2017. április 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Tusnádfűrdőn tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyhét folyamán járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Nagycsütörtöki szertartások egyházmegyékszerte
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban két ünnepélyes szentmisét mutatnak be holnap.
-Az olajszentelési szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. A szentmise keretében Jakubinyi György érsek megáldja a szent olajokat és az egyházmegye papsága megújítja a szenteléskor tett ígéreteket. A szentmise végén a főegyházmegye érseke köszönti a zarándokcsoportokat, hitoktatókat és hittanosokat, azután ünnepélyes körmenetben viszik át a megszentelt olajakat az érseki palotába. Az utolsó vacsora emlékére este nyolc órakor celebrál szentmisét Jakubinyi György érsek a központi papsággal együtt, melynek keretében 12 papnövendéknek megmossa a lábát.
A csíksomlyói kegytemplomban reggel fél nyolc órától Jeremiás siralmait imádkozzák, majd este hét órakor kezdődik szentmise az utolsó vacsora emlékére.
A kolozsvári Szent Mihály templomban az utolsó vacsora miséje este hat órakor kezdődik.
A nagyváradi székesegyházban ugyancsak két szentmisét mutatnak be a holnapi nap folyamán: a krizmaszentelési szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik, amelyen az egyházmegye papsága együtt misézik a Főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése (keresztelendők olaja, betegek olaja és a szent krizma). Az utolsó vacsora emlékére este hét órától celebrál szentmisét Böcskei László megyés püspök, melynek keretében Jézus felebaráti szeretetének emlékére 12 férfinak megmossa a lábát. A szentmisét este tíz óráig tartó virrasztás követ. Mindkét szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A szatmárnémeti székesegyházban Nagycsütörtökön szintén délelőtt tíz órakor kezdődik az olajszentelési szentmise, majd este hét órakor szentmisét mutatnak be az eukarisztia alapításának emlékére.
A temesvári Szent György székesegyházban az olajszentelési mise holnap délelőtt tíz órakor lesz, majd az utolsó vacsora emlékére este hét órakor celebrál szentmisét Roos Márton megyés püspök, amelynek keretében elvégzi a lábmosás szertartását. A liturgián egyházi énekek csendülnek fel a székesegyház Exultate kórusának előadásában. Karvezető: Bajkai-Fábián Róbert. A szentmise után este tíz óráig tartó virrasztás lesz.
A máriaradnai kegytemplomban ugyancsak este hét órakor kezdődik az utolsó vacsora emlékmiséje.

Húsvéti meditáció a természetben
Húsvéti meditáció a természetben címmel lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek április 21-23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A lelkigyakorlat elemei csendmeditációs gyakorlatok a kápolnában és a természetben, szentmise, csoportos megosztások. A hétvége segítséget nyújt felpörgött, rohanó világunkban megtalálni annak módját és lehetőségét, hogy figyelmünkkel a jelenben éljünk, ami belső szabadságot, életörömet, reményt ad a rezignáltsággal szemben. Jelentkezni Darvas Piroska felelős segítőnővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Holnap egy újabb hidegfront éri el országunkat, mely élénk, helyenként erős nyugati, északnyugati szelet hoz, és sokfelé záporokat okoz majd. A reggeli órákban 2-7 C fok között alakul a hőmérséklet, délután 13-20 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 12.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nagytusnádon tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyhét folyamán járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Húsvéti Őrangyal
A Szent Gellért Alapítvány, a Caritas és a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság szervezésében, partnerek és támogatók segítségével, ma délután négy órától tartják a „Húsvéti Őrangyalt” a  kápolnásfalusi kultúrotthonban.

Húsvéti adománygyűjtés Marosvásárhelyen
Ma délután hat és este nyolc óra között a Marosvásárhelyi Infó és lelkes segítők jótékonysági adománygyűjtést szerveznek a Szent Erzsébet Egyesület és Pál atya gondozásában lévő árva és félárva gyermekek, valamint rászoruló családok megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit házban lévő Efendi kantin.

Nagyheti szertartások a székesegyházakban
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban holnap, Nagycsütörtökön két ünnepélyes szentmisét mutatnak be.
-Az olajszentelési szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. A szentmise keretében Jakubinyi György érsek megáldja a szent olajokat és az egyházmegye papsága megújítja a szenteléskor tett ígéreteket. A szentmise végén a főegyházmegye érseke köszönti a zarándokcsoportokat, hitoktatókat és hittanosokat, azután ünnepélyes körmenetben viszik át a megszentelt olajakat az érseki palotába.
– Az utolsó vacsora emlékére este nyolc órakor celebrál szentmisét Jakubinyi György érsek a központi papsággal együtt, melynek keretében 12 papnövendéknek megmossa a lábát.
Április 14., Nagypénteken Urunk Jézus Krisztus szenvedésére és halálára emlékezünk. Délelőtt tíz órától Jeremiás siralmait lamentálják a szeminaristák. Délután fél három órakor a székesegyházban keresztúti ájtatosság, igeliturgia lesz. A szeminárium kórusa elénekeli a passiót, Szent János evangéliuma szerint. Ezt követi a hódolat a szentkereszt előtt és a szentáldozás.
A temesvári Szent György Székesegyházban holnap, nagycsütörtökön a Székesegyházban két ünnepélyes szentmisét mutatnak be.
– Az olajszentelési mise délelőtt tíz órakor lesz, amelyen az egyházmegye papsága együtt misézik a főpásztorral.
– Az Utolsó Vacsora emlékére este hét órakor celebrál szentmisét Roos Márton megyés püspök, amelynek keretében a hagyománynak megfelelően, Jézus felebaráti szeretetének emlékére a főpásztor elvégzi a lábmosás szertartását. A liturgián egyházi énekek csendülnek fel a székesegyház Exultate kórusának előadásában. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert. A szentmisét este tíz óráig tartó virrasztás követi.
Nagypénteken, április 14-én a Székeskáptalan tagjai reggel nyolc órai kezdettel közös imán (Laudes) vesznek részt. A Jézus szenvedése és halála emlékére bemutatott szertartás délután három órakor kezdődik, majd este kilenc óráig szentségimádásra kerül sor a szentsírnál. A szertartás keretében elhangzik Urunk szenvedéstörténete (passio) János evangéliuma szerint.
 
Gyümölcsfa ültetés
Különleges ünnepségre kerül sor április 17-én, Húsvéthétfőjén Szentkatolnán és  Hatolykán. Gyümölcsfa csemetéket ültetnek, immár negyedik éve azoknak a gyerekeknek a tiszteletére, akiket az előző évben   kereszteltek: Hatolykán a templom kertben 6 és  Szentkatolnán a plébánia kertjébe 5 fát. A szentmise után a hívek a helyszínre vonulnak, ahol a szülők elültetik a fákat majd a plébános megáldja.

CSIT 2017
Elindult a 2017-es Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra az önkéntesek jelentkezése. Aki szeretne hozzájárulni Erdély egyik legnagyobb katolikus ifjúsági keresztény rendezvényéhez, jelentkezzen önkéntesnek április 20-ig a csitinfo.ro oldalon.

Négy zarándokút
A Szatmári Római Katolikus Püspökség minden évben ajánl zarándoklatokat a hívek figyelmébe. Idén négy utat szervez a Püspökség pasztorális irodája. Az első május 27-én indul – a célpontja Horvátország és Bosznia-Hercegovina. Június 22-24-e között „Szent László nyomában” címmel; augusztus 30. és szeptember 4-e között Svájcba és Olaszországba; szeptember 26. és október 8-a között pedig Lourdes-ba, Santiago de Compostella-ba és Fatimába.
A zarándoklatokra jelentkezni, azokról érdeklődni az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, a Szatmári Római Katolikus Püspökségen személyesen lehet, valamint a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444-es telefonszámokon Mekker Enikő szervezőnél. Részletes információkat találnak a szatmariegyhazmegye.ro oldalon is, a zarándoklatok menüpont alatt.

Időjárás: Ma valamivel nyugodtabb, de ugyanakkor hűvös idő várható. Több helyen erősen felhős lesz az ég, több napsütésre a nyugati országrészben számíthatunk. A légmozgás mérsékelt marad. Hajnalban hüvős lesz, az erdélyi medence térségében gyenge fagy is előfordulhat, napközben 11-17 fokot mérhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment