2015. május 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N
 

Elsőszombat, Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
A májusi ünnepélyes Mária-köszöntő ma este hét órakor kezdődik. A szentmisét megelőzően, délután hat órától az engesztelő imaórát a gyimesiek végzik. A szentmise után a szentegyháziak vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. A szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk élőben közvetíti.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait május 3-án, vasárnap hisz ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmisén, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek: jelen lesz Roos Márton temesvári római katolikus- és Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök is. A székesegyházban délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi főpapi szentmise és hermás körmenet Szent László király tiszteletére, amelyet rádiónk élőben közvetít.

Orgonakoncert Kolozsváron
Ma délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadói: Domahidi Zsuzsa, Fancsali Emőke, Mihaela Popa és Diana Elena Tița. A belépés ingyenes, szeretettel várják a zenekedvelőket!

Bérmálás Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen
– Vasárnap bérmálásra kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A város más-más plébániáin felkészített híveknek Jabubinyi György érsek, a Krisztus Király templomban a féltizenegy órakor kezdődő szentmisén szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Ugyanakkor, mint egy búcsús szentmise, lezárja azt a rendezvénysorozatot, amely a Szent György napok alkalmából egy héten át tart – tájékoztatott Pál Judit.
– Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb templomban holnap délután öt órakor 44 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében-tudtuk meg Kerekes László plébánostól.

Örökös szentségimádás Élesden és a Posticumban
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően május hónap első vasárnapján, május 3-án Élesden és a Posticum Szent Erzsébet kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután négy órától missziót tartanak a városi nagy parkban. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.

Kiállítás megnyitó Nagyváradon
A Festum Varadinum keretében május 4-én, hétfőn délután öt órakor kerül sor Sütő Petre Rozália grafikus- és festőművész kiállításának ünnepélyes megnyitójára a Püspöki Palota emeleti kiállítótermeiben. A művész alkotásai között megtalálhatóak festői hatású grafikák, pácrajzok gyűrt papírra, melyekkel dombormű-szerű felületeket teremt. A Nagyváradi Püspökség szeretettel vár minden érdeklődőt.

Előadás Korondon
Május 5-én, kedden este hét órától Ilyés Erika segítő nővér előadást tart „Értékes vagyok” címmel, a korondi plébánia hittantermében.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.
Az első Ferences Ösvényre május 29-31. között kerül sor a szárhegyi ferences kolostorban. A lelki programra 16 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet a 0746-774.701-es telefonszámon - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Híreink végén felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy vasárnap két szentmisét közvetítünk, reggel kilenc órakor Görgényüvegcsűrről, délelőtt tizenegy órakor pedig a nagyváradi székesegyházból.

Ugyanakkor nagyváradi hallgatóinkat értesítjük, hogy május 3-tól november 1-jéig, vasárnaponként a 102,2-es frekvencián, nulla órától délután három óráig lesz hallható rádiónk műsora.

Az időjárásról: Délutánra csökken a csapadék és többfelé felszakadozik a felhőzet is. Szeles lesz az idő. Délután 14 és 20°C között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment