2016. október 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Gyergyócsomafalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Első csütörtöki szentségimádás
Holnap, október 6-án a Mária Rádió nagyváradi stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat, akik szivesen áldoznak idejükből az imára és engesztelésre.

Catholic Expo Kolozsváron
Október 6-8. között ötödik alkalommal szervezik meg a kolozsvári Expo Transilvania kiállítási csarnokban Délkelet-Európa legnagyobb egyházi vásárát, a Catholic Expot. Az Olaszországból, Lengyelországból, Magyarországról, Ausztriából, Németországból és Romániából érkezett több mint 100 kiállító részvételével tartandó eseményen az igényességre vágyó látogatók találkozhatnak a legnagyobb orgonakészítőkkel és restaurátorokkal, megtekinthetik a hagyományos ruhakészítő műhelyeket, szobrászokat, harangöntőket, találkozhatnak a templomok hangosításával, fűtésével foglalkozó cégek képviselőivel, könyvkiadókkal, kegytárgy-kereskedőkkel és gyártókkal. A rendezvényre a belépés ingyenes, délelőtt tíz és este hét óra között látogatható.

Búcsú Marosludason
Október 8-án, szombaton ünneplik a templombúcsút Marosludason. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik. Ünnepi szónok György István, szőkefalvi plébános.

Magyar zarándoklat a radnai kegytemplomhoz
Október 8-án, szombaton, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a magyar nemzetiségű búcsújárók keresik fel a máriaradnai kegytemplomot. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisét Böcskei László nagyváradi megyés püspök mutatja be.

Búcsúünnep a Milleniumi templomban
A temesvár-gyárvárosi római katolikus plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A templom konszekrálásának idei évfordulóját október 9-én, vasárnap, ünnepli az egyházközség. A búcsús szentmisét déli fél tizenkét órakor Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálja, melynek keretében sor kerül a templomban állomásozó Boldogasszony kiállítás ünnepi megnyitójára is.

Hármas ünnep Hegyköztótteleken
Október 9-én, vasárnap hármas ünnepet ül a hegyköztótteleki egyházközség: a templom felszentelésének évfordulóját, a templom felújításának befejezését és megáldását, illetve a bérmálás kiszolgáltatását. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyés püspök déli tizenkét órakor mutatja be. A bérmálkozó fiatalok felkészítését a helyi plébános, Kruzslitz Imre végezte.

Váradszöllősi Zenei Estek
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében október 9-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az esemény meghívott előadója Kristófi János Zsigmond, nagyváradi orgonaművész, székesegyházi karnagy. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Lelkigyakorlat házaspároknak
Együtt érdemes! címmel lelkigyakorlat, házasságerősítő és közösségépítő hétvége lesz Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban október 28-30. között, László Attila székelyudvarhely-szombatfalvi plébános vezetésével. Olyan házastársak jelentkezését várják, akik szeretnének növekedni és erősödni a házastársuk, Isten és az embertársaik iránti szeretetben, és akik szeretnék mindezt közösségként is megélni, más házaspárokkal, erősítve egymást és erőt merítve a közösség erejéből. Jelentkezni lehet személyesen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál, vagy telefonon, a 0755-489743-as telefonszámon október 21-ig (munkanapokon, 9 és 15 óra között).

Sportnap (nem csak) sérülteknek Székelyudvarhelyen
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány negyedik alkalommal szervezi meg a sportnapot fogyatékkal élőknek. Idén október 13-án, csütörtökön délelőtt tíz órától várják a székelyudvarhelyi sportcsarnokba a kívülállókat is, akik megtapasztalhatják a sportrendezvény által a kölcsönös bizalmat, és az elfogadást.  Bővebb információ a www.szentgellert.ro honlapon található.

Időjárás: Pár fokot visszaesik a levegő hőmérséklete, ismét megnövekszik a felhőzet, borongós, szeles, hűvös, sokfelé csapadékos időre kell készülni. A hideg reggelt követően délután csupán 5-15 fok körüli értékekre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 5.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyóújfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

40 nap az életért Kolozsváron
Szeptember 28.-tól a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt vagy lehetőség szerint otthonaikban imádsággal és böjttel az élet védelméért.
 
Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A két éve indult Szerdai párbeszéd programsorozat újabb alkalma következik ma este hét órakor Marosvásárhelyen az Ama-Deus kávézóban. Az októberi alkalom témája: Adod-e önmagad? Képmutatás...Miért és mettől-meddig hordunk álarcokat? Mit veszíthetünk kapcsolatainkban azáltal hogy szerepekbe bújunk?  Meghívott előadók  Fekete István újságíró, dramaturg;  Halmágyi Éva bábszínész; Cosma István pszichológus és  Bakó Mária lelkigondozó. Várnak minden érdeklődőt.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában ma egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Keresztút Áron püspökkel - Rómában
A kolozsvári Szent Mihály plébánia Szent Cecília kórusa római zarándoklaton vesz részt október 4-9. között a Márton Áron emlékév alkalmával. A Szentszéki Magyar Nagykövetség szervezésében holnap este hét órakor a római Santa Maria del Suffragio templomban előadják a Keresztút Áron püspökkel című összeállítást. A hangvereseny vezérfonalát a keresztút stációi képezik, a boldogemlékű püspök úr tollából származó elmélkedésekkel, a Verbum Kiadó által megjelentetett „Imádkozzunk, Áron püspökkel!” című imafüzetből. Narrátor: Laczkó Vass Róbert. Vezényel: Potyó István.
 
Orgonakoncert Marosludason
Október 7-én pénteken délután öt órai kezdettel orgonakoncertre kerül sor a Maria Magyarok Nagyasszonya templomban Marosludason. Meghívott előadó Dr. Barta Tibor budapesti idegsebész főorvos aki egyuttal az isteni irgalmasságról is elmélkedni fog.

Búcsú Kányádban
Kányádban a 2009-ben felszentelt és Assisi Szent Ferenc patronátusa alatt álló kápolna búcsúját október 9-én, vasárnap tartják. A szentmise ünnepi szónoka Tamás Barna, ifjúsági lelkész, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa lesz.

Sportnap (nem csak) sérülteknek Székelyudvarhelyen
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány negyedik alkalommal szervezi meg a sportnapot fogyatékkal élőknek. Idén október 13-án, csütörtökön délelőtt tíz órától várják a székelyudvarhelyi sportcsarnokba  a kívülállókat is, akik  megtapasztalhatják a sportrendezvény által a kölcsönös bizalmat, és az elfogadást.  Bővebb információ a www.szentgellert.ro honlapon  található.

Főegyházmegyei Biblianap Kézdivásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat Főegyházmegyei Biblianapot szervez október 15-én, szombaton Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban. A Hogyan formál Isten bennünket? mottójú bibliásnap délelőtt tíz órakor Székely János, esztergom-budapesti segédpüspök előadásával kezdődik.
Részvételi díj: 15 lej.
Igény szerint autóbusz indul Marosvásárhelyről és Gyergyószentmiklósról. Érdeklődni a 0745-593.390-es (Benczédi Katalin) vagy a 0754-261897-es (Henn Árpád) telefonszámokon lehet. A Bibliatársulat vár minden érdeklődőt!

Nemzetközi Tudományos Teológiai Konferencia Gyulafehérváron
A Római Katolikus Teológia Kar fennállásának 20. évében nemzetközi tudományos teológiai konferenciát szervez Catholice reformare. A katolikus egyház a fejedelemség korában címmel. Az eseményre október 20-21. között Gyulafehérváron kerül sor a Pasztorálteológiai Intézet Könyvtár utcai – Bibliotecii, 3. szám alatti – székhelyén.
A konferencia részletes programja a www.romkat.ro honlapon  érhető el.

Időjárás: Ma még tart a hűvös, borongos idő. Országszerte eső,  zápor, a hegyvidéken havas eső és hózápor is előfordulhat.  Erős olykor viharos lesz az északnyugati szél. Tovább hűl a levegő hőmérséklete, hajnalban -2 és 5, napközben 7-11 fok közötti értékeket mérhetünk.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. október 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment