2017. április 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Krisztus él, feltámadt: ez a keresztény üzenet magva
Mintegy 20 ezer hívő jelenlétében tartotta meg Ferenc pápa szokásos szerdai kihallgatását a vatikáni Szent Péter téren. Katekézisében ezúttal is a keresztény reményről elmélkedett, Pál apostolnak a Korintusiakhoz írt első leveléből vett részlet alapján, Krisztus feltámadásának tanúiról. Pál apostolnak a keresztény reményről szóló szavai a feltámadáshoz vezetnek minket. Az apostol így foglalja össze: Jézus a mi bűneinkért halt meg, eltemették, harmadnapra feltámadt és megjelent Péternek és a tizenkettőnek. Ez tény. Meghalt, eltemették, feltámadt és megjelent. Vagyis Jézus él. Ez a keresztény üzenet magva – jelentette ki Ferenc pápa.
Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy nem a halálból indulunk ki, hanem Isten irántunk való szeretetéből, aki legyőzte legádázabb ellenségünket. Pál azt kiáltja, a prófétákat visszhangozva: „Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?” Ebben a húsvéti időszakban hordjuk szívünkben ezt a kiáltást és tanúskodjunk arról, hogy Jézus még itt van, továbbra is köztünk van: él és feltámadt – zárta szerda délelőtti katekézisét a pápa.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Csíkszentgyörgyön tartják az örökös szentségimádási napot. Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Papszentelés Temesváron
Roos Márton megyés püspök április 22-én, szombaton a Szent György székesegyházban kézrátétele és imája által áldozópappá szenteli az arad-ségai születésű Váncsa Csaba diakónust. A délelőtt tíz órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében a Bajkai-Fábián Róbert vezette Exultate énekkar Franz Reisinger C-dúr miséjét szólaltatja meg.

A nagyvárad-újvárosi templom főoltárképének megáldása
Április 23-án, vasárnap délután öt órakor Böcskei László megyés püspök szentmisét mutat be a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban, melynek keretében megáldja a templom Szent László királyt ábrázoló, felújított főoltárképét. A szentmise végén a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat bemutatja a „Virág ország gyökerén” című Szent László-életrajzot.

Időjárás: A meteorológusok szerint péntekig Bukarest és harminc megye területén továbbra is érvényes a sárga jelzésű figyelmeztetés a csapadék és az erős szél miatt.
Holnap hajnalban havas eső, havazás is kialakulhat, a hegyekben jelentős vastagságú hórétegre kell számítani. A leghidegebb az erdélyi medence térségében lesz, -5 fok körüli értékekkel. Napközben is csupán 1-8 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 19.

 


H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap a Mária Rádióban
A szeretet az a szem, amellyel megláthatjuk, megtapasztalhatjuk a láthatatlan Istent, aki szeretet, három személy szeretetközössége. Ebben a szeretetközösségben van részünk: az Atya gyermekei lettünk, a Fiú által, a Szentlélekben. Isten szentháromságos arcát próbáljuk kutatni, szemlélni mai tematikus napunk során. Tartsanak velünk Önök is!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Zsögödön tartják az örökös szentségimádási napot.  Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az  Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, imádatunkat.

Előadás-sorozat a lazaristákról Nagyváradon
A lazaristák 2017-ben ünneplik a rend létrejöttének 400. évfordulóját. Februárban Nagyváradon, a Szent Katalin-telepi római katolikus plébánián egy öt részből álló előadás-sorozat indult útjára, amelyben a lazaristák ismertetik a szerzetesrendet, Páli Szent Vincét, a rend alapítóját és a vincés lelkiséget.
Április 21-én, pénteken este hét órától Lipinski Michal CM lazarista atya tart előadást. Várják az érdeklődőket!

Élet a lélekben plébániai imacsoportok találkozója
„Újuljatok meg gondolkodástok szellemében” mottóval április 22-én a csíkszeredai új sportcsarnokban találkoznak az Élet a lélekben plébániai imacsoportok. Az imanap reggel kilenc órakor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után a sportcsarnok megáldása következik. Az elmélkedéseket Madarász Attila bögözi plébános és Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész tartja. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután öt órakor Tamás József püspök mutat be, rádiónk élő adásban közvetíti. Bővebben az eseményről a www.eletalélekben.ro honlapon olvashatnak.

Felcsíki kórustalálkozó
Április 22-én, szombaton Csíkszenttamáson tartják a XXIII. felcsíki kórustalálkozót. A fél tíz órakor kezdődő rózsafüzér-ájtatosság után szentmisét mutatnak be, melyet a kórusok előadása követ. Fellépnek Csíkmadaras, Delne-Csíkpálfalva, Csíkszentmiklós-Borzsova, Gyímesközéplok, Csíkkarcfalva, Rákos-Göröcsfalva-Vacsárcsi, Szépvíz, Csíkszentdomokos, Hidegség, Csíkcsicsó, Dánfalva, Csíksomlyó: kegytemplom kórusa, Madéfalva, Gyímesfelsőlok, Taploca, Csíkszentmihály-Ajnád, Balánbánya, Gyimesbükk, Csíkszereda-Millennium templom, valamint a házigazda a csíkszenttamási egyházközségek kórusai.

Rendkivüli hangverseny Kolozsváron
A kolozsvári Visszhang kórus és kamarazenekar valamint a Belgiumi leuveni egyetem kórusának közös hangversenyére kerül sor április 22-én, szombaton délután hat órától a kolozsvári Piarista templomban. Felcsendül Antonio Vivaldi Gloria című műve, Molnár Botond vezényletével, valamint elhangzanak még más híres zeneszerzők művei is melyeket Stefano Poletto fog vezényelni, zongorán közreműködik Lokodi Lehel. A belépés díjtalan, várnak minden zenekedvelőt.

Szentmise és jótékonysági rendezvény Petrozsényban
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi otthonában van egy bezárt ajtó, mögötte egy romosan is impozáns hajdani kápolna, amelyet szeretnének felújítani Szász János, helyi plébánossal. Ebből a célból április 23-án, vasárnap délelőtt tíz órai kezdettel szentmisét mutatnak be, utána a budapesti „Nem adom fel” együttes zenél és kerekesszékes táncosaival előadást tart.  A jótékonysági rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Búcsú és templom megáldása
A szent György vértanúról nevezett ferences templom búcsúünnepét Esztelneken, április 24-én, hétfőn délelőtt tizenegy órakor tartják. A búcsús-hálaadó szentmise keretében Tamás József püspök atya áldását adja a felújított templomra, liturgikus bútorokra és az oltárképet helyettesítő domborműre. Erre a kettős ünnepre három napos lelkigyakorlattal készülnek, április 21, 22-én, azaz pénteken és szombaton délután hat órától lesz szentmise és lelkigyakorlatos szentbeszéd, majd 23-án, vasárnap a délelőtti fél tizenegyes szentmise keretében. A lelkigyakorlatot Marián testvér fogja vezetni a brassói ferences kolostorból. Mindenkit hívnak és várnak a közös ünneplésre.

Időjárás: A meteorológusok szerint ma reggel kilenc és délután hat óra között havazásra és hóviharokra vonatkozó narancssárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben a Déli-Kárpátokban és a Bánsági-hegyekben. Április 19-étől 21-éig Bukarest és harminc megye területén sárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben kiadós csapadékra és erős szélre. Ma szeles, hűvös, csapadékos napra készülhetünk, országszerte felerősödik, nyugaton, északnyugaton viharossá fokozódik az északnyugati szél. Sokfelé várható eső, zápor, a hegyekben havazhat is. Nyugaton, északnyugaton jelentősebb mennyiségű csapadék is eshet, meghaladva a 20-25 litert / négyzetméterenként. A hüvős hajnalt követően napközben 4-10 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2017. április 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment