2016. április 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán  Zsögödön tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai unió utánig előadássorozat  keretében, április 22-én, pénteken délután hat  órától dr. Bakó Mária Hajnalka: A kórházi betegek lelki ápolásának a fontossága címmel tart előadást a polgármesteri hivatal gyűléstermében. Az előadás ingyenes, minden érdeklődő számára nyitott.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében április 22-én, este hét órától Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános, a Főegyházmegyei Családpasztorációs iroda vezetője Generációs különbségek, azaz Miért nem érti a szülő a gyermekét és a gyermek a szülőket? Címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Április 22-24 között a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házban Béri László Renátó, rádiónk műsorából jól ismert kármelita atya tart lelkigyakorlatot. A hétvége témája a Belső várkastély és annak tanítása lesz, avagy, hogyan éljük mindennapjainkat Krisztussal? Jelentkezni még a mai napon lehet személyesen a Szent Pio lelkigyakorlatos háznál, vagy telefonon a 0755-489743-as telefonszámon. Várják mindazokat, akik szeretnék elmélyíteni és bensőségessé tenni kapcsolatukat Istennel.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait április 24-én, Húsvét 5. Vasárnapján. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise után Szent László ereklyéjével végzett hagyományos körmeneten nyilvánosan is megvallják hitüket. Várnak mindenkit a közös ünneplésre.

Megkezdődőtt a 25. Festum Varadinum kulturális fesztivál
Koncertek, színházi előadások, irodalmi rendezvények, kiállítások szerepelnek az április 17-én elkezdődőtt nagyváradi Festum Varadinum programjában. Az ünnepi hét április 24-én, vasárnap ünnepi szentmisével és körmenettel zárul. A nagyváradi bazilikában tartott tizenegy órakor kezdődő szentmisébe rádiónk hallgatói is bekapcsódhatnak. A részletes program az erdon.ro oldalon található.

Szent György-napi búcsúk
Az Irgalmasság Évében a Szent György vértanú tiszteletére szentelt esztelneki ferences templomban háromnapos lelkigyakorlattal készülnek a védőszent ünnepére. A triduumos szentmisék április 21-23. között délután hat órakor kezdődnek. A szentbeszédek témája: hogyan tudnék rálépni az irgalmasság útjára. A lelkigyakorlatot Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója vezeti. A búcsús szentmisét április 24-én, déli tizenkét órakor tartják, szónoka Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános lesz.
-Marosszentgyörgyön április 23-án délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Bakó Pál ferences atya tartja.
-Április 24-én fél egy órakor Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott templom búcsúját ünneplik.
- Csíkszentgyörgyön szintén vasárnap, fél egy órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A szentbeszédet Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István egyházközség plébánosa mondja.   
-A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban szintén április 24-én, vasárnap tartják a Szent György búcsút. A délelőtti fél tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisén szentbeszédet dr. Sávai János atya mond.

Rövidtávú terápiás program Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány idén második alkalommal szervezi meg rövidtávú terápiás programját szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak május 2–13. között Magyarózdon. Azon személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Érdeklődni lehet a 0740-056691-es vagy a 0757-054282-es telefonszámokon.

Időjárás: A hidegfront mely hazánk fölé érkezett esőt, záporokat, zivatarokat hozott. Sokfelé élénk, erős lehet a szél. Hajnalban 3-10 fok, délután 14-21 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment