2017. február 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Találkozások az ökumené jegyében Nagybányán
Nagybányán 2017. február 12-19. között találkoznak a különböző felekezetekhez tartozó hívek a katolikus, református, evangélikus és baptista templomokban. Az imahét kezdő és záró szentmiséit/istentiszteleteit (12-én és 19-én) mindegyik felekezet a saját templomában tartja. Február 15-én, szerdán este hat órától az óvárosi református templomban Román János római katolikus esperes tartja a homíliát. Február 16-án, csütörtökön este hat órától, a Szentháromság templomban igét hirdet Köncze-Geréb Árpád evangélikus esperes. Február 17-én, pénteken este hat órától az újvárosi református templomban Szmutku Róbert római katolikus plébános prédikál. Február 18-án, szombaton este hat órától a baptista imaházban Tasnádi András Zsolt református lelkipásztor hirdeti az igét.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket február 18-án, délután öt órakor a helyi plébániatemplomba. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Lelkigyakorlat Kézdivásárhelyen
Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlat kezdődik holnap este hét órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébániatemplomban. A lelkigyakorlat vezetője: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. Várnak minden érdeklődőt.

Alcsíkiegyházi kórustalálkozó
Huszonkettedik alkalommal szervezik meg február 18-án Csíkszentgyörgyön az alcsíki egyházi kórusok találkozóját. A program fél tizenegy órakor kezdődik rózsafüzérrel majd tizenegy órától szentmisét mutat be Tamás József segédpüspök a kerület papságával. A szentbeszédet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tartja. Ezt követően a jelen levő kórusok bemutatkoznak és  kórusműveket szólaltatnak meg. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Lelkigyakorlatos imahétvége   
 Február 17-19. között Jakabos Barnabás jezsuita atya vezetésével szentignáci jellegű csendes ima-lelkigyakorlatra kerül sor a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. (A lelkigyakorlat során egy-egy rövid imafelvezetést hosszabb csendes ima – Istenre figyelés – követ.) A lelkigyakorlat jellege miatt ezen napokra a beköltözés kötelező. Várják azokat, akik szeretnék a külvilágtól jól elhatároltan, csendben Istennek szentelni ezt a hétvégét, a lelki épülés útján. Jelentkezni lehet a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál, vagy telefonon, a 0755-489743-as telefonszámon ma délutánig.

Férjek, édesapák hétvégéje
A Gyulafehérvári Családpasztorációsközpont február 24-e és 26-a között szervezi meg a férjek és édesapák lelki hétvégéjétCsíksomlyón a Jakab Antal Házban „Férfilét és felelősség” címmel. A szervezők számára fontos, hogy a programban ezúttal is helyet kapjanak mindazok a mozzanatok, amelyeknek az elmúlt években is nagy sikere volt: pénteken este a filmnézést összerázó beszélgetés, borozgatás követ, szombat délután új formában, műhelymunkák keretében lesznek együtt, de megszervezik a keresztútat is. Szombat este és vasárnap a férjekés édesapák szentmisén vehetnek részt, és a már többéves hagyomány szerint szombaton este a résztvevők személyes és közös imában vihetik terheiket, örömeiket, családjaikat az Oltáriszentségben jelen levő Jézus elé. A program egész ideje alatt jelen lesz Szénégető István marosvásárhely-remeteszegi plébános, családpasztorációs lelkész. A hétvége részvételi díja: 30lej/fő/hétvége, ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit. A teljes ellátást igénylők számára az összköltség 150 lej.
A programra jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet. Jelentkezési határidő: 2017. február 21.

Időjárás: Szerdán és csütörtökön több helyen napos időre van kilátás, de néhol tartósan megmaradhat a hajnalra képződő köd és alacsony szintű rétegfelhőzet. Az ország keleti és délkeleti részén havazásra is kell számítani, itt a szél is megélénkülhet. Reggelente fagyni fog, délután többnyire 0-9 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2017. február 14.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ezrek kísérték végső nyughelyére a szentegyházasfalusi plébánost 
Megrendült gyászolók ezrei hajtottak fejet tegnap Portik-Bakai Sándor szentszéki tanácsos, a szentegyházasfalvi Szent András Egyházközség plébánosának ravatala előtt a plébániatemplomban. Az engesztelő szentmise után, a település ősi rendje szerint, végeláthatatlan sorokban kísérték földi nyughelyére – végakarata szerint utolsó szolgálati helyének temetőjébe. „Nekünk a tanítása, tettei szólnak és az élete. A megélt hite” – hangzott el a gyászbeszédben. Forrás:Székelyhon.ro

Közzé tették Ferenc pápa fatimai látogatásának logóját

A pápa május 12-én kétnapos látogatásra a portugál zarándokhelyre utazik a Fatimai jelenések centenáriuma alkalmából. Február 13-án közzé tették a pápai út logóját, amely többféle szándékot juttat kifejezésre. Az első, hogy vizuálisan támogatni kívánja a Szentatya arculatát az egyszerű és világos tipográfiai jelleggel. Ugyanakkor a stílus, amelyet Dino Santos tervező 2008-ban készített, jól kifejezi a portugál kultúrát. A logót Francisco Provvidenza tervezte. A második célja az volt, hogy megmutassa: Ferenc pápa zarándoklatának témája „Szűz Mária szeplőtelen szíve”. A szív forma, két egymásba érő, szimmetrikus ellipszis Mária tisztaságát képviseli és önmaga kiüresítését, hogy feltöltődjön Isten szeretetével. A logón látható szív előtérbe helyezi az Atya irgalmas szeretetét és benne a rózsafüzér keresztjével, hogy ne feledkezzünk meg Fia megváltó szenvedéséről. A logó harmadik célkitűzése, hogy kifejezze: a Fatimai Szűz üzenete sürgetően a rózsafüzér imádkozására hív, a szív forma ugyanis a rózsafüzér szemeiből áll össze. Negyedrészt a logóban kifejezésre jut, hogy a zarándoklat beilleszkedik a jelenések 100. évfordulójának szertartásaiba a mottóval együtt: „Máriával a remény és a béke zarándoka”. Továbbá Ferenc pápa fatimai látogatásának logóját különböző média felületeken is megjelenítik – tudtuk meg a Vatikáni Rádió honlapjáról.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Bordoson tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért. 

Lelkinap Csíkszeredában
Ma az esti szentmise után fél hét órától a Millenniumi templom alagsorában “Újratervezés” címmel újabb előadás lesz azok számára akik gyászban, veszteségben élnek. Várják az érdeklődőket. Bővebb információ a 0746 138 763-as telefonszámon – Nagy Enikő-Zelma szociális testvérnél kapható.

Lelkigyakorlat Kézdivásárhelyen
Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik!” mottóval lelkigyakorlat kezdődik holnap este hét órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébániatemplomban. A lelkigyakorlat vezetője: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. Várnak minden érdeklődőt. 

Alcsíkiegyházi kórustalálkozó
Huszonkettedik alkalommal szervezik meg február 18-án Csíkszentgyörgyön az alcsíki egyházi kórusok találkozóját. A program fél tizenegy órakor kezdődik rózsafüzérrel majd tizenegy órától szentmisét mutat be Tamás József segédpüspök a kerület papságával. A szentbeszédet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tartja. Ezt követően a jelen levő kórusok bemutatkoznak és  kórusműveket szólaltatnak meg. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. 

Valláspedagógiai továbbképző Nagyváradon
Valláspedagógiai továbbképzőt szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Egyházmegyei Katekétikai Központja február 17-19. között, a nagyváradi Posticumban. A továbbképző előadói, Franz Kett és Dr. Cyril Tomáš Havel a következő három témát dolgozzák fel: a Föld – az élet helye, a Föld – csodálkozás helye, a Föld – a felelősségvállalás helye.

Lelkigyakorlatos imahétvége 
Február 17-19. között Jakabos Barnabás jezsuita atya vezetésével szentignáci jellegű csendes ima-lelkigyakorlatra kerül sor a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. (A lelkigyakorlat során egy-egy rövid imafelvezetést hosszabb csendes ima – Istenre figyelés – követ.) A lelkigyakorlat jellege miatt ezen napokra a beköltözés kötelező. Várják azokat, akik szeretnék a külvilágtól jól elhatároltan, csendben Istennek szentelni ezt a hétvégét, a lelki épülés útján. Jelentkezni lehet a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál, vagy telefonon, a 0755-489743-as telefonszámon ma délutánig. 

Gyermekgondozó képzés indul Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas gyermekgondozói képzést indít Csíkszeredában. Gyermekközösségekben dolgozóknak, otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődőknek, kisgyermekes szülőknek ajánlják. Jelentkezési határidő február 28. Bővebb információ a www.caritas-ab.ro honlapon található. 

Időjárás: Ma hazánk nagy részén sok lesz a napsütés, de az ország keleti és déli részén még mindig kemény fagyokra kell számítani. Reggelre többfelé pára, helyenként köd képződhet. A szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban -15 és -7, délután +2 és +6  fokot mérhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. február 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment