2016. július 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

II. felvételi vizsgalehetőség a kisszemináriumba
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatósága ezúton értesíti az érdekelteket, hogy II. felvételi szesszióra kerül sor az ősztől induló IX. osztály még fennmaradt 10 helyére. A II. vizsgaszesszió programja: július 20-án beíratkozás, majd július 22-én és 23-án képességvizsga, eredmények kifüggesztése, felvett tanulók beírása. Elfogadják a képességvizsgát azon tanulók esetében, akik már letették azt valamelyik teológiai líceumban – de nem nyertek felvételt és a GMGK-t választanák továbbtanulásra. Bővebb felvilágosításért – kérik – mielőbb forduljanak az iskola igazgatóságához a 0258-819869-es / ismétlem: 0258-819869-es telefonszámon (9-15 óra között), vagy a gmgkdirector@gmail.com e-mail címen. A tanulmányi évek során lehetőség adódik kántorképzésre is azon tanulóknak, akik erre tehetséget éreznek.
A felvett tanulóknak kényelmes bentlakás áll rendelkezésre (napi háromszori étkezéssel, a nagyobb ruhadarabok/ingek mosásával-vasalásával – mindössze évi 1.600 /azaz havonta kevesebb, mint 200 lejért). Többféle ösztöndíj-lehetőség is adott a tanulmányi eredmények, illetve a család anyagi helyzetétől függően. A távolság sem akadály: évente 8 utazás költségeit az iskola visszafizeti.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a zalatnai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Anna-bál Szatmáron
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet idén is megszervezi a Reménység Központ hagyományos Anna-bálját, holnap, július 21-én, délelőtt tíz órától. Az eseményre a C.A. Rosetti 2/A szám alatt levő központban kerül sor. További információk Hauler Magdolna intézményvezetőnél kaphatók, a 0742-704285-ös telefonszámon.

Mind Szatmárnémetibe jönnek
„Közösség a közös ég alatt” mottóval július 23-án első alkalommal szervezik meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye napját. Ez egy a nyitásra összpontosító rendezvény – az ajtók kinyitásával, amikor a templomokból az utcára lépnek a hívő csoportok, és a szívek megnyitásával az érdeklődők, bárki előtt. Szombaton délelőtt tizenegy órától este hat óráig Szatmár- és Máramaros megyék plébániaközösségei, szerzetes- és lelkiségi közösségei, klerikusok és laikus hívők töltik majd meg a Kossuth-kertet, ahol pódiumot és sátrakat állítanak, sétányokat rendeznek be, saját színüket, értékeiket mutatják meg az utca bármely felekezetű emberének és egymásnak.

Szent Anna templombúcsúk
Július 26-án az Egyház Szent Joachim és Szent Anna, Szűz Mária szüleinek, a nagyszülők védőszentjeinek ünnepét üli. Egyházmegyékszerte a Szent Anna tiszteletére szentelt templomokban az alábbiak szerint lesznek a búcsús szentmisék. A nagyváradi egyházmegyében:
Július 24-én, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor az orsolyita rend zárdatemplomának búcsús szentmiséjét Bakos Gábor, várad-újvárosi segédlelkész tartja;
Július 30-án, szombaton déli tizenkét órakor dr. Seidl Ambrus szarvasi plébános az érkeserűi templomban tart búcsús szentmisét;
Július 31-én, vasárnap tartják a berettyószéplaki plébániatemplom búcsúját is. Fél tizenkettőkor Bodor Zoltán tasnádi plébános magyar nyelven tart búcsús szentmisét. A szlovák nyelvű szentmise délután egy órakor kezdődik.
Szintén július 31-én, vasárnap délután egy órakor Scheck László, tenkei plénbános Vaskohn tart búcsús szentmisét.
A gyulafehérvári főegyházmegyében:
-A több évszázados hagyománnyal rendelkező Szent Anna-tó melletti kápolna búcsúját július 23-án, szombaton fél egy órakor tartják.
– Kadicsfalván július 24-én, vasárnap fél egy órakor kezdődik az idei Szent Anna búcsús szentmise.
– Zsögödfürdőn szintén vasárnap déli fél egy órakor kezdődik a búcsús szentmise, melyet rádiónk élő adásban közvetít. Az ünnepi szónok Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója lesz.
– A kézdimartonosi Szent Anna-plébániatemplomban a védőszent napján, július 26-án, kedden délelőtt tizenegy órától ünneplik a búcsús szentmisét. Szónoka Laczkó-Dávid József Anaklét ferences atya lesz Szárhegyről.
– A brádi plébániatemplom búcsúünnepén július 26-án, kedden délután hat órakor a szentbeszédet Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális igazgatója tartja.

Időjárás: Holnap ismét sok lesz a napsütés, délután növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Záporok kialakulására inkább az erdélyi medencében van lehetőség, a légmozgás sem lesz jelentős. A hajnal hüvős lesz 6-17 fok közötti értékekkel, délután a napos időben 21-27 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2016. július 20.


H Í R E K   R E G G E L
Tematikus nap a Mária Rádióban
Folytatva az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről szóló témakörünket, ma tartjuk e havi tematikus napunkat, melynek vezérgondolata: a bűnösöket meginteni. Nagyon fontos kérdés, melyet vagy romboló türelmetlenséggel gyakorlunk, vagy végtelenül toleránsak vagyunk, és mindent elnézünk nagylelkűen! Az Isten azt akarja, hogy képesek legyünk egymást a jóra inteni, úgy, hogy ne fájjon a kimondott igazság, hanem gyógyítson! Erre a témára épülnek tematikus műsoraink. Tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csernakeresztúri  plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Rendkivüli hangverseny Kolozsváron
Július 22-én  péntek este hét órától rendkívüli hangversenyre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban. A németországi Hittfeld vegyeskar valamint a Szent Cecília kórus és zenekar előadásában a zeneirodalom egyik legismertebb és legfenségesebb műve csendül fel: Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma. A hangversennyel egyben a Guttman házaspár, Mihály és Gabriella emlékének is adóznak, születésüknek 90. évfordulóján az erdélyi magyar zenei életéért hozott áldozatukért. A belépés díjtalan. Várnak minden zenekedvelőt.

Könyvbemutató – Egy szenvedélyfüggő sportoló szabadulása
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetést szervez július 22-én, pénteken délután hat órától Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban (Petőfi Sándor utca, 39. szám). Az eseményen Gombola András Nem hagyhatom kint Istent című életrajzi kötete kerül bemutatásra. A történet a szenvedélyfüggőségek mámorában úszkáló hazai sztársportoló, egykori vívóbajnok életét mutatja be, aki tabuk nélkül beszél a függőségek okozta féktelen kicsapongásairól, azok mélységeiről, következményeiről, kiégéseiről. A könyv maga a változásról szól, a szerző rengeteg története teszi színessé és egyedivé mondanivalóját. Várnak minden érdeklődőt.

Kápolna megáldása Homoródszentpálon
Szerkezetében kívül-belül megújult Homoródszentpálon a kommunizmus idejében Szent Pál apostol tiszteletére épült kápolna. A felújított istenházát július 23-án, szombaton a déli tizenkét órakor kezdődő búcsús szentmise keretében áldja meg Tamás József püspök – tudtuk meg a gyulafehérvári érdsekség honlapjáról.

Szent Mária Magdolna napi búcsúk
– Kilyénfalván július 22-én, pénteken délelőtt 11 órától tartják a templombúcsút. A szentmise ünnepi szónoka Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója lesz.
– Gyimesközéplokon a Mária Magdolna búcsús szentmise ugyancsak pénteken délelőtt 11 órakor kezdődik. Ünnepi szónoka Keresztes Olivér kolozsi plébános lesz.
– Az ozsdolai plébániatemplomban szintén pénteken délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Csintalan László csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános tartja.
– Nyárádselyén július 24-én ünneplik a Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Köllő Gábor nyárádremetei plébános, délben 1 órakor kezdődik.

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Ennek az eseménynek a 100. évfordulóján Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa, hatnapos zarándoklatot szerveznek a doberdói fennsíkra július 28 – augusztus 2 között: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Már csak néhány szabad hely maradt. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

CSIT 2016
„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek” mottóval augusztus 16-20 között idén is megszervezik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót vagyis az Erdélyi Krakkót. Hadd legyen Csíksomlyó minden Istennel és barátival találkozni vágyó erdélyi fiatal találkozási helye. Aki augusztus 1-je előtt bejelentkezik és kifizeti az előleget az ajándék pólóban részesül. Részletek a csitinfo.ro honlapon találhatók.
 
Időjárás: Ma több órás napsütés ígérkezik, csak néhol alakulhat ki futó zápor. Mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 8-16 fok között alakuk, míg délután 21-26 C fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2016. július 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment