2017. június 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Hargitafürdőn tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Előadás Brassóban
A brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében június 21-én, holnap délután hat órától A természeti katasztrófák, különösen a földrengések szerepe, jelentősége a Bibliában címmel előadást tart Bodor Attila római katolikus lelkész, biblikus az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Várnak minden érdeklődőt.

Egyházmegyei ministránstábor fiúk részére
Június 26-29. között Csíksomlyón, a Szent István Házban lesz idén az egyházmegyei ministránstábor fiúk részére. Jelentkezni Tamás Huba ministránslelkésznél lehet a 0744 578 897-es telefonszámon.

XIII. Márton Áron-zarándoklat
2017. július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178. .

FerBiT 2017
„Indulj és menj” mottóval idén 10. alkalommal kerül megszervezésre július 19-24. között a Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni július 10-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen vagy a: www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt.

Medjugorjei zarándoklatok
A kézdivásárhelyi plébánia zarándok utakat szervez Medjugorjebe július 31 – augusztus 6 között az Ifjúsági Fesztiválra, valamint augusztus 26-31 és október 9-14 között. Érdeklődni és jelentkezni Hajlák Attila-István plébánosnál lehet a a 0742698166-os telefonszámon.

Időjárás: Holnap a napos idő mellett sokfelé már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, több tájegységünkön frissítő záporok, zivatarok is kialakulnak.Ismét feltámad a szél. A legmelegebb órákban 25-32 fokot mérhetünk, de a záporokat, zivatarokat követően átmenetileg visszaesik a levegő hőmérséklete.  

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 20.


H Í R E K   R E G G E L

Egyházmegyei ministránstalálkozót tartottak a Krasznabélteken
Huszonkét plébánia 230 ministránsának részvételével tartottak egyházmegyei szintű találkozót június 17-én, szombaton az oltár körül segédkező fiataloknak, „Barátaimnak mondalak titeket” (Jn 15,15) mottóval. A Szent László templomban, a hagyományok szerint, a különböző csoportok bemutatkozásával vette kezdetét a rendezvény- mindegyik plébániai ministránsközösség játékos, frappáns, rövid bemutatkozó előadást tartott, melyben megjelentek a helyi jellegzetességek, szimbólumok is. A játék a nap során többször visszatért még, a ministránsok számára legfontosabb programpontot azonban kétség kívül a szentmise jelentette, melyet Schönberger Jenő püspök mutatta be, a fiatalokat elkísérő és a gondjukat viselő plébános atyák koncelebrálásával.
A szentbeszédet Molnár Eduárd Gábor szamosdarai lelkész mondta, ebben kiemelte a rendezvény célját, vagyis a közösség erejében, a találkozásban való megerősödés lehetőségét: „Fontos, hogy ti, akik hétköznapról-hétköznapra vagy vasárnapról-vasárnapra ministráltok, ne kopjatok meg a lendületben, a lelkesedésben. Soha ne csüggedjetek, még akkor sem, ha esetleg megtörténik, hogy kortársaitok, osztálytársaitok csúfolódnának. Gondoljatok arra, hogy Krisztus hívott meg titeket, ő veletek van, ahogyan társaitok is. Jézus mellettetek van és segít titeket.” Molnár Eduárd Gábor a továbbiakban buzdította a fiatalokat, hogy gyakran járuljanak szentségekhez, és a hétköznapokban is vállalják a tanúságtételt-számolt be rádiónknak Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíksomlyón a Salvator-kápolnában tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Hálaadó szentmise és könyvbemutató
Dr. Vencser László morálteológus, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola volt tanára és vicerektora, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója 2017. június 17-én lett 70 éves. Az alkalomról munkatársai, hívei és tisztelői év eleje óta lakóvárosában, Linzben, de itthon, szűkebb és tágabb szülőföldjén is több alkalommal megemlékeztek, a kerek születési évforduló napjához pedig szülőfalujában kapcsolódnak ünnepi események: ma délelőtt tizenegy órakor a ditrói Jézus Szíve templomban hálaadó szentmisét mutat be a hét évtizedért, június 23-án pedig bemutatja Értékeink útján című új kötetét. A mai hálaadó szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Előadás Brassóban
A brassó-belvárosi plébánia és a Pax Romana szervezésében június 21-én, holnap délután hat órától A természeti katasztrófák, különösen a földrengések szerepe, jelentősége a Bibliában címmel előadást tart Bodor Attila római katolikus lelkész, biblikus az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Várnak minden érdeklődőt.

Szlovák hívek Szent László Regionális Találkozója
Június 22-én, csütörtökön Sólyomkőváron tartják a negyedik Szent László regionális találkozót, amelyre az egyházmegye szlovák nyelvű híveit várják a szervezők. A meghirdetett programnak megfelelően délután fél hat órakor a helyi plébániatemplomban találkoznak a zarándokok, ahol a szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással és konkrét irányvonalakat fogalmaznak meg a mai keresztény ember, illetve a plébániaközösségek életében. A találkozót délután fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja le, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Kubalak Péter élesdi esperes-plébános lesz.

Lelkinap Nagyváradon
„Meglátogatott a Szűzanya” címmel lelkinapot tartanak a Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébániatemplomban június 24-én, szombaton délelőtt tíz órai kezdettel. Meghívott előadó Hajlák Attila, kézdivásárhelyi segédlelkész, aki a fatimai jelenések centenáriuma alkalmából tart majd előadást. Várják a helyi, vagy akár a környékbeli híveket is.

Zarándoklat Győrbe
A Magyar Katolikus Püspöki Kar egyetértésével június 26-27-én, mint a Szent László-ereklye őrzési helye, Győr városa ad otthont a Szent László-Év központi eseményeinek. Ebből az alkalomból Böcskei László megyés püspök vezetésével a nagyváradi egyházmegye hívei is Győrbe zarándokolnak, ahol június 27-én, kedden délelőtt tíz órától Erdő Péter bíboros által bemutatott szentmisén és körmeneten vesznek részt.

Kreatív napok a ferences nővérekkel Székelyudvarhelyen
Június 27-29. között újból sor kerül a Kreatív napokra – Kéztől a Lélekig – címmel a székelyudvarhelyi ferences nővérek kolostorában. Várnak minden 14-25 év közötti lányt, aki szívesen kézimunkázik. Jelentkezni lehet Imelda nővérnél a 0741-694139 telefonszámon június 23-ig.

Időjárás: Időjárás: Ma sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. Csapadék inkább az ország délkeleti részén  fordul elő. A szél is veszít erejéből, már csak keleten, délkeleten és délen lehetnek élénk széllökések. Erősödik a nappali felmelegedés, napközben 26-32 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment