2016. november 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Bezárták Szatmárnémetiben az Irgalmasság Kapuját
Minden templom a paradicsomkert, és itt van az élet fája, itt vár ránk Krisztus, itt kínálja nekünk a megváltás gyümölcsét – mondta Schönberger Jenő püspök a Székesegyházban, az Irgalmasság Kapuja bezárását megelőzően. Bezáródott a Ferenc pápa buzdítására tavaly, a szatmárnémeti Székesegyházban is megnyitott szent kapu. Schönberger Jenő püspök november 13-án, a tizenegy órás szentmise elején bejelentette a kapu becsukását, ahogy felhívta a hívek figyelmét arra is, hogy a szentmisén való részvétellel, a szokott feltételek mellett búcsút nyerhetnek – tudosított Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Ozsdolán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Erzsébet napi búcsúk, ünnepségek
– A kolozsvári Szent Kamill Otthonban (Erdő út, 11-es szám) november 18-20. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Árpád-házi Szent Erzsébet napok.
– Marosvásárhelyen, a meggyesfalvi templom búcsús szentmiséje délután öt órakor kezdődik.
– A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György templomban november 19-én, szombaton délután öt órától ünneplik Szent Erzsébet napját. Az ünnepségre a gyermekek köszöntővel készülnek, megáldják a családok kenyerét, kalácsot szentelnek a betegek és idősek részére, valamint rózsát, hogy a férjek, édesapák, udvarló ifjak felköszönthessék a hölgyeket.
– A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomban szombaton az este fél hét órakor kezdődő szentmise keretében kenyér- és rózsaszentelés lesz.

Mária köszöntő Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket november 19-én, délután öt órakor a helyi plébániatemplomba.

Kórustalálkozó Nagyváradon
November 19-én, szombaton az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót. Az esemény helyszíne a nagyváradi római katolikus székesegyház, ahol délelőtt tíz órakor kezdődik a kórusok fellépése. Az idei találkozóra is olyan egyházi kórusok érkeznek, akik állandó jelleggel, heti rendszerességgel ünnepi liturgikus szolgálatot látnak el az egyházmegye templomaiban.

Krisztus Király ünnepe a székesegyházban
2016. november 20-án, Krisztus Király vasárnapján, délelőtt tizenegy órakor a nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyés püspök ünnepélyes szentmisét mutat be, melynek keretében, hálát adva a kapott kegyelmekért a főpásztor lezárja az Irgalmasság Évét.

Előadás az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében
November 20-án, Krisztus Király vasárnapján, az Irgalmasság Szentévének zárónapján a Gyulafehérvári Hittudomány Főiskola önképző köre, az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola Egyházművészeti szakosztálya előadást tart e kettős ünnep előtti tisztelgés jeleként. Az előadás a Sztojka Zsigmond teremben déli tizenkét órakor kezdődik.

Szentmise a Vártemplomban
November 20-án, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet tart Rajna József fugyivásárhelyi plébános-kanonok.

Kéztől a lélekig - kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak december 2-4. között a székelyudvarhelyi zárdában. Jelentkezni lehet november 20-ig a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.

Gyászcsoport indul Kézdivásárhelyen
Gyászcsoport indul Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián 2016. november 21-én, hétfőn este fél hét órakor. Várják azokat akik gyászolják szeretteiket, vagy nem sikerült feldolgozniuk a gyász okozta lelki sebeiket. Jelentkezni, érdeklődni a 0742-698.166-os telefonszámon lehet.

Időjárás: Holnap országszerte sok lesz a napsütés, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható. A legalacsonyabb hőmérséklet -13 és -4 fok között alakul, napközben viszont -2 és 5 fokra van kilátás. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 14.


H Í R E K    R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Esztelneken a ferences zárdatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Cecilia koncertek Kolozsváron
Az egyházzene és zenészek védőszentjének, Szent Cecília tiszteletére szervezett koncertsorozat XII. évadját tartják Kolozsváron november hónap hétfő estéin. A Szent Mihály-plébániatemplomban kiváló orgonaművészek tartanak hangversenyt, változatos műsorral, amely felölti az orgonamuzsika repertoár több mint öt évszázadát. A koncertsorozat első eseménye ma este hét órától kezdődik. Meghívott előadó: Windhager-Geréd Erzsébet.

Férjek és édesapák hétvégéje Székelyudvarhelyen
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel november 18-20. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot Simon András budapesti grafikusművész. Ma van az utolsó jelentkezési nap. Jelentkezni a 0755-489.743-as telefonszámon lehet.

Koraszülöttek hete Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen
November 17-én van a koraszülöttek nemzetközi világnapja. Ez alkalomból a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont székelyudvarhelyi és marosvásárhelyei munkatársai egész hetes programsorozattal készülnek november 14-19. között. A koraszülöttek hetét a Pici baba, nagy lépés… című fotókiállítással indítják, ahol koraszülött kisbabák fényképeit lehet megtekinteni az egész hét során. Bővebb programot a caritas honlapján találhatnak. Jelentkezni Székelyudvarhelyen a 0735-735.151-es, Marosvásárhelyen pedig a 0736-004.369-es telefonszámon lehet.

Örmény est Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepli 2016. november 18-án. A megemlékezés péntek délután öt órakor kezdődik a Ferences templomban, magyar-örmény katolikus liturgia keretében, amelyet Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény-katolikus plébános fog celebrálni, Sáska Magyari Zsolt diakónussal. Az ünnepi szentbeszédet Papp Antal zetelaki római katolikus plébános tartja, valamint részt vesz a szent liturgián Mátyás Károly főesperes-plébános, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus kórus és a Gyergyószentmiklósi Örmény Vörös Köpönyegesek.
A megemlékezés a Polgármesteri Hivatal Szent István termében folytatódik, ahol „A magyarörmények zenei élete” címmel előadást tart Fancsali János, a budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Gyarmaty Melinda magyar nyelvre fordított örmény költők verseiből szaval. Utána Szász Tibor András sófalvi református lelkész az örmény templomok építészeti stílusáról tart előadást. Jelentkezi ma estig lehet a 0743-928265-ös telefonszámon vagy ottominier@gmail.com e-mail címen.

Előadás az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében
November 20-án, Krisztus Király vasárnapján, az Irgalmasság Szentévének zárónapján a Gyulafehérvári Hittudomány Főiskola önképző köre, az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola Egyházművészeti szakosztálya előadást tart e kettős ünnep előtti tisztelgés jeleként. Az előadás a Sztojka Zsigmond teremben déli tizenkét órakor kezdődik.

Lelkigyakorlat Csíkszeredában és Marosvásárhelyen
„Életünk alapkövei” mottóval lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek Csíkszeredában és Marosvásárhelyen november 15 és december 14 között. Csíkszeredéban kedden esténként hét órától várják a résztvevőket a Caritas központban, kísérők Darvas Piroska sa és Demeter Zsuzsa. Jelentkezni a 0740-244778-as telefonszámon lehet Ferenczi Gabriellánál. Marosvásárhelyen a találkozók szerdánként lesznek szintén este hét órától. Kísérők Bajkó Júlia és Bereczki Silvia segítőnővérek. Jelentkezni a bereczkis2002@yahoo.com email címen lehetséges.

Kéztől a lélekig - kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak december 2-4. között a székelyudvarhelyi zárdában. Jelentkezni lehet november 20-ig a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.

Van-e életem a terápiám után?
A Magyarózdi Drogterápiás Otthon volt lakóinak őszi találkozóját november 25-27. között tartják, melynek témája: Van-e életem a terápiám után? Jelentkezni a 0265-254460-as telefonszámon lehet november 22-ig. A találkozóról bővebben a www.bonuspastor.ro oldalon olvashatnak.

Lelkigyakorlat egyetemistáknak
November 25-27. között lelkigyakorlatos hétvégére kerül sor egyetemistáknak az Aranyos völgyében. A környezet adott túrázáshoz, játékhoz, imához és felüdüléshez.
Kísérők: Miklós Claudiu SJ és Takó István egyetemi lelkész. Érdeklődni, jelentkezni a 0756-102138-as telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Időjárás: Az ország huszonhat megyéjében, köztük Hargita, Maros és Kovászna megyében is nagy mennyiségű vegyes csapadék hullt, sok helyen havazott.
 Ma az ország északkeleti harmadán lesz több felhő az égen, máshol több napsütés várható. Legfeljebb az északkeleti határ mentén  és az erdélyi medence térségében szállingózhat néhol a hó. A fagyos hajnal után, délután 0 és 6 fok körüli értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment