2016. április 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Csíkmindszenten tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ezt a lehetőséget a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Bérmálás Bögözben és Kányádban
Kezdődik a bérmálás a gyulafehérvári főegyházmegyében. Holnap délelőtt tíz órakor a bögözi templomban 14, délután öt órakor pedig a kányádi templomban 9 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Örmény est Székelyudvarhelyen
Az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület április 22-én, holnap megemlékezést tart. A ferences templomban délután öt órakor szentmisét mutat be Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész és Papp Antal zetelaki plébános. Közreműködik a gyergyószentmiklósi örmény kórus és a Vörös Köpönyegesek közössége. A liturgiát követően a megemlékezés történelmi-kulturális előadással folytatódik a Városi Könyvtár alagsorában.

Boldogasszony-vándorkiállítás Tusnádfűrdőn
Holnap délután öt órakor nyitják meg a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot Tusnádfürdőn, a Közösségi Házban (Állomás utca 14/c). A kiállítás 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. A tárlatot Bilibók Géza, tusnádfürdői plébános nyitja meg. Közreműködnek: a Kisboldogasszony egyházi kórus, vezényel Virágh Imre karnagy.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai unió utánig rendezvény keretében dr. Bakó Mária Hajnalka pasztorál-pszichológus A kórházi betegek lelkigondozásának fontossága címmel tart előadást holnap délután hat órától a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. Az előadás ingyenes, várnak minden érdeklődőt.

Középkori zsoltárénekek és a barokk gyöngyszemei
Zenei áhítatra hívják a komolyzene kedvelőit április 22-én, holnap este fél nyolc órára a csíkszeredai Millenniumi templomba, valamint április 23-án, szombaton este hét órára a madéfalvi templomba. A koncerten Haramza Klára előadásában a magyar középkor költött antifónáiból, himnuszaiból, illetve barokk mezzoáriák válogatott darabjaiból, Schütz, Bach, Vivaldi és Händel műveiből hallhat a közönség. Orgonán közreműködik Szabó András csíkszeredai zenetanár, illetve a gregorián énekek bemutatásában Haramza László, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A koncert a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előzetes koncert sorozatának része.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében holnap este hét órától Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános, a Főegyházmegyei Családpasztorációs iroda vezetője Generációs különbségek, azaz Miért nem érti a szülő a gyermekét és a gyermek a szülőket? címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Máramarosszigeten
A máramarosi Szórványpasztorációs Központ előadássorozata keretében Megengedni és elengedni a fájdalmat címmel tart előadást Homa Ildikó szociális testvér holnap este hét órától a máramarosi római katolikus templom Oratóriumában. Az előadásra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak.

XVIII. kerületi kórustalálkozó Székelyszentkirályon
A székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházi kórusainak találkozóját április 23-án Székelyszentkirályon tartják. A rendezvény szombaton, délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik. A homiliát Farkas László, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa, a Főegyházmegyei Egyházzenei Bizottság altitkára mondja.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Április 23-án, szombaton az este hét órakor kezdődö szentmise után, Stoffán György Zadravecz-passió című könyvének dedikálással egybekötött bemutatója lesz a csíkszeredai Millenniumi-templomban.

Szombatig lehetjelentkezni a pasztorális napokra
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorációs Irodája szervezia csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban május 2. és 3. között az Irgalmasság éve jegyében tartandó Pasztorális Napokat. A kétnapos rendezvényt Tamás József segédpüspök nyitja meg, előadást tart György Alfréd kamiliánusszerzetes, Vik János teológiai tanár, kolozsvári dékán és Böjte Csaba ferencesszerzetes. A programban műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetés, kiscsoportosbeszélgetés, szentségimádás szerepel, a rendezvény mottója: „Legyünk az Atya irgalmasságának valódi jelei!” Jelentkezni április 23-áig lehet a Pasztorációs Irodaelérhetőségein. A szállás és étkezések miatt nagyon fontos az előzetesbejelentkezés! Azok részéről is, akik csak egy ebédet szeretnének kérni! Ezértkérjük, szíveskedjenek előzetesen jelezni részvételi szándékukat! Bővebbinformáció a romkat.ro oldalon.

Időjárás: Átmeneti felmelegedésre kell számítani, de hétvégén eső, szél, lehűlés várható. Kezdetben napos időre készülhetünk majd napközben többfelé megnövekedhet a felhőzet. Csapadék csak az esti, késő esti órákban várható. Helyenként élénk lesz a szél. Hajnalban 0 és 9, délután 16 és 23 fok között alakul a hőmérséklet. + HŐMÉRS.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 21.


H Í R E K   D É L B E N

Készülődés Szent György ünnepére
Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott templom búcsúját április 24-én ünneplik. Az ünnepre való lelki előkészület ma délután öt órakor szentmisével kezdődik. Holnap délután hat órakor szentségimádás lesz, majd szombaton délután hat órától búzaszentelő körmenetet tartanak a határban. Az búcsús szentmise vasárnap déli fél egy órakor kezdődik.
Az Irgalmasság Évében a Szent György vértanú tiszteletére szentelt esztelneki ferences templomban háromnapos lelkigyakorlattal készülnek a védőszent ünnepére. A triduumos szentmisék ma, holnap és szombaton délután hat órakor kezdődnek. A szentbeszédek témája: hogyan tudnék rálépni az irgalmasság útjára. A lelkigyakorlatot Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója vezeti.

A székesfehérvári kamarakórus Nagyváradon
A 25. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében ma délután a hat órától kezdődő szentmisén közreműködik, majd azt követően koncertet ad a székesfehérvári Vox Mirabilis kamarakórus a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Vezényel Zemlényi Katica karnagy.

Teológusok éjszakája Kolozsváron
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem római katolikus teológiai kar teológusok éjszakáját szervez ma este, a kar Szentegyház utcai székházában. A rendezvényen lesz ismerkedés, vetélkedő, a kar bemutatása és más érdekességek. A részletes program a gyulafehérvári érsekség honlapján található.

Örmény est Székelyudvarhelyen
Az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület április 22-én, holnap megemlékezést tart. A ferences templomban délután öt órakor szentmisét mutat be Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész és Papp Antal zetelaki plébános. Közreműködik a gyergyószentmiklósi örmény kórus és a Vörös Köpönyegesek közössége. A liturgiát követően a megemlékezés történelmi-kulturális előadással folytatódik a Városi Könyvtár alagsorában.

Középkori zsoltárénekek és a barokk gyöngyszemei
Zenei áhítatra hívják a komolyzene kedvelőit április 22-én, holnap este fél nyolc órára a csíkszeredai Millenniumi templomba. A koncertről bővebbenen a mai Déli magazinban hallhatnak.

Örökségünk védelmében
Szombaton, április 23-án, délután öt órakor „Kiadványok a római katolikus egyház nagyváradi szellemi és tárgyi örökségéről“ címmel tartanak pódiumbeszélgetésssel egybekötött könyvbemutatót a vár E épületének első emeletén. A könyvbemutató disputák házigazdája Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait április 24-én, Húsvét 5. vasárnapján. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise után Szent László ereklyéjével végzett hagyományos körmeneten nyilvánosan is megvallják hitüket. Várnak mindenkit a közös ünneplésre. A szentmisébe hallgatóink is bekapcsolódhatnak.

Nunciusi látogatás
A temesvári püspökség vendége lesz Miguel Maury Buendia pápai nuncius április 23-án és 24-én. A Szentszék bukaresti nagykövete szombaton délelőtt tíz órakor szentmisét celebrál a temesvári székesegyházban, Szent György, a templom védőszentjének ünnepe alkalmából. Másnap az Aradi Főesperességbe utazik, ahol délelőtt fél tizenegy órai kezdettel mutat be szentmisét az arad-belvárosi templomban. Látogatása végén a nuncius felkeresi a máriaradnai kegytemplomot, majd innen indul vissza Bukarestbe.

„Élet a Lélekben” imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben imacsoprtok szervezésében imanapot tartanak Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban április 30-án. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, majd előadásokkal, tanúságtételekkel és közösségi imákkal folytatódik. Az imanap délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul, melyet Szénégető István, marosvásárhely-remeteszegi plébános mutat be.

Időjárás: Ma kezdetben felhősebb lesz az ég, majd felszakadozik a zárt felhőtakaró és hazánk nagy részén több órára kisüt a nap. A szél ismét megélénkülhet. A hideg reggel után, a délutáni órákban 11-18 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 21.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma a menasági templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében április hónap negyedik vasárnapján, azaz 24-én, Biharpüspökiben és Sáránon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

A székesfehérvári kamarakórus Nagyváradon
A 25. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében ma délután a hat órától kezdődő szentmisén közreműködik, majd azt követően koncertet ad a székesfehérvári Vox Mirabilis kamarakórus a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Vezényel Zemlényi Katica karnagy.

Teológusok éjszakája Kolozsváron
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem római katolikus teológiai kar teológusok éjszakáját szervez ma este, a kar Szentegyház utcai székházában. A rendezvényen lesz ismerkedés, vetélkedő, a kar bemutatása és más érdekességek. A részletes program a gyulafehérvári érsekség honlapján található.

Örmény est Székelyudvarhelyen
Az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület április 22-én, holnap megemlékezést tart. A ferences templomban délután öt órakor szentmisét mutat be Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész és Papp Antal zetelaki plébános. Közreműködik a gyergyószentmiklósi örmény kórus és a Vörös Köpönyegesek közössége. A liturgiát követően a megemlékezés történelmi-kulturális előadással folytatódik a Városi Könyvtár alagsorában.

Középkori zsoltárénekek és a barokk gyöngyszemei
Zenei áhítatra hívják a komolyzene kedvelőit április 22-én, holnap este fél nyolc órára a csíkszeredai Millenniumi templomba. A koncerten Haramza Klára előadásában a magyar középkor költött antifónáiból, himnuszaiból, illetve barokk mezzoáriák válogatott darabjaiból, Schütz, Bach, Vivaldi és Händel műveiből hallhat a közönség. Orgonán közreműködik Szabó András csíkszeredai zenetanár, illetve a gregorián énekek bemutatásában Haramza László, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A koncert a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előzetes koncert sorozatának része.

Apa-lánya lelkinap Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs iroda szervezésében, apa-lánya lelkinapot szerveznek, április 23-án, szombaton Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Házban. Bővebb információt a www.csalad.ro honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Örökségünk védelmében
Szombaton, április 23-án, délután öt órakor „Kiadványok a római katolikus egyház nagyváradi szellemi és tárgyi örökségéről“ címmel tartanak pódiumbeszélgetésssel egybekötött könyvbemutatót a vár E épületének első emeletén. A könyvbemutató disputák házigazdája Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait április 24-én, Húsvét 5. vasárnapján. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise után Szent László ereklyéjével végzett hagyományos körmeneten nyilvánosan is megvallják hitüket. Várnak mindenkit a közös ünneplésre.

„Élet a Lélekben” imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben imacsoprtok szervezésében imanapot tartanak Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban április 30-án. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, majd előadásokkal, tanúságtételekkel és közösségi imákkal folytatódik. Az imanap délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul, melyet Szénégető István, marosvásárhely-remeteszegi plébános mutat be.

Időjárás: Ma kezdetben felhősebb lesz az ég, majd felszakadozik a zárt felhőtakaró és hazánk nagy részén több órára kisüt a nap. A szél ismét megélénkülhet. Hideg lesz a reggel, többfelé talajmenti fagyra is lehet számítani. A délutáni órákban 11-18 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment