2017. április 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Tusnádfűrdőn tartják az örökös szentségimádási napot. Ma, amikor az Oltáriszentség alapítására emlékezünk, járuljunk minél többen a kenyér színében jelen levő Krisztus elé, virraszunk Vele, engeszteljük Őt bűneinkért, és az egész világ bűneiért.

Ünnepi szertartások egyházmegyékszerte
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban ma két ünnepélyes szentmisét mutatnak be: az olajszentelési szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. A szentmise keretében Jakubinyi György érsek megáldja a szent olajokat és az egyházmegye papsága megújítja a szenteléskor tett ígéreteket. A szentmise végén a főegyházmegye érseke köszönti a zarándokcsoportokat, hitoktatókat és hittanosokat, azután ünnepélyes körmenetben viszik át a megszentelt olajakat az érseki palotába. Az utolsó vacsora emlékére este nyolc órakor celebrál szentmisét az érsek a központi papsággal együtt, melynek keretében 12 papnövendéknek megmossa a lábát. Holnap délelőtt tíz órától Jeremiás siralmait lamentálják a szeminaristák. Délután fél három órakor a székesegyházban keresztúti ájtatosság és igeliturgia. A szeminárium kórusa elénekeli a passiót, Szent János evangéliuma szerint. Ezt követi a hódolat a szentkereszt előtt és a szentáldozás.
A csíksomlyói kegytemplomban ma reggel fél nyolc órától Jeremiás siralmait imádkozzák, majd este hét órakor kezdődik szentmise az utolsó vacsora emlékére. Holnap reggel öt órától keresztút lesz a Jézus hágón, fél nyolc órától pedig Jeremiás siralmait imádkozzák. Délelőtt tíz és délután négy óra között gyónási lehetőség lesz, majd a nagypénteki szertartás este hét órakor kezdődik.
A kolozsvári Szent Mihály templomban ma, az utolsó vacsora miséje, valamint holnap, Urunk szenvedésének megünneplése este hat órakor kezdődnek. A szertartások előtt egy fél órával lamentáció lesz.
A nagyváradi székesegyházban ugyancsak két szentmisét mutatnak be a mai nap folyamán: a krizmaszentelési szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik, amelyen az egyházmegye papsága együtt misézik Böcskei László megyés püspökkel. Az utolsó vacsora emlékére este hét órától celebrál szentmisét a Főpásztor, melynek keretében Jézus felebaráti szeretetének emlékére 12 férfinak megmossa a lábát. A szentmisét este tíz óráig tartó virrasztás követi. Mindkét szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Holnap délután három órától kezdődik a városi keresztút a székesegyház udvarában, majd a nagypénteki szertartás délután hat órától lesz. Mindkét eseménybe rádiónk hullámhosszán is bekapcsolódhatnak.
A szatmárnémeti székesegyházban szintén ma délelőtt tíz órakor kezdődik az olajszentelési szentmise, majd este hét órakor az eukarisztia alapításának emlékére mutatnak be szentmisét. Holnap délután három órától keresztúti ájtatosság lesz, este hét órakor pedig kezdődik a szertartás passióénekléssel.
A temesvári Szent György székesegyházban az olajszentelési mise szintén délelőtt tíz órakor kezdődik, majd az utolsó vacsora emlékére este hét órakor celebrál szentmisét Roos Márton megyés püspök, amelynek keretében elvégzi a lábmosás szertartását. A liturgián egyházi énekek csendülnek fel a székesegyház Exultate kórusának előadásában. Karvezető: Bajkai-Fábián Róbert. A szentmise után este tíz óráig tartó virrasztás lesz. Holnap a Székeskáptalan tagjai reggel nyolc órai kezdettel közös imán vesznek részt. A Jézus szenvedése és halála emlékére bemutatott szertartás délután három órakor kezdődik, majd este kilenc óráig szentségimádásra kerül sor a szentsírnál. A szertartás keretében elhangzik Urunk szenvedéstörténete János evangéliuma szerint.
A máriaradnai kegytemplomban ugyancsak este hét órakor kezdődik az utolsó vacsora emlékmiséje. Holnap a nagypénteki szertartás délután öt órakor kezdődik.

Felkészítő a felvételire
A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum felkészítőt tart az V. és IX. osztályba felvételizőknek ettől a héttől, hétfőnként délután három órától képzőművészeti köröket és péntekenként, így holnap is, déli egy órától pedig zenei felkészítőt. A foglalkozások egészen a felvételi időpontjáig lesznek megtartva, amely május 26-án lesz. Érdeklődni lehet a képzőművészeti körökre a 0740-178762-es, zene felkészítőre a 0740-878323-as telefonszámon, illetve az iskola titkárságán.

Szent Antal nagykilenced Szárhegyen
A szárhegyi ferences Kolostor templomában április 18-án, Húsvét keddjén kezdik meg a Szent Antal nagykilencedet. Ezeken a napokon a szentmisék rendje a következő lesz: délelőtt tíz órától rózsafüzér, majd fél tizenegytől és délután öt órától szentmise elmélkedéssel. A szentmisék homíliájában arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan kerülhetünk élő kapcsolatba Istennel. Az első kedd elmélkedési témája: „Keresztényként nem vagyok vallásos!”, ami egy kissé provokatívnak tűnhet, de elgondolkodtató. A szárhegyi ferencesek várnak minden egyes fiatalt és felnőttet, akik a hitükben szeretnének növekedni.

Partiumi Regionális Ifjúsági találkozó
Hetedik alkalommal rendezi meg a Háló közösség a Regionális Ifjúsági Találkozót április 22-én, Nagyváradon. Az idei találkozó mottója „1+1=1”, témája pedig a párkapcsolat. Meghívott előadó Tóth Attila Levente, tasnádszántói plébános. A napot számos szórakoztató programmal, játékkal színesítik. Várják a 14 életévüket betöltött fiatalok jelentkezését. Bővebb információk a www.halo.hu honlapon találhatóak.

Időjárás: Egy újabb hidegfront éri el országunkat, mely élénk, helyenként erős nyugati, északnyugati szelet hoz, és sokfelé záporokat okoz majd. A reggeli órákban 2-7 C fok között alakul a hőmérséklet, délután 13-20 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment