István Könyvhét keretében holnap délután négy órától Homa Ildikó szociális testvér és pszichológus, rádiónk önkéntes munkatársa dedikálja a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, valamint a Szent István Társulat gondozásában megjelent könyvét, amely a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült. Szeretettel várják erre az eseményre a keresztény pszichológia iránt érdeklődőket!

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián holnap este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Lépésről lépésre közelebb önmagunkhoz és Istenhez… A Találkozás misztériuma Lelkivezetés életünk határhelyzeteiben – egy kórházlelkész tapasztalatai címmel György Alfréd kamilliánus atya tart előadást.

Családosok Egyházmegyei Találkozója Nagyváradon és Resicabányán
– Május 16-án, szombaton ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Püspökség a Családok Egyházmegyei Találkozóját. A rendezvény kilenc órakor a Püspöki Palota kertjében kezdődik, meghívott előadója Jakabos Barnabás jezsuita atya, témája pedig a családon belüli egyetértés elsajátítása és begyakorlása lesz.
– A resicabányai plébánián, szintén május 16-án szombaton tartják a Temesvári Egyházmegyei Családok találkozóját. A program délelőtt fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor szentmisével ér véget. A gyerekeket és fiatalokat külön program várja. A családos találkozó előadója: Cosmuţa Ovidiu görög katolikus oravicai esperes.

Nagyváradiak a Nagymarosi Ifjúsági Találkozón
Május 16-án, szombaton „Tiszta élet, avagy boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.” mottóval szervezik meg az idei első Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. A találkozó szentmiséjének főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök lesz. Az egyházmegyét képviseli továbbá Varga Sándor monospetri plébános, hat fiatal kíséretében.

Emlékműmegáldás szombaton
Május 16-án, Krasznaterebesen, délután két órakor Schönberger Jenő püspök szentmisét mutat be. Utána megáldja a deportáltak és hadifoglyok tiszteletére a templomkertben felállított emlékművet. A szentbeszédet Harsányi László erdődi esperes mondja.

Múzeumok Éjszakája
Május 16-án a Nagyváradi Püspökség is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. A látogatók megtekinthetik a Püspöki Palotát, illetve egyedi módon a Székesegyház is nyitott kapukkal fogadja őket. Szombat este hét órától éjjel egy óráig, a látogatás ingyenes, a kincstárba 20 percenként indulnak fel a csoportok.

Az időjárásról: Ma hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, de kell számítani záporok, zivatarok kialakulására is. Időnként erős, viharos lehet a szél. Pár fokot visszaesik a levegő hőmérséklete, hajnalban 7 és 11 C fok várható, míg napközben 17-21°C-ot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015. május 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment