2016. augusztus 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Désen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szakrális Maraton a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényre
A Csíksomlyói Civil Kezdeményezés és az Erdélyi Mária Út Egyesület szeptember 10-én, Budapesten a Margit-szigeten a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényen népszerűsíti a Mária Úton történő zarándoklatokat. A Csíksomlyó-Budapest közötti útszakaszt – mintegy 850 kilométert – 16 nap alatt tesznek meg, úgy hogy tetszőlegesen fogják váltani egymást, sorra mindenki fog kerékpározni, szaladni és vezetni. Indulás: holnap reggel a csíksomlyói kegytemplomban a reggel fél 8 órakor kezdődő szentmisét és az ökumenikus áldást követően. A zarándoklat egyházi fővédnöke: P. Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mailcímen lehetséges.
A Mária Rádió hallgatói számára autóbuszt szerveznek a konferenciára. Az autóbusz szombaton, augusztus 27-én Székelyudvarhelyről a Patkóból indul, felveszi útközben a fenyédi, máréfalvi, kápolnásfalusi, szentegyházi, csíkszeredai, és felcsíki hallgatókat. Érdeklődni és íratkozni a csíksomlyói és a székelyudvarhelyi stúdiókban lehet.

Szent Ágoston búcsú Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom búcsúünnepén augusztus 28-án, vasárnap délben fél egy órakor kezdődik a szentmise. Szentbeszédet mond Veress Sándor Levente, kászonújfalvi plébános.

Templombúcsú Fenyőkúton
A fenyőkúti templom Szent Bertalan tiszteletére épült. Búcsúünnepét augusztus 28-án, vasárnap déli egy órától tartják. A szentmise szónoka Adorján Imre, atyhai plébános lesz.

III. felvételi lehetőség a Kisszeminárium IX osztályába
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban III. felvételi szesszióra kerül sor az ősztől induló IX. osztály még fennmaradt két helyére. A vizsgaszesszió programja: augusztus 28-án – beiratkozás a képességvizsgára, augusztus 29-én – képességvizsga, eredmények kifüggesztése, felvett tanulók beírása. Bővebb információt a 0258-819.869-es telefonszámon, vagy a gmgkdirector@gmail.com e-mail címen lehet kapni.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga folyó év augusztus 29–30. között lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet a Segédpüspöki Hivatalban a 0266-372.223-as vagy a 0740-898.667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak.

XI. Márton Áron zarándoklat
Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 7-9 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 25.


 

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Bethlenben tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Megáldják a felújított Kalazanci Szent József templomot
Erdély és a Partium egyik legszebb késő barokk temploma újult meg külsejében mindössze egy év alatt Nagykárolyban. A Kalazanci Szent József templom, a piaristák egykori plébániatemploma ma is kiemelten fontos a nagykárolyiak számára. A megszépült templomot ma a búcsúünnepén, a délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Schönberger Jenő püspök áldja meg. Az ünnepi alkalom szónoka Labancz Zsolt piarista tartományfőnök lesz. Várják a híveket, mindazokat, akik a nagykárolyiak örömében osztoznának.

Könyvbemutató Marosszentgyörgyön
Ma délután hat órától a marosszentgyörgyi plébánia tanácstermében Bölöni Domokos ismerteti Baricz Lajos: Isteni parázs című szonett kötetét. Közreműködnek: Kilyén Ilka színművésznő, az egyházközség Szent György kórusa, a Kolping Család kórusa és a Szent Cecília együttes. Műsorvezető Moldovan Bencze Irén.

Szakrális Maraton a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényre
A Csíksomlyói Civil Kezdeményezés és az Erdélyi Mária Út Egyesület szeptember 10-én, Budapesten a Margit-szigeten a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényen népszerűsíti a Mária Úton történő zarándoklatokat. A Csíksomlyó-Budapest közötti útszakaszt – mintegy 850 kilométert – 16 nap alatt tesznek meg, úgy hogy tetszőlegesen fogják váltani egymást, sorra mindenki fog kerékpározni, szaladni és vezetni. Indulás: augusztus 26-án, holnap reggel a csíksomlyói kegytemplomban a reggel fél 8 órakor kezdődő szentmisét és az ökumenikus áldást követően. A zarándoklat egyházi fővédnöke: P. Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom templomigazgatója.

Keresztutat állítottak az egyházmegye szlovák hívei
A Berettyószéplakhoz tartozó Popuri dombon állított keresztutat áldja meg Böcskei László nagyváradi megyéspüspök augusztus 27-én, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében. A Szent Kereszt Felmagasztalása nevet viselő szabadtéri keresztút felállítását a környéken élő szlovák hívek kezdeményezték és saját anyagi forrásaikból végezték el a munkálatokat.

Gyermekprogram – Caritas karaván
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata a helyi intézményekkel együttműködve gyermekprogramokat szervez. Augusztus 27-én, szombaton délután két órától Zeteváralján, az 1-8. osztályos fiataloknak 4-5 órán keresztül biztosítanak aktív kikapcsolódási lehetőséget. Bővebb információkért keressék fel a Caritas honlapját.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt. Egyébb részletekért és jelentkezésért keressék fel az 1uton.mariaut.hu honlapot.

Búcsú Ady Endrén
Augusztus 28-án, vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik a templombúcsú Ady Endrén. Az ünnepi szónok Fanea József, Rómában tanuló szatmári egyhazmegyes pap lesz.

Szent László Családi Nap
A Nagyváradi Katolikus Püspökség a Szent László Római Katolikus Líceum és a nagyváradi Szigligeti Színház közreműködésével augusztus 28-án, vasárnap délután öt órától harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot a Püspöki Palota kertjében. Közreműködnek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és diákjai, a Szigligeti Színház, a Lilliput Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, illetve a püspökség munkatársai. A színpadi fellépés mellett kézműves foglalkozás, interaktív játékok és sok más színes meglepetés várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Zarándoklat Medjugorjéba
Székelyudvarhelyről szerveznek zarándoklatot Medjugorjéba augusztus 29. és szeptember 4. között. Érdeklődni, jelentkezni Hadnagy Katalinnál lehet a 0754-910105-ös telefonszámon.

Időjárás: Ma sok-sok napsütésre, csapadékmentes időre készülhetünk. Napról-napra kissé melegebb lesz. Pénteken már 27-30 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Többfelé még élénk, keleten néhol erős lehet az északi-északkeleti szél.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment