2016. február 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Megyeközi hittanverseny Nagyváradon
Február 18-20. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a nagyváradi Püspökség közös szervezésében kerül megrendezésre a „Hivatások nyomában” elnevezésű megyeközi/regionális hittanverseny. A verseny témája ugyanaz, mint a 2006-ban megszervezett első versenyé volt: Boldog Bogdánffy Szilárd nagyváradi, Isten Szolgája Márton Áron gyulafehérvári, valamint Boldog Scheffler János szatmári püspökök élete. Az esemény keretében a gyulafehérvári, temesvári, szatmári és nagyváradi egyházmegyéből érkező 11 csapat a máramarosszigeti börtönbe, a vértanú püspökök szenvedésének egyik színhelyére is ellátogat majd. A díjkiosztó ünnepség február 19-én, pénteken délután hat órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, ahova minden érdeklődőt várnak a szervezők.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a kerelőszentpáli templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően február hónap harmadik vasárnapján, azaz 21-én a nagyvárad-velencei plébániatemplomban és a mallersdorfi ferences nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését,  akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják bátran Nagy Enikő Zelma szociális testvért a  0746-138763 telefonszámon.

Nagyböjti vetélkedő elsőáldozók és bérmálkozók számára
A Salus Magis Mind kegytárgyüzlet és a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület közös nagyböjti vetélkedőt szervez – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A vetélkedő nagyböjt öt vasárnapján zajlik, azaz öt fordulóból áll. A csoportoknak külön feladatok vannak az irgalmasság témakörében. A megoldásokat bárki beküldheti, aki elsőáldozásra vagy bérmálkozásra készül. A feladatok megtalálhatók a Vasárnap katolikus hetilap nagyböjti aktuális számaiban. Beküldési határidő: 2016. március 18. Bővebb információkat az érsekség honlapján találhatnak, a www.romkat.ro oldalon.

Szentmise a Vártemplomban
Február 21-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban.

Esti dicséret Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
Február 21-én, vasárnap Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 105. évfordulóján délután öt órakor a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeznek a nagyváradi székesegyházban, kérve a vértanú püspök közbenjárását, valamint imádkozva az ő szentté avatásáért. Az esti dicséret keretében átadásra kerül A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérem. A főesperesek testülete és az erre kijelölt bizottság megvizsgálta a Püspöki Hivatalhoz beérkezett felterjesztéseket és ezek alapján Simori Gábort, a sülelmedi egyházközség hívét választotta ki, ő veheti át ebben az évben az egyházmegyei érdemérmet.

Találkozó férfiaknak
„Értékes vagy!” címmel nagyböjti, lelki megerősítő hétvégére hívja a férfiakat a szatmári „Szent József a munkás” Katolikus Férfiak Szövetsége március 4-5 között a szatmárnémeti Hildegárda plébánián. Meghívott előadó: Varga Péter Piusz, budapesti bibliodráma kiképző. Az előadások mellett beszélgetésekre is sor kerül, de lesz még közös szentmise, gyónási lehetőség, szentségimádás, valamint olyan kötetlen idők is, amikor egyszerűen az együttlét örömét élhetik meg a jelenlevők. Jelentkezni február 26-ig lehet a következő telefonszámok egyikén: 0722-354067 vagy 0748-415382.

Az időjárásról: Folytatódik az enyhe idő. Holnap eleinte nyugaton, majd estétől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra. A délkeleti szelet a középső országrészben élénk lökések kísérhetik. Enyhe idő lesz: hajnalban -2 és 8, délután 9-16 fokra készülhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán az Erzsébetváros-i örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Taizé, a közös út – könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön
Ma délután öt órakor a Szent József plébánia hittantermében kerül bemutatásra a „Taizé – a közös út“ című kiadvány.A mű Roger testvér születésének 100.‚ halálának 10.‚ az ökumenikus szerzetescsalád megalapításának 75.‚ valamint a romániai fiatalok taizéi zarándoklatai megkezdésének negyedszázados évfordulója alkalmából jelent meg. Az előadással és   filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatón közreműködik a kötetben szereplő Benedek József Mihály és Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely vezetője, továbbá Ozsváth Judith szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója. Az eseményről bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Boldogasszony – vándorkiállítás Szentegyházán
A szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban nyitják meg ma este hat órakor a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot. A kiállítás 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be, melyet eddig Erdélyben Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Gyimesközéplokon és Sepsiszentgyörgyön láthatta a közönség. Az ünnepélyes megnyitó részleteiről a gyulafehérvári érsekség honlapján olvashatnak.

Fiatal házasok találkozója Marosvásárhelyen
Újabb találkozó lesz friss házasoknak Marosvásárhelyen. A találkozó célja együtt lenni, imádkozni, beszélgetni, közösen tervezni, hisz a házasság drága kincs, a család mindig felfedézésre váró érték – vallják a szervezők. Ma este hét órára a Deus Providebit Ház udvarán, a Márton Áron teremben várják  a házasokat, illetve az előző évek jegyeskurzusainak „végzettjeit”. Jelentkezni lehet az iroda@csalad.ro e-mail-címen, illetve a 0742-139.380-as telefonszámon.

Irgalmas igazságosság – előadás Csíkszeredában
Február 19-én, pénteken este hat órától Urbán Erik ferences, érseki helynök, Irgalmas igazságosság címmel tart előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal gyűléstermében. A rendezvény a honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat részét alkotja.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését,  akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre.  Jelentkezésért és bővebb információért hívják bátran Nagy Enikő Zelma szociális testvért a  0746-138763 telefonszámon.

Közeleg Sylvia Plachy sepsiszentgyörgyi fotókiállításának megnyítója
A Kép évének keretén belül olyan világszinten elismert alkotókkal és produkciókkal találkozhatunk, akik a vizualitás eszközeit felhasználva ragadják meg és értelmezik újra jelenünket. A Kép éve programsorozat ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjük olyan alkotásokat, amelyek révén kitágíthatjuk vizuális műveltségünket.
Az Erdélyi Művészeti Központban február 20-án nyitja meg két részből álló fotókiállítását a világszinten elismert, magyar származású, New York-ban élő Sylvia Plachy. A tárlat fotói betekintést engednek a fotós életművébe, akinek érzékenysége, a világra való folyamatos rácsodálkozása szokatlan asszociációkat indít el a nézőben is, hangsúlyozván, hogy idén Sepsiszentgyörgyön a Kép éve van, ezért a vizuális élményekre tevődik a hangsúly.-tudtuk meg az erdély .ma honlapjáról

Bibliás hétvége Gyergyószentmiklóson
Bibliás hétvégét tartanak fiataloknak és felnőtteknek február 26 -28. között a Szent Miklós plébánián, tudtuk meg az érsekség honlapjáról. A Katolikus Magyar Bibliatársulat rendezvényének témája a próféták. Jelentkezni február 22-ig lehet a 0745-348.131-es telefonszámon vagy a henn_arpad@bizfocus.ro email címen.

Nagyböjti lelkigyakorlat Barsi Balázs atyával
A székelyudvarhelyi ferences templomban március 1-3. között nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Barsi Balázs ferences atya tartja.

Az időjárásról: Ma is felhős, borongós időre van kilátás az ország nagy részén. Napközben délnyugaton felszakadozhat a felhőzet, átmenetileg a nap is kisüthet. Már kevesebb helyen, de még ezen a napon is eshet. A nyugati tájakon 15-20°C is lehet.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment