2015. március 17. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

Lisieux-i Szent Teréz szüleit szentté avatják
Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa úgy nyilatkozott, Lisieux-i Szent Teréz szüleit a 2015 őszén tartandó családszinódus idején avatja szentté Ferenc pápa. Kis Szent Teréz szüleit XVI. Benedek pápa avatta boldoggá 2008. október 19-én s ez év októberében ők lesznek az első közösen szentté avatott házaspár-tudtuk meg a Magyar Kurír honlapról.

25 éves a Keresztény Szó
Kolozsváron tegnap ünnepelték a katolikus kulturális folyóirat fennállásának 25. évfordulóját. Kovács Sándor főesperes, a Verbum Egyesület kuratóriumának elnöke beszédében rámutatott a keresztény sajtó fontosságára és létjogosultságára, illetve az egyházban betöltött helyére és szerepére. Jakab Gábor plébános, a lap egykori főszerkesztője az indulás körülményeit elevenítette fel.
Az elmúlt negyedszázad sajtós tapasztalatairól. Bodó Márta főszerkesztő tartott előadást, aki nyilatkozott rádiónknak.
Az est moderátora Szőcs Csaba, a Verbum Egyesület igazgatója volt, aki zárszóként nemcsak a múltról, hanem a jövő útkereséséről is szólt. Az ünnepség a jelenlevőkben megerősíthette azt, amit Dr. Jakab Antal püspök az 1990. február 11.-én megjelent első Keresztény Szóban ekképp fogalmazott meg: „A leírt szó vonzásával és erejével akarjuk fenntartani, erősíteni, öntudatosítani katolikus hitünket.”

Piarista örökfogadalomtétel Nagykárolyban
Március 18-án, Boldog Celestina Donati ünnepén Tóth Borbála első fogadalmat tesz és beöltözik, a Jó Pásztorról nevezett Ágnes nővér harmadik alkalommal újítja meg egyszerű fogadalmát egy évre, valamint a piarista nővérek, az alapítójuk liturgikus ünnepén mind megújítják fogadalmukat.
Az ünnepi szentmise holnap este hat órakor kezdődik a nagykárolyi Kalazanci Szent József templomban. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő püspök, a szentbeszédet Vereb Zsolt piarista, a mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója mondja.

Hogy kerültem a börtönbe?
Ezzel a címmel tart előadást a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség első emeleti termében, holnap este nyolc órakor Dominic McDormott börtönevangélizátor, az angliai Forrás közösség vezetője. Beszél az életéről, megtéréséről, Istenkapcsolatáról. Az alkalom angol nyelven lesz megtartva, melyhez magyar fordítás kapcsolódik.

Nagyböjti lelkinapok
- A Szeben-Fogaras-Erzsébetvárosi főesperesi kerület nagyböjti lelkinapot szervez gyerekeknek, fiataloknak március 21-én, délelőtt tíz órától a segesvári plébánián „Mindenki Téged keres” mottóval. A lelkinapon Gál Attila István medgyesi segédlelkész és Bálint Éva pszichológus tart előadást.
- Március 21-én, szombaton délelőtt fél tíz órakor kezdődik a Temesvár-Józsefvárosi-i plébánián a magyar nyelvű családok találkozója. 
- Az alcsíki és felcsíki főesperesi kerületben, március 21-én a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében „Erősítsétek meg a szíveteket” mottóval szerveznek ifjúsági lelkinapot. A program délelőtt fél tízkor regisztrációval kezdődik. A ráhangolódás után fél tizenegy órakor Csent Ede tusnádi plébános tart elmélkedést, amit kiscsoportos beszélgetés követ. Ebéd után műhelymunkák, keresztúti ájtatosság lesz. A találkozó délután fél hatkor szentmisével zárul.
- Március 21-én, szombaton a nagykárolyi Szent László Közösségi Házban is nagyböjti lelkinap lesz, melynek témája: Szabadság Istenben. A fiatalokat délelőtt tíz órára, a felnőtteket délután fél négy órára várják.
- A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián, József igaz ember volt mottóval, március 21-én, szombaton délután három órától tartják a férfiak lelkinapját. Előadó György Balázs szárhegyi plébános.
- Az evangéliumos imaórák, a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista templomban folytatódnak. Március 22-én, este hét órától Növekedés témában találkoznak a fiatalok. 
-A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban március 22-én, vasárnap délután három órakor, a családok nagyböjti lelkinapjára kerül sor.

Az időjárásról: Ma éjjel hűvösebb légtömegek érkeznek felénk és hajnalban többfelé fagypont alatti értékek lesznek. Holnap az ország nyugati felében folytatódik a napos csapadékmentes idő, de helyenként gomolyfelhők megjelenésére kell számítani. Az ország többi részén eső, havaseső várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 17.


H Í R E K   D É L B E N

Lisieux-i Szent Teréz szüleit szentté avatják
Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa úgy nyilatkozott, Lisieux-i Szent Teréz szüleit a 2015 őszén tartandó családszinódus idején avatja szentté Ferenc pápa. Kis Szent Teréz szüleit XVI. Benedek pápa avatta boldoggá 2008. október 19-én s ez év októberében ők lesznek az első közösen szentté avatott házaspár-tudtuk meg a Magyar Kurír honlapról.

Találkoznak a Mária Rádió vezetői
A Mária Rádió európai elnökei és műsorigazgatói a svájci Quartenbe találkozón vesznek részt március 16-17 között. A helyszínről Szatmári Ferenc, az erdélyi Mária Rádió elnöke tudósított.

25 éves a Keresztény Szó
Kolozsváron tegnap ünnepelték a katolikus kulturális folyóirat fennállásának 25. évfordulóját. Az eseményről bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Menet az életért Nagyváradon
A születések számának csökkenésére, a demográfiai krízis fokozódására szeretnék felhívni a figyelmet Nagyvárad keresztény felekezetei és az életvédő szervezetek képviselői március 21-én, szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti téren, a December 1. parkban.
A „Minden élet ajándék!” mottót viselő program lezárásaként a résztvevők a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára vonulnak, bátorítva a leendő kismamákat a gyermekvállalására.

Kántorok és kórusvezetők továbbképzője
A Nagyváradi Egyházmegyei Laikusképző Központ az egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára továbbképzőt szervez március 21-én, szombaton Nagyváradon, a Kanonok Sor 13. szám alatt. A második alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A délelőtt tíz órakor közös imával kezdődő program keretében Kercza Asztrik, ferences szerzetes Budapestről tart majd előadásokat az egyházi zene és a kántori szolgálat fontosságáról.

Resurrexit Zenefesztivál Csíkszeredában
Április 24-25 között a csíkszeredai Segítő Mária Líceumban kerül sor a Gyulafehérvári Főegyházmegye zenecsoportjainak találkozójára. Jelentkezni a Mária Rádió honlapján található elérhetőségen lehet március 22-ig. (http://fif.ma/?q=node%2F132)
A fesztiválról bővebben a Déli magazinban.

Magyarok Bibliája program: tízezer bibliamásolót keresnek
A teljes biblia kézzel másolásához gyűjt vállalkozó szellemű „írástudókat” a szegedi Szent Gellért plébánia. A kézírásos Magyarok Bibliáját szeptemberben szeretnék átadni Ferenc pápának. Ez a feladat a szervezők számításai szerint 1200 másolót igényel, a másolási programban eddig 874-en vettek részt.
A határokon túli magyar közösségeket is szeretnék bevonni ebbe a közös munkába. A szervezők várják közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy augusztus 20-ra elkészülhessen a Magyarok Bibliája. A másolással kapcsolatos technikai információkért keressék a szegedi Szent Gellért plébánia internetes oldalát, melynek elérhetősége rádiónk honlapján megtalálható.
(http://szegedtarjanplebania.hu/Biblia-masolas.html).

Az időjárásról: Ma országszerte sok napsütésre számíthatunk, de helyenként felhő is lesz felettünk, csapadék azonban nem várható. A keleties szél többfelé megélénkül. Napközben 11-16 C fok köré melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 17.


H Í R E K   R E G G E L

Találkoznak a Mária Rádió vezetői
A Mária Rádió európai elnökei és műsorigazgatói a svájci Quartenbe találkozón vesznek részt március 16-17 között. A helyszínről Szatmári Ferenc, az erdélyi Mária Rádió elnöke tudósított.

25 éves a Keresztény Szó
Kolozsváron tegnap ünnepelték a katolikus kulturális folyóirat fennállásának 25. évfordulóját. Kovács Sándor főesperes, a Verbum Egyesület kuratóriumának elnöke beszédében rámutatott a keresztény sajtó fontosságára és létjogosultságára, illetve az egyházban betöltött helyére és szerepére. Jakab Gábor plébános, a lap egykori főszerkesztője az indulás körülményeit elevenítette fel. Az elmúlt negyedszázad sajtós tapasztalatairól Bodó Márta főszerkesztő tartott előadást, aki nyilatkozott rádiónknak. Az est moderátora Szőcs Csaba, a Verbum Egyesület igazgatója volt, aki zárszóként nemcsak a múltról, hanem a jövő útkereséséről is szólt. Az ünnepség a jelenlevőkben megerősíthette azt, amit Dr. Jakab Antal püspök az 1990. február 11.-én megjelent első Keresztény Szóban ekképp fogalmazott meg: „A leírt szó vonzásával és erejével akarjuk fenntartani, erősíteni, öntudatosítani katolikus hitünket.”

Szent József búcsúk a gyulafehérvári egyházmegyében
- Március 19-én, csütörtökön ünneplik a sepsiszentgyörgyi Szent József egyházközség búcsúját, amit három napos lelkigyakorlat előz meg. A szentmiséken az elmélkedéseket minden nap este hat órakor Gábos Zoltán málnásfürdői plébános mondja.
- Segesváron szintén csütörtökön, Szent József napján ünneplik a templom búcsúját, amit háromnapos lelkigyakorlat előz meg. Az előkészületen és a búcsú napján délután öt órakor kezdődnek a szentmisék. Igét hirdet Gödri István feketehalmi plébános.
- Csíkszeredában a Püspöki Hivatal kápolnájának védőszentje Szent József. Búcsúünnepét március 19-én, csütörtökön délután négy órakor tartják. Az ünnepi szónok Csont Ede tusnádi plébános lesz.
- A Kolozsvár-Írisz telepi templomban csütörtökön este hat órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Takó István egyetemi lelkész mondja.

Menet az életért Nagyváradon
A születések számának csökkenésére, a demográfiai krízis fokozódására szeretnék felhívni a figyelmet Nagyvárad keresztény felekezetei és az életvédő szervezetek képviselői március 21-én, szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti téren, a December 1. parkban. A „Minden élet ajándék!” mottót viselő program lezárásaként a résztvevők a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára vonulnak, bátorítva a leendő kismamákat a gyermekvállalására.

Magyarok Bibliája program: tízezer bibliamásolót keresnek
A teljes biblia kézzel másolásához gyűjt vállalkozó szellemű „írástudókat” a szegedi Szent Gellért plébánia. A kézírásos Magyarok Bibliáját szeptemberben szeretnék átadni Ferenc pápának. Ez a feladat a szervezők számításai szerint 1200 másolót igényel, a másolási programban eddig 874-en vettek részt.
A határokon túli magyar közösségeket is szeretnék bevonni ebbe a közös munkába. A szervezők várják közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy augusztus 20-ra elkészülhessen a Magyarok Bibliája. A másolással kapcsolatos technikai információkért keressék a szegedi Szent Gellért plébánia internetes oldalát, melynek elérhetősége rádiónk honlapján megtalálható.
(http://szegedtarjanplebania.hu/Biblia-masolas.html).

Kántorok és kórusvezetők továbbképzője
A Nagyváradi Egyházmegyei Laikusképző Központ az egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára továbbképzőt szervez március 21-én, szombaton Nagyváradon, a Kanonok Sor 13. szám alatt. A második alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A délelőtt tíz órakor közös imával kezdődő program keretében Kercza Asztrik, ferences szerzetes Budapestről tart majd előadásokat az egyházi zene és a kántori szolgálat fontosságáról.

Az időjárásról: Ma országszerte sok napsütésre számíthatunk, de helyenként felhő is lesz felettünk, csapadék azonban nem várható. A keleties szél többfelé megélénkül. Hajnalban fagypont alatti értékekre kell számítani, napközben 11-16 C fok köré melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment