2017. június 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Csíksomlyón a Salvator-kápolnában tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Előadás Brassóban
A brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében június 21-én, szerdán délután hat órától A természeti katasztrófák, különösen a földrengések szerepe, jelentősége a Bibliában címmel előadást tart Bodor Attila római katolikus lelkész, biblikus az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Várnak minden érdeklődőt.

Szlovák hívek Szent László Regionális Találkozója
Június 22-én, csütörtökön Sólyomkőváron tartják a negyedik Szent László regionális találkozót, amelyre az egyházmegye szlovák nyelvű híveit várják a szervezők. A meghirdetett programnak megfelelően délután fél hat órakor a helyi plébániatemplomban találkoznak a zarándokok, ahol a szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással és konkrét irányvonalakat fogalmaznak meg a mai keresztény ember, illetve a plébániaközösségek életében. A találkozót délután fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja le, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Kubalak Péter élesdi esperes-plébános lesz.

A Notre Dame zárdatemplom búcsú ünnepe
Június 23-a Jézus Szentséges Szíve ünnepe, amely egyúttal a temesvári Notre Dame zárdatemplom felszentelésének emléknapja. A templombúcsú alkalmából az ünnepi szentmisét délután hat órakor Ft. Balogh László arad-mikelakai plébános celebrálja.

Lelkinap Nagyváradon
„Meglátogatott a Szűzanya” címmel lelkinapot tartanak a Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébániatemplomban június 24-én, szombaton délelőtt tíz órai kezdettel. Meghívott előadó Hajlák Attila, kézdivásárhelyi segédlelkész, aki a fatimai jelenések centenáriuma alkalmából tart majd előadást. Várják a helyi, vagy akár a környékbeli híveket is.

Zarándoklat Szabolcsra
Szent László király nevéhez fűződik a 925 évvel ezelőtt, 1092-ben megtartott Szabolcsi Zsinat. Erre a jelentőségteljes eseményre emlékezve június 24-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor szentmisét mutatnak be Szabolcson, az egykori zsinat helyszínén. A szentmisén részt vesz Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Időjárás: Holnap sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. Csapadék inkább az ország délkeleti részén  fordul elő. A szél is veszít erejéből, már csak keleten, délkeleten és délen lehetnek élénk széllökések. Erősödik a nappali felmelegedés, napközben 26-32 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 19.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Urikányban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Hálaadó szentmise és könyvbemutató
Dr. Vencser László morálteológus, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola volt tanára és vicerektora, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója 2017. június 17-én lett 70 éves. Az alkalomról munkatársai, hívei és tisztelői év eleje óta lakóvárosában, Linzben, de itthon, szűkebb és tágabb szülőföldjén is több alkalommal megemlékeztek, a kerek születési évforduló napjához pedig szülőfalujában kapcsolódnak ünnepi események: június 20-án, kedden délelőtt tizenegy órakor a ditrói Jézus Szíve templomban hálaadó szentmisét mutat be a hét évtizedért, június 23-án pedig bemutatja Értékeink útján című új kötetét-tudtuk meg a romkat.ro honlapról.

Szent László-ereklye fogadása Búzásbesenyőben
Búzásbesenyőn június 23-án, pénteken délután öt órakor fogadják a Szent László-csontereklyét, és elhelyezik a templomban. Majd ájtatosság és litánia imádkozása lesz Szent Lászlóról, valamint énekek és Jézus Szíve-litánia. Délután hat órától szentmisét mutatnak be Szent László és Jézus Szíve tiszteletére, szentbeszédet mond Czikó László helyi plébános. Este hét órától vetített képes előadást tart Szent Lászlóról és a csontereklyéjéről Darvas Kozma József csíkszeredai esperes, plébános. A szentmise után a Szent László-ereklyét átszállítják a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomba.

Egyházmegyei ministránstábor fiúk részére
Június 26-29. között Csíksomlyón, a Szent István Házban lesz idén az egyházmegyei ministránstábor fiúk részére. Jelentkezni Tamás Huba ministránslelkésznél lehet a 0744 578 897-es telefonszámon.

Tükör-Kép önismereti tábor kisiskolásoknak Szelterszen
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében önismereti tábor lesz 7-12 éves gyerekeknek a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házban június 25-július 1. között. Az egy hetes nyári tábor önismereti-, bibliás- és kézműves programokból épül fel, legfontosabb céljának tekintve a gyermekek lelki, szellemi nevelését. A tábor korszerű kellékek, megfelelő módszerek és elkötelezett szakemberek, illetve önkéntesek segítségével zajlik. Jelentkezni a 0747-164-626-os telefonszámon vagy a gellerta@gmail.com e-mail címen lehet.

A józanság útján – lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek Székelyudvarhelyen
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez lelkigyakorlatos hétvégét a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat június 29 – július 2. között. A programra várják mindazokat, akik szenvednek saját vagy valaki más függőségétől, akik vágynak a józanságra és keresik az utat, vagy akik meg szeretnék erősíteni a józanságukat…Érdeklődni és jelentkezni Márton Orsolyánál lehet június 26-áig a 0733-773577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail címen.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
„A csendes figyelembe rendeződhet életünk” mottóval július 8 és 15-ke között személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot hirdetnek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban. A lelkigyakorlat elemei: egyéni és közös elmélkedések, naponta személyes beszélgetés a kísérővel, szentmise, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. Jelentkezni július 1-ig lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

XIII. Márton Áron-zarándoklat
2017. július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Hétvége a piarista nővérekkel
A Piarista Nővérek Kongregációja 2017. március 18-án, az alapítóanya, Boldog Celestina Donati ünnepén új tematikus évet kezdett. Ebben az évben különös figyelmet fordítanak a szerzetesi hivatás értékeinek felmutatására.
A szatmárnémeti piarista nővérek 2017. július 7-9. hívnak és várnak mindenkit, aki a nevelői küldetést ismerte fel magában, vagy a szerzetesi hivatással szeretne közelebbről megismerkedni.
Érdeklődni az oasismatercelestina@gmail.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Ma főként keleten, délkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, néhol zivatar, máshol változóan felhős, napos időre készülhetünk.  Marad a szeles idő, többfelé erős, helyenként viharos lökések kísérhetik az északias szelet. Napközben 21-28 fokot mérhetünk, az erős szélben azonban csökkenhet hőérzetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment