2016. szeptember 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Magyarszarvaskenden és Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Templombúcsúk Máriaföldén és Sztrigyszentgyörgyön
- A nagyszentmiklósi római katolikus plébániához tartozó máriaföldei templomban vasárnap templombúcsút tartanak. Az ünnepi program délelőtt tizenegy órakor kezdődik népviseletbe öltözött csoportok felvonulásával a rékasi fúvószenekar kíséretében. Az búcsús szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, szentbeszédet mond Kalapis Mátyás lelkipásztor, a zenei szolgálatot a zsombói (Magyarország) ifjúsági zenekar végzi.
- A Pusztakalánhoz tartozó sztrigyszentgyörgyi templom búcsúünnepét szintén vasárnap déli tizenkét órától tartják. A szentmise szónoka Csintalan László csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános lesz. 

Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson
Házasságkötésre készülő fiatalok számára 2 vasárnap este hét órától jegyeskurzus indul a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébánián vagy a 0266-364384-es telefonszámon.

Szentté avatják Teréz anyát
Év elején hívta össze a Szentatya a Boldog Kalkuttai Teréz anya szentté avatási időpontjáról tanácskozó konzisztóriumot. Ennek értelmében szeptember 4-én, vasárnap a római Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatja Teréz anyát az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében. Teréz anya szentté avatása az irgalmasság szentéve egyik legnagyobb vatikáni eseményének ígérkezik. A ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti vasárnap, fél tizenkét órától.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Szeptember 7-én szerdán mindenkit hívnak  imádkozni, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Élő Rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án, Szűz Mária születése napján, Élő Rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitük megerősödéséért, városuk és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás a Jézus kápolnától reggel kilenc órakor lesz és érintik a város valamennyi katolikus templomát, négy  órakor a Székely Kálvárián keresztutat végeznek, majd az Ugron kápolnánál, öt órakor, búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. Bárhol be lehet kapcsolódni a programba. Az imacsoportok vezetőit kérik a szervezők, hogy népszerűsítsék a Kisboldogasszony-napi zarándoklatot. 

Fiatalok a keresztény Európáért
Énekes, gitáros dicsőítő találkozást szerveznek szeptember 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az Újpest-Kertvárosi Szent István-plébánia a júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozó utórendezvényeként annak élményét és üzenetét szeretné éltetni és erősíteni a fiatalokban.  A Csíksomlyói Civil Kezdeményezés és az Erdélyi Mária Út Egyesület ezen a rendezvényen népszerűsíti a Mária Úton történő zarándoklatokat. A résztvevők Csíksomlyó-Budapest közötti útszakaszt - mintegy 850 kilométert - 16 nap alatt teszik meg, úgy hogy tetszőlegesen fogják váltani egymást, sorra mindenki fog kerékpározni, szaladni és vezetni. A zarándokok augusztus 26-án, a csíksomlyói kegytemplomtól indultak.

20. Faludi Filmszemle
A jezsuita rend idén 20. éve, hogy minden évben meghirdeti tematikus filmes pályázatát amatőr alkotóknak és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak. A Faludi Ferenc Akadémia idén az Irgalmasság Évéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg, erre várják a nevezők filmjeit és fotóit, ugyanis a filmszemléhez fotópályázat is társul. A pályázat beadási határideje: 2016. október 3.  Részletekért látogassák meg a www.faludiakademia.hu internetes oldalt.

Álláslehetőség a nagyváradi Szent László internátusba
A Nagyváradi Caritas Catolica két pedagógusi állást hírdet a Szent László internátusba. A feltételek: pedagógusi végzettség, illetve a katolikus vallási felekezethez tartozás. A teológiai végzettség előnyt jelent. A jelentkezéseket, önelétrajz formájában, szeptember 6-ig várják a caritas@rdslink.ro, vagy caritas.oradea@gmail.com email címekre, vagy személyesen, munkanapokon 8 – 16 óra között a Kananok sor, 21 szám alatt.

Időjárás: Holnap csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen, de csapadék nem valószínű. A légmozgás sem lesz jelentős. Friss hajnalra ébredónk, de délutánra a legtöbb helyen 24 és 29 fok közé melegszik a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, szeptember 2.


H Í R E K   D É L B E N

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Képzőművészeti tárlat Kovásznán
A Kovásznai Napok alkalmával ma este hét órakor a Kovásznai Kádár László Képtárban kerül sor 4 sepsiszentgyörgyi fiatal alkotó, Kő, papír, olló című képzőművészeti tárlatának megnyitójára. A kiállításon megtekinthetik Dávid Kátai Eszter grafikus, Hegyeli Kátai Klára textilművész, Kátai Sándor szobrász és Péter Eszter textilművész munkáit. A szeptember 28-ig látogatható tárlatot Dimény András brassói festőművész méltatja.

Tíz éves a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomot 2006. szeptember 3-án Jakubinyi György érsek szentelte fel. Vasárnap, szeptember 4-én a délelőtt fél tizenegy órás szentmise keretében hálaadó szentmisét tartanak az elmúlt tíz évért. A szentmisét Csató Béla csíkszentkirályi plébános fogja bemutatni és az ünnepi beszédet is ő tartja. Hívják és várják a hálaadásra a testvéreket.

Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson
Házasságkötésre készülő fiatalok számára 2016. szeptember 4-én, vasárnap este hét órától jegyeskurzus indul a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébánián vagy a 0266-364384-es telefonszámon.

Szentté avatják Teréz anyát
Év elején hívta össze a Szentatya a Boldog Kalkuttai Teréz anya szentté avatási időpontjáról tanácskozó konzisztóriumot. Ennek értelmében szeptember 4-én, vasárnap a római Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatja Teréz anyát az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében. Teréz anya szentté avatása az irgalmasság szentéve egyik legnagyobb vatikáni eseményének ígérkezik. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti vasárnap, fél tizenkét órától.

Áthelyezik Márton Áron földi maradványait
Szeptember 1-jén a Szentszék által jóváhagyott 17 fős bizottság felnyitotta Márton Áron püspök sírját a gyulafehérvári székesegyház kriptájában. Az eddig az erdélyi főpapok hagyományos temetkezési helyén nyugvó püspök földi maradványait rézkoporsóba helyezték át, hivatalosan lepecsételték, innen kerülnek át a következő napokban abba a kőszarkofágba, amelyet a székesegyházban áldanak meg Szent Mihály ünnepén, a néhai püspök halálának 36. évfordulóján. Az ünnepi búcsús szentmise tizenegy órától kezdődik az ősi székesegyházban, melynek főcelebránsa a Szentatya romániai képviselője, Miquel Maury Buendia apostoli nuncius lesz. Részletek a mai déli magazinban.

Szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
2016. szeptember 5-15 között a Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet azokra az államilag támogatott helyekre, amelyek a júliusi felvételi időszak lezárását követően fentmaradtak. Ingyenes képzésre még 20 diák nyerhet felvételt. A kolozsvári  Római Katolikus Teológia Kar a bentlakás mellett magánösztöndíjjal támogatja azokat, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot. 

Fiatalok a keresztény Európáért
Énekes, gitáros dicsőítő találkozást szerveznek szeptember 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az Újpest-Kertvárosi Szent István-plébánia a júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozó utórendezvényeként annak élményét és üzenetét szeretni éltetni és erősíteni a fiatalokban.  A Csíksomlyói Civil Kezdeményezés és az Erdélyi Mária Út Egyesület ezen a rendezvényen népszerűsíti a Mária Úton történő zarándoklatokat, amelyet a résztvevők kerékpárral tesznek meg Csíksomlyó és Budapest között.  

Élő Rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án, Szűz Mária születése napján, Élő Rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitük megerősödéséért, városuk és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás a Jézus kápolnától reggel kilenc órakor lesz és érintik a város valamennyi katolikus templomát, négy  órakor a Székely Kálvárián keresztutat végeznek, majd az Ugron kápolnánál, öt órakor, búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. Bárhol be lehet kapcsolódni a programba. Az imacsoportok vezetőit kérik a szervezők, hogy népszerűsítsék a Kisboldogasszony-napi zarándoklatot. 

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, az időnként megjelenő felhőkből inkább a nyugati határ közelében alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Mérsékelt lesz az északi-északnyugati szél, délután 24-30 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, szeptember 2.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma  Kapnyikbányán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Képzőművészeti tárlat Kovásznán
A Kovásznai Napok alkalmával ma este hét órakor a Kovásznai Kádár László Képtárban kerül sor 4 sepsiszentgyörgyi fiatal alkotó, Kő, papír, olló című képzőművészeti tárlatának megnyitójára. A kiállításon megtekinthetik Dávid Kátai Eszter grafikus, Hegyeli Kátai Klára textilművész, Kátai Sándor szobrász és Péter Eszter textilművész munkáit. A szeptember 28-ig látogatható tárlatot Dimény András brassói festőművész méltatja.

Templombúcsúk Máriaföldén és Sztrigyszentgyörgyön
A nagyszentmiklósi római katolikus plébániához tartozó máriaföldei templomban szeptember 4-én, vasárnap templombúcsút tartanak. Az ünnepi program délelőtt tizenegy órakor kezdődik népviseletbe öltözött csoportok felvonulásával a rékasi fúvószenekar kíséretében. Az ünnepi szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, szentbeszédet mond Kalapis Mátyás lelkipásztor, a zenei szolgálatot a zsombói (Magyarország) ifjúsági zenekar végzi.
A Pusztakalánhoz tartozó sztrigyszentgyörgyi templom búcsúünnepét szintén szeptember 4-én, vasárnap déli tizenkét órától tartják. A szentmise szónoka Csintalan László csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános lesz.

Tíz éves a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomot 2006. szeptember 3-án Jakubinyi György érsek szentelte fel. Vasárnap, szeptember 4-én a délelőtt fél tizenegy órás szentmise keretében hálaadó szentmisét tartanak az elmúlt tíz évért. A szentmisét Csató Béla csíkszentkirályi plébános fogja bemutatni és az ünnepi beszédet is ő tartja. Hívják és várják a hálaadásra a testvéreket.

Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson
Házasságkötésre készülő fiatalok számára 2016. szeptember 4-én, vasárnap este hét órától jegyeskurzus indul a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébánián vagy a 0266-364384-es telefonszámon.

Szentté avatják Teréz anyát
Év elején hívta össze a Szentatya a Boldog Kalkuttai Teréz anya szentté avatási időpontjáról tanácskozó konzisztóriumot. Ennek értelmében szeptember 4-én, vasárnap a római Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatja Teréz anyát az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében. Teréz anya szentté avatása az irgalmasság szentéve egyik legnagyobb vatikáni eseményének ígérkezik.

Áthelyezik Márton Áron földi maradványait
Szeptember 1-jén a Szentszék által jóváhagyott 17 fős bizottság felnyitotta Márton Áron püspök sírját a gyulafehérvári székesegyház kriptájában. Az eddig az erdélyi főpapok hagyományos temetkezési helyén nyugvó püspök földi maradványait rézkoporsóba helyezték át, hivatalosan lepecsételték, innen kerülnek át a következő napokban abba a kőszarkofágba, amelyet a székesegyházban áldanak meg Szent Mihály ünnepén, a néhai püspök halálának 36. évfordulóján. Az ünnepi búcsús szentmise délelőtt tizenegy órától kezdődik az ősi székesegyházban, melynek főcelebránsa a Szentatya romániai képviselője, Miquel Maury Buendia apostoli nuncius lesz.

Fiatalok a keresztény Európáért
Énekes, gitáros dicsőítő találkozást szerveznek szeptember 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az Újpest-Kertvárosi Szent István-plébánia a júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozó élményét és üzenetét szeretni éltetni és továbbadni a magyar fiataloknak, ugyanakkor a közösségi élményt is erősíteni kívánja.  A krakkói találkozó utórendezvényén a résztvevők megtapasztalhatják majd, milyen jó együtt lenni, énekelni, szentmisén imádkozni. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus teológián
2016 szeptember 5-15 között a kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet azokra az államilag támogatott helyekre, amelyek a júliusi felvételi időszak lezárását követően fentmaradtak. Ingyenes képzésre még 20 diák nyerhet felvételt. A kolozsvári  Római Katolikus Teológia Kar a bentlakás mellett magánösztöndíjjal támogatja azokat, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, az időnként megjelenő felhőkből inkább a nyugati határ közelében alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Mérsékelt lesz az északi-északnyugati szél. A reggeli órákban 6-15, délután 24-30 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, szeptember 2.

About the author

maradmin

Leave a Comment