2015. november 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Keresztény együttlét az asztalnál és az eucharisztiában
Folytatta a családról szóló katekézisét Ferenc pápa a ma délelőtti általános kihallgatáson, melyet rádiónk is élő adásban közvetített. Ezúttal a családi étkezések öröméről, a tartalmas együttlétről, a javakban való osztozás fontosságáról beszélt. Megállapította, hogy ezt már kiskorunkban elsajátítjuk, valamint, hogy a másokkal való osztozás egyik jelképe az otthoni asztalt körbeülő család. Az étel megosztása, de a szeretet, a történetek, az események elmesélése alapvető élmény mindannyiunk számára. Persze manapság ez nem könnyű a családokban – magyarázta a pápa, majd azt kérte, hogy fedezzük föl újra az együtt étkezés örömét. Imádkozzunk azért, hogy a közelgő irgalmasság szentévében növekedjen a családi együttlét öröme – fohászkodott végül a szerdai általános kihallgatáson Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Bereckben tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően november hónap harmadik vasárnapján, azaz 15-én, Szilágysomlyón és Tótiban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Márton-napi ünnepség Szatmáron
A Szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet a Johann Ettinger Liceummal és a Kálvária templom német közösségével együtt holnap, Szent Márton napi ünnepséget szervez. A rendezvényen idén körülbelül 1000 gyermek vesz részt, akik  Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon. A program délután háromnegyed ötkor a Kálvária templomban kezdődik, majd a Márton napi felvonulás fél hat órakor indul a római-katolikus katedrális elöl a Fényi, Csomközi és Csanálosi egyesített Fúvósok vezetésével. A gyermekek tanítóikkal és szüleikkel közösen készített lámpásaikkal fognak vonulni.

25 éves a nagyváradi Caritas Catolica
Kétnapos rendezvény-sorozattal ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját a nagyváradi Caritas Catolica. A jubileumi program az elhunyt alapító tagokról való megemlékezéssel veszi kezdetét holnap délután öt órától a székesegyház kriptájában, ahol Curaliuc Demeter velencei plébános mutat be rövid szertartást a szervezetet beindító Matos Ferenc atya síremlékénél. Ezt követően fél hattól a püspöki palota dísztermében a Caritas egykori és jelenlegi munkatársai, alapító tagok és külföldi szponzorok mesélnek majd a szervezet megalakulásával és kibontakozásával kapcsolatos emlékeikről.
A jubileumi program második napja az önkéntesség jegyében zajlik majd. Pénteken délután kettőtől a Caritas munkatársai, a vezetőség és az önkéntesek jelképesen elültetnek majd egy facsemetét a Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont kertjében. Ezt követően a résztvevők csoportokra oszlanak, melyeknek mindegyike különböző önkéntes-tevékenységen vesz részt. A nap hálaadó szentmisével zárul, melyet Böcskei László megyéspüspök mutat be pénteken délután hat órától a nagyváradi székesegyházban. Közreműködik a székesegyház Szent László ének- és zenekara valamint gyermekkórusa, vezényel Kristófi János. Ezt a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Belső Iránytű- Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián péntek este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Bartos Károly református lelkész tart előadást Hősök kerestetnek. A gyermekek félnek a sötétségtől, de a fiatalok miért félnek a fénytől?- címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére november 13-án, pénteken a délután hat órakor kezdődő szentmisét követően szentségimádást tartanak a nagyváradi székesegyházban. Várják a híveket a közös imára, engesztelésre.

Új püspök beiktatása Debrecenben
Ferenc pápa 2015. szeptember 21-én Palánki Ferencet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé nevezte ki. Ünnepélyes beiktatása november 14-én, szombaton délelőtt fél tizenegy órakor lesz a debreceni Szent Anna-székesegyházban. Az eseményen részt vesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
November 23.-27. között személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot hirdetnek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban. A lelkigyakorlat elemei: napi négy személyes elmélkedés, közös ima, észlelési testgyakorlatok, szentmise, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. A kísérők Ilyés Erika  és Darvas Piroska segítőnővérek. Jelentkezni még hétfőig lehet a 0743-753494 telefon számon vagy a darvas.piroska@yahoo.com email címen.

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 11.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Szent Márton búcsúk
Ma van Toursi Szent Márton emléknapja.
Nagyváradon, ezen a napon tartják a Szent Márton Öregotthon kápolnájának búcsú ünnepét. A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő intézmény lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyéspüspök délelőtt tizenegy órától mutatja be a szentmisét.
Nagybányán, a Szentháromság templomban este hat órától latin nyelvű búcsús szentmisét mutatnak be Szent Márton tiszteletére, mivel  ásatások és térrendezés során felszínre kerültek a középkori Szent Márton templom romjai, melyek egy erős Szent Márton kultuszról tanúskodnak Nagybányán.  A szentmisét a jubiláló Heinrich Ferenc tiszteletbeli kanonok, az Árpád-házi Szent Erzsébet egyházközösség plébánosa mutatja be, így a búcsús szentmise egyben jubileumi aranymise is lesz. Várják a híveket a közös ünneplésre.
Szintén a Szatmári Egyházmegyében található Kakszentmárton település templomát húsz évvel ezelőtt  1995-ben Szent Márton tiszteletére szentelték. A templom búcsújára november 15-én, vasárnap, tizenkét órától kerül sor. Szentbeszédet mond Vik János egyházmegyés pap, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus teológia karának adjunktusa.

Emlékezzünk hőseinkre
A magyarországi Krajczáros alapítvány kezdeményezésére november 11-én, azaz ma, tizenegy óra tizenegy perckor egy gyertyagyújtással kívánnak tisztelegni az első világháborúban elesett, hazájukat védő katonák emlékére. Hívják mindazokat, akik fontosnak tartják elődeik -  nagyapáik, dédapáik – áldozatát, csatlakozzanak és ebben az időpontban akár a lakóhelyük szerinti emlékműnél, katonai temetőben, vagy lakásuk ablakában gyújtsanak egy szál gyertyát, mondjanak el egy imát, kifejezvén ezáltal elismerésüket és tiszteletüket.

Vita Consecrata  -   kiállítás a szerzetesekről
Vita Consecrata. Nyolc évszázad szerzetesrendi történelem és művészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében címmel, a püspöki palota dísztermében,  ma délután öt órakor, konferenciával egybekötött rendtörténeti kiállítás nyílik, melynek célja, hogy a nagyváradi egyházmegye területén tevékenykedő férfi és női rendek lelkiségét, sokrétű tevékenységét dolgozza fel a középkortól napjainkig. A konferencián Dr. Botár Gábor székelyudvarhelyi plébános a mallersdorfi ferences nővérek erdélyi tevékenységét, Barta Szabolcs lazarista szerzetes pedig rendje és a vincés nővérek nagyváradi missziós munkáját mutatja be a barokk palota dísztermében. A Vita Consecrata szerzetesrend-történeti kiállítás jövő év tavaszáig látogatható.

Márton-napi ünnepség Szatmáron
A Szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet a Johann Ettinger Liceummal és a Kálvária templom német közösségével együtt november 12-én, holnap, Szent Márton napi ünnepséget szervez. A rendezvényen idén körülbelül 1000 gyermek vesz részt, akik  Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon. A program délután háromnegyed ötkor a Kálvária templomban kezdődik, majd a Márton napi felvonulás fél hat órakor indul a római-katolikus katedrális elöl a Fényi, Csomközi és Csanálosi egyesített Fúvósok vezetésével. A gyermekek tanítóikkal és szüleikkel közösen készített lámpásaikkal fognak vonulni.

Belső Iránytű- Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián november 13-án, péntek este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Bartos Károly református lelkész tart előadást Hősök kerestetnek. A gyermekek félnek a sötétségtől, de a fiatalok miért félnek a fénytől?- címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Jézus számít Rád és mi is!
Ezzel a mottóval november 14-én, szombaton Kápolnásfaluban találkozóra várják a Cursillós tagokat. A program reggel fél tíz órától kezdődik. A nap folyamán lesz szentségimádás, szentmise, csoportbeszélgetések és agapé.

Énekes előadóest Kolozsváron
November 14-én, szombaton, este hat órától énekes előadóestet tartanak a kolozsvári Báthory István elméleti líceum dísztermében. Meghívott előadó Toró Árpád, a Comunitas alapítvány 2015-ös alkotói ösztöndíjának nyertese. Zongorán közreműködik Fehér Izabella. Részleteket hallhatnak Schubert, Bellini, Debussy és más zeneszerző műveiből. A belépés díjtalan, várnak minden kedves komolyzene kedvelőt.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
November 23.-27. között személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot hirdetnek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban. A lelkigyakorlat elemei: napi négy személyes elmélkedés, közös ima, észlelési testgyakorlatok, szentmise, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. A kísérők Ilyés Erika  és Darvas Piroska segítőnővérek. Jelentkezni november 16-ig a 0743-753494  telefon számon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen lehet.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
A székelyudvarhelyi ferences kolostorban, november 27-29. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. Jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet a 0746-774.701-es telefonszámon,vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment