2016. november 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kézdivásárhelyen a kantai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Búcsú elnyerése az elhunytak részére
November 1.-vel kezdődően, 8 napon át teljes búcsú nyerhető kizárólag a halottak számára.
Feltételek: meglátogatni egy temetőt, imádkozni az elhunytakért, elvégezve a Szentatya szándékára, a Hiszekegyet, Miatyánkot, Üdvözlégy Máriát és szentségekhez járulni.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Szerdai párbeszédek programsorozat újabb alkalma ma este hat órakor kezdődik Marosvásárhelyen az Ama-Deus kávézóban. A sorozat szervezői: a Családpasztorációs Központ valamint a Familia Centrum Egyesület és támogatói, a jezsuita és a református egyetemi lelkészségek. A novemberi alkalom témája: Elveszíteni vagy elengedni? Hogyan tudom elfogadni azt, ami van….vagy ami (már) nincs? Meghívottak: McAlister Magdolna szociális munkás, a Gondviselés Háza Idősotthon vezetője és Korodi Csaba kórházlelkész. Moderátor: Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa.

Requiem a székesegyházban
A gyulafehérvári székesegyházban november 3-án, reggel hét órakor Jakubinyi György érsek a központi papsággal együtt szentmisét mutat be az egyházmegyében szolgált püspökökért, papokért és szerzetesekért.

Orgonakoncert Kolozsváron
Erich Türk orgonaművész koncertje zárja a Kolozsvári Magyar Opera által szervezett A 700 éves Kolozsvár zenéje elnevezésű programsorozatot. A koncertre november 3-án, holnap este hat órától kerül sor a Piarista templomban. Várnak minden zenekedvelőt.

Szent Imre napi búcsúk
November 4-én, pénteken van a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásában levő kápolna búcsúja, melyet Szent Imre herceg tiszteletére szenteltek fel. Az ünneplés este hat órától szentmisével kezdődik, szentbeszédet mond Both László, szovátai segédlelkész. A szentmise után ünnepi megemlékezésre kerül sor Szent Imre hercegről a díszteremben.
– A Ditró-felszegi Szent Imre templom búcsús szentmiséje  november 5-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
A hidegségi Szent Imre kápolna búcsúját szintén november 5-én, szombaton délelőtt tizenegy órától ünneplik. A szentmisét a rádiónk élő adásban közvetíti.
– November 5-én, szombaton este hat órától ünneplik a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola Szent Imre-kápolnájának búcsúját. A szentmisén az ünnepi szentbeszédet Jánossi Imre diákonus tartja.
– Csíkszentimrén a plébániatemplom búcsúját november 6-án, vasárnap délben a fél egy órakor kezdődő szentmisén ünneplik. A szentbeszédet Csapai Árpád Szilárd, csíkszeredai egyetemi lelkész mondja.

Népemért vállalom Brassóban
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes november 5-én, szombaton este hét órától a Brassó-belvárosi plébániatemplomban bemutatja a Népemért vállalom című zeneművet. Várnak mindenkit!

Búcsú Csíktaplocán
A csíktaplocai plébániatemplom Mindenszentek tiszteletére épült. Búcsúünnepét november 6-án, vasárnap a délben fél egy órakor kezdődő szentmisén tartják. A szentbeszédet Málnási Demeter, kósteleki plébános mondja.

Teológia a társadalomért
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara 20 éves születésnapját ünnepli. 2016. november 11-13. között Teológia a társadalomért címmel nemzetközi szakmai konferenciát szervez Kolozsváron. A konferencia programja  a www. romkat.ro honlapon taláható. A részvétel ingyenes, de szükséges az előzetes regisztráció a Római Katolikus Teológia Kar (RKTK) honlapján és facebook – oldalán elérhető  elektronikus űrlap kitöltésével és elküldésével:
www.rocateo.ubbcluj.ro  vagy www.facebook.com/rocateo .

Ars HUNGARICA 2016
November 10. és 16. között megrendezésre kerül Nagyszebenben a tizenegyedik Ars HUNGARICA kulturális fesztivál, amelynek célja kulturális élményt kínálni a helyi közösségnek és a látogatóknak, hangsúlyozni a magyar jelenlétet a Kárpát-medence határán. Ugyanakkor, a más nemzetiségű személyek előtt magyar kulturális bemutatkozási platform a nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál, amely teljes nyitottsággal közelíti meg az etnikailag vegyes családokat.
2016-ban öt kiállítással, nyolc koncerttel, három színházi- és versmondó előadással, négy gyermekműsorral, konferenciával, emlék- és ünnepműsorokkal, táncházzal csalogatja a főszervező HÍD – Szebeni Magyar Egyesület a magyar közösség tagjait és a nagyközönséget.
Mindenkit tárt karokkal várnak a Dél-Erdély egyik legismertebb magyar kulturális fesztivál műsoraira.

Időjárás: Ma ismét sok felhő lesz felettünk, napközben észak felől hidegfront érkezik. Eleinte helyenként, délutántól főként az ország déli-délnyugati felén egyre többfelé várható eső, zápor. Napközben 8-14 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. november 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment