2015. szeptember 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Folytatódik Homa Ildikó könyvbemutató-sorozata
Rádiónk önkéntes munkatársa, Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, Árnyjátékaink a fényben címmel előadást tart a hét második felében több helyszínen is. A mai székelyudvarhelyi előadás után, a körút holnap a Gyimes völgyében folytatódik és szombaton Ditróban zárul. Gyimesközéplokon a Csillag Panzióban holnap délután két órától, a Gyimesbükki plébánián szintén holnap, este hét órától, a ditrói községi könyvtárban pedig szombaton délután négy órától várják az érdeklődőket az előadással egybekötött könyvbemutatóra. Az „Evangéliumi lélektan. Önismeret mindenkinek” című könyv a Mária Rádióban elhangzott műsorok alapján készült és a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg, bemutatja Szőcs Csaba atya, a kiadó igazgatója.

Medjugorjei imaest
Imaestet tartanak Csíkszeredában a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében holnap délután hat órától. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, szentmisével folytatódik és szentségimádással zárul. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit a közös ünnepi imaestre!

Élet a Lélekben szeminárium
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban szeptember 28-án indul az Élet a Lélekben szeminárium. Az előadások 9 egymást követő hétfő este hét órától kezdődnek. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges, a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.

Kápolna megáldása Csinódon
Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére épült új kápolna megáldására kerül sor szeptember 26-án, szombaton, délelőtt tizenegy órától Csinódon. A kápolnát Sepsiszéki Nagy Balázs építette csodás felgyógyulásáért. A szentmisét Tamás József segédpüspök celebrálja.

Szentmise Incze Dénes lelki üdvéért
Szeptember 26-án, szombaton délután öt órától a csíksomlyói kegytemplomban szentmise keretében imádkoznak a hat hete elhunyt Incze Dénes címzetes esperes, nyugalmazott plébános lelki üdvéért. Adjon az Úr örök nyugodalmat neki és az örök világosság fényeskedjék neki.

325 éves az esztelneki ferences jelenlét
Október 1-én lesz 325 éve annak, hogy a Szent István Királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány kolostort alapított Esztelneken. Ez alkalomból rendezvénysorozattal készülnek. A rendezvény sorozat csúcspontja az október 1-én, csütörtökön délután hat órakor kezdődő hálaadó-jubileumi és Szent Ferenc tiszteletére bemutatott búcsús szentmise lesz. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök.

Lelkinap pedagógusoknak
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián október 3-án Csak tiszta forrásból címmel lelkinapot szerveznek pedagógusok számára. A program reggel tíz órától délután két óráig tart. Előadó: dr. Sávai János atya Szegedről. A lelkinapon lesz előadás, megbeszélés és tanúságtétel. Szeretettel várnak minden érdeklődő pedagógust az együttgondolkodásra, lelki feltöltődésre.

25 éves jubileumi Caritas-zarándoklat
A Gyulafehérvári Caritas negyedszázados évfordulóját ünneplik október 4-én egy közös zarándoklattal a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisét Jakubinyi György érsek úr celebrálja. Az eseményre meghívást kap a Gyulafehérvári Caritas minden jelenlegi és volt munkatársa, önkéntese, partnere és támogatója, szeretnének köszönetet mondani a múltért és kérni a jó Isten áldását a következő időszakra.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
A kézdivásárhelyi sportcsarnokban október 10-én, immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót „Beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét” mottóval. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehírdetésre is. Meghívott előadó Kúnszabó Zoltán az Új Jeruzsálem közösség alapítója. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

Az időjárásról: Holnap országszerte kell számítani eső, zápor, zivatar kialakulására. Helyenként jelentős csapadék hullhat, akár 25-30 liter négyzetméterenként.
A zivatarok környezetében továbbra is erős lesz a szél. A reggeli órákban 10-15, míg délután 22-27 C fokot mérhetünk. + HŐMÉRSÉKLET

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 24.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Szent Gellért-napi búcsúk
Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján ma déli tizenkét órától tartják a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúünnepét. A szentmise ünnepi szónoka Urbán Erik érseki helynök, csíksomlyói templomigazgató.
Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utcai templomban a Szent Gellért búcsús szentmise ma este hat órakor kezdődik. A szentmisét Bodó Imre aranymisés celebrálja, szentbeszédet mond Tánczos Levente dicsőszentmártoni plébános.

Egyházmegyei zarándoklat Nagycsanádra
Ma, Szent Gellért ünnepén, délelőtt tizenegy órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét celebrálnak. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Avatási ünnepség Szatmárnémetiben
Ma délután két órakor Schönberger Jenő püspök megáldja a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum felújított sportpályáját. Az ünnepségen részt vesznek a magyarországi támogatók is, majd ünnepi beszédek hangzanak el. Az ünnepséget követően a Ferencvárosi Torna Club (FTC) utánpótlás csapata mérkőzik meg a líceum futballcsapatával.

Homa Ildikó könyvbemutató-sorozata
Rádiónk önkéntes munkatársa, Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, Árnyjátékaink a fényben címmel előadást tart a hét második felében több helyszínen is: a körút Székelyudvarhelyen kezdődik a mai napon, holnap a Gyimes völgyében folytatódik és szombaton Ditróban zárul. A székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban ma este fél héttől, Gyimesközéplokon a Csillag Panzióban holnap délután két órától, a Gyimesbükki plébánián szintén holnap, este hét órától, a ditrói községi könyvtárban pedig szombaton délután négy órától várják az érdeklődőket az előadással egybekötött könyvbemutatóra. Az „Evangéliumi lélektan. Önismeret mindenkinek” című könyv a Mária Rádióban elhangzott műsorok alapján készült és a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg, bemutatja Szőcs Csaba atya, a kiadó igazgatója.

Máriapócsi zarándoklat
A Nagyváradi Magyar Görögkatolikus Egyházközség zarándoklatot szervez Máriapócsra, Magyarország Nemzeti Kegyhelyére. Az autóbuszos zarándoklat szeptember 27-én, vasárnap reggel fél hétkor veszi kezdetét. Indulás a Görögkatolikus Szeminárium udvaráról, visszatérés kora estére. Érdeklődni és jelentkezni a 0770-849.614 telefonszámon lehet, Vadas Krisztián parókusnál.

Vasárnap a Szentírást ünnepeljük
A szentírástudomány védőszentjének, Szent Jeromosnak az ünnepéhez, szeptember 30-ához legközelebb eső vasárnapon tartja az Egyház a Szentírás vasárnapját, idén szeptember 27-én. Jakubinyi György érsek a Szentírás vasárnapjára ebben az évben is főegyházmegyei gyűjtést rendelt el, melynek célja a Szentírás üzenetének terjesztése, a Katolikus Magyar Bibliatársulat támogatása.

Megbeszélés és találkozó a józsefvárosi plébánián
Szeptember 27-én, vasárnap délután egy órától a temesvár-józsefvárosi plébánián az egyháztanács, valamint a templomi énekkar tagjai tartanak megbeszélést. Délután hat órakor a magyar családosok találkozójára kerül sor.

325 éves az esztelneki ferences jelenlét
Október 1-én lesz 325 éve annak, hogy a Szent István Királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány kolostort alapított Esztelneken. Ez alkalomból rendezvénysorozattal készülnek. A rendezvény sorozat csúcspontja az október 1-én, csütörtökön délután hat órakor kezdődő hálaadó-jubileumi és Szent Ferenc tiszteletére bemutatott búcsús szentmise lesz. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök.

Megállás. Csendben. Istennel.
Személysen kísért, szemlélődő lelkigyakorlatot tartanak október 8-11 között a csíkszentdomonkosi Szent Margit lelkigyakorlatos házban. Kísérők: Kedves Rita segítőnővér és Keresztes Zoltán plébános. Jelentkezni október 4-ig lehet a 0753-193665-ös telefonszámon vagy a rita.kedves@gmail.com email címen.

Az időjárásról: A megnövekvő gomolyfelhőkből számítani kell záporokra, helyenként zivatarokra is. Többfelé feltámad az északi- északnyugati szél. Napközben 23-28°C várható, a csapadékosabb tájakon azonban 16-20 fokra is számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment