2016. október 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A Máltai Szeretetszolgálat romániai jubileuma
Kolozsváron ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját a Romániai Máltai Szeretetszolgálat. A 2016. október 22-én tartott ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Jakubinyi György érsek mutatott be a környékbeli és a szeretetszolgálatot támogató papokkal közösen a főtéri Szent Mihály-templomban. Az ünnepségre kül- és belföldről mintegy kétszáz vendég érkezett, a máltaiak elöljárói, a lovagrend női és férfi tagjai, munkatársak és önkéntesek.
Kovács Sándor főesperes-plébános kétszeres házigazdaként köszöntötte a jelenlévő vendégeket, hiszen nemcsak helyi plébánosként szólt a jelenlévőkhöz: ő a Romániai Máltai Szeretetszolgálat lelki vezetője is.
Beszédében a főesperes kiemelte, hogy a Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezete az elmúlt 25 év alatt a szolgálat jelmondatához hűen a hit védelmében és a szegények szolgálatban tevékenykedett, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ehhez az irányvonalhoz hűen kell az elkövetkező években is haladnia.
Jakubinyi György érsek a huszonötödik évfordulót a hálaadás és kegyelemkérés pillanataként fogalmazta meg. Isten áldását és a Szűzanya közbenjárását kérte a Szeretetszolgálat önkénteseire, munkatársaira, támogatóira, hogy, a főparancs és jelmondatuk fényében tudjanak működni az elmúlt évtizedekhez és évszázadokhoz hasonlóan, hiszen a hit védelmével Isten szeretetét, a szegények szolgálatával pedig a felebarátok szeretetét gyakorolják – tudtuk meg a Gyulafehérvári Érsekség honlapjáról.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap  Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján  templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Októberi hangverseny a Szűzanya tiszteletére Kolozsváron
A kolozsvári Mária Szeplőtelen Szíve templomban október 26-án, szerdán délután öt órakor kezdődik a hagyományos októberi hangverseny „Most segíts meg Mária” mottóval. Műsoron vokális, hangszeres és kórusművek. Előadók: Pásztor Delinke Ráhel, Dávid Kacsó Soma, Molnár Mária Magdolna, Juhász István Géza, László Györgyi és Kostyák Levente. Közreműködik a Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes vezényletével.

Családi Napok Hargita Megyében
A Gyulafehérvári Caritas Családi Napot szervez Csíkszeredában, a Szent Ágoston plébánián, október 29-én, délelőtt fél tíz órától. Az esemény célja a családi összetartozás megerősítése, érintve a családtagok közti kommunikáció, a családon belüli szerepek, a serdülőkor és a szeretet témáit.
A program során tematikus beszélgetésekre és előadásokra kerül sor, külön a gyerekek és külön a szülők számára. Az előadásokat követően családi vetélkedők színesítik majd az együttlétet, ahol a családtagok megtapasztalhatják a játék felszabadító, feszültségoldó hatását, amit a mindennapokban is alkalmazhatnak a későbbiekben.

Hagyj nyomot! – Young Caritas program
A Gyulafehérvári Caritas fiataloknak szóló pályázatot hirdet, amely a Hagyj nyomot! nevet viseli. Arra hívja, bátorítja a fiatalokat, hogy együtt, közösségben fogjanak össze és tegyenek egy jó ügy érdekében, találják meg a közelükben, közösségükben levő szükséget és segítsenek másokon. A benevezési űrlapokat október 28-ig kell elküldeni a young.caritas@caritas-ab.ro e-mail címre. További információk a youngcaritas.ro honlapon olvashatók.

Váradszőllősi Zenei Estek
A Nagyváradi Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi Katolikus Plébánia közös szervezésében október 30-án, vasárnap este hét órakor véget ér a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat. A záróesemény előadója a plébánia kántora, Józsa Domokos, nagyváradi orgonaművész. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak.

Szívünk derűjének útján-szemlélődő lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
November 10-13. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos házban Darvas Piroska segítőnővér a Szív derűjének útján címmel szemlélődő lelkigyakorlatot tart. Jelentkezni a 0743-753.494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Holnap nyugaton és északnyugaton hosszabb napos időszakokra is számíthatunk, máshol viszont erősen felhős, borult lesz az ég, de csak délen  fordulhat elő gyenge szitálás, kisebb eső. A reggelre képződött pára, köd az erdélyi medence térségében tartósan megmaradhat. Élénk lesz a déli-délnyugati szél. Délután  15-20 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016 október 24.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Lezárult a Mariathon
Véget ért az adománygyűjtési akciónk, a Mariathon, melynek során hallgatóink közel 25.000 lejjel támogatták Istennek ezt a különleges ajándékát, a Mária Rádiót.  Szívből köszönjük minden kedves hallgatónknak, akik imájukkal és anyagi hozzájárulásukkal elősegítették a rádió előrehaladását, fejlődését. Isten fizesse mindenki jószívű adományát!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon a mezőbándi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Októberi hangverseny a Szűzanya tiszteletére Kolozsváron
A kolozsvári Mária Szeplőtelen Szíve templomban október 26-án, szerdán délután öt órakor kezdődik a hagyományos októberi hangverseny „Most segíts meg Mária” mottóval. Műsoron vokális, hangszeres és kórusművek. Előadók: Pásztor Delinke Ráhel, Dávid Kacsó Soma, Molnár Mária Magdolna, Juhász István Géza, László Györgyi és Kostyák Levente. Közreműködik a Guttman Mihály Pedagógus Kórus, Bedő Ágnes vezényletével.

Szülő-iskola és család-katekézis
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián Szülő-iskola és család-katekézis sorozat indul házaspárok és szülők, hittanra beiratott gyermekek szülei részére. Célja, hogy segítse a szülőknek betölteni Istentől kapott szülői hivatásukat, illetve támaszt nyújtani a családi katekézisek vezetéséhez. A havonta sorra kerülő találkozások első alkalma október 27-én, csütörtökön este hat órakor szentmisével kezdődik. Téma: A gyermek ajándék.
Előadók: Kertész Tibor és Mária, három gyermekes szülők Kézdivásárhelyről.

Feleségek és édesanyák lelkinapja Kézdiszentléleken
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ, a kézdiszentléleki egyházközség és a kézdiszentléleki feleségek és édesanyák közössége október 29-én, szombaton délelőtt tíz órától kézdi-orbai kerületi lelkinapot szervez Tedd meg az első lépést, bocsáss meg!mottóval.
A rendezvény legfőbb célkitűzése, hogy a nők megerősítsék egymást vállalt hivatásunkban, segítsék egymást abban, hogy Isten szíve szerinti feleségek és édesanyák legyenek, hogy a megbocsátásban, a kiengesztelődésben növekedjenek.
Az egész napos eseményre a kézdiszentléleki közösségi házban kerül sor. A programban előadás, tanúságtétel, kiscsoportos beszélgetés, kézműves foglalkozás is szerepel, a rendezvény szentségimádással és szentmisével zárul. Várnak minden érdeklődő nőt, nemcsak Kézdivásárhelyről és környékéről, hanem máshonnan is.
Érdeklődni Kertész Marikánál lehet a 0743-152008-as telefonszámon.

Segítség szenvedélybetegeknek-Rövidtávú Terápiás Program
A Bonus Pastor Alapítvány Rövidtávú Terápiás Programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak november 7-18. között. Azon személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. A részletekért keressék fel a bonuspastor.ro honlapot.

Szívünk derűjének útján-szemlélődő lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
November 10-13. között Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos házban Darvas Piroska segítőnővér a Szív derűjének útján címmel szemlélődő lelkigyakorlatot tart. Jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen lehet.

Lelkinap Csíkszeredában!
GYÁSZ- MEGBOCSÁTÁS- ELENGEDÉS címmel szerveznek lelkinapot november 12-én szombaton a csíkszeredai Millenniumi templomban, mindazok számára, akik elveszítették szeretteiket, vagy bármilyen számukra fontos értéket. Várnak minden olyan gyászolót és hozzátartozóikat, akik nem találják az utat lelki békéjük, szabadságuk, nyugalmuk visszanyeréséhez. Meghívott előadók: Kovács Márta pszichológus, gyásztanácsadó Csíkszeredából és Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. A program reggel kilenc órától délután fél ötig tart. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 0751-304863-as telefonszámon várnak. Jelentkezni november 10-ig lehet.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
Az esztelneki ferences kolostorban, november 13-16. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy az frtibi@gmail.com e-mail címen.

Zarándoklat a Szentföldre
November 13. és 20. között zarándoklatot szerveznek a Szentföldre. Bővebb információkért, részletekért, valamint jelentkezésért hívják Fábián László atyát a 0744-599726-os telefonszámon.

Időjárás: A köd a délelőtti órákban fokozatosan mindenhol feloszlik, ezt követően változóan felhős-napos időre van kilátás. Csapadék csak délen várható. Többfelé feltámad a szél. Délutánra kellemes lesz a levegő hőmérséklete akár 20 fokot is mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016 október 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment