2015. március 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Találkoznak a Mária Rádió vezetői
A Mária Rádió európai elnökei és műsorigazgatói a svájci Quartenbe találkozón vesznek részt március 16-17 között. A helyszínről Szatmári Ferenc, az erdélyi Mária Rádió elnöke tudósított.

Nagyböjti lelki est családoknak Nagyváradon
Március 13-án, az Egyházmegyei Laikusképző Központban Nagyvárad több plébániájáról származó családnak tartott nagyböjti lelki estet Tari M. Böbe schönstatti nővér a szenvedésről. A vetítéssel egybekötött előadás vezérfonalát a szenvedésnek a női lélek által való átélése képezte, kiindulva a Szűzanya példájából, ahogyan ő élte meg az életének különböző szakaszaiban megmutatkozó szenvedéseket. Az előadó kihangsúlyozta, hogy szenvedéseinkben legfőbb példaképünk a keresztre feszített Krisztus kell legyen. Az elmélkedés után a családok tagjai megoszthatták egymással a szenvedéssel kapcsolatban megélt személyes tapasztalataikat, meglátásaikat. 

Szent József búcsúk a gyulafehérvári egyházmegyében
– Március 19-én, csütörtökön ünneplik a sepsiszentgyörgyi Szent József egyházközség búcsúját, amit három napos lelkigyakorlat előz meg. A szentmiséken az elmélkedéseket minden nap este hat órakor Gábos Zoltán málnásfürdői plébános mondja.
– Segesváron szintén csütörtökön, Szent József napján ünneplik a templom búcsúját, amit háromnapos lelkigyakorlat előz meg. Az előkészületen és a búcsú napján délután öt órakor kezdődnek a szentmisék. Igét hirdet Gödri István feketehalmi plébános.
– Csíkszeredában a Püspöki Hivatal kápolnájának védőszentje Szent József. Búcsúünnepét március 19-én, csütörtökön délután négy órakor tartják. Az ünnepi szónok Csont Ede tusnádi plébános lesz.
– A Kolozsvár-Írisz telepi templomban csütörtökön este hat órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Takó István egyetemi lelkész mondja.

Menet az életért Nagyváradon
A születések számának csökkenésére, a demográfiai krízis fokozódására szeretnék felhívni a figyelmet Nagyvárad keresztény felekezetei és az életvédő szervezetek képviselői március 21-én, szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti téren, a December 1. parkban. A „Minden élet ajándék!” mottót viselő program lezárásaként a résztvevők a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára vonulnak, bátorítva a leendő kismamákat a gyermekvállalására.

Hogy kerültem a börtönbe?
Ezzel a címmel tart előadást a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség első emeleti termében, március 18-án, szerdán este nyolc órakor Dominic McDormott börtönevangélizátor, az angliai Forrás közösség vezetője. Beszél az életéről, megtéréséről, Istenkapcsolatáról. Az alkalom angol nyelven lesz megtartva, melyhez magyar fordítás kapcsolódik.

Magyarok Bibliája program: tízezer bibliamásolót keresnek
A teljes biblia kézzel másolásához gyűjt vállalkozó szellemű „írástudókat” a szegedi Szent Gellért plébánia. A kézírásos Magyarok Bibliáját szeptemberben szeretnék átadni Ferenc pápának. Ez a feladat a szervezők számításai szerint 1200 másolót igényel, a másolási programban eddig 874-en vettek részt. A határokon túli magyar közösségeket is szeretnék bevonni ebbe a közös munkába. A szervezők várják közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy augusztus 20-ra elkészülhessen a Magyarok Bibliája. A másolással kapcsolatos technikai információkért keressék a szegedi Szent Gellért plébánia internetes oldalát, melynek elérhetősége rádiónk honlapján megtalálható. 
(http://szegedtarjanplebania.hu/Biblia-masolas.html)

Kántorok és kórusvezetők továbbképzője
A Nagyváradi Egyházmegyei Laikusképző Központ az egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára továbbképzőt szervez március 21-én, szombaton Nagyváradon, a Kanonok Sor 13. szám alatt. A második alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A délelőtt tíz órakor közös imával kezdődő program keretében Kercza Asztrik, ferences szerzetes Budapestről tart majd előadásokat az egyházi zene és a kántori szolgálat fontosságáról.

Az időjárásról: Kedden országszerte sok napsütésre számíthatunk, de helyenként felhő is lesz felettünk, csapadék azonban nem várható. A keleties szél többfelé megélénkül. Hajnalban fagypont alatti értékekre kell számítani, napközben 11-16 C fok köré melegszik a levegő hőmérséklete. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. március 16.

 


H Í R E K   D É L B E N

Nagyböjti lelki est családoknak Nagyváradon
Március 13-án, az Egyházmegyei Laikusképző Központban Nagyvárad több plébániájáról származó családnak tartott nagyböjti lelki estet Tari M. Böbe schönstatti nővér a szenvedésről. A vetítéssel egybekötött előadás vezérfonalát a szenvedésnek a női lélek által való átélése képezte, kiindulva a Szűzanya példájából, ahogyan ő élte meg az életének különböző szakaszaiban megmutatkozó szenvedéseket. Az előadó kihangsúlyozta, hogy szenvedéseinkben legfőbb példaképünk a keresztre feszített Krisztus kell hogy legyen. Az elmélkedés után a családok tagjai megoszthatták egymással a szenvedéssel kapcsolatban megélt személyes tapasztalataikat, meglátásaikat.

Kolozsváron ünnepli 9. születésnapját az Erdélyi Mária Rádió
2006. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg hazánkban a Mária Rádió, amely Szent II. János Pál pápa megfogalmazásában „mérhetetlen ajándék egyházunk számára”. Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát, kérve továbbra is a Szűzanya pártfogó gondoskodását. Az ünnepi szentmisének, közönségtalálkozónak és kulturális programnak Kolozsvár ad otthont, ahova stúdióink területéről induló szervezett járatokat biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges. Hívjuk, várjuk kedves hallgatóinkat, találkozzunk, hogy hálát adjunk, hogy új erőre kapjunk!

Elkezdődött a gyulafehérvári kispapok tavaszi lelkigyakorlata
Március 15-21. között a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola hallgatói, nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Hársfalvi Ottó általános helynök, a szatmárnémeti Székesegyház plébánosának vezetésével.
Március 22-én, vasárnap, a gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek a harmadéves kispapokat lektorokká, a negyedéveseket akolitusokká avatja.

A Keresztény Szó huszonöt éves fennállását ünneplik
A kolozs-dobokai Főesperesség és a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület szervezésében a Keresztény Szó katolikus kulturális folyóirat fennállásának 25. évfordulóján emlékező ünnepséget tartanak. Március 16-án, hétfőn délután öt órakor a Nőszövetség dísztermében Kovács Sándor főesperes köszöntője után, Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános, a lap korábbi főszerkesztője az indulás körülményeit eleveníti fel. Ezt követően az elmúlt negyedszázad sajtós tapasztalatairól, a Keresztény Szó útjáról Bodó Márta főszerkesztő tart előadást. A zenei műsorban közreműködik Potyó István és Török Szilvia. Az est moderátora Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Egyesület igazgatója.

Nagyböjti papi lelkinapok a gyulafehérvári főegyházmegyében
Ma kezdődnek a gyulafehérvári főegyházmegye papsága részére a nagyböjti lelki napok, melyek témája: Szórvány Előadók: Kémenes Lóránt-Zoltán türi plébános és Balla Árpád szászrégeni plébános, a főegyházmegyei Szórvány Bizottság titkára. A program két csoportban az alábbi beosztás szerint alakul:
– Március 16–án, hétfőn – Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen
– Március 17–én, kedden – Gyergyószentmiklóson és Négyfalu-Türkösön
– Március 18-án, szerdán – Csíksomlyón és Kolozsváron.
– Március 19-én, csütörtökön – Székelyudvarhelyen és Gyulafehérváron találkoznak a kerületek papjai. A lelki nap mindenhol délelőtt tíz órakor koncelebrációs szentmisével kezdődik, amelyre szeretettel várják a kedves hallgatókat is.

Szent József búcsú Sepsiszentgyörgyön és Kaplonyban
– Március 19-én, csütörtökön este hat órakor ünneplik a sepsiszentgyörgyi Szent József egyházközség búcsúját, amit három napos lelkigyakorlat előz meg. A triduumos szentmiséken az elmélkedéseket minden este hat órakor Gábos Zoltán málnásfürdői plébános mondja.
– Március 19-én, délelőtt tizenegy órakor tartják a kaplonyi ferencesek a Szent József templom búcsúját. Ezt megelőzően nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor, március 16-18. között délután öt órától a nőknek és férfiaknak. Március 19- 21 között este hat órától a fiatalokat várják a nagyböjti lelkigyakorlatokra. A kaplonyi szentmiséket rádiónk közvetíti.

Triduum az udvarhelyi ferenceseknél és Temesváron
– Március 19-21 között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a székelyudvarhelyi ferences templomban. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Urbán Erik atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
-A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban március 20-22. között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor magyar nyelven. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Kovács Zsolt nagyváradi püspöki irodaigazgató tartja. A lelkigyakorlat március 20-án és 21-én délután öt órakor kezdődik, március 22-én, vasárnap az elmélkedésre a fél tizenkét órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor.

Resurrexit Zenefesztivál Csíkszeredában
Április 24-25 között a csíkszeredai Segítő Mária Líceumban kerül sor a Gyulafehérvári Főegyházmegye zenecsoportjainak találkozójára. A Resurrexit zenefesztivál néhány kulcsszava: dicsőítés, szolgálat, szentmise, zenecsoportok, Isten és Te. Jelentkezni a Mária Rádió honlapján található elérhetőségen lehet március 22-ig. (http://fif.ma/?q=node%2F132)

Az időjárásról: Enyhe, meleg az idő, a maximumok 9 ºC : 15 ºC körül alakulnak ma délben. Tiszta égbolt, helyenként ritkás felhőzet a jellemző, közepes erősségűig fokozódó de leginkább gyenge szélmozgás tapasztalható, a légnyomás-értékek csekély mértékben változóak.

MRE – Hírszolgálat, 2015. március 16.


H Í R E K   R E G G E L

Kolozsváron ünnepli 9. születésnapját az Erdélyi Mária Rádió
2006. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg hazánkban a Mária Rádió, amely Szent II. János Pál pápa megfogalmazásában „mérhetetlen ajándék egyházunk számára”. Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát, kérve továbbra is a Szűzanya pártfogó gondoskodását. Az ünnepi szentmisének, közönségtalálkozónak és kulturális programnak Kolozsvár ad otthont, ahova stúdióink területéről induló szervezett járatokat biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges. Hívjuk, várjuk kedves hallgatóinkat, találkozzunk, hogy hálát adjunk, hogy új erőre kapjunk!

Elkezdődött a gyulafehérvári kispapok tavaszi lelkigyakorlata
Március 15-21. között a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola hallgatói, nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Hársfalvi Ottó általános helynök, a szatmárnémeti Székesegyház plébánosának vezetésével. Március 22-én, vasárnap, a gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek a harmadéves kispapokat lektorokká, a negyedéveseket akolitusokká avatja.

A Keresztény Szó huszonöt éves fennállását ünneplik
A kolozs-dobokai Főesperesség és a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület szervezésében a Keresztény Szó katolikus kulturális folyóirat fennállásának 25. évfordulóján emlékező ünnepséget tartanak. Március 16-án, hétfőn délután öt órakor a Nőszövetség dísztermében Kovács Sándor főesperes köszöntője után, Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános, a lap korábbi főszerkesztője az indulás körülményeit eleveníti fel. Ezt követően az elmúlt negyedszázad sajtós tapasztalatairól, a Keresztény Szó útjáról Bodó Márta főszerkesztő tart előadást. A zenei műsorban közreműködik Potyó István és Török Szilvia. Az est moderátora Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Egyesület igazgatója.

Nagyböjti papi lelkinapok a gyulafehérvári főegyházmegyében
Ma kezdődnek a gyulafehérvári főegyházmegye papsága részére a nagyböjti lelki napok, melyek témája: Szórvány Előadók: Kémenes Lóránt-Zoltán türi plébános és Balla Árpád szászrégeni plébános, a főegyházmegyei Szórvány Bizottság titkára. A program két csoportban az alábbi beosztás szerint alakul:
– Március 16–án, hétfőn – Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen
– Március 17–én, kedden – Gyergyószentmiklóson és Négyfalu-Türkösön
– Március 18-án, szerdán – Csíksomlyón és Kolozsváron.
– Március 19-én, csütörtökön – Székelyudvarhelyen és Gyulafehérváron találkoznak a kerületek papjai. A lelki nap mindenhol délelőtt tíz órakor koncelebrációs szentmisével kezdődik, amelyre szeretettel várják a kedves hallgatókat is.

Búcsúünnep Kaplonyban
Március 19-én, délelőtt tizenegy órakor tartják a kaplonyi ferencesek a Szent József templom búcsúját. Ezt megelőzően nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor, március 16-18. között délután öt órától a nőknek és férfiaknak. Március 19- 21 között este hat órától a fiatalokat várják a nagyböjti lelkigyakorlatokra. A szentmiséket rádiónk közvetíti.

Triduum az udvarhelyi ferenceseknél és Temesváron
– Március 19-21 között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a székelyudvarhelyi ferences templomban. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Urbán Erik atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
-A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban március 20-22. között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor magyar nyelven. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Kovács Zsolt nagyváradi püspöki irodaigazgató tartja. A lelkigyakorlat március 20-án és 21-én délután öt órakor kezdődik, március 22-én, vasárnap az elmélkedésre a fél tizenkét órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor.

Resurrexit Zenefesztivál Csíkszeredában
Április 24-25 között a csíkszeredai Segítő Mária Líceumban kerül sor a Gyulafehérvári Főegyházmegye zenecsoportjainak találkozójára. A Resurrexit zenefesztivál néhány kulcsszava: dicsőítés, szolgálat, szentmise, zenecsoportok, Isten és Te. Jelentkezni a Mária Rádió honlapján található elérhetőségen lehet március 22-ig. (http://fif.ma/?q=node%2F132)

Az időjárásról: Elszórtan felhős égboltra, gyenge szélmozgású, langyos reggelre ébredtünk, az évszaknak megfelelően. Kedvezőek a feltételek köd képződésére. A légnyomási értékek emelkedőfélben vannak. A reggeli minimumok -1 és +3 C fok körül alakúltak.

MRE – Hírszolgálat, 2015. március 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment