2015. október 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Diplomaosztót tartottak Marosvásárhelyen
Huszonöt lelkipásztori munkatárs, köztük 15 akolitus-jelölt vette át oklevelét szombaton Marosvásárhelyen, Keresztelő Szent János plébániatemplomban tartott hálaadó szentmise keretében. Az ünnepélyes pillanat a 2013-ban elkezdett főegyházmegyei munkatársképzési folyamat záró momentuma volt. A szentmisét Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes, a képzést szervező Főegyházmegyei Pasztorális Bizottság titkára celebrálta, ő adta át a Jakubinyi György érsek által kiadott okleveleket azoknak, akik sikeresen elvégezték a munkatársképzőt.
Az akolitus-jelöltek, akik az oltár szolgálatára kaptak képzést, a marosvásárhelyi, segesvári, marosszentgyörgyi, nagyernyei, farkaslaki, szentegyházi, valamint gyergyószentmiklósi plébániák küldötteként végezték el a tanfolyamot; akolitussá avatásuk a saját plébániaközösségük keretében történik majd, a helyi plébános szándéka szerint.„Az aratnivaló sok, a munkás kevés.” (Mt 9,37) Jézus szavai jegyében, a Főegyházmegyei Pasztorális Bizottság szándéka szerint januárban újra elindul a hároméves lelkipásztori munkatárs képzés, amely magába foglalja a felkészítést lektori és akolitusi szolgálatra. A következő képzési ciklus helyszíne Székelyudvarhely lesz.

Címerek Kolozsvárott – fotókiállítás megnyitó
Holnap délután öt órai kezdettel tartják Máthé János Címerek Kolozsvárott tematikájú fotókiállításának megnyitóját a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében. Köszöntő beszédet mond Kovács Sándor főesperes-plébános. A kiállított anyagot Asztalos Lajos helytörténész mutatja be. A zenei műsorban fellép a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus, Bedő Ágnes vezényletével. A kiállítás október 30.-ig tekinthető meg hétköznapokon 10 és 12 óra között a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, a Szentegyház utca 2 szám alatt, az első emeleten. Szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

Fészekrakás Hármasban
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében újabb jegyeskurzus indul Karcfalván. A kurzus regionális jellegű, október 21-én, holnap kezdődik és december 16-án ér véget. A találkozók szerda esténként lesznek este hét és kilenc óra között a karcfalvi közbirtokosság épületében. Az együttlétek formája interaktív, rövid előadásokból és beszélgetésekből, csoportmunkákból állnak. Elsősorban jegyben levő, a közeljövőben összeházasodni szándékozó párok jelentkezését várják, de részt vehetnek együtt járó fiatal párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és mélyíteni kapcsolatukat. Jelentkezni október 20-ig lehet a rádiónk honlapján található elérhetőségeken. (Ilyés Erika nővérnél: 0741-624452, Kelemen házaspárnál: 0744-548 585 vagy 0748-997956).

Az ifjúság estje
Szentségimádást tartanak Szent II. János Pál pápa emléknapján a fiatalokkal, a fiatalokért. A gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári egyházmegye október 22-én várja az egyházközségek ifjúsági csoportjait az imaalkalmakra. A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól. Az erdélyi Mária Rádióban este 10 órától emlékezünk meg a fiatalok Szent Pápájáról és imádkozunk az ő közbenjárását kérve. Hívjuk hallgatóinkat, tartsanak velünk  Kovász c. műsorunkban.

Érezve érteni – előadás Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora keretében október 24-én a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében újabb előadásra kerül sor. Szombaton délelőtt tizenegy órakor Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Érezve érteni címmel. Ez alkalommal, a Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorának anyagából készült könyvről a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A rendezvény a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében lesz megtartva, ahova minden érdeklődőt várnak.

Búcsú Csíktaplocán
A Mindenszentek templom búcsúját október 25-én tartják. Az ünnepi szentmise fél egy órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök celebrál, aki a szentmise végén megáldja a felújított ravatalozót is.

Népemért vállalom
A Mustármag megújulás szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Október 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor egy újabb bemutatóra a zetelaki templomban. A zeneszerzők: Csiszér László és Gyárfás Levente, a szövegíró Papp László.

Az időjárásról: Holnap a legtöbb helyen több órás napsütésre számíthatunk, a felhőátvonulásokból legfeljebb csak elszórtan – elsősorban északon – alakulhat ki futó zápor. Az idő továbbra is szeles marad. Hajnalban az erdélyi medencében lesz a leghidegebb -2 és 5°C várható, napközben pedig 9-13°C-ra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Diplomaosztót tartottak Marosvásárhelyen
Huszonöt lelkipásztori munkatárs, köztük 15 akolitus-jelölt vette át oklevelét szombaton Marosvásárhelyen, a Keresztelő Szent János plébániatemplomban tartott hálaadó szentmise keretében. Az ünnepélyes pillanat a 2013-ban elkezdett főegyházmegyei munkatársképzési folyamat záró momentuma volt. A szentmisét Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes, a képzést szervező Főegyházmegyei Pasztorális Bizottság titkára celebrálta, ő adta át a Jakubinyi György érsek által kiadott okleveleket azoknak, akik sikeresen elvégezték a munkatársképzőt.
Az akolitus-jelöltek, akik az oltár szolgálatára kaptak képzést, a marosvásárhelyi, segesvári, marosszentgyörgyi, nagyernyei, farkaslaki, szentegyházi, valamint gyergyószentmiklósi plébániák küldötteként végezték el a tanfolyamot; akolitussá avatásuk a saját plébániaközösségük keretében történik majd, a helyi plébános szándéka szerint. „Az aratnivaló sok, a munkás kevés.” (Mt 9,37) Jézus szavai jegyében, a Főegyházmegyei Pasztorális Bizottság szándéka szerint januárban újra elindul a hároméves lelkipásztori munkatárs képzés, amely magába foglalja a felkészítést lektori és akolitusi szolgálatra. A következő képzési ciklus helyszíne Székelyudvarhely lesz.

Fészekrakás Hármasban
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében újabb jegyeskurzus indul Karcfalván. A kurzus regionális jellegű, október 21-én, szerdán kezdődik és december 16-án ér véget. A találkozók szerda esténként lesznek este hét és kilenc óra között a karcfalvi közbirtokosság épületében. Az együttlétek formája interaktív, rövid előadásokból és beszélgetésekből, csoportmunkákból állnak. Elsősorban jegyben levő, a közeljövőben összeházasodni szándékozó párok jelentkezését várják, de részt vehetnek együtt járó fiatal párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és mélyíteni kapcsolatukat. Jelentkezni október 20-ig lehet a rádiónk honlapján található elérhetőségeken. (Ilyés Erika nővérnél: 0741-624452, Kelemen házaspárnál: 0744-548 585 vagy 0748-997956).

Az ifjúság estje
Szentségimádást tartanak Szent II. János Pál pápa emléknapján a fiatalokkal, a fiatalokért. A gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári egyházmegye október 22-én várja az egyházközségek ifjúsági csoportjait az imaalkalmakra. A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól.

Emlékezés és kiállítás
35 éve alkotta meg Lukácsovits Magda festőművész a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi ravatalozó Krisztus feltámadása című hármas falképét, valamint a végtisztességtétel eme hajlékát az általa tervezett liturgikus berendezéssel temetői kápolnává alakította. A munkára Bálint Lajos, akkori főesperes kérte fel, aki 1991-től a Gyulafehérvári Főegyházmegye első érseke volt, és 5 évvel ezelőtt halt meg. Az évfordulók alkalmából több rendezvény is lesz október 24-én, szombaton, Székelyudvarhelyen. A rendezvénysorozat szentmisével kezdődik reggel kilenc órától a ferences templomban melyet Tamás József püspök mutat be, meghívott szónok Kovács Sándor kolozsvári főesperes, plébános. Fél tizenegy órától a Művelődési Házban folytatódik a program a Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életmű-kiállításának megnyitójával, illetve a Krisztus követségében című Bálint Lajos-emlékkönyv bemutató ünnepséggel.
 
Templombúcsú Monospetriben
Október 25-én, vasárnap tartják a monospetri plébániatemplom búcsúünnepét. Az esemény részeként fél tizenkét órakor megáldásra kerül az elkészült Boldog Bogdánffy Szilárd Közösségi Ház, majd kezdetét veszi az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Pék Sándor esperes, nagyvárad-újvárosi plébános.

Népemért vállalom
A Mustármag megújulás szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Október 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor egy újabb bemutatóra a zetelaki templomban. Zeneszerző: Csiszér László és Gyárfás Levente, szöveg: Papp László.

Szentségimádás Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően október hónap negyedik vasárnapján, azaz október 25-én Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Búcsú Csíktaplocán
A Mindenszentek templom búcsúját október 25-én tartják. Az ünnep fél egy órakor kezdődik, meghívott szónók Tamás József püspök, aki a szentmise végén megáldja a felújított ravatalozót is.

Az időjárásról: Ma országszerte borult lesz az ég, délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. A legtöbb csapadékra az ország nyugati, északnyugati felén számíthatunk. Délután nyugat felől azonban megkezdődik a felhőzet felszakadozása, este már csak egészen keleten, északkeleten lehet csapadék. A reggeli órákban 4-8, napközben pedig 10-14 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment