2016. szeptember 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Magyarszarvaskenden és a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat. 

Hétvégi szentmise közvetítések
Ma este hét órától elsőszombat lévén szentmisét, rózsafüzért és gyertyás körmenetet közvetítünk a csíksomlyói kegytemplomból.
Holnap fél tíz órától rózsafüzér imát, majd tíz órától szentmisét hallgathatnak Nagyszebenből. Fél tizenkét órától pedig Rómába kapcsolunk ahol Ferenc Pápa szentmise keretében szenté avatja Teréz anyát.

Templombúcsúk Máriaföldén és Sztrigyszentgyörgyön
- A nagyszentmiklósi római katolikus plébániához tartozó máriaföldei templomban holnap templombúcsút tartanak. Az ünnepi program délelőtt tizenegy órakor kezdődik népviseletbe öltözött csoportok felvonulásával a rékasi fúvószenekar kíséretében. Az búcsús szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, szentbeszédet mond Kalapis Mátyás lelkipásztor, a zenei szolgálatot a zsombói (Magyarország) ifjúsági zenekar végzi.
- A Pusztakalánhoz tartozó sztrigyszentgyörgyi templom búcsúünnepét szintén holnap déli tizenkét órától tartják. A szentmise szónoka Csintalan László csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános lesz. 

Tíz éves a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomot 2006. szeptember 3-án Jakubinyi György érsek szentelte fel. Holnap a délelőtt fél tizenegy órás szentmise keretében hálaadó szentmisét tartanak az elmúlt tíz évért. A szentmisét Csató Béla csíkszentkirályi plébános fogja bemutatni és az ünnepi beszédet is ő tartja. Hívják és várják a hálaadásra a testvéreket.

Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson
Házasságkötésre készülő fiatalok számára holnap este hét órától jegyeskurzus indul a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébánián vagy a 0266-364384-es telefonszámon.

Szentté avatják Teréz anyát
Év elején hívta össze a Szentatya a Boldog Kalkuttai Teréz anya szentté avatási időpontjáról tanácskozó konzisztóriumot. Ennek értelmében holnap, a római Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatja Teréz anyát az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében. Teréz anya szentté avatása az irgalmasság szentéve egyik legnagyobb vatikáni eseményének ígérkezik. A ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szeptemberi felvételi a kolozsvári Római Katolikus Teológia Karon
2016 szeptember 5-15 között a Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet azokra az államilag támogatott helyekre, amelyek a júliusi felvételi időszak lezárását követően fentmaradtak. Ingyenes képzésre még 20 diák nyerhet felvételt. A Kar a bentlakás mellett magánösztöndíjjal támogatja azokat, akik egy második szakot is el szeretnének végezni. Részletesebb információkért látogassák meg a www.rocateo.ubbcluj.ro honlapot.

Önkéntes képzés Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda önkéntes képzést hirdet a Boldogabb családokért iskolai programban résztvevő érdeklődők számára szeptember 16-18. között Marosvásárhelyen. Jelentkezési határidő: szeptember 7. Részletekért érdeklődhetnek Csog Ildikó koordinátornál a 0747-577-794-es telefonszámon vagy a csogildiko@yahoo.com  e-mail címen. 

Áthelyezik Márton Áron földi maradványait
Szeptember 1-jén a Szentszék által jóváhagyott 17 fős bizottság felnyitotta Márton Áron püspök sírját a gyulafehérvári székesegyház kriptájában. Az eddig az erdélyi főpapok hagyományos temetkezési helyén nyugvó püspök földi maradványait rézkoporsóba helyezték át, hivatalosan lepecsételték, innen kerülnek át a következő napokban abba a kőszarkofágba, amelyet a székesegyházban áldanak meg szeptember 29-én Szent Mihály ünnepén, a néhai püspök halálának 36. évfordulóján. Az ünnepi búcsús szentmise tizenegy órától kezdődik, melynek főcelebránsa a Szentatya romániai képviselője, Miquel Maury Buendia apostoli nuncius lesz. Ez előtt szeptember 20-28 között imakilencedet tartanak Máron Áron püspök tiszteletére. 

20. Faludi Filmszemle
A jezsuita rend idén 20. éve, hogy minden évben meghirdeti tematikus filmes pályázatát amatőr alkotóknak és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak. A Faludi Ferenc Akadémia idén az Irgalmasság Évéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg, erre várják a nevezők filmjeit és fotóit, ugyanis a filmszemléhez fotópályázat is társul. A pályázat beadási határideje: 2016. október 3. Részletekért látogassák meg a www.faludiakademia.hu internetes oldalt.

Álláslehetőség a nagyváradi Szent László internátusba
A Nagyváradi Caritas Catolica két pedagógusi állást hírdet a Szent László internátusba. A feltételek: pedagógusi végzettség, illetve a katolikus vallási felekezethez tartozás. A teológiai végzettség előnyt jelent. A jelentkezéseket, önelétrajz formájában, szeptember 6-ig várják a caritas@rdslink.ro, vagy caritas.oradea@gmail.com email címekre, vagy személyesen, munkanapokon 8 – 16 óra között a Kananok sor, 21 szám alatt.

Időjárás: Ma csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen, de csapadék nem valószínű. A légmozgás sem lesz jelentős. Délutánra a legtöbb helyen 24 és 29 fok közé melegszik a levegő hőmérséklete. Holnap is tart a meleg, napos-fátyolfelhős időben lesz részünk. A délutáni órákra az ország nagy részén már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Helyenként feltámad a szél, a késő délutáni órákban pedig egy-egy zápor kialakulására lehet számítani.  

MRE - Hírszolgálat, szeptember 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment