2015. október 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Hálaadás fiatal erdélyi jezsuitákkal
Holnap a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség templomában a délután hat órakor kezdődő szentmisében ünnepelik András Csaba és Szász András jezsuitákat, akik szeptember 20-án tették le egyszerű örökfogadalmukat a Pesti Jézus Szíve Templomban. Ezen az estén együtt adnak hálát Csaba és András életéért és hivatásáért, együtt örülve és imádkozva azokkal, akik esetleg nem lehettek ott a budapesti fogadalomtételen. 

Érezve érteni – előadás Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora keretében holnap a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében újabb előadásra kerül sor. Holnap délelőtt tizenegy órakor Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Érezve érteni címmel. Ez alkalommal, a Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorának anyagából készült könyvről a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A rendezvény a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében lesz megtartva, ahova minden érdeklődőt várnak. 

Élő Rózsafüzér zarándoklat
Holnap újra Élő Rózsafüzérzarándoklatra kerül sor Csíkszeredában. Várják a zarándokokat, hogy közösen imádkozzanak a városért az egyházközségekért és népünk megújulásáért. A zarándoklat ez alkalommal a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál templomtól indul reggel kilenc órakor és este hat órakor a Csíksomlyói Kegytemplomban zárul közös szentmisével. A zarándoklatba a nap folyamán bármelyik plébánián vagy az zarándoklat bármely szakaszán be lehet kapcsolódni. 

Megemlékezés Csíksomlyón
Böjte Csaba ferences atya és a csíksomlyói Szent István Otthon lakói holnap, az 1661-es októberi nagy csíki tatárbetörésről emlékeznek meg. A tatárbetörés túlélője Kájoni János ferences szerzetes, az ő általa írt és gyűjtött dalokból fog a Role együttes egy koncertet tartani. Ezalkalommal a Szent István otthonban egy tea házat is avatnak, melyre meghívást kapott Szabó György, a bükki füves ember is. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt várnak.

Szépkorúak köszöntése Marosvásárhelyen
Október 25-én, vasárnap a remeteszegi Szent Család Templomban a szépkorúakat ünneplik. A rendezvény délelőtt tizenegy órakor kezdődik szentmisével. A szentmise előtt lesz gyónási lehetőség is. Szentmise után egy rövid műsorral örvendeztetik meg a jelenlévőket melyet közös agapéval zárnak. Aki autós segítséget kér az el- és hazaszállításhoz, hívja Török Bernadettet a 0734-888.418-es telefon számon. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit.
 
 „Máriával a világ utcáin”
Ezzel a mottóval rendezik meg idén a VI. Mária Rádió Világkonferenciát az olaszországi Collevalenzában október 25-30 között. A háromévente sorra kerülő konferencián előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, különböző mühelymunkákon és persze közös imaalkalmakon vesznek részt a Mária Rádiók képviselői a világ minden pontjáról. A találkozó csúcspontja egy zarándoknap lesz Rómába, ahol Ferenc pápa személyesen fogdja majd a résztvevőket.
A konferencia vasárnap este fél nyolc órakor ünnepélyes szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Népemért vállalom
A Mustármag megújulás szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Október 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor egy újabb bemutatóra a zetelaki templomban. A zeneszerzők Csiszér László és Gyárfás Levente, a szövegíró Papp László nevében is szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Szentségimádás Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően október hónap negyedik vasárnapján, azaz 25-én Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Templombúcsú Monospetriben
Október 25-én, vasárnap tartják a monospetri plébániatemplom búcsúünnepét. Az esemény részeként fél tizenkét órakor megáldásra kerül az elkészült Boldog Bogdánffy Szilárd Közösségi Ház, majd kezdetét veszi az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Pék Sándor esperes, nagyvárad-újvárosi plébános.

Előadás a Virtuális Bolyai Egyetemen
Október 27-én este hat órára újabb találkozásra hívja hallgatóit a kolozsvári Virtuális Bolyai Egyetem. A meghívott Angi István egyetemi tanár Mikoron Dávid… A Kodályi paradigma címmel tart előadást, melynek helyszíne a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépülete, a Farkas utca 1.szám alatt.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Szombaton reggel nyolc órától és vasárnap fél egy órától közvetítünk szentmisét Csatószegről. Szintén vasárnap este fél nyolc órától Collevalenzából közvetítjük a Világkonferencia nyitó szentmiséjt.
 
Az időjárásról: Holnap és vasárnap a  reggeli órákban ködre kell számítani, de ezt követően szép őszi időre, több órás napsütésre van kilátás. A hajnalok csípősek lesznek, helyenként -4 C fokig csökkenhet a levegő hőmérséklete, napközben 12-16 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Kamarakórus Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
Ma délután hat órakor kezdődik a XIV. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban. A rendezvényen hazai és külföldi kórusok örvendeztetik meg muzsikájukkal a sepsiszentgyörgyi közönséget. Résztvevő kórusok: a székelyudvarhelyi Musica Sacra kamarakórus, a kézdivásárhelyi Szentháromság templom kórusa, a Csíksomlyói Kegytemplom kórusa, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda, a brassói Fekete Templom Jugendbach kamarakórusa, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, a Pécsi – Komlói Pedagógus Kamarakórus, valamint a házigazda Laudate kamarakórus és kamarazenekar. A Fesztivál záróakkordját október 25-én, vasárnap, este hét órától a Krisztus király templomban a Napocelli nemzetközi csellózenekar koncertje, a 32 húrú cselló adja meg. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt, érdeklődőt várnak!

„Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak”
Ezzel a mottóval szintén október 24-én, szombaton VIII. alkalommal szerveznek kórustalálkozót Székelyudvarhelyen, a Szent Miklós plébánia Musica Sacra kamarakórus rendezésében. Az esemény reggel kilenc órakor szentmisével kezdődik a ferences templomban, utána pedig a Szent Miklós templomban folytatódik, ahol a kórusok bemutatkozása következik. A meghívottak közül a magyarországi Komlói Pedagógus Kamarakórus az esti hat órás szentmise keretében, illetve annak végén hangversenyt ad a ferences templomban.

Érezve érteni – előadás Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora keretében október 24-én a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében újabb előadásra kerül sor. Szombaton délelőtt tizenegy órakor Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Érezve érteni címmel. Ez alkalommal, a Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorának anyagából készült könyvről a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A rendezvény a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében lesz megtartva, ahova minden érdeklődőt várnak.

Élő Rózsafüzér zarándoklat
Október 24-én, szombaton újra Élő Rózsafüzérzarándoklatra kerül sor Csíkszeredában, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. Várják a zarándokokat, hogy közösen imádkozzanak a városért az egyházközségekért és népünk megújulásáért. A zarándoklat ez alkalommal a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál templomtól indul reggel kilenc órakor és este hat órakor a Csíksomlyói Kegytemplomban zárul közös szentmisével. A zarándoklatba a nap folyamán bármelyik plébánián vagy az zarándoklat bármely szakaszán be lehet kapcsolódni.

„Irgalmasságot akarok és nem áldozatot”
Ezzel a mottóval szerveznek karizmatikus találkozót, október 24-én, szombaton a csíkszentléleki templomban, délelőtt fél tíz és délután három óra között. Várnak minden érdeklődőt!

„Máriával a világ utcáin”
Ezzel a mottóval rendezik meg idén a VI. Mária Rádió Világkonferenciát az olaszországi Collevalenzában (ejtsd: Kolleválencában) október 25-30 között. A háromévente sorra kerülő konferencián előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, különböző mühelymunkákon és persze közös imaalkalmakon vesznek részt a Mária Rádiók képviselői a világ minden pontjáról. A találkozó csúcspontja egy zarándoknap lesz Rómába, ahol Ferenc pápa személyesen fogdja majd a résztvevőket.
A konferencia vasárnap este fél nyolc órakor ünnepélyes szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Búcsú Csíktaplocán
A Mindenszentek templom búcsúját október 25-én tartják. Az ünnep fél egy órakor kezdődik, meghívott szónok Tamás József püspök, aki a szentmise végén megáldja a felújított ravatalozót is.

Népemért vállalom
A Mustármag megújulás szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Október 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor egy újabb bemutatóra a zetelaki templomban. A zeneszerzők Csiszér László és Gyárfás Levente, a szövegíró Papp László nevében is szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Előadás a Virtuális Bolyai Egyetemen
Október 27-én este hat órára újabb találkozásra hívja hallgatóit a kolozsvári Virtuális Bolyai Egyetem. A meghívott Angi István egyetemi tanár Mikoron Dávid… A Kodályi paradigma címmel tart előadást, melynek helyszíne a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépülete, a Farkas utca 1.szám alatt.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia és a Nyitott Akadémia közös szervezésében, a Belső iránytű programsorozat keretében, október 29-én este hét órától A magánytól az összetartozásig címmel Pál Ferenc atya, mentálhigiénés tanácsadó tart előadást a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban. Jegyeket a Művelődési Központban, a Szent István plébánián, valamint a Figura stúdió jegyirodájában lehet megvásárolni. Minden érdeklődőt várnak.

Az időjárásról: Egy gyenge front hatására a reggeli, délelőtti órákban északon és az erdélyi medencében néhol kialakulhat kisebb eső, napközben azonban északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Ismét megélénkül a szél. A hajnal enyhébb lesz 2-6, délután pedig 10-15 fok körüli értékekkel.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment