2016. augusztus 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ne tápláljunk előítéleteket a nőkkel szemben!
Ma, a nyár utolsó általános kihallgatásán, Ferenc pápa a vérfolyásos asszony meggyógyításának történetéről tartotta katekézisét. Azt a Jézust állította példaképül az egyház elé, aki irgalommal teli szívvel teljes körű gyógyulást ad az embernek és visszaadja emberi méltóságát. Jézus az áldás egyedüli forrása, akiből a teljes szabadulás, az üdvösség fakad minden ember számára, és a hit az az alapvető magatartás, amellyel azt fogadnunk kell. Jézus irgalommal teljes viselkedésével ismételten megmutatja az egyháznak, milyen úton kell járnia, hogy minden embert elérjen, hogy mindenki meggyógyulhasson, testben-lélekben egyaránt, és mindenki visszanyerhesse istengyermeki méltóságát- mondta Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap  folyamán Erzsébetbányán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szentévi Zarándoklati Nap Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra hívja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Ezért a szentév ideje alatt, minden hónap első csütörtökje Szentévi Zarándoklati Nap, amikor közös szentmisére várják a zarándokokat az egyházmegye főtemplomába. A Zarándoklati Napokon Nagyvárad többi templomában elmaradnak az esti szentmisék. Az összeállított programnak megfelelően a holnap délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmisére Tasnádról, Tasnádszántóról, Királydarócról és Érmindszentről zarándokolnak a hívek a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Bodor Zoltán tasnádi plébános lesz.

Szent Anna Fejlesztőközpont átadási ünnepsége 
A Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcai székhelyén holnap délelőtt tíz órától átadják a gyerekek számára kialakított Szent Anna Fejlesztőközpontot, amely a németországi Rottenburg Stuttgart Főegyházmegye által támogatott sikeres pályázat eredménye. A Szent Anna Fejlesztőközpont a gyerekek támogatását, fejlesztését tűzte ki célul. Várnak minden  kedves érdeklődőt!

Szeptember 1 - Imavilágnap a Teremtett Világért
A tavalyi évben szeptember első napjára a teremtett világért való imanapot hirdetett meg Ferenc pápa. Hangsúlyozza, hogy a környezetvédelemnek nemcsak pusztán „természeti” jellege van, hanem magában foglal egy valódi, átfogó értelemben vett ökológiát. Ebben elválaszthatatlanul összefonódik a természet iránti aggodalom, a szegények iránti méltányosság, a társadalmi elkötelezettség, de az öröm és a belső béke is. Holnap a Nagyváradi Római Katolikus egyházmegye templomaiban is különösképpen erre a szándékra imádkoznak majd a hívek.

Kisboldogasszony búcsú
A Pusztakalánhoz tartozó Sztrigyszentgyörgyi templom búcsúja: Kisboldogasszony. A templom búcsúünnepét vasárnap, szeptember 4-én, déli tizenkét órától tartják, szentbeszédet mond Csintalan László csíkdelnei plébános. 

XI. Márton Áron zarándoklat
Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 7-9 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Időjárás: Holnap már sok napsütésre számíthatunk, de délután nyugaton, északnyugaton kisebb felhők megjelenhetnek az égen, viszont csapadék nem valószínű. Reggelre felfrissül a levegő, az erdélyi medencében 4-14 fokra kell számítani, délután pedig 24-29 fokra van kilátás. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 31.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Nagyszokondi gyermektáborok
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye harminc plébániájáról érkeztek gyerekek augusztus 1. és 26-a között, a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban szervezett nyári táborokba. A négy hét során,
heti váltásokkal mintegy százötvenen mélyültek el a barátság érzésében és gondolatában – idén, ez volt a központi téma, e köré építették a beszélgetéseket és a programokat. Csoportbeszélgetéseket minden táborban
három alkalommal tartottak: először az emberi kapcsolataikat vizsgálták meg, majd a Jézussal való kapcsolatukat, végül pedig a közösségélményüket.
A táborok programjában sok időt kapott a játék a szabadban, a műhelymunkák, a természetjárás, az ima, de minden táborban volt szentmise és utolsó előtti estén a mindig nagyon várt tábortűz. Ami az elmúlt évekhez hasonlóan nem volt elérhető - de senkinek sem hiányzott - az az internet volt. A gyerekek az okostelefonos alkalmazások használata helyett beszélgettek és együtt játszottak. A nagyszokondi gyermektáborokat a Püspökség ifjúsági irodája szervezte és a "Die Sternsinger - Kindermissionswerk támogatta"-tudosított Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Magyarláposon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szakrális Maraton a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényre
A Csíksomlyói Civil Kezdeményezés és az Erdélyi Mária Út Egyesület szeptember 10-én, Budapesten a Margit-szigeten a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényen népszerűsíti a Mária Úton történő zarándoklatokat. A Csíksomlyó-Budapest közötti útszakaszt - mintegy 850 kilométert - 16 nap alatt tesznek meg, úgy hogy tetszőlegesen fogják váltani egymást, sorra mindenki fog kerékpározni, szaladni és vezetni. A zarándokok augusztus 26-án, a csíksomlyói kegytemplomtól a reggel fél nyolc órakor kezdődő szentmisét és az ökumenikus áldást követően indultak. A zarándoklat egyházi fővédnöke: P. Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Bővebb információkat a szakralismaraton.ro oldalon találnak.

Orgonamuzsika Kolozsváron
Ma délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadója Miklós Noémi. Várnak minden zenekedvelőt.

Szent Anna Fejlesztőközpont átadási ünnepsége
A Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcai székhelyén holnap délelőtt tíz órától átadják a gyerekek számára kialakított Szent Anna Fejlesztőközpontot, amely a németországi Rottenburg Stuttgart Főegyházmegye által támogatott sikeres pályázat eredménye. A Szent Anna Fejlesztőközpont a gyerekek támogatását, fejlesztését tűzte ki célul. Várnak minden  kedves érdeklődőt!

Kisboldogasszony búcsú
A Pusztakalánhoz tartozó Sztrigyszentgyörgyi templom búcsúja: Kisboldogasszony. A templom búcsúünnepét vasárnap, szeptember 4-én, déli tizenkét órától tartják, szentbeszédet mond Csintalan László csíkdelnei plébános.

Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson
Házasságkötésre készülő fiatalok számára 2016. szeptember 4-én, vasárnap este hét órától jegyeskurzus indul a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébánián vagy a 0266-364384-es telefonszámon.

Tíz éves a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom
Vasárnap, szeptember 4-én a délelőtt féltizenegy órás szentmise keretében hálaadó szentmisét tartanak az elmúlt tíz évért. A szentmisét Csató Béla csíkszentkirályi plébános fogja bemutatni és az ünnepi beszédet is ő tartja. Hívják, várják a hálaadásra a testvéreket.   

Sikkesen sikeres, avagy bevágódni Istennél? - lelki hétvége fiúknak és lányoknak
A szociális testvérek szeptember 9-11. között lelki hétvégére hívnak és várnak 18-30 év közötti fiúkat és lányokat a marosfői hétvégi házukba. Érdeklődni és jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0740-430 666-os telefonszámon vagy a szocialis.testverek@gmail.hu e-mail címen. A helyek száma korlátozott.

Management by Jesus
„A szolgáló vezető” címmel vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya 2016. szeptember 15-18. között Nyárádszentlászlón, a Pásztortűz panzióban. A műhelymunka mindenekelőtt Szent Márk evangéliumára épít. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni. Bővebb információkért keressék fel a www.romkat.ro honlapot.

Időjárás: Még tart a borongós idő, a reggeli órákban pára és köd keletkezésére kell számítani. Csapadék inkább az erdélyi medencében várható. Délutántól felszakadozik a felhőzet. A friss hajnalt követően délután 24-29 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 31.

About the author

maradmin

Leave a Comment