2016. szeptember 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Megtérés az irgalmas jóság jelei által
A mai általános kihallgatáson Ferenc pápa az irgalmasság katekézise sorozatában a Keresztelő Szent János követségéről szóló részt elemezte. Az egyház Krisztus életének ebből az elbeszéléséből egy nagyon világos üzenetet kap. Isten nem azért küldte a Fiát a világba, hogy megbüntesse a bűnösöket, sem pedig hogy megsemmisítse a gonoszakat. Ellenben felhívással fordul feléjük, hogy térjenek meg, és látván az isteni jóság jeleit a megtérés útjára lépjenek. Ahogy a zsoltár mondja: „Uram, ha bűneinket számba veszed, Uram, ki az aki előtted megállhat, de nálad kész a bocsánat és ezért tisztelünk téged” Jézus intése mindig időszerű, az ember ma is készít olyan képeket Istenről, melyek akadályozzák, hogy megízlelje valós jelenlétét. Kötelezzük el magunkat, hogy ne vessünk semmiféle akadályt az Atya irgalmas cselekedete elé, hanem kérjük annak a nagy hitnek az adományát, hogy mi is az irgalmasság jelei és eszközei lehessünk - fejezte be elmélkedését a Szent atya.

Szent László nemzeti zarándoklat
2017. Szent László éve lesz Magyarországon. A programsorozat bevezető, első konferenciáját Nagyváradon tartották a tegnap, egyházi, politikai és világi vezetők, résztvevők jelenlétében. 
A bevezető konferenciájának résztvevőit Böcskei László megyéspüspök köszöntötte és mutatta be a székesegyházat és az egyházmegyei kincseket, a lovagkirály örökségét. Ehhez kapcsolódóan a püspök előadásában ismertette, hogy Szent László öröksége, szellemisége mit jelent a partiumi magyarság számára, mennyiben tud erőt adni a megmaradáshoz. Böcskei László bemutatta ugyanakkor az egyházmegyei zarándoklat történetét, és szólt a püspökség jövőképéről is.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára Mikola István hozzászólásában kiemelte: Szent László államfői, törvényhozói, lovagkirályi erényei jelentették évszázadokon keresztül a nemzet számára a magyar államiságot, a keresztény lelkiség megmaradását. Az emlékév célja, felhívják a figyelmet arra, hogy Szent László keresztény egységben gondolkodott, amikor összekapcsolta életművével a közép-európai nemzeteket. Számára Krisztus követők léteztek, akik hitükben egyek. Ugyanakkor a nemzet fogalma is hangsúlyos volt a lovagkirály életében, hiszen uralkodása alatt erősítette meg Magyarország pozícióját és szerepét a térségben. 

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a tövisi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat. 

Kisboldogasszony búcsúk 
A Szatmári Egyházmegyében a szaniszlói, láposbányai, turcbányai, nagybocskói, pálfalvai, körtvélyesi és csanáloserdői templomok titulusa Kisboldogasszony. Láposbányán holnap délelőtt tizenegy órától lesz a búcsúmise Hozdik Zsolt soltvadkerti esperes-plébános prédikációjával. Szaniszlón ugyanazon napon és időben lesz a búcsú, Dudás Miklós sárközújlaki plébános ünnepi szónoklatával. Turcbányán csütörtökön délután fél kettőtől Leabu Marius székesegyházi segédlelkész szentbeszédével tartják a búcsút. Nagybocskón aznap este hat órától Linzenbold Szabolcs diakónus prédikációjával lesz a búcsús szentmise, és ugyancsak ő mond majd szentbeszédet Körtvélyesen de vasárnap, szeptember 11-én, a helyi Kisboldogasszony búcsú alkalmával is.
A Gyulafehérvári Egyházmegyében a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Kisboldogasszony tiszteletére: Tövis, Aninósza, Sztrigyszentgyörgy, Bólya, Almakerék, Zalánpatak, Zágon, Imecsfalva, Alsókapnik, Bálványosváralja, Egeres, Marosugra, Torda, Koród, Székelyvécke, Jobbágytelke, Szászrégen, Tusnádfürdő, Csíkrákos, Gyergyószentmiklós: örmény templom, Lövéte, Zetelaka, Hármasközség, Nagyág, Csíkszentgyörgy: Egerszék, Székelyudvarhely: szombatfalvi Ugron-kápolna. 

Zarándoklat Szentjobbra
Szeptember 11-én, vasárnap szentjobbi zarándoklatra indulnak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai és hívei. Böcskei László megyéspüspök az idei év első körlevelében kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását és Szent István királyunk oltalmát kérjék közösségeink, családjaink megújulásáért. A szentmise végén a főpásztor visszahelyezi a templom mellékoltárára a kegyhely kiemelkedő elemét, a Brünni Fekete Madonna felújított kegyképét.

Továbbképző tanfolyam világiaknak
A temesvári Püspökség szervezésében szeptember 16-18. között a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendházban továbbképző tanfolyamot tartanak mindazoknak a világi munkatársaknak, akik a plébániákon különböző liturgikus feladatokat látnak el. A kurzus keretében a jelenlévők előadásokon és műhelymunkán vesznek részt. A képzés két központi előadásának témája a Laudato Si és az Amoris laetitia pápai dokumentum. A tanfolyamot három csoport számára szervezik: hitoktatóknak, előimádkozóknak, illetve azoknak a világi munkatársaknak, akik egyéb feladatokat látnak el a plébánián. A program vasárnap, szeptember 18-án ebéddel fejeződik be.

Időjárás: Holnap is sok napsütésre számíthatunk, felhősebb körzetek eleinte a déli és nyugati országrészben lehetnek, de csapadék nem valószínű. A szél inkább csak délen, délnyugaton lehet időnként élénk. A legmelegebb órákban 25-31 fokot mérhetünk.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 7.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozson tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A két éve indult Szerdai párbeszéd programsorozat újabb alkalma következik ma este hét órakor Marosvásárhelyen az Ama-Deus kávézóban.
A sorozat szervezői: a Családpasztorációs Központ, a Familia Centrum Egyesület és támogatói  a jezsuita és a református egyetemi lelkészségek.
A szeptemberi alkalom címe: Szót értünk kamaszainkkal? És ők velünk? Mire van szükségük a tiniknek a szülőkkel, felnőttekel való kapcsolatukban?   Mire van valójában szükségük a mai tiniknek kapcsolati szinten a szülőktől? Tudják-e a felnőttek ezt?
Meghívottak: Kovács Szabolcs nyárádszentimrei református lelkész, Bereczki Zsolt ifjúsági csoportvezető, Fiatalok a fiatalokért főegyházmegyei Ifjúsági lelkészség képzésvezetője, a Marosszentgyörgyi Tini-teaest szervezője. A választott témát különböző szempontok szerint megközelítő rövid felvezetőket tartanak a lelkészek, szakemberek, pedagógusok, a témát ismerő meghívottak, majd párbeszédre hívják a résztvevőket is.

Élő Rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok holnap, Szűz Mária születése napján, Élő Rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitük megerősödéséért, városuk és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás a Jézus kápolnától reggel kilenc órakor lesz és érintik a város valamennyi katolikus templomát, négy órakor a Székely Kálvárián keresztutat végeznek, majd az Ugron kápolnánál, öt órakor, búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. Bárhol be lehet kapcsolódni a programba.

Ferences fogadalomtétel
A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 10-én, szombaton délelőtt a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Ficher Balázs fr. Peregrin, Csáki Ferenc fr. Fülöp és Kovács Imre Zsolt  egy évre fogadalommal kötelezik el magukat Krisztus szorosabb követésére a Kisebb Testvérek Rendjében.

Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete
Szeptember 12–25. között kerül sor a Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hetére. A rendezvénysorozat a magyarországi Ars Sacra – Szakrális Művészetek Fesztiváljához csatlakozik, amely a Kulturális Örökség Napok keretében Budapesten indult 2007-ben, és mára a Kárpát-medence egészére kiterjedt.
A szervezők a Csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete keretében tervezett programokkal – kiállításokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és előadásokkal – Csíksomlyó szakrális jellegét kívánják hangsúlyozni, és szeretnék a kegyhelyhez kapcsolódó szakralitást tágabb értelmezésben, a kortárs művészek megközelítésében az érdeklődő közönség elé tárni.
A szeptember 12-én délután öt órakor kezdődő rendezvénysorozatot a kiállítások megnyitói mellett zenei előadások, kerekasztal-beszélgetések és dokumentumfilm-vetítések fogják változatossá tenni.
A Művészetek Hete keretében rendezik meg a Nyitott Templomok Napját is. A program szeptember 17-én, Szent Ferenc stigmatizációjának ünnepén este hét órakor szentmisével kezdődik, amelyet imaóra követ. Az imaóra után az érdeklődők dokumentumfilmet láthatnak Szent Ferenc alvernai stigmatizációjáról. A filmnézés után csendes imádkozásra is lesz alkalom – tudosított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Új csoportot indít a daganatos betegek önsegítő csoportja Székelyudvarhelyen
Rákos betegséggel küzdesz és aktívan részt akarsz vállani a saját sorsod alakulásában? Egy jó közösségre vágysz, ahol tabuk nélkül beszélhetsz a problémáidról? Keresed a belső derűt és megbékélést? Fejlődni szertenél? Gyere és csatlakozz azokhoz, akik már tudják, hogy együtt könnyebb! A Gyulafehérvári Caritas, székelyudvarhelyi székhelyén új önsegítő csoportot indít daganatos betegeknek. Jelentkezni a Caritas Kossuth Lajos utca 18. szám alatti székhelyén vagy a 0732-830171-es telefonszámon, hétköznap 8-16 óra között lehet szeptember 20-ig. A helyek száma korlátozott.
 
Életadó házasság - kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családmunkacsoportja  szeptember 23-24. között Életadó házasság címmel kapcsolatépítő hétvégére hívja és várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. Bejelentkezni szeptember 20-ig lehet. Bővebb információ az iroda@csalad.ro címen vagy a 0742-139380-as telefonszámon (Bakó Máriánál) kapható.

Házaspárok lelkigyakorlata Csíksomlyón
Szeret, mert vagyok mottóval október 14-16. között a csíksomlyói Jakab Antal Házban lelkigyakorlat lesz házaspároknak Keresztes Zoltán gyergyószentmiklósi plébános vezetésével. Bővebben a programról és a bejelentkezési lehetőségekről a www.romkat.ro  honlapon.

Időjárás: Ma többnyire napsütésre számíthatunk. Helyenként felhős lesz az ég és felélénkülhet a szél is, viszont csapadék nem várható. A hajnali órákban több helyen pára, köd képződhet. Napközben  25 és 31 Celsius fok között alakul a levegő hőméséklete.   

MRE - Hírszolgálat, 2016. szeptember 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment