2016. november 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap 
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Kézdialmáson tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Öt éves az erdélyi Mária Rádió gyulafehérvári stúdiója
November 26-án, Csodásérmű Boldogasszony emléknapján, ötéves fennállását ünnepli rádiónk Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán működő stúdiója. Az évforduló napján, holnap reggel nyolc órakor hálaadó szentmise lesz a szeminárium kápolnájában, melynek főcelebránsa és szónoka Puskás Attila nagyszebeni segédlelkész lesz. A szentmisét rádiónk, valamint a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornája élőben közvetíti. Imádkozzunk együtt kitartásért, a szolgálatban végzett erőért!

DVD- és könyvbemutató Miklósváron és Csíkszentmártonban
Isten szolgája, Márton Áron születésének 120. évében, az Erdővidéki Közművelődési napok keretében, Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, Erdély szentéletű püspökéről tart filmrészletekkel gazdagított előadást Miklósváron, november 26-án, holnap délelőtt tizenegy órától a plébánia nagytermében. 
November 27-én, vasárnap az esti hat órás szentmise után, Csíkszentmártonban lesz megtartva a film- és könyvbemutató. Mindkét helyszínre várják az érdeklődőket.

Adventi koszorúkészítés Marosvásárhelyen
A Keresztelő Szent János templom udvarán, a Deus Providebit ház előtt a marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat holnap délután négy órától egy három méter átmérőjű adventi koszorút készít a város lelkiségi csoportjainak segítségével. Az előkészített fenyőcsokrot a máltai tagoktól lehet átvenni a helyszínen, és felajánlás közben a koszorúba kötni. Várnak mindenkit, aki koszorúba szeretné kötni imáit, jókívánságait. A szentmise kezdetekor meggyújtják az első gyertyát, amely fényével a közeledő Karácsonyra figyelmeztet.

Családi Nap Kisgalambfalván 
A Gyulafehérvári Caritas Családi Napot szervez a kisgalambfalvi kultúrotthonban, november 26-án, délután négy órától. Az esemény célja a családi összetartozás megerősítése, érintve a családtagok közti kommunikáció, a családon belüli szerepek, a serdülőkor és a szeretet témáit. A program során tematikus beszélgetésekre és előadásokra kerül sor, külön a gyerekek és külön a szülők számára. Az előadásokat követően családi vetélkedők színesítik majd az együttlétet, ahol a családtagok megtapasztalhatják a játék felszabadító, feszültségoldó hatását, amit a mindennapokban is alkalmazhatnak a későbbiekben. Várnak minden érdeklődőt.

XV. Csángó Nap Csíkszeredában
Tizenötödik alkalommal tartanak Csángó Napot csíkszeredában november 26-27. között. Ebben az évben a rendezvény díszvendége Külsőrekecsin a hagyományőrző csoport képviseletében. Szombaton délután öt órától kezdődően csángó hagyomány, táncok, viselet, fotókiállítás, rekecsini kozonák és geluskakóstoló várja az érdeklődőket Csíkszeredában, a megyeháza márványtermében. Vasárnap a Millenniumi templomban délelőtt tizenegy órától A moldvai csángókért szól a harang ünnepi szentmise zárja a rendezvényt. Mindenkit várnak a közös ünneplésre.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje, akinek névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására szervezi a gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Adventi koncert Sepsiszentgyörgyön
November 27-én, vasárnap, a fél tizenegy órás szentimse alatt és után Adventi Hangversenyt tartanak a Gyár utcai Krisztus Király templomban. Fellép a brassói Fekete templom JUGENDBACH kórusa és kamarazenekara. Vezényel: dr. Steffen Markus Schlandt. A belépés díjtalan, minden kedves érdeklődőt és zenekedvelőt várnak!

Karácsonyi rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány karácsonyi rajzpályázatot hirdet Angyali üdvözlet címmel előkészítős és 1-8. osztályosoknak. Az A4-es méretű, vízfestékkel készített alkotásokat a hitoktatók gyűjtik össze a szentegyházi, kápolnásfalvi és lövétei iskolákban november 28-ig.

Szentmiseközvetítések a Mária Rádióban
Holnap a megszokott időben, reggel nyolc órától hallhatják a szentmisét Gyulafehérvárról, a papnevelő intézet kápolnájából. Vasárnap a nagyváradi Katalin-telepről közvetítünk szentmiséket, délelőtt tíz, valamint délután hat órától.
Vasárnap belépünk az új egyházi évbe, elkezdődik az advent. Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy advent folyamán hétköznapokon, így már hétfőtől, reggel hat órától rorate szentmiséket közvetítünk, így készülve Karácsony szent ünnepére.

Időjárás: Holnap is sok felhő lesz felettünk, de nyugaton és az ország középső részén hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem várható. Hajnalra az ország keleti és déli részén ismét képződhet pára, köd, mely néhol napközben is tartósan megmaradhat. Gyenge, helyenként mérsékelt lesz a szél. Délután 5-13 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 25.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Feltorján tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Katalin búcsúk a Főegyházmegyében
Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját ma délelőtt tizenegy órakor ünneplik. A szentmiseén Csíki Szabolcs, medgyesi segédlelkész prédikál.
Felújították a Szent Katalin Szűz és vértanű titulusú szentkatolnai templomot. A megújult istenházát az egyházközség búcsúünnepén, szintén ma délelőtt tizenegy órakor Vargha Béla főesperes áldja meg.

Templombúcsú Temesváron
A temesvár-belvárosi templomot Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelték. A templombúcsút a közösség tagjai november 25-én, ma a védőszent emléknapján ünneplik. Dirschl Johann általános helynök, helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután négy órakor Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános celebrálja.

Vallás és politika - Angol nyelvű biblikus konferencia
A vallási szövegek hermeneutikája, Vallás és politika témában angol nyelvű biblikus konferenciát tartanak Kolozsváron november 25-26. között. Az esemény szervezője a Biblikus tanulmányi központ, az előadások az egyetem klubjában, illetve a katolikus nőszövetség dísztermében lesznek. A konferenciáról bővebb információ a www.romkat.ro oldalon olvasható.

Öt éves az erdélyi Mária Rádió gyulafehérvári stúdiója
November 26-án, Csodásérmű Boldogasszony emléknapján, ötéves fennállását ünnepli rádiónk Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán működő stúdiója. Az évforduló napján reggel nyolc órakor hálaadó szentmise lesz a szeminárium kápolnájában, melynek főcelebránsa és szónoka Puskás Attila nagyszebeni segédlelkész lesz. A szentmisét rádiónk, valamint a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornája élőben közvetíti. Imádkozzunk együtt kitartásért, a szolgálatban végzett erőért!

Adventi koszorúkészítés Marosvásárhelyen
A Keresztelő Szent János templom udvarán, a Deus Providebit ház előtt a marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat november 26-án délután négy órától egy három méter átmérőjű adventi koszorút készít a város lelkiségi csoportjainak segítségével. Az előkészített fenyőcsokrot a máltai tagoktól lehet átvenni a helyszínen, és felajánlás közben a koszorúba kötni. Szeretettel várnak mindenkit, aki koszorúba szeretné kötni imáit, jókívánságait. A szentmise kezdetekor meggyújtják az első gyertyát, amely fényével a közeledő Karácsonyra figyelmeztet.

Szent Erzsébet-napi gyűjtés
Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje, akinek névünnepe alkalmából a templomokban Caritas-gyűjtést szerveznek. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Caritas szervezet az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására szervez gyűjtést Erdély katolikus templomaiban november 27-én, advent első vasárnapján.

Orgonakoncert Kolozsváron
A Szent Cecília orgonakoncertek XII. évadjának záróhangversenyére november 28-án kerül sor este hét órától a Szent Mihály templomban. A hangverseny előadója a nagyszebeni származású Wilhelm Schmidts. A koncert műsorában Johann Sebastian Bach, illetve Max Reger művei szerpelnek. A Belépés ingyenes, szerettel várnak minden érdeklődőt!

Isten neve az irgalmasság - interaktív kiállítás  Kolozsváron
2016. november 7-30. között, a Szent Mihály plébánia meghívására látogatható Kolozsváron is az Iste neve irgalmasság kiállítás. Az interaktív kiállítás segít megvilágítani, megélni, hogy életünkben milyen szerepet játszik az irgalmasság, a megbocsátás, az Istennel, önmagunkkal és az emberekkel való megbékélés. Van-e bátorságunk elindulni, bízva abban, hogy „Atyám házában sok hely van…” és ott engem szeretettel várnak. A kiállítás helyszíne az Agapé szálloda, Szentegyház u. 2. szám alatti II. emeleti konferenciaterem. A kiállításon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni a következő elérhetőségeken: 0746-311.520-as telefonszámon vagy a msferencz@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma újra megnövekszik felettünk a felhőzet. Országszerte borús idő várható. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A reggeli csípős hideg után, napközben 6-14 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment