2016. október 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Gyergyóremetén tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Márton Áron életművének bemutatása Gyergyószárhegyen
A gyergyószárhegyi Művelődési Házban holnap este hét órakor nyitják meg Az igazság védelmében, a szeretet szolgálatában című Márton Áron életművét bemutató dokumentációs kiállítást a VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként. A tárlat korabeli fotók, dokumentumok, újságcikkek és történeti leírások segítségével állít emléket a püspöknek, időrendben követve az ő munkásságát. Az összeállítás a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetőjének, Lázár Csillának a munkája, aki egyben megnyitja majd a kiállítást. Fellép a gyergyószárhegyi egyházi kórus Bartalis Vince vezetésével, a kiállítást megáldja György Balázs gyergyóditrói plébános.

VI. Mária Út Konferencia Csíksomlyón
A csíksomlyói Jakab Antal Házban október 14-16. között Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel lesz megtartva a VI. Mária Út Konferencia. A konferencia részletes programja a www.mariaut.ro honlapon található.

Mária Köszöntő Kovásznán
Októbertől hagyományteremtő szándékkal ünnepélyes Mária áhítatot tartanak Kovásznán minden hónap harmadik szombatján szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket az első alkalomra október 15-én, szombaton délután hat órakor a helyi plébániatemplomba.

Márton Áron konferencia Székelyudvarhelyen
Október 15-én, szombaton délelőtt tíz órakor a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében Márton Áron püspök és a székelyek címmel tartja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként megszervezett konferenciáját. Meghívottak: Balázs Imre ny. plébános; Bodeanu Denisa, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács levéltárosa, a Márton Áron megfigyelési dossziéjának kutatója; Csíki Dénes pápai káplán, plébános; Derzsi András; Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője, valamint Nagy Mihály Zoltán történész, a Román Kulturális Intézet elnökhelyettese. Az esemény része a Márton Áron Emlékév rendezvénysorozatnak. A szervezők minden érdeklődőt várnak a püspök életműve kutatóinak és a püspökkel személyes kapcsolatban állók megemlékezésére és szakmai tanácskozására.

DVD és könyvbemutató Petrozsényban és Petrillán
A petrozsényi Szent Borbála templomban Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi tanár, rádiónk önkéntes munkatársa, filmrészletekkel gazdagított előadást tart Isten Szolgája Márton Áron püspökről október 15-én, szombaton délután hat órától. Másnap, október 16-án, a petrillai templomban kerül bemutatásra az előadás, a reggel kilenc órai szentmise végén. Mindkét helyszínre várják az érdeklődőket!

Zenei elmélkedés Medgyesen
Salve Regina címmel ének és orgona szóló zenei elmélkedés tart Szeghalmi Emese, rádiónk önkéntes munkatársa a medgyesi katolikus templomban szombaton délután öt órától. Várnak minden zenekedvelőt.

Egyetemi tanévnyitó Marosvásárhelyen
Október 16-án Veni Sancte szentmise lesz Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában. A tanévnyitó szentmisét, vasárnap este nyolc órától Tamás József püspök mutatja be.

Zarándoklat Olaszországba
Róma, Assisi és Pádua útvonalon szerveznek zarándoklatot Székelyudvarhelyről október 24-30 között, Kopácsi Ferenc plébános kíséretével. A még néhány fennmaradt helyre jelentkezhetnek a következő telefonszámok egyikén: 0754-910105 (Hadnagy Katalinnál) vagy 0740-617687 (Máyai Erzsébetnél).

Időjárás: Holnap változóan felhős-napos, száraz időre lehet számítani. Többfelé megerősödik a szél. Hajnalban 3-6, délután 8-14 fokra készülhetünk. Az erdélyi medencében lesz a leghidegebb, itt fagypont alatti értékek is lesznek.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 14.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Háromkúton tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szentévi Zarándoklati Nap
Az Irgalmasság Évében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra hívja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Az összeállított programnak megfelelően a ma délután öt órakor kezdődő ünnepi szentmisére főleg Belényesből, Vaskohról, Vaskohsziklásról, Rézbányáról, Zsibóról és a Nagyvárad-Kapucinus plébániáról zarándokolnak a román ajkú hívek a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Jitaru Szél Antal belényesi plébános lesz. A Zarándoklati Napra való tekintettel Nagyvárad többi templomában elmaradnak a ma esti szentmisék.

Márton Áron Marosszentgyörgyön
Ma délután hat órakor a marosszentgyörgyi plébánia tanácstermében kiállítás nyílik a borzonti Vadárvácska alkotótáborban 2015-ben készült, Márton Áron püspököt megjelenítő festményekből. A tárlatot megnyitja és az alkotásokból készült művészeti albumot bemutatja Nagy Miklós Kund művészeti író és Gál Mihály, a tábor működtetője. Az est folyamán Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános – aki évekig volt a nagy püspök titkára és irodavezetője – személyes élményeit osztja meg az érdeklődőkkel. Közreműködik az egyházközség Szent György énekkara, a Jubilate Deo énekcsoport, valamint a Kolping család kórusa.

Folytatódnak az önkéntes találkozók
Október 14-én, holnap délután négy órától Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban találkozunk önkénteseinkkel. Az utolsó helyszín Kolozsvár lesz, ahová október 19-én várjuk az önkénteseket, délután három órára a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Egymillió csillag a szegényekért
Már hagyományosnak számít, hogy a Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót, mécsesekkel világítva egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Ez az alkalom egy lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számukra a közösségük és a szegény emberek sorsa. Idén október 14-én, azaz holnap este hat és nyolc óra között lehet csatlakozni az akcióhoz, Erdély nagyobb városaiban. A pontos helyszínek és települések névsorát a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találják.

Népmisszió Nagyvárad-Velencén
Október 14-16. között népmisszióval ünnepli meg a nagyvárad-velencei római katolikus közösség a plébánia 280. és a Katolikus Kultúrház megnyitásának 80. évfordulóját. Október 14-én, pénteken délután hat órakor Bodor Zoltán tasnádi plébános, október 15-én, szombaton délután hat órakor Ozsváth József székelyhídi plébános, október 16-án, vasárnap délelőtt tíz órakor Curaliuc Demeter nagyvárad-velencei plébános mutat be szentmisét a helyi plébániatemplomban.
Október 16-án délután hat órakor zenés verses díszelőadást tartanak nagyvárad-velencei Katolikus Kultúrházban, ahol áldást mond Pálos István kanonok, nagyvárad-szőlősi plébános.

Egyháztörténeti konferencia a Püspöki Palotában
Október 15-én, szombaton a nagyváradi egyházmegye történetét feldolgozó konferencia-sorozat idei nagyváradi ülésszakára kerül sor: Andrea Scolari váradi püspök és a humanizmus kezdetei Magyarországon címmel. A téma legkiválóbb magyarországi kutatói osztják meg eredményeiket a hallgatósággal a Püspöki Palota dísztermében. A konferenciát reggel kilenc órakor közös imádság nyitja a székesegyházban, a váradi püspökök sírjánál, fél tíztől kezdődnek az előadások a palota dísztermében, majd az Egyház, tudomány, kultúra – főhajtás püspökeink emléke előtt című könyv bemutatója zárja.

Szentmise a Vártemplomban
Október 16-án, vasárnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert, nagyvárad-olaszi plébános.

Váradszöllősi Zenei Estek
Vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az esemény meghívott előadója Sárosi Dániel, debreceni orgonaművész. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt, zenekedvelőt várnak.

Időjárás: Mától felszakadozik a felhőzet, rövid napos időszakra lehet számítani főleg délen és délnyugaton. Az erdélyi medencében még előfordulhat egy-egy gyenge zápor. Mérséklődik a szél. Hajnalban helyenként fagypont alatti értékeket, napközben 6-13 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. október 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment