2017. július 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Sepsiszentgyörgyön, a Szent Benedek templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Gépjárművek megáldása Nagyváradon
Szent Kristóf, az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Az ő ünnepét megelőző vasárnapon, július 23-án, a délután hat órai és az este kilenc órai szentmisék keretében, a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt Fodor József általános helynök megáldja a jelenlévő gépjárműveket.

Psallite gitártábor Hargitafürdőn
Július 25-29 között rendezi meg idén a gitártábort a Psallite együttes Hargitafürdőn. Egyébb részletek, valamint jelentkezés az együttes psalliteband nevű facebook oldalán lehetséges.

Hittantábor Magyarfenesen
Július 28-30 között hittantábort szervez a magyarfenesi római katolikus plébánia. A programban lesz bibliai történetekkel való ismerkedés, kirándulás, sport, kézműveskedés. Jelentkezni július 23-ig lehetséges Chinda Péter kántornál a 0748-466712-es telefonszámon.

Ifjúsági tábor és lelkigyakorlat Székelyszálláson
„Valaki mondja meg milyen az élet...” mottóval rendezik meg a XVI. ifjúsági tábort és lelkigyakorlatot a Marosvásárhely melletti Székelyszálláson, augusztus 11-15 között. Bővebb információk a 0742-698166-os telefonszámon kaphatóak Hajlák Attila kézdivásárhelyi segédlelkésznél.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap három szentmisét is hallhatnak a rádióban: reggel nyolc órától Nagykárolyból, a Szentlélek templomból, délelőtt tizenegy órától Gyimesközéplokról, Szent Mária Magdolna búcsút közvetítünk, majd délután öt órától a kápolnaszentelési szentmisét hallhatják Madéfalváról. Vasárnap a hét plébániatemplomából, Nagykárolyból hallhatják a szentmisét, délelőtt tizenegy órától.

Időjárás: Tovább folytatódik a kánikula, de már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialakulhatnak lokális záporok, zivatarok, egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében. Napközben 30-37 fok között alakul a hőmérséklet.
Sárga riasztást bocsátott ki az ország nyugati megyéjére a meteorológiai szolgálat. Egész hétvégére érvényes kód esőt, viharokat, délen kánikulát jelez.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 21.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Zalatnán tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Kápolnaszentelés Madéfalván
Július 22-én, szombaton a délután öt órától kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök felszenteli a Szent Anna tiszteletére épített kápolnát. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Templombúcsúk hétvégén
A gyulafehérvári főegyházmegyében a csobothegyi Szent Anna kápolnában a szentmise július 22-én, szombaton déli tizenkét órakor kezdődik. A búcsúra keresztalja indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébániától reggel kilenc órakor.
Kadicsfalván július 23-án, vasárnap fél egy órakor kezdődik az idei Szent Anna búcsús szentmise. A szentbeszédet László Rezső pálos szerzetes tartja Hargitafürdőről.
A temesvári egyházmegyében Aradon, a Mosóczy-telepi katolikus egyházközséghez tartozó Szilvástelepi templomban július 23-án, vasárnap délután öt órától tartják a Szent Anna-napi búcsúünnepséget. Főcelebráns és ünnepi szónok Cădărean Ionuţ máriaradnai segédlelkész.
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Kilyénfalván a templombúcsút Szent Mária Magdolna ünnepén július 22-én, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják. A szentmise ünnepi szónoka Ilyés Lehel gyergyóalfalvi segédlelkész.
Az ozsdolai plébániatemplomban is július 22-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise.
Gyimesközéplokon szintén délelőtt tizenegy órakor lesz az ünnepi szentmise. Főcelebránsa Oláh Dénes főesperes-plébános, szónoka pedig Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Nyárádselyén július 23-án, vasárnap ünneplik a Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Csüdör Imre jobbágyfalvi plébános, délben egy órakor kezdődik. Atyhában szintén július 23-án, vasárnap délben egy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Márton István tölgyesi plébános tartja.
Július 23-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától a gyilkostói Szent Kristóf kápolnánál búcsús szentmisét tartanak. Ünnepi szónok Finta József kiskunhalasi plébános.

Psallite koncert a FerBiTen
10. alkalommal gurul a Ferences Biciklitúra július 19-24. között. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Az idei jubileumi Ferbit kiemelt ünnepi programja a ma esti koncert Hidegségen. A csíkszeredai Psallite együttes örömmel várja a gyimesieket és nemcsak este fél 9-re a szabadtéri színpadi koncertjükre. Csatlakozzanak minél többen a biciklis, imádkozó fiatalok ünnepéhez!

Felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karára
A kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar felvételit hirdet július 19 és 31. között alap- és magiszteri képzésre egyaránt. A kar bentlakást és évi 2500 lej ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanulni vágyó katolikus fiatalnak, aki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bármilyen szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való beiratkozása mellett. A kar célkitűzése katolikus értelmiség formálása. A teológia oktatásával szeretnék hitükben megerősíteni hallgatóikat, és számukra olyan erkölcsi alapot nyújtani, amely a boldogságkeresés útján szilárd útmutatót jelent. Részletek a www.rocateo.ro honlapon.

„Szent László, légy velünk!” – rockoratórium és táncjáték
Az idei jubileumi év apropóján, a szent királyról szóló rockoratórium és táncjáték készül Szent László, légy velünk! címmel, amely Erdély védőszentjének rendkívül erős, pozitív személyiségét, nagyszerű cselekedeteit, és a köré fűződő legendakört fogja össze, óriásprodukcióként zenében, dalban, táncban. A rockoratórium történelmi tényekre, népi énekekre, zsoltárokra, valamint lovagkirályunkhoz kapcsolódó legendakörre épül.
E nagyszabású produkció megírására és bemutatására a 30 éves jubielumát ünneplő Role zenekar vállalkozott. A grandiózus bemutató előadás augusztus 20-án, este kilenc órától lesz Csíkszeredában, a Szabadság téren, melyre minden érdeklődőt várnak.

Időjárás: Ma is folytatódik a kánikula, tovább fokozódik a hőség, délután 32-37 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A napos időt helyenként gomolyfelhők zavarhatják meg.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 21.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment