2016. május 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a Menaság-újfalusi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk ezzel a lehetőségel a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tamás József püspök holnap délelőtt tíz órakor Oroszhegyen 105 fiatalt, majd délután öt órakor Kápolnásfaluban 111 fiatalt fog részesíteni a bérmálás szentségében.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Holnap délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Bizalom és bizalmatlanság a párkapcsolatban
A Háló Egyesület szervezésében május 6-án, holnap este hét órára a zsögödi plébánia hittantermébe várják azokat a házasokat, párkapcsolatban levőket akik kapcsolatuk mélységének megtapasztalására vágynak. A program Kádár Enikő, csíkszeredai pszichológus előadásával kezdődik, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódik-tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Szentségimádás Csíkszeredában
Szentsegimádást tartanak a Szent Kereszt plebánia Millenniumi templomában holnap, az esti hét órás szentmise után. Az ima célja, hogy a városban levő katolikus közösségek együtt imádkozzanak városukért, katolikus közösségeikért és a városba érkező zarándokokért, hogy minél nyitottabbak legyenek a Szentlélek befogadására, ahogyan nyitott volt a Boldogságos Szűzanya és szentéletű püspökünk Márton Áron is, akiknek közbenjárását kérik imaszándékukhoz. Ez a szentségimádás egyben a Szentlélek kilenced megnyitója. Várják a helyi katolikus közösségeket e szép imaalkalomra.

Önkénteseket keresnek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra
A csíksomlyói ferences atyák, a pünkösdi zarándoklat előkészítésében és lebonyolításában, idén is számítanak az önkéntes rendezőkre. Május 6-án, pénteken este fél nyolcra, a csíksomlyói ferences kolostorban tartandó megbeszélésre, várják mindazokat a férfiakat akik a Csíksomlyói Szűzanyáért és a magyarság legnagyobb ünnepének a lebonyolítása érdekében áldoznának idejükből és energiájukból.

Gyalogos zarándoklat Gyulafehérvárról Csíksomlyóra
Második alkalommal szerveznek gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra az ezeréves püspöki székhelyről, Gyulafehérvárról. A zarándokcsoport május 7-én, szombaton reggel indul a székesegyházból, miután részt vesznek a szentmisén, melyet Jakubinyi György érsek mutat be. Az útvonal, amelyen haladnak: Kiskapus, Medgyes, Segesvár, Székelykeresztúr, Nyikómalomfalva, Székelyudvarhely, Csíksomlyó. A zarándoklatról a 0740-831.484-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Ferences ösvény Szárhegyen
Május 20–22. között a szárhegyi ferences kolostorban rendezik meg a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozóját. A résztvevők Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével ismerkedhetnek meg. A lelki programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. A Ferences Ösvény május 20-án délután hat órakor kezdődik, és május 22-én délután ér véget. További információk Pantea Tibor testvérnél kaphatók a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Tiszta beszéd (?!). Kommunikáció a párkapcsolatban.
A Gyulafehérvári Caritas tematikus hétvégét szervez május 20-22. között, melyre várnak minden olyan házaspárt, akiknek családjában nem ismeretlen a szenvedélybetegség, annak hatásai a családra, és akik a függőség által sérült kapcsolatban gyógyulni szeretnének. A rendezvény helyszíne a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház. Jelentkezni május 16-ig lehet a 0733- 773.577-es telefonszámon. Bővebb információ a www.romkat.ro oldalon található.

Időjárás: Holnap a napsütés mellett helyenként erősen gomolyfelhős lesz az ég, de inkább csak nyugaton, délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti szelet a keleti országrészben erős lökések kísérhetik. Az enyhe hajnalt követően napközben 14-22 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 5.


H Í R E K   D É L B E N

Búcsúk áldozócsütörtökön
Negyven nappal Húsvét után, a mai napon anyaszentegyházunk Urunk Mennybemenetelét ünnepli.
A szatmári egyházmegyében ezen a napon ünneplik a búcsút a krasznaterebesi templomban, valamint a szatmárnémeti székesegyházban. Krasznaterebesen délelőtt tizenegy órától tartották az ünnepi szentmisét, melyben Főcze Imre Páter Bonaventura ferences atya mondott szentbeszédet. A szatmárnémeti Székesegyházban este hét órától kezdődik majd a búcsúmise, melynek meghívott szónoka Dr. Krakomperger Zoltán, a debreceni Szent István egyházközösség plébánosa.
A gyulafehérvári főegyházmégyében több egyházközségben is ünnepelnek búcsút a mai napon:
- A farkaslaki egyházközség filiájában, Kecsetkisfaludban a templom búcsúját délután három órától tartják. A szentmisén Bordi János pálpataki plébános prédikál.
- Kiskapuson szintén ma ünneplik az egyházközség búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Gál István-Attila fogarasi plébános, délután hat órakor kezdődik.
- Szintén ma délután hat órakor tartják a templombúcsút Jedden is. Az ünnep alkalmával Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, aki egyben a szentmise szónoka is, megáldja a 136 kg-os új harangot.
- Uzonban este hét órától tartják a búcsús szentmisét.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tamás József püspök ma délután öt órakor Lövétén 159 fiatalt fog részesíteni a bérmálás szentségében. Holnap Oroszhegyen és Kápolnásfaluban folytatódik a bérmálás.

Szlovák hívek szentévi zarándoklati napja Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a nagyváradi egyházmegye zarándoklatra várja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Ma délután hat órakor Nagyváradról, Madarászról, Bodonosról, Baromlakáról, Magyarpatakról, Élesdről, Berettyószéplakról és Sáránról zarándokolnak a szlovák ajkú hívek a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Maskara János, berettyószéplaki plébános.

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Temesváron
Huszadik alkalommal szervezik meg az ifjúsági találkozót május 7-én, szombaton Temesváron. Az idei találkozó mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” A program reggel kilenc órakor regisztrációval kezdődik, majd lesz katekézis – román és magyar nyelven egyaránt - , kiscsoportos beszélgetések, közös ebéd és kulturális program. A találkozó csúcspontja a délután fél hat órától kezdődő szentmise, melyet a Szent György székesegyházban mutatnak be. Az egésznapos rendezvény közös vacsorával zárul.

Kezdődnek a bérmálások a nagyváradi egyházmegyében
Ezen a hétvégén Böcskei László püspök megkezdi az idei évre tervezett bérmálások kiszolgáltatását. Bihardiószegen május 7-én, szombaton a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén a megyéspüspök 12 fiatal és 2 felnőtt számára szolgáltatja ki a szentségét. A bérmálkozókat Szűcs Attila plébános készítette fel. Május 8-án, vasárnap Tasnádszántón, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 9 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A bérmálkozókat Tóth Attila Levente plébános készítette elő a szentség felvételére.

Ravatalozó kápolna megáldása Mezőbikácson
Szombaton, május 7-én, délután négy órakor szentmise keretében áldja meg a Mezőbikácson felépült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök. Várják a híveket a közös ünneplésre.

Templombúcsú Biharsályiban
Május 8-án, vasárnap tartják a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt biharsályi római katolikus templom búcsúünnepét. A délután két órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert nagyvárad-olaszi plébános.

Zenei est Váradszöllősön
A nagyváradi Püspökség és a váradszöllősi Plébánia közös szervezésében május 8-án Váradszöllősi Zenei Estek címmel kezdetét veszi az a programsorozat, amelynek keretében május és október vasárnapjain délután hat órától orgonakoncertet adnak a váradszöllősi plébániatemplomban. Az első alkalom vendégelőadója Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt és zenekedvelőt.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett ismét előfordulhatnak záporok, helyenként zivatarok. A szeles időben 15-22 fok között alakulhat a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 5.


H Í R E K   R E G G E L

Búcsúk áldozócsütörtökön
Negyven nappal Húsvét után, a mai napon anyaszentegyházunk Urunk Mennybemenetelét ünnepli.
A szatmári egyházmegyében ezen a napon ünneplik a búcsút a krasznaterebesi templomban, valamint a szatmárnémeti székesegyházban. Krasznaterebesen délelőtt tizenegy órától tartják az ünnepi szentmisét, melyben Főcze Imre Páter Bonaventura ferences atya mond szentbeszédet. A szatmárnémeti Székesegyházban este hét órától kezdődik majd a búcsúmise, melynek meghívott szónoka Dr. Krakomperger Zoltán, a debreceni Szent István egyházközösség plébánosa.
A gyulafehérvári főegyházmégyében több egyházközségben is ünnepelnek búcsút a mai napon:
- A mócsi templom búcsúját délelőtt tizenegy órától ünneplik.
- Kézdialmáson a búcsú déli tizenkét órakor kezdődik. Az ünnepi szentmisén a szentbeszédet Potyó Ferenc, általános helynök mondja.
- A farkaslaki egyházközség filiájában, Kecsetkisfaludban a templom búcsúját délután három órától tartják. A szentmisén Bordi János pálpataki plébános prédikál.
- Kiskapuson szintén ma ünneplik az egyházközség búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Gál István-Attila fogarasi plébános, délután hat órakor kezdődik.
- Uzonban este hét órától tartják a búcsús szentmisét.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a verebesi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk ezzel a lehetőségel a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tamás József püspök ma délelőtt tíz órakor a szentkeresztbányai templomban 97 fiatalt, délután öt órakor Lövétén pedig 159 fiatalt fog részesíteni a bérmálás szentségében.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
A Mária Rádió nagyváradi stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk a mai napon reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat, akik szívesen áldoznak időt az Oltáriszentségben jelenlevő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Szlovák hívek szentévi zarándoklati napja Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a nagyváradi egyházmegye zarándoklatra várja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Ma délután hat órakor Nagyváradról, Madarászról, Bodonosról, Baromlakáról, Magyarpatakról, Élesdről, Berettyószéplakról és Sáránról zarándokolnak a szlovák ajkú hívek a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Maskara János, berettyószéplaki plébános.

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Temesváron
Huszadik alkalommal szervezik meg az ifjúsági találkozót május 7-én, szombaton Temesváron. Az idei találkozó mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” A program reggel kilenc órakor regisztrációval kezdődik, majd lesz katekézis – román és magyar nyelven egyaránt - , kiscsoportos beszélgetések, közös ebéd és kulturális program. A találkozó csúcspontja a délután fél hat órától kezdődő szentmise, melyet a Szent György székesegyházban mutatnak be. Az egésznapos rendezvény közös vacsorával zárul.

Kezdődnek a bérmálások a nagyváradi egyházmegyében
Ezen a hétvégén Böcskei László püspök megkezdi az idei évre tervezett bérmálások kiszolgáltatását. Bihardiószegen május 7-én, szombaton a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén a megyéspüspök 12 fiatal és 2 felnőtt számára szolgáltatja ki a szentségét. A bérmálkozókat Szűcs Attila plébános készítette fel. Május 8-án, vasárnap Tasnádszántón, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 9 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A bérmálkozókat Tóth Attila Levente plébános készítette elő a szentség felvételére.

Ravatalozó kápolna megáldása Mezőbikácson
Szombaton, május 7-én, délután négy órakor szentmise keretében áldja meg a Mezőbikácson felépült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök. Várják a híveket a közös ünneplésre.

Templombúcsú Biharsályiban
Május 8-án, vasárnap tartják a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt biharsályi római katolikus templom búcsúünnepét. A délután két órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert nagyvárad-olaszi plébános.

Zenei est Váradszöllősön
A nagyváradi Püspökség és a váradszöllősi Plébánia közös szervezésében május 8-án Váradszöllősi Zenei Estek címmel kezdetét veszi az a programsorozat, amelynek keretében május és október vasárnapjain délután hat órától orgonakoncertet adnak a váradszöllősi plébániatemplomban. Az első alkalom vendégelőadója Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt és zenekedvelőt.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett ismét előfordulhatnak záporok, helyenként zivatarok. A szeles időben 15-22 fok között alakulhat a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment